Nomedica - den naturlige løsning

Om Nomedica Hvordan rask? Hvordan slank? Emner Butik
Til Nomedica startside Nomedica på Facebook   Ugeskrift for Lægfolk ARKIV  

 


Ugeskrift for lægfolk

Nyheder fra Nomedica uge 40, 2013


  1. Kostråd om kød

  2. Mail: Hvordan mindre salt?

  3. Mail: Udrensning af galdeblæren

 

Hvis du ikke læser avisen, er du uvidende. Hvis du læser avisen, er du fejlinformeret.

— Mark Twain


Kostråd om kød

Et af de nye kostråd hedder: Vælg magert kød og kødpålæg.

Der sættes samtidig en grænse. På Fødevarestyrelsens hjemmeside står der: Vælg kød og kødprodukter med maks. 10 % fedt. Spis højst 500 g tilberedt kød om ugen fra okse, kalv, lam eller svin. (altomkost.dk)

Vi retter fejlen i det kostråd til sidst, men konstaterer lige først, at det er et fremskridt, at der sættes en konkret grænse.

WWF Verdensnaturfonden tager godt i mod de nye kostråd. Det gælder især rådet om at erstatte kød med grøntsager. Se artiklen: De nye kostråd — mindre kød, mere grønt

Mindre kød er da også en stor fordel for naturen, og eksperter er rørende enige om, at det ville være en kæmpe fordel for miljøet og klimaet, hvis mennesker valgte en plantebaseret kost.

Der er også bred enighed blandt fagfolk om, at mindre kød er godt for helbredet, men der er ikke enighed om, hvorvidt det er sundt for mennesker at inkludere noget kød i kosten eller det er bedre helt at undvære kød.

Prof. Bente Klarlund skriver i Politiken, at befolkningsstudier har konkluderet, at kød fra firbenede dyr øger risikoen for kræft i endetarmen og tyktarmen samt for hjerte-kar-sygdom. Men man ved ikke, om det er kødet som sådan, eller om det er, fordi kødet bliver stegt hårdt eller på anden måde forarbejdet, eller om der knytter sig uhensigtsmæssige vaner til det at spise meget kød, som man ikke kan tage højde for i sine analyser. (Politiken.dk)

Fødevarestyrelsen skriver: "Kød indeholder proteiner, mineraler og jern, som kroppen har brug for."

Et lidt underligt argument. At kroppen har brug for bestemte næringsstoffer er ikke i sig selv et argument for at spise kød, og da slet ikke her i den vestlige verden. Du kan let få alle næringsstoffer i kød andre steder fra. En plantebaseret kost indeholder faktisk generelt flere næringsstoffer end kød, selv om den indeholder færre kalorier, hvilket giver øget sundhed samtidig med, at kosten forebygger fedme.

I en undersøgelse for nylig, der strakte sig over en periode på 18 uger, spiste deltagerne sig mæt i grøntsager, frugt, bælgfrugter og fuldkorn.

Resultatet var, at deres kalorieindtag faldt. Det samme gjorde indtagelsen af fedt og kolesterol. Samtidig fik de mere af beskyttende næringsstoffer som kostfibre, beta-caroten, C-vitamin, magnesium og kalium.

Deltagerne tabte sig i gennemsnit 5 kilo, sænkede deres kolesteroltal med 13 points og fik bedre styr på blodsukkeret.
Læs evt. mere i artiklen: PCRM’s New GEICO Study Shows How Plant-Based Diets Improve Nutrition

Som beskrevet i sidste uge — Sund livsstil sinker aldring — vil en sund livsstil, der inkluderer en plantebaseret kost, sandsynligvis endog have overraskende positiv indflydelse på både levealder og forebyggelse af en lang række alvorlige sygdomme.

Her kan du se et interview med Dr. Dean Ornish om studiet.

Kostrådet siger, at vi skal vælge magert kød og kødpålæg. En ordlyd, der kan misforstås. Jeg fravælger begge dele. Betyder det, at jeg ikke følger fornuftige kostråd og derfor ikke spiser sundt?

En mere korrekt ordlyd ville have været vælg magert kød og kødpålæg, hvis du spiser kød (selv om det givetvis er underforstået i kostrådet).

Som Fødevarestyrelsen selv skriver her: "Det kan sagtens lade sig gøre at sammensætte en vegetarkost, som sikrer, at man får de nødvendige vitaminer, mineraler og proteiner."

Vi ved allerede, at vegetarkost sandsynligvis er bedre for sundheden end en kost med selv små mængder kød.

I artiklen "Should we eat meat?" læser vi, at ernæringsguruen Dr. Walter Willett fra Harvard siger, at han kun spiser rødt kød én eller to gange om året.

Dr. Neal Barnard mener, at alle animalske produkter, herunder fisk, er dårligt for både hjerte og hjerne, så han spiser ingen animalske fødevarer.

Dr. Gary Fraser, der leder en lang række undersøgelse af 35.000 vegetarer på Loma Linda University i Californien, siger, at vegetarer også klarer sig bedre end mennesker, der kun spiser moderate mængder kød — både når det gælder lang levetid, hjertesygdomme, diabetes, forhøjet blodtryk, fedme, og et par kræftformer. Og vegetarer, der opgiver alle animalske produkter, herunder fisk, mejeriprodukter, og æg ser ud til at klare sig endnu bedre. Læs artiklen her

Selv om vi endnu ikke ved om en ren plantekost er bedre end en kost, der kan indeholde lidt kød eller andre animalske fødevarer, tyder meget faktisk på, at ren plantekost eller næsten ren plantekost er bedst for de fleste mennesker.

