Nomedica - den naturlige løsning

Om Nomedica Hvordan rask? Hvordan slank? Emner Butik
Til Nomedica startside Nomedica på Facebook   Ugeskrift for Lægfolk ARKIV  

 


Ugeskrift for lægfolk

Nyheder fra Nomedica uge 38, 2011


  1. Nok kalk — men ikke for meget
  2. Mail: Hvorfor falder jeg tilbage?
  3. Mail: Menstruationssmerter
 

Kreativitet er at opfinde, eksperimentere, at gro, at tage risici, bryde regler, at begå fejl og have det sjovt.

— Mary Lou Cook


Nok kalk — men ikke for meget

Mange bekymrer sig om, hvorvidt de får nok kalk, og begynder at indtage langt mere, end de har brug for.

Nogle mennesker, der ønsker at gøre noget ekstra for deres sundhed og sikre stærke knogler indtager alt for meget kalk.

Kosten indeholder fx:

  • godt med grønt og andre sunde vegetabilske fødevarer. Det er de bedste og mest sikre kilder til kalk. Kosten indeholder allerede nok kalk — fx 800 mg
  • ½ liter mælk, lidt ost — fx 800 mg
  • en multivitamin, der også indeholder lidt kalk — fx 200 mg
  • ekstra kalktablet med D-vitamin for at styrke knoglerne — fx 400 mg

Det blev til 2.200 mg kalk dagligt ... tre gange så meget, som du har brug for.

Mange tror, at det er en god idé, at få ekstra meget kalk i kosten, men hvis du overdriver med din indtagelse af kalk kan det gøre mere skade end gavn.

En undersøgelse viser, at det muligvis øger forekomsten af knogleskørhed at få mere end ca. 1.200 mg kalk dagligt, og at det ikke hjælper knoglerne at tage mere end ca. 750 mg dagligt (1)

Selv om der er en vis usikkerhed forbundet med i hvilken grad for meget kalk kan give problemer, tyder en undersøgelse på at kalktilskud med eller uden D-vitamin i moderat grad øger risikoen for hjerte-kar-sygdomme.(2)

Tidligere undersøgelser har vist, at kalk fra både kalktilskud og mælkeprodukter øger risikoen for prostatakræft.(3-6)

Et nyt studie offentliggjort i the Journal of Bone and Mineral Research fandt, at de mænd, der rapporterede den højeste indtagelse af kalk, havde dobbelt så stor risiko for at have prostatakræft og fremskreden prostatakræft som dem, der rapporterede den laveste indtagelse af kalk. Mænd med arveanlæg, der var forbundet med dårligere optagelse af kalk, var 59 % mindre tilbøjelige til at have været diagnosticeret med fremskreden prostatakræft sammenlignet med mænd, der genetisk var bedst til at optage kalk.(7)

Konklusion

Hvis du følger en kost a la beskrevet her mangler du nok ikke kalk. Se også eksempler på kost med nok kalk i nyhedsbrevet her.

Er du i risiko for kalkmangel eller din læge mener, at du skal have ekstra kalk, kan du let få mere kalk i kosten ved at spise flere kalkrige grønsager.

Det er sandsynligt, at kalk fra kosttilskud eller mælkeprodukter kun i visse situationer er gavnlige, og sandsynligvis ikke, hvis du allerede spiser sundt. Har du brug for tilskud af kalk, så vælg moderate mængder, som beskrevet i artiklen her.

Der er med andre ord ingen grund til at supplere en sund kost og livsstil med ½ liter mælk eller kalktilskud, medmindre der er specielle grunde til, at du har brug for ekstra kalk (jeg har svært ved at forestille mig, hvad det skulle være).

Du kan se fødevarers indhold af kalk på www.kalorietabel.dk — både i forhold til vægt og kalorier.

