Nomedica - den naturlige løsning

Om Nomedica Hvordan rask? Hvordan slank? Emner Butik
Til Nomedica startside Nomedica på Facebook   Ugeskrift for Lægfolk ARKIV  

 


Ugeskrift for lægfolk

Nyheder fra Nomedica uge 01, 2017


  • Forbindelse mellem fedt fra mejeriprodukter og risiko for hjerte-kar-sygdomme
  • Forarbejdet kød kan forværre astma
  • Lidt af hvert
 

UGENS CITAT

"Vær venlig mod dig selv, du er den eneste af din slags."

— Dan Turèll


Forbindelse mellem fedt fra mejeriprodukter og risiko for hjerte-kar-sygdomme

Forskere fulgte 43.652 mænd fra Health Professionals Follow-Up Study, 87.907 kvinder i Nurses 'Health Study, og 90.675 kvinder i Nurses' Health Study II for at studere forbindelsen mellem fedt fra mejeriprodukter og risikoen for hjertesygdomme.

De detaljerede oplysninger om disse undersøgelser, der er blevet indsamlet over flere årtier, gjorde det muligt for forskere at justere for rygning, fysisk aktivitet og andre faktorer, der påvirker udviklingen af hjertesygdomme, og derfor mere præcist vurdere en evt. sammenhæng mellem mejeriprodukter og hjerte-kar-sygdomme.

Mælkeprodukter (sødmælk, yoghurt, smør, ost, og fløde) hverken øgede eller mindskede risikoen for hjertesygdom (sammenlignet med en almindelig kost, der typisk indeholdt store mængder raffinerede kulhydrater og sukker).

Men forskerne opdagede også:

1) Når mælkefedt blev erstattet med den samme mængde kalorier fra vegetabilsk fedt eller flerumættet vegetabilsk fedt, faldt risikoen for hjertekarsygdomme med hhv. 10% og 24%.

2) Når den samme mængde kalorier fra mælkefedt blev erstattet med sunde kulhydrater fra fuldkorn var det forbundet med en 28% lavere risiko for hjertekarsygdomme.

3) Når mælkefedt blive udskiftet med andre typer af animalsk fedt, såsom fra rødt kød, gav det en beskeden 6% øget risiko for hjerte-kar-sygdom.

Kilde: Frank B Hu m.fl. Dairy fat and risk of cardiovascular disease in 3 cohorts of US adults. The American Journal of Clinical Nutrition. First published August 24, 2016, doi: 10.3945/ajcn.116.134460

Pressemeddelelse om undersøgelsen: Study sheds light on dairy fat and cardiovascular disease risk

Kommentar:

Ovenstående undersøgelse (sammen med en række andre) ser ud til at bekræfte, at mælk og mælkeprodukter er en kategori af fødevarer, som ikke kun kan være næringsrige og gavnlige, men som også kan medvirke til alvorlige problemer.

Vi kan konkludere:

  • Såfremt du vælger at blive dækket ind med de næringsstoffer, som mælk indeholder, fra sundere vegetabilske fødevarer, er det at foretrække.
  • Hvis du vælger mælkeprodukter, er det bedst at vælge de magre varianter og i små mængder.
  • Fedt fra mælkeprodukter er (lidt) sundere end andre former for animalsk fedt.
  • Vegetabilsk fedt (og især flerumættede fedtsyrer) er væsentlig sundere end fedt fra mælkeprodukter og andre animalske fødevarer.
  • Det er generelt sundere at erstatte kalorier fra fedt (enhver form for fedt) med sunde kulhydrater. Vi kan derfor også konkluderer fra denne undersøgelse, at en kulhydratrig og fedtfattig kost er et klogt valg. Læs evt. mere på hclf.dk

Det er naturligvis vigtigt at få nok fedt i kosten, men det får du let fra sunde vegetabilske fødevarer, som fx fuldkorn, bælgfrugter, grøntsager og bælgfrugter, uden du behøver at tilsætte olie til maden.


 


Forarbejdet kød kan forværre astma

Symptomer på astma forværres hos dem, der ofte spiste fødevarer som skinke og salami.

971 personer med luftvejssygdomme deltog i en undersøgelse. Forskerne fandt, at de deltagere, der spiste mest forarbejdede og saltede kødprodukter, var 76% mere tilbøjelig til at opleve værre astmasymptomer over tid i forhold til de deltagere, der spiste mindst forarbejdet kød.

Disse symptomer omfatter problemer med at trække vejret, trykken for brystet og åndenød, ifølge rapporten.

Disse kødprodukter har været forbundet med en højere risiko for andre kroniske sygdomme, herunder cancer, hjertesygdomme, type 2-diabetes og kronisk obstruktiv lungesygdom (KOL). Derudover blev de for nylig klassificeret som kræftfremkaldende af World Health Organization (WHO).

Et højt indtag af forarbejdet kød kan dog også være et tegn på andre usunde vaner, så det er ikke sikkert, at den øgede risiko udelukkende kan tilskrives et højt indtag af forarbejdet kød.