Nå, men lad os få rettet det kostråd. Den korrekte tekst burde være noget i stil med:

Hvis du spiser kød, så vælg magert kød. Undgå eller spis kun meget sjældent forarbejdet kød som kødpålæg, hamburgerryg, skinke, pølser og bacon. Du kan sagtens få de næringsstoffer, som kød indeholder, fra andre fødevarer, hvis du fravælger kød.

Hvis helbredet halter så læs artiklen: Helbredende kost er plantebaseret kost


Mail: Hvordan mindre salt?

Tak for mange gode og inspirerende publikationer.

Som kommentar vedr. alternativ til salt læste jeg for nyligt:

1. kapers
2. grønne oliven uden sten, tørret i oven 10-12timer ved 50-60 grader (jeg har prøvet det, og de er overraskende salte.)

Venlig hilsen
Lene

Hej Lene

Mon ikke oliven bliver mere salte efter en tur i ovnen, fordi oliven har ligget i salt/saltlage i lang tid før de bliver spiselige?

De oliven, jeg har her, indeholder 0.8 g natrium (=2 gram salt) per 100 gram.

Efter en omgang tørring i ovnen, hvor væsken forsvinder, indeholder de endnu mere salt.

Jeg har ikke kapers i huset lige nu, så jeg kender ikke et evt. indhold af natrium i dem.

Men eftersom både kapers og oliven i sig selv giver god smag, kan du sikkert mindske indtagelsen af salt, ved at bruge dem.

Flere tips til mindre salt her

Med venlig hilsen
John Buhl


Mail: Udrensning af galdeblæren

Jeg hører meget om udrensning af galdeblæren, og at det faktisk kan være en god idé engang imellem, også fordi det kan forårsage spændinger/problemer andre steder i kroppen.

I den forbindelse vil jeg gerne høre, hvad du siger til disse udrensningskure? Der er nogen, hvor man drikker epson salt, og afslutter med en blanding af grape og olivenolie inden man skal sove ...

Kan du anbefale en 'sund' kur, hvor man kan udrense, og samtidig ikke risikerer at få galdesten på tværs?

Jeg har en bekendt, der har prøvet en epson-salt kur to gange. Anden gang var der små grønne kugler i afføringen efterfølgende ... så et eller andet sker der da?

På forhånd tak!

Med venlig hilsen
F.

Hej F.

Jeg kender godt de påstande, men tror ikke på dem. Og jeg kan ikke anbefale en kur til at “rense galdeblæren” (det klarer den bedst selv).

Det er ikke galdesten, din bekendte finder.

Skrev tidligere lidt om det her (følg links i mit svar der).

Med venlig hilsen
John Buhl


Enhver hellig har en fortid, og enhver synder har en fremtid.

— Oscar Wilde 


   

Søg efter indhold på nomedica.dk og slankenyt.dk:

 

Gratis nyhedsbreve:

Ugeskrift for lægfolk er et gratis nyhedsbrev om sund kost, livsstil mv. Udkommer hver uge via e-mail.
Tilmeld dig her >>

Slankenyt er et gratis nyhedsbrev om overvægt og slankekure. Udkommer via e-mail hver uge eller de fleste uger.
Tilmeld dig her >>

Vegetarbladet er et gratis nyhedsbrev om vegetarkost, der udsendes via e-mail.
Tilmeld dig her >>

Bemærk:

Vi opbevarer naturligvis informationer om din e-mail sikkert og fortroligt, og du kan let framelde dig igen.


Om overvægt og slankekure
Hvordan slank? (den vigtigste side om emnet)
Den grundlæggende årsag til overvægt
Vægtkontrol
Slankeprodukter
Hurtigere vægttab
Sund slankekost
Slankenyheder


Hvordan rask?

Gennemgå disse sider i rækkefølge:
Hvordan rask?
1) Spis dig sundere
2) Undgå stimulanser
3) Sov godt
4) Dyrk motion
5) Få nok sol og frisk luft
6) Rask uden medicin


Sygdomme og symptomer
Hvad er sygdom?
Sygdoms trinvise udvikling


Medicin
Lægemidler
Helbreder medicin?
Bivirkninger
Nedtrapning af medicin
Naturmedicin


Om sundhed og velvære
Hvad er sundhed
Kroppens immunforsvar
Den ideelle kost
kost og sundhed


Bøger:

Hvordan Rask?

Bogen beskriver på en letforståelig måde de ændringer i kost, livsstil mv., der styrker kroppens helbredende evner.
Læs mere her.


Kunsten at ændre vaner 

En bog om hvorfor det er så svært at ændre vaner, og hvad du gør for alligevel at klare det!
Læs mere her


Zoneterapi - lær det selv

Hvor svært kan det være?

2. udgave af den populære bog. 92 sider. 
Læs mere her


Sikker Slank

En bog, der har hjulpet tusindvis af danskere ned i vægt på en sund og sikker måde.
Læs mere her.


Bøger og helseprodukter online

Spar 5 - 30 % på populære kosttilskud, naturlægemidler mv. her: helseonline.dk

Fuld returret på alt, onlinerabat på det meste, fuld sikkerhed og hurtig levering.


Teksterne på nomedica.dk er skrevet/redigeret af John Buhl.

Har du spørgsmål, kommentarer e.l., kan du skrive til mig her



Copyright Nomedica v/John Buhl.

Vigtige brugerbetingelser: Indholdet på Nomedica.dk er udelukkende til informationsbrug. Oplysningerne må på ingen måde tages som erstatning for nødvendig lægebehandling - de må ikke og kan ikke bruges som grundlag for at stille diagnoser eller fastlægge behandling. Læs mere her.