Nomedica - den naturlige løsning

Om Nomedica Hvordan rask? Hvordan slank? Emner Butik
Til Nomedica startside Nomedica på Facebook   Ugeskrift for Lægfolk ARKIV  

 


Ugeskrift for lægfolk

Nyheder fra Nomedica uge 01, 2012


  1. Fit for life og god kostsammensætning
  2. Mail: spørgsmål vedr. magnesium
  3. Mail: Stenalderkost?
 

Bekymring giver ofte en lille ting en stor skygge

— Svensk ordsprog


Fit for life og god kostsammensætning

De populære Fit for life bøger af Harvey Diamond og Marilyn Diamond er baseret på Naturlig Hygiejne (se evt. min artikel om Naturlig Hygiejne).

Fit for Life bøgerne giver dog et misvisende billede af Naturlig Hygiejne, blandt andet fordi de nærmest frikender animalske fødevarer, blot de spises i den rette kombination med anden mad. Det er helt forkert, og er på ingen måde en korrekt udlægning af, hvad Naturlig Hygiejne handler om.

Naturlig Hygiejne fraråder animalske fødevarer.

Det var især Herbert M. Shelton — en af de store fortalere for Naturlig Hygiejne — der omfattende beskrev principperne for kostkombinering.

Men hans beskrivelse af kostkombinering udgjorde alligevel kun en meget lille del af hans bøger og foredrag.

Sheltons bøger er fra en tid, hvor man ikke vidste alt for meget om, hvordan fordøjelsessystemet fungerer. Du kan nemlig sagtens blande og fordøje stivelse og protein til samme måltid.

De gode resultater, der opnås ved at kombinere kosten på en bestemt måde — ved fx at undgå kulhydratrige og proteinrige fødevarer til det samme måltid — skyldes næsten udelukkende, at du derved helt automatisk spiser flere grønsager.

For nogle mennesker og blandt andet ved visse fordøjelsesproblemer kan det dog være gavnligt — i det mindste i en periode — at spise meget simpelt og fx ikke blande ret mange forskellige fødevarer til samme måltid, men det er en anden sag, og har ikke noget at gøre med Fit for life principperne om ikke at kombinere fx stivelse og protein til samme måltid eller at afholde sig fra at spise frugt sammen med anden mad.

Her nogle tips til, hvordan du kan få gavn af at sammensætte kosten på en bestemt måde:

  • Mennesker, der spiser animalske fødevarer, er bedst tjent med kun at spise begrænsede mængder sammen med rigelige mængder grønsager. Kostfibre og antioxidanter i grønsager mindsker sandsynligvis de skadelige virkninger af animalske fødevarer.
  • Det gælder om at spise masser af grønsager til dine måltider uanset, hvad du ellers spiser. Grønsager fylder din mave op, uden du kommer til at indtage for mange kalorier, og grønsager indeholder masser af næringsstoffer og andet godt i forhold til kalorieindholdet.
  • Begræns mængden af fedt og fedtrige fødevarer i dine måltider. Det er fx bedst (ligger bedre i maven), at spise nødder sammen med grøn salat.
  • Det er uvist om det er en fordel, at det enkelte måltid kun indeholder få forskellige fødevarer, men mennesker med udpræget fordøjelsesbesvær bør sammensætte forholdsvis enkle måltider for at lette opgaven for systemet. Det vigtigste ved fordøjelsesbesvær er at spise små sunde måltider, som du tygger meget grundigt.
  • Har du let ved at overspise til dine måltider er det en god idé ikke at blande for mange forskellige fødevarer til det samme måltid. Jo enklere du sammensætter dine måltider, desto lettere er det generelt at undgå overspisning.
  • Det er fx en glimrende ide at starte dine måltider med en råkostsalat, og eventuelt kogte/dampkogte grønsager. Det giver vitaminer, mineraler og en lang række andre gavnlige plantestoffer. Du spiser dig derved delvist mæt i de sundeste fødevarer, før du spiser anden mad.

Du kan spise frugt, når du har lyst. Du kan også sagtens blande frugtstykker i din salat, eller bruge rosiner eller bananstykker som erstatning for sukker på fx grød. Har du gæster, eller af anden grund bruger dessert, er frugtsalat både en sund og god løsning. En frugtsalat med nødder kan også være en god erstatning for snacks eller "hyggemad".


2) Mail: spørgsmål vedr. magnesium

Jeg spiser hver aften 3 kapsler Magnesium citrat fra Solaray. Jeg gør det for at sove mere afslappet og alt det andet som Magnesium er skulle være godt for.

Nu fortæller en bekendt mig at hun har talt med en ven (læge/forsker) at det bestemt ikke er sundt da det vist afkalker knoglerne ved for høje doser.

Lige meget hvor jeg har kigget bliver dette mineral lovprist men er det virkelig så godt og er der ingen bivirkninger?

Mange hilsner
Dorthe

Hej Dorthe

Du får 400 mg magnesium i dine tre kapsler, så det giver ikke problemer. Det er ca. den anbefalede daglige tilførsel (som er på 375 mg).

Det bedste er naturligvis at få magnesium fra kosten. En sund kost med masser af grønsager og andre vegetabilske fødevarer indeholder nok magnesium. Der er en del snak om, at mange mangler magnesium, men det skyldes hovedsagelig usunde kostvaner med al for mange animalske fødevarer og for få grønsager og andre sunde vegetabilske fødevarer.