Det er også interessant, at befolkninger i lande som Indien, Japan og Peru, hvor den gennemsnitlige daglige calcium indtag kan være helt nede på omkring 300 mg dagligt, har en lavere forekomst af knoglebrud og knogleskørhed end det fx er tilfældet i Danmark (hvor vi i gennemsnit får et godt stykke over 800 mg). Det er sandsynligvis deres lavere indtag af animalsk protein, langt mere fysisk aktivitet og mere solskin, der giver dem stærkere knogler.

Det er meget, vi endnu ikke ved om vores behov for kalk, og hvordan vi bedst beskytter vores knogler, men det mest sikre må være at få nok kalk fra en sund uden at få for meget — og samtidig sikre nok sol (D-vitamin) og fysisk aktivitet.


Kilder

1) Eva Warensjö m.fl.
Dietary calcium intake and risk of fracture and osteoporosis: prospective longitudinal cohort study. British Medical Journal 2011; 342:d1473
doi: 10.1136/bmj.d1473 (Published 24 May 2011)

2) Mark J. Bolland m.fl.
Calcium supplements with or without vitamin D and risk of cardiovascular events: reanalysis of the Women’s Health Initiative limited access dataset and meta-analysis.
British Medical Journal. Published ahead of print April 19, 2011. doi:10.1136/bmj.d2040.

3) World Cancer Research Fund/American Institute for Cancer Research. Food, Nutrition, and the Prevention of Cancer: A Global Perspective. American Institute for Cancer Research. Washington, D.C. 1997; p. 322.

4) Chan JM, Stampfer MJ, Ma J, Gann PH, Gaziano JM, Giovannucci E.
Dairy products, calcium, and prostate cancer risk in the Physicians’ Health Study.
Am J Clin Nutr. 2001;74:549-554.

5) June M. Chan and Edward L. Giovannucci
Dairy Products, Calcium, and Vitamin D and Risk of Prostate Cancer.
the Johns Hopkins University Bloomberg School of Public Health
http://epirev.oxfordjournals.org/content/23/1/87.full.pdf

6) Chan JM, Giovannucci EJ.
Dairy products, calcium, and vitamin D and risk of prostate cancer. Epidemiol Rev. 2011;23:87-92.

7) Sue Ann Ingles m.fl.
Calcium intake and prostate cancer among African Americans: Effect modification by vitamin D receptor calcium absorption genotype.
Journal of Bone and Mineral Research. Volume 26 issue 9 (september 2011)


2) Mail: Hvorfor falder jeg tilbage?

Jeg kan rigtig godt lide dine svar. Du svarer på en meget fin, oplysende og seriøs måde. Jeg syntes dine svar er brugbare og det skal du have tak for!

Jeg personligt mangler noget om motivation og om at holde fast i de gode vaner, når jeg nu kan mærke den gode effekt, hvorfor falder jeg så tilbage? Har alle dine bøger og de læses jævnligt, men, men ...

Hilsen Helle

Hej Helle

En ting er at sætte sig noget for, noget andet er faktisk at få det gennemført.

Prøv at udføre de tips og øvelser, du kan læse om i bogen Kunsten at ændre vaner.

I mange tilfælde har vi programmeret vores sind til at tænke og tro noget bestemt, og til helt automatisk at fortsætte med det, vi er vant til.

Det handler altså blandt andet om at omprogrammere, og det kan tage tid og kræve tålmodighed.

Prøv blandt andet at bruge lidt tid hver dag på at visualisere og skrive ned på papir ... og du vil lige pludselig opdage, at din omprogrammering begynder at virke.

Når du først konsekvent har gjort de nye ting hver dag i et stykke tid, bliver de til nye vaner, der er lette at fastholde.

Med venlig hilsen
John Buhl


3) Mail: Menstruationssmerter

Jeg spiser vegetarisk - næsten vegansk og dyrker dans og yoga flere gange om ugen. Jeg snoller engang imellem med et stykke mørk 72-80% chokolade og drikker et glas vin et par gange om måneden. Jeg tager ingen tilskud. Jeg bor i et solrigt land og får derfor i rigelige mængder af sol på kroppen.

