Nomedica - den naturlige løsning

Om Nomedica Hvordan rask? Hvordan slank? Emner Butik
Til Nomedica startside Nomedica på Facebook   Ugeskrift for Lægfolk ARKIV  

 


Ugeskrift for lægfolk

Nyheder fra Nomedica uge 24, 2008


  1. Mail: Har jeg brug for 2 spiseskefulde olie om dagen?
  2. Mail: Vegetar spiser ude
  3. Mail: Spørgsmål om mælk
  4. Mail: Vegetarkost uden mælkeprodukter
  5. Mail: Sojamælk og komælk til spædbarn
  6. Når kød og kødprodukter skal erstattes
  7. Lidt af hvert

Kære læser

Denne gang en glimrende artikel af Maria Felding om, hvordan du kan erstatte kød og kødprodukter med noget der ligner. Jeg hører også gerne dine kommentarer og tips om emnet.

Sende spørgsmål, kommentarer e.l. til [email protected]

God weekend!

Med venlig hilsen
John Buhl


”Fremtiden tilhører dem, der ser muligheder, før de bliver indlysende.”

-- John Sculley


1) Mail: Har jeg brug for 2 spiseskefulde olie om dagen?

Jeg vil gerne spørge om noget, nu da jeg har læst indslaget om olier.

Livets olie -- Hørfrøolie med kæmpenatlysolie -- er det noget der er godt og sundt?

Der står at fedtsyrer ikke feder, men der er godt nok mange kalorier i, der anbefales at man skal have 2 spiseskefulde om dagen -- helst om morgenen.

Olien er blandet står der i det optimale forhold af Omega 3/N3 til Omega 6/N6.

Den er temmelig dyr, og da jeg lige er begyndt vil jeg høre om det er spild af penge eller om det er det helt rigtige.

På forhånd tak, om der bliver skrevet lidt om det.

Vh. Inger Overgaard

Hej Inger

Ingen ved helt, hvilken blanding af olie -- eller hvilken balance mellem omega-3 (n-3) og omega-6 (n-6), der er bedst.

Det er sandsynligvis noget i retning af dobbelt så meget omega-6 som omega-3.

De fleste får alt for meget omega-6 i forhold til omega-3. Faktisk langt over dobbelt så meget, og måske er det grunden til at mange har gavn af ekstra omega-3.

Jeg tror ikke på, at du har brug for to spiseskefulde, og hvis du har, er du nok bedre tjent med at forbedre din kost.

Den sundeste måde, at få de essentielle fedtsyrer på, er at spise sunde vegetabilske fødevarer, der naturligt indeholder essentielle fedtsyrer (altså ikke få dem som olie tilsat maden). Hvis du alligevel bruger olie i dressing e.l., er det glimrende at bruge en olie med en del omega-3. Den rigeste vegetabilske kilde er hørfrøolie.

Det er efter min mening sundest at undgå animalske fødevarer, også fisk, men fisk er sundere end kød, så hvis du spiser kød, kan du med fordel skifte noget af kødet ud med fisk, som jo indeholder omega-3.

Du finder især de sunde fedtstoffer i nødder, frø, avocadoer og oliven.

Brug fx nødder og frø som snacks i stedet for slik o.l. Du kan også drysse lidt nødder, frø eller kerner ud over salat, tilberedte grøntsager, eller fx på mysli eller havregrød om morgenen.

Omega-3 fedtsyrer hjælper med at holde fedtforbrændingen i orden -- og en hel masse andet vigtigt i kroppen -- men en sund kost indeholder normalt nok, uden du behøver at tage specielle olier.

Nogle mennesker har gavn af tilskud af essentielle fedtsyrer i en periode. Jeg kan ikke svare på, om det også gælder dig.

Alt fedt indeholder mange kalorier -- så du kan sagtens tage på af "sundt fedt".

Med venlig hilsen
John Buhl


2) Mail: Vegetar spiser ude

Jeg vil gerne fortælle lidt om hvordan jeg klarer at være vegetar ... også når jeg er ude.

For det første sørger jeg for at forklare min sociale omgangskreds, at jeg har valgt at spise vegetarisk. Jeg har så valgt at spise fisk, når jeg er ude, idet det gør det lidt nemmere for vores venner at finde på mad til mig. Men egentligt er det ikke noget problem, da der jo tit bliver serveret div. salater, grønsager og flutes, og det kan jeg sagtens leve af, jeg synes endda det er rigtigt lækkert.

Jeg har valgt til dagligt at leve vegansk, idet jeg har det bedst uden nogen animalske produkter overhovedet, og fordi jeg har problemer med acne.