Om du allerede får nok magnesium fra kosten kan du nogenlunde vurdere ved at tjekke din kost i nogle dage og sammenligne med, hvor meget magnesium, der er i fødevarerne. Liste her.

Det er fint at tage tilskud, hvis du mangler magnesium, ellers er der ingen grund til det.

Med venlig hilsen
John Buhl


3) Mail: Stenalderkost?

Jeg har med stor interesse fulgt med i dine nyhedsbreve. Nu har jeg tænkt mig at gennemføre 30 dage med stenalderkost, som jo er kød, grøntsager, æg, nødder. Ingen kornprodukter, mælkeprodukter og hvad vi nu har formået at gøre ved naturens mad i bearbejdelsesprocesser.

Jeg skrev så til forfatteren af den bog som jeg læser og hun er kernesund og mange andre spiser efter paleo (stenalderkost) og de har det fantastisk og har da også været ved lægen og fået tjekket deres sundhed og intet der. Jeg skrev så til forfatteren med hensyn til æg, som man jo spiser minimum 3 af hver dag på paleo kosten og alt helst økologisk. Hun skrev, at når man kun spiser grøntsager, nødder, kød og æg, så kommer det ikke til at have den samme negative effekt som hvis man spiste som den gennemsnitlige dansker, med masser af sukker, gluten og hvad andet der findes som ikke indgår i Paleokosten. Jeg håber du forstår, hvad jeg mener og kunne godt tænke mig at høre din mening, når man kan have det fantastisk på en paleokost?

Mvh.
Jacob Aagaard

Hej Jacob

Der er flere gode ting ved stenalderkosten – især ingen raffinerede produkter gør en stor forskel, da de flestes kost er fyldt med den slags. Og man vil få det bedre på næsten enhver kost, der udelader raffinerede fødevarer som sukker, hvidt mel mv.

Jeg har dog mødt rigtig mange, som efter nogen tid absolut ikke havde det godt med en stenalderkost!

Det er jo en påstand, at man uden problemer kan spise tre æg om dagen (og en masse kød). Set herfra virker det helt forkert.

Nogle mener, at æg i store mængder nok alligevel ikke er skadelig, hvis de er økologiske, hvis kolesteroltallet er ok, hvis man spiser efter “stenalderkosten”, hvis man kombinerer æg rigtigt med anden mad ... osv.

Jeg forholder mig blot til de undersøgelser, der viser, at for mange æg (og for meget kød) er skadeligt for helbredet. Og så har man jo lov til at mene at det nok ikke gælder, hvis bare ... (indsæt selv et argument).

Efter min mening er det sundeste ingen æg og ingen kød ... og der var så igen en mening :-)

Det vi ved fra adskillige undersøgelser er, at æg, mælk og kød over en vis mængde er skadeligt og kan medvirke til endog meget alvorlige sygdomme.

Derfor er alle kostplaner, der indeholder store mængder animalske fødevarer, potentielt set meget skadeligt for helbredet (og klimaet).

Med venlig hilsen
John Buhl


Den korteste vej til lykke er at ønske det, du har.

— Barbara Berger

Gratis nyhedsbreve:

Ugeskrift for lægfolk er et gratis nyhedsbrev om sund kost, livsstil mv. Udkommer hver uge via e-mail.
Tilmeld dig her >>

Slankenyt er et gratis nyhedsbrev om overvægt og slankekure.
Tilmeld dig her >>

Vegetarbladet er et gratis nyhedsbrev om vegetarkost. Tilmeld dig her >>


Om overvægt og slankekure
Hvordan slank? (den vigtigste side om emnet)
Den grundlæggende årsag til overvægt
Vægtkontrol
Hurtigere vægttab
Slankenyheder


Hvordan rask?
Gennemgå disse sider i rækkefølge:
Hvordan rask?
1) Spis dig sundere
2) Undgå stimulanser
3) Sov godt
4) Dyrk motion
5) Få nok sol og frisk luft
6) Rask uden medicin


Sygdomme og symptomer
Hvad er sygdom?
Sygdoms trinvise udvikling


Medicin
Lægemidler
Helbreder medicin?
Bivirkninger
Nedtrapning af medicin
Naturmedicin


Om sundhed og velvære
Hvad er sundhed
Kroppens immunforsvar
Den ideelle kost
kost og sundhed


Bøger:

Hvordan Rask?
Bogen beskriver de ændringer i kost, livsstil mv., der styrker kroppens helbredende evner.
Læs mere her.


Kunsten at ændre vaner  | e-bog
En bog om hvorfor det er så svært at ændre vaner, og hvad du gør for alligevel at klare det!
Læs mere her


Zoneterapi - lær det selv | e-bog
Læs mere her


Sikker Slank
Ned i vægt på en sund og sikker måde.
Læs mere her.


Bøger og helseprodukter online

Spar 5 - 30 % på populære kosttilskud, naturlægemidler mv. her: helseonline.dk


Teksterne på nomedica.dk er skrevet/redigeret af John Buhl.

Har du spørgsmål, kommentarer e.l., kan du skrive til mig på john(a)nomedica.dk

 

Copyright Nomedica v/John Buhl. | Persondatapolitik

Vigtige brugerbetingelser: Indholdet på Nomedica.dk er udelukkende til informationsbrug. Oplysningerne må på ingen måde bruges som erstatning for nødvendig lægebehandling. De må ikke og kan ikke bruges som grundlag for at stille diagnoser eller fastlægge behandling. Læs mere her.