Kilde: Zhen Li m.fl. Cured meat intake is associated with worsening asthma symptoms. Thorax. Published Online First 20 December 2016. doi:10.1136/thoraxjnl-2016-208375



Lidt af hvert

Fodbold for bedstemødre afhjælper knogleskørhed
Ny forskning viser, at fodbold har en gavnlig effekt mod en af de store folkesygdomme.
De fleste ved, at ugentlig motion gavner sundhed og trivsel.
Og ny forskning viser, at fodboldtræning, især blandt ældre, er en god måde at forebygge knogleskørhed.
Læs mere/se video på dr.dk

Mindre mad, mere liv?
Jo ældre vi bliver, jo dårligere bliver cellerne til at sætte proteinerne rigtigt sammen, og mister derved deres evne til at opretholde kroppens funktioner. Forfaldet kan dog bremses. Ved at faste eller begrænse vores kalorieindtag kan vi påvirke cellernes evne til, på trods af aldring, fortsat at opbygge proteinerne rigtigt og dermed teoretisk set forlænge ”de gode år.”
Læs mere på sundaldring.ku.dk

Ny test: Dåser med kokosmælk indeholder hormonforstyrrende stoffer
Skandinavisk undersøgelse viser, at dåserne ofte indeholder hormonforstyrrende bisphenol A i lakken på indersiden. Mange danske dåser fik bundkarakter.
Læs mere på politiken.dk

Kommentar:
Endnu en grund til at holde igen med kokosmælk (en anden væsentlig grund er, at kokosolie er proppet med mættet fedt).

Overlæger i oprør over slækkede krav til kritisk vigtige antibiotika i svinestalde
En række ledende overlæger langer ud efter Fødevarestyrelsen for at have givet efter for landbrugets pres og gjort det lettere at benytte cefalosporiner, et særligt vigtigt antibiotikum, til grise. Fødevareminister afviser kritikken.
Læs mere på ing.dk


   
Søg efter indhold på nomedica.dk og slankenyt.dk:

 

Gratis nyhedsbreve:

Ugeskrift for lægfolk er et gratis nyhedsbrev om sund kost, livsstil mv. Udkommer hver uge via e-mail.
Tilmeld dig her >>

Slankenyt er et gratis nyhedsbrev om overvægt og slankekure. Udkommer via e-mail hver uge eller de fleste uger.
Tilmeld dig her >>

Vegetarbladet er et gratis nyhedsbrev om vegetarkost, der udsendes via e-mail.
Tilmeld dig her >>

Bemærk:

Vi opbevarer naturligvis informationer om din e-mail sikkert og fortroligt, og du kan let framelde dig igen.


Om overvægt og slankekure
Hvordan slank? (den vigtigste side om emnet)
Den grundlæggende årsag til overvægt
Vægtkontrol
Slankeprodukter
Hurtigere vægttab
Sund slankekost
Slankenyheder


Hvordan rask?

Gennemgå disse sider i rækkefølge:
Hvordan rask?
1) Spis dig sundere
2) Undgå stimulanser
3) Sov godt
4) Dyrk motion
5) Få nok sol og frisk luft
6) Rask uden medicin


Sygdomme og symptomer
Hvad er sygdom?
Sygdoms trinvise udvikling


Medicin
Lægemidler
Helbreder medicin?
Bivirkninger
Nedtrapning af medicin
Naturmedicin


Om sundhed og velvære
Hvad er sundhed
Kroppens immunforsvar
Den ideelle kost
kost og sundhed


Bøger:

Hvordan Rask?

Bogen beskriver på en letforståelig måde de ændringer i kost, livsstil mv., der styrker kroppens helbredende evner.
Læs mere her.


Kunsten at ændre vaner 

En bog om hvorfor det er så svært at ændre vaner, og hvad du gør for alligevel at klare det!
Læs mere her


Zoneterapi - lær det selv

Hvor svært kan det være?

2. udgave af den populære bog. 92 sider. 
Læs mere her


Sikker Slank

En bog, der har hjulpet tusindvis af danskere ned i vægt på en sund og sikker måde.
Læs mere her.


Bøger og helseprodukter online

Spar 5 - 30 % på populære kosttilskud, naturlægemidler mv. her: helseonline.dk

Fuld returret på alt, onlinerabat på det meste, fuld sikkerhed og hurtig levering.


Teksterne på nomedica.dk er skrevet/redigeret af John Buhl.

Har du spørgsmål, kommentarer e.l., kan du skrive til mig her



Copyright Nomedica v/John Buhl.

Vigtige brugerbetingelser: Indholdet på Nomedica.dk er udelukkende til informationsbrug. Oplysningerne må på ingen måde tages som erstatning for nødvendig lægebehandling - de må ikke og kan ikke bruges som grundlag for at stille diagnoser eller fastlægge behandling. Læs mere her.