Nomedica - den naturlige løsning

Om Nomedica Hvordan rask? Hvordan slank? Emner Butik
Til Nomedica startside Nomedica på Facebook   Ugeskrift for Lægfolk ARKIV  

 


Ugeskrift for lægfolk

Nyheder fra Nomedica uge 43, 2006


  1. Fisk: Godt eller giftigt?

  2. Fisk sat i forbindelse med for tidlig fødsel

  3. Omega-3 forhindrer måske voldelig adfærd

  4. Mail: Aloe Vera

  5. Positive følelser giver lavere blodtryk

  6. Grøntsager holder de mentale evner friske

  7. Ældre fyldes med nervemedicin

  8. Gravide bør tage kosttilskud

  9. Læsertip


Kære læser

En journaliststuderende har spurgt, om jeg har nogle klagesager fra folk, hvis børn er blevet behandlet med Ritalin eller andre medikamenter mod ADHD.

Jeg hører gerne fra dig, hvis du har oplevet uheldig behandling af børn med den slags medicin. Du kan være anonym, hvis du ønsker det.

Jeg bringer også gerne din historie – og evt. positive erfaringer med medicinfri behandling af ADHD – her i nyhedsbrevet. Send en mail!

Du er velkommen til at indsende spørgsmål, kommentarer eller gode opskrifter/tips til nyhedsbrevet!

God weekend!

Med venlig hilsen
John Buhl


"Kendsgerninger er nogle stædige asener."

Alain René Lesage


1) Fisk: Godt eller giftigt?

Engelske forskere har undersøgt tyve års forskningsresultater, og er kommet frem til, at fisk 1-2 gange om ugen – især fisk der er rige på omega-3 fedtsyrer – mindsker risikoen for død pga. hjertesygdomme med 35 % og død i det hele taget uanset grund med 17 %.

Det gælder også gravide og ammende, når blot de holder sig fra specielle arter af fisk.

Grunden til, at nogle eksperter fraråder, at vi spiser fisk, er især indholdet af kviksølv eller giftstoffer som dioxin eller PCB.

Niveauet af PCB og dioxin (stoffer der kan være kræftfremkaldende) er lavt i fisk sammenlignet med for eksempel bøf, kylling, svinekød, æg og smør.
(Kilde: BT 18-10-2006 og Journal of the American Medical Association 18-10-2006).

Kommentar:

Den væsentligste grund til, at fisk trods alt er sundt for de fleste er indholdet af omega-3-fedt.

Bemærk dog, at du let kan få omega-3 fra vegetabilske fødevarer, hvilket sandsynligvis er bedre.

Læs mere her:
http://www.nomedica.dk/ugeskrift18_2006.htm

Hvis du ønsker at tage tilskud af omega-3-fedtstoffer, findes der nu et alternativ til fiskeolie: http://helseonline.dk/product.asp?product=320

En anden undersøgelse stiller spørgsmålstegn ved om det er så smart at gravide spiser fisk ...


2) Fisk sat i forbindelse med for tidlig fødsel

1000 gravide kvinder fra 52 fødeklinikker indgik i en undersøgelse.

Hårprøver viste, at indholdet af kviksølv i hår var højere jo flere fisk, kvinderne spiste.

Kvinder der fødte for tidligt var tre gange så tilbøjelig til at have højt kviksølvindhold i håret sammenlignet med de kvinder, der fødte til tiden.
(Kilde: Breaking Medical News 17-10-2006; Environ Health Perspect 25-09-2006).


3) Omega-3 forhindrer måske voldelig adfærd

Amerikanske forskere hævder, at voldelig adfærd kan skyldes fejlernæring

På det amerikanske National Institute on alcohol Abuse and alcohol har forskere gennemført et projekt, hvor 80 notorisk aggressive ex-alkoholikere ændrede adfærd, efter de havde fået regelmæssige tilskud af omega-3-fedtsyrer.

Gruppen der fik omega-3-fedtsyrer ændrede langsomt adfærd, så flertallet blev i stand til at kontrollere deres voldelige impulser.

(Kilde: Poul Ferdinand; Ekstra Bladet 20-10-2006)
http://ekstrabladet.dk/nyheder/videnskab_og_teknik/article235568.ece


4) Mail: Aloe Vera

Efter jeg i sidste uge bragte en mail fra en læser, om hvordan hendes mand oplevede en kraftig allergisk reaktion efter at have indtaget aloe vera, havde jeg følgende mail-veksling med en anden læser:

Det kan lyde som om Anny ikke har hørt godt nok efter, da hun købte sit Aloe Vera produkt.

Alle de gange jeg har være til demonstration af produktet, er det blevet indskærpet at man ALTID skal teste om personen der skal bruge produktet, kan tåle at bruge det, med andre ord, der er nogle der er allergisk over for det.

Det ved producenten godt, men Anny har tilsyneladende glemt at teste sin stakkels mand, inden hun proppede sin egen "medicin" i ham.

Det er da også helt ud i hampen, at hun vil forlange produktet forbudt, fordi hun ikke selv helt har forstået at anvende det, og tilsyneladende har overset en af de allervigtigste informationer man får, når man køber produktet.

Du, John udtaler straks, at der skulle stå en advarsel på glasset (som i øvrigt er plastic flasker og tuber), det gør der ikke, fordi det er oplysninger, der bliver givet når man er til en salgsdemonstration.