Jeg er begyndt at fortælle min omgangskreds, at jeg nu lige så stille vælger alt animalsk fra, hvilket gør at de lige så stille også vænner sig til det og ikke ser det som et problem, at jeg kun spiser frugt, grønt og flutes, når vi er på besøg hos dem.

I bund og grund handler det om -- for mig at se -- at man ikke selv gør det til et problem.

Hvis ens omgangskreds virkelig mærker at det er sådan man helst vil leve, og man har det rigtigt godt med det, vil de helt klart bakke op omkring det.

Tak for en super hjemmeside.

Mange hilsner Heidi

Kommentar

Jeg hører gerne fra flere vegetarer og andre, der spiser meget sundt. Hvordan klarer du problemet med at sundt, når du er ude? Behøver det at være et problem?


3) Mail: Spørgsmål om mælk

Jeg undrer mig over, at der er forskel på hvad der anbefales vedr. at spise/drikke mælkeprodukter.

Nogle siger, at det er helt ok at spise mælkeprodukter, hvis bare man vælger fedtfattige produkter som f.eks. skummetmælk.

Andre siger at man slet ikke må indtage mælkeprodukter, og at der ikke er nogen grund til det, fordi man kan få kalcium fra sundere kilder.

Hvorfor er der nogen steder modstand mod at indtage selv den fedtfattige udgave af mælkeprodukterne? Har det noget at gøre med, at nogle mennesker ikke kan nedbryde laktose -- men hvis man aldrig har haft problemer med det, så skulle der vel ikke været noget i vejen for at spise en skive ost og drikke et glas skummetmælk?

Med venlig hilsen
Laila

Hej Laila

Mælk indeholder mange næringsstoffer -- bl.a. kalk.
Det er argumentet for at drikke mælk.

Mælk indeholder også en del mættet fedt. Det er argumentet for at holde sig til fedtfattige mælkeprodukter.

Nogle mennesker kan ikke nedbryde laktose, og skal derfor (naturligvis) holde sig fra mælkeprodukter.

Nogle mennesker er allergiske eller oplever at forskellige symptomer forsvinder, når de holder sig fra mælkeprodukter.

Her er en hjemmeside på engelsk, der nævner nogle af de vigtigste problemer med mælk: http://www.strongbones.org/

Du kan sagtens få alle de næringsstoffer, der er i mælken, på anden vis -- inkl. kalk.

Med venlig hilsen
John Buhl


4) Mail: Vegetarkost uden mælkeprodukter

Vi er en familie på 4 der gerne vil leve af økologisk vegetarkost uden mælkeprodukter. Vi har 2 børn en pige på 3 år og en dreng på 5 år. Jeg er blevet i tvivl om, om vi får kalk nok alle sammen.

Hvordan kan jeg sikre at vi alle får, hvad vi skal have?

Jeg lider selv af kronisk håndeksem. Efter jeg er holdet op med at spise mælkeprodukter synes jeg, at jeg kan se en bedring.

Min datter på 3 år, lider desværre også af astma eksem på arme og i knæhaser. Hun går i børnehave. Der bliver også serveret en økologisk vegetarisk kost dog med smør og ost men ingen mælk.

Hvad er dit forslag/din mening? Skal jeg bede om, at de ikke bliver tilbudt smør og ost?

Mvh. Sus

Hej Sus

Det er svært at svare kort på, men hvis I spiser sunde vegetabilske fødevarer -- og nok af dem der er rige på kalk -- er kalk ikke et problem. Det vil nok kræve, at du bruger lidt tid på at sætte dig ind i hvilke vegetabilske fødevarer, der er rige på kalk, og hvordan du sikrer, at jeres kost indeholder nok kalk (og alle andre næringsstoffer).

En kost der minder om mit bud på en sund kost, vil sandsynligvis indeholde nok kalk.

Men der er jo mange faktorer, der kan øge behovet for kalk (for meget kaffe, for meget salt, for meget sukker mv.).

Du kan evt. i en periode prøve at give din datter noget med, der kan erstatte smør og ost, som hun holder lige så meget af, og se om det gør en forskel.

Læs evt. Dr. Fuhrmans bog "Deseace-proof your child" Se nederst på denne side.

Med venlig hilsen
John Buhl


5) Mail: Sojamælk og komælk til spædbarn

Jeg er mor til en dejlig, sund og rask dreng på 4 måneder.

Jeg følger meget med i hvad man må give spædbørn og hvad man ikke må.

Dog er jeg meget forvirret hvad angår soyamælk og komælk. Kan du forklare det nærmere?

Med venlig hilsen
Mette

Hej Mette

Det sundeste til de helt små er modermælk, og efter ca. 6 måneder at supplere modermælken med anden sund mad.