Jeg skriver fordi jeg hver måned har smerter i underlivet i forbindelse med menstruationen. Smerterne kan jeg bide i mig - det værste er det eksplosive dårlige humør og trangen til gråd, så snart noget går mig imod. Både mig og min dejlige familie lider under det.

Har du et godt råd?
L.

Hej L.

Der kan være mange individuelle faktorer. Her er hvad der vil virke i de fleste tilfælde (i det mindste lindre).

1) Veganerkost. Evt. præcist som beskrevet i serien om helbredende kost (1-11):

2) Du er givetvis lidt ekstra træt og uoplagt i dagene FØR din menstruation. Det er vigtigt, at du i de dage sover mere og bedre! Tag evt. et ekstra hvil midt på dagen og sørg for nok nattesøvn. En god døgnrytme påvirker også hormoner og humør (tidligt i seng, tidligt op).

Hvis ikke du gør andet, så prøv med det samme, du bliver lidt ekstra træt/uoplagt/sløv i dagene før menstruation, at sove mere og bedre. Det kan være nødvendig med 1-2 timers ekstra søvn i døgnet i de dage. Hvis du er heldig vil det gøre en stor forskel. Er det ikke nok, synes jeg du skal være 100 % konsekvent med din kost — inkl. at sikre, at du får nok af alle næringsstoffer fra kosten og/eller kosttilskud.

Jeg går ud fra, at du har snakket med din læge om det, eller bør du gøre det og blive grundig undersøgt.

Med venlig hilsen
John Buhl


Der er ingen sanselig nydelse i verden, der kan sammenlignes med den glæde og tilfredshed, en god person oplever ved at gøre godt.

— Tillotson

Gratis nyhedsbreve:

Ugeskrift for lægfolk er et gratis nyhedsbrev om sund kost, livsstil mv. Udkommer hver uge via e-mail.
Tilmeld dig her >>

Slankenyt er et gratis nyhedsbrev om overvægt og slankekure.
Tilmeld dig her >>

Vegetarbladet er et gratis nyhedsbrev om vegetarkost. Tilmeld dig her >>


Om overvægt og slankekure
Hvordan slank? (den vigtigste side om emnet)
Den grundlæggende årsag til overvægt
Vægtkontrol
Hurtigere vægttab
Slankenyheder


Hvordan rask?
Gennemgå disse sider i rækkefølge:
Hvordan rask?
1) Spis dig sundere
2) Undgå stimulanser
3) Sov godt
4) Dyrk motion
5) Få nok sol og frisk luft
6) Rask uden medicin


Sygdomme og symptomer
Hvad er sygdom?
Sygdoms trinvise udvikling


Medicin
Lægemidler
Helbreder medicin?
Bivirkninger
Nedtrapning af medicin
Naturmedicin


Om sundhed og velvære
Hvad er sundhed
Kroppens immunforsvar
Den ideelle kost
kost og sundhed


Bøger:

Hvordan Rask?
Bogen beskriver de ændringer i kost, livsstil mv., der styrker kroppens helbredende evner.
Læs mere her.


Kunsten at ændre vaner  | e-bog
En bog om hvorfor det er så svært at ændre vaner, og hvad du gør for alligevel at klare det!
Læs mere her


Zoneterapi - lær det selv | e-bog
Læs mere her


Sikker Slank
Ned i vægt på en sund og sikker måde.
Læs mere her.


Bøger og helseprodukter online

Spar 5 - 30 % på populære kosttilskud, naturlægemidler mv. her: helseonline.dk


Teksterne på nomedica.dk er skrevet/redigeret af John Buhl.

Har du spørgsmål, kommentarer e.l., kan du skrive til mig på john(a)nomedica.dk

 

Copyright Nomedica v/John Buhl. | Persondatapolitik

Vigtige brugerbetingelser: Indholdet på Nomedica.dk er udelukkende til informationsbrug. Oplysningerne må på ingen måde bruges som erstatning for nødvendig lægebehandling. De må ikke og kan ikke bruges som grundlag for at stille diagnoser eller fastlægge behandling. Læs mere her.