Selv om sojamælk ligner mælk, og i mange sammenhænge kan bruges som erstatning for mælk, så ER sojamælk jo ikke mælk. Det er en bønne der er fortyndet med vand og evt. tilsat sukker, kalk e.l.

Du kan derfor ikke bare bruge sojamælk i stedet for anden mælk til spædbørn. Næringsindholdet er meget forskelligt.

Du kan godt bruge sojamælk, men du skal sikre dig, at din dreng får alle nødvendige næringsstoffer fra kosten.

Du kan sagtens sammensætte en dækkende kost uden mælk, efter du holder op med at amme, men du skal bruge lidt tid på at sætte dig ind i tingene.

Den bedste bog jeg kan anbefale om sund mad til de små er som nævnt ovenfor ”Disease–Proof Your Child -- Feeding Kids Right” af Dr. Joel Fuhrmann.

Der er også mange gode artikler på hans hjemmeside.

Med venlig hilsen
John Buhl


6) Når kød og kødprodukter skal erstattes…

Af Maria Felding.

Mange tror desværre stadig, at mennesker har brug for kød til at sikre sig proteiner og andre næringsstoffer. Dette er ganske fejlagtigt.

Proteinmangel i den vestlige verden er helt ukendt. Til gengæld er forhøjet kolesterol nærmest blevet ”normalt”. Og netop kolesterol er kød (også fisk!) meget rigt på -- sammen med mættet fedt, som øger det dårlige kolesterol i blodet.

Problemet kan være, hvis folk bare vælger at udelade kødet fra deres kost uden at tilføje noget andet.

Det er synd. Hvis man gerne vil holde fast i ”tallerken-modellen” i stedet for at kaste sig ud i helt nye vegetarretter, er der heldigvis hjælp at hente i butikkerne. Og udbuddet bliver heldigvis større og større.

Alle produkter fås i Irmaforretninger, hvis ikke der er angivet andet og flere af dem forhandles i Super Brugsen, Super Best og Dalgaard.

Hakket kød >> Quorn fars eller ”Minced Meat” fra Hälsans Kök. Disse produkter har farve og smag og konsistens som hakket kød og kan bruges i f.eks. ”kød”-sauce, lasagne, tortilla, chili con ”carne” m.m.

Burgerbøffer >> Nutanaburgere fra Urtekram/Nutana eller burgere fra Hälsans Kök. Disse produkter minder meget om kød både i smag, udseende og konsistens.

Der findes også bøffer, der kan bruges til samme formål, men smager helt anderledes. Heriblandt Mexi-, Spelt- og Indiaburgere fra Nutana. De er lækre i sandwich, burgerboller eller som tilbehør til f.eks. brune ris og grøntsager.

I helsekostbutikker fås både steaks, bøffer, deller og andet lavet af gluten og/eller tofu. Prøv det økologiske mærke Nagel, de fører mange lækre veganske køleprodukter.

Fileter og strimler >> Quorn fileter er nok det produkt med størst lighed med sådan noget som kyllingefileter. De er også gode marineret på grillen. Skal man anvende strimler i wok el. lign. har Quorn også ”stykker” til formålet.

Ellers er tofu et glimrende produkt til formålet. Specielt hvis man marinerer det nogle timer forinden eller alternativt køber det marineret. Der findes masser af forskellige slags marineret tofu i helsekostbutikker. I Irma fås kun natureludgaven indtil videre, og den er en del dyrere end, hvad man finder i helsekostbutikkerne.

Seitan er et andet meget kødlignende produkt, der er nemt at skære i strimler. Det er lavet af gluten, så det dur kun hvis man tåler dette hvedeprotein. Det fås kun i helsekostbutikker.

Frikadeller >> Hälsans Kök laver ”kødboller” og andre små lækre retter.

Man kan selv lave mange slags frikadeller med bønner, ris, linser, nødder, kartofler eller tofu som grundsubstans. Det er bare at prøve sig frem.

Eller man kan købe en Basis-fars i sin helsekostbutik og følge pakkens anvisninger.

En mere spicy udgave fås i form af falafler på frost fra Nutana/Urtekram. De minder dog ikke om frikadeller, men er gode på spyd med grøntsager i børnenes madpakke. De fås også som Falafelmix i æsker lige til at blande med vand og stege.

Pølser >> Nutana laver små soya-pølser på dåse, der fås i Irma.

I helsekostforretninger er udvalget dog ofte en del større. Der fås både store, små, røde eller Bratwurst. Super gode i pølsebrød eller med stegte kartofler/kartoffelmos og ketchup.

Paneret fisk >> Vege-schnitzel fra Hälsans Kök er gode. De minder i konsistens lidt om paneret fisk. Quorn laver også Schnitzler, men de er med ostefyld og har dermed en høj fedtprocent.

Kødpålæg >> Nagel laver pålæg, der minder utrolig meget om kødpålæg. Både som salami, røget, ”kylling” m.fl. Nagel føres kun i visse helsekostforretninger. Ring evt. og spørg.

Maria Felding


7) Lidt af hvert

Koffein forbundet med sønners testikel problemer

Drengebørns testikler falder sædvanligvis på plads kort efter fødslen, men det sker ikke altid.

Et studie for nylig har vist, at sønner af mødre, der dagligt indtog koffein svarende til tre kopper kaffe under graviditeten, oftere havde testikler der ikke var faldet på plads, når de var to år gamle.
Kilde: American Journal of Epidemiology 2008 (1. februar) 167(3):257-261

Dieselos svækker kredsløbet

Det er dårligt for både hjerte og kredsløb, når man indånder partiklerne fra dieselos.

Partiklerne skader karsystemet hos både hjertepatienter og raske.
Berlingske 6-6-2008

Dyre smykker er også fulde af bly

Høj pris er ikke en garanti for, at dit smykke er ufarligt. Miljøstyrelsen har fundet bijouteri med skadelige stoffer i alle typer butikker og i alle prislag.
Politiken 29-5-2008

Byggefolk skal gå med læbepomade

Bygningsarbejdere har op til dobbelt så stor risiko for læbekræft – derfor skal læbepomade introduceres som nødvendigt sikkerhedsudstyr på byggepladserne
Fagbladet 3F 31-5-2008

Beriget salt mindsker sygdom

Salt har siden 2000 været beriget med jod. Det har reduceret antallet af forstørret skjoldbruskkirtel med en tredjedel.
Får du for lidt jod, risikerer du, at dit stofskifte falder, og det kan betyde øget tendens til overvægt.
Politiken 9-6-2008

Kommentar: Det er sundt at holde igen med salt, og for nogle mennesker, fx hvis de har højt blodtryk, er det meget vigtigt at undgå salt. Men det øger risikoen for underskud af jod (da salt er tilsat jod, som jorden i Danmark mange steder har for lidt af).

En vitamin-mineraltablet, der indeholder jod (det gør næsten alle multivitaminer) og/eller regelmæssigt at spise lidt tang (velsmagende i mange retter!) vil give nok jod.


”Muligheder begunstiger det forberedte sind.”

-- Louis Pasteur, kemiker


Gratis nyhedsbreve:

Ugeskrift for lægfolk er et gratis nyhedsbrev om sund kost, livsstil mv. Udkommer hver uge via e-mail.
Tilmeld dig her >>

Slankenyt er et gratis nyhedsbrev om overvægt og slankekure.
Tilmeld dig her >>

Vegetarbladet er et gratis nyhedsbrev om vegetarkost. Tilmeld dig her >>


Om overvægt og slankekure
Hvordan slank? (den vigtigste side om emnet)
Den grundlæggende årsag til overvægt
Vægtkontrol
Hurtigere vægttab
Slankenyheder


Hvordan rask?
Gennemgå disse sider i rækkefølge:
Hvordan rask?
1) Spis dig sundere
2) Undgå stimulanser
3) Sov godt
4) Dyrk motion
5) Få nok sol og frisk luft
6) Rask uden medicin


Sygdomme og symptomer
Hvad er sygdom?
Sygdoms trinvise udvikling


Medicin
Lægemidler
Helbreder medicin?
Bivirkninger
Nedtrapning af medicin
Naturmedicin


Om sundhed og velvære
Hvad er sundhed
Kroppens immunforsvar
Den ideelle kost
kost og sundhed


Bøger:

Hvordan Rask?
Bogen beskriver de ændringer i kost, livsstil mv., der styrker kroppens helbredende evner.
Læs mere her.


Kunsten at ændre vaner  | e-bog
En bog om hvorfor det er så svært at ændre vaner, og hvad du gør for alligevel at klare det!
Læs mere her


Zoneterapi - lær det selv | e-bog
Læs mere her


Sikker Slank
Ned i vægt på en sund og sikker måde.
Læs mere her.


Bøger og helseprodukter online

Spar 5 - 30 % på populære kosttilskud, naturlægemidler mv. her: helseonline.dk


Teksterne på nomedica.dk er skrevet/redigeret af John Buhl.

Har du spørgsmål, kommentarer e.l., kan du skrive til mig på john(a)nomedica.dk

 

Copyright Nomedica v/John Buhl. | Persondatapolitik

Vigtige brugerbetingelser: Indholdet på Nomedica.dk er udelukkende til informationsbrug. Oplysningerne må på ingen måde bruges som erstatning for nødvendig lægebehandling. De må ikke og kan ikke bruges som grundlag for at stille diagnoser eller fastlægge behandling. Læs mere her.