Det lyder ikke som om du ved så meget om produktet og måden det sælges på, når du udtaler dig på denne måde. Du kan jo i sagens natur heller ikke være vidende om alle det produkter der sælges. Jeg mener bare, at du måske skulle undersøge sagen lidt nøjere inden du udtaler dig.

Aloe Vera er et udmærket produkt, som vi er rigtig mange der har glæde af at bruge, når det bruges efter forskrifterne.

Venlig hilsen
M. J.

Hej M.

Godt, at kunder trods alt får besked på det ved salgsdemonstrationer!

Hvordan tester man, om kunden kan tåle det?

Hvad nu hvis kunden ikke køber det på en salgsdemonstration ... men fx hos en forhandler, der glemmer at sige det, hos Matas, helsekosten eller i supermarkedet?

Hvad er grunden til, at det ikke står på etiketten, hvis det er et velkendt problem?

Med venlig hilsen
John Buhl

Hej John

Man tester bag på øreflippen med en dråbe Aloe Vera - uanset hvilket af produkterne det handler om, klør det eller bliver rødt, er der en allergisk reaktion.

Den Aloe Vera der sælges hos Matas, og andre forhandlere kan jeg ikke udtale mig om, fordi jeg ikke ville drømme om at købe Aloe Vera produkter der pga. den ringe kvalitet.

På salgsdemonstrationen lærer man også at læse etiketten. Den Aloe Vera der sælges i forretninger står der altid vand først og langt nede i deklarationen står så Aloe Vera.

Når man køber Aloe Vera på demonstrationen, står Aloe Vera altid først. Det er helt generelt, det der står først er der mest af, og det der står sidst er der mindst af. Så vidt jeg har lært.

Jeg tror ikke det er særligt udbredt, at folk ikke kan tåle det. Men som sagt tidligere, ved jeg ikke hvordan man sælger det i Matas m.fl.

F.eks. kan jeg ikke selv tåle et par almindeligt benyttede produkter mod hedestigninger i overgangsalderen, fordi der er pollen i, som jeg er allergisk over for. Det står heller ikke på etiketten, yderligere fik jeg oplyst hos Matas forhandleren, at der var så lidt pollen i produktet at det ikke skulle være noget problem. Det var faktisk udviklet så allergikere kunne bruge det, men som allergiker ved man selv hvornår man ikke tåler produktet pga. sin allergiske reaktion. Sådan er der så meget ...

Mvh
M.

Hej M.

Jeg har ingen mulighed for at vurdere om aloe vera solgt ved en demonstration er bedre eller dårligere, end den der sælges andre steder, men hvis producenten er bekendt med en risiko for allergisk reaktion, bør det stå på etiketten. Jeg ved ikke hvor sikker allergitesten med en dråbe bag øret er, men hvis det er en pålidelig metode, bør den naturligvis også stå på etiketten.

Eftersom det på demonstrationer åbenbart altid indskærpes, hvor vigtigt det er at teste for allergi, før man bruger produktet, undrer det mig meget, hvorfor det ikke fremgår af etiketten.

Det er korrekt, at man kan se på etiketter, hvad der er mest af. Ingredienser skal være listet i rækkefølge efter mængde.

Firmaer bør skrive præcist og tydeligt, hvad og hvor meget deres produkter indeholder. Alt andet er uacceptabelt.

Etiketter er til for, at forbrugerne kan læse hvad produkterne indeholder, anvendelse, evt. advarsler mv.

Den er hel gal, hvis man skal til at lære at læse etiketter, før man helt forstår indholdet, eller man skal til salgsdemonstration for at få at vide, hvor vigtigt der er at teste for allergi, før man tager det.

På det mest brugte produkt med pollen Melbrosia står der "Pollenallergikere bør være opmærksomme på, at produktet indeholder blomsterpollen", så det er i hvert fald en udmærket etikette, men det er åbenbart ikke alle firmaer der sælger pollenprodukter, der skriver det.

Med venlig hilsen
John Buhl

PS: Køb kun produkter fra firmaer, der tydeligt skriver alle relevante oplysninger på etiketten.


5) Positive følelser giver lavere blodtryk

Blandt 2500 mennesker, der var 65 år gamle eller ældre, viste det sig at jo højere en person scorede på et spørgeskema der målte positive følelser, desto lavere var hans eller hendes blodtryk.

Positive følelser hjælper personen med at holde kemiske og nervemæssige reaktioner i balance, og hjælper folk til bedre at håndtere stress.
(Kilde: Psychosomatic Medicine, September/October 2006).


6) Grøntsager holder de mentale evner friske

En undersøgelse af 3.700 ældre mennesker der blev fulgt i seks år viste, at ældre der spiser mange grøntsager har betydelig mindre svækkelse af hukommelse og andre mentale evner.

Sammenlignet med de ældre mænd og kvinder, der spiste færrest grøntsager – typisk mindre end en portion dagligt – viste det sig, at de der spiste tre portioner eller mere havde 40 % langsommere svækkelse af mentale funktioner.
(Kilde: Neurology, October 24, 2006).


”Den som virkelig ved, har ingen grund til at råbe.”

Leonardo da Vinci


7) Ældre fyldes med nervemedicin

Syv af 10 beboere på plejehjem i København får udskrevet psykofarmaka mod søvnproblemer eller psykiske lidelser, og medicinen gives i for lange perioder til for mange ældre.

I alt 68,4 procent af beboerne på de københavnske plejehjem får psykofarmaka. Den største gruppe er antidepressiva - lykkepiller - som cirka halvdelen af de ældre bruger.

Hver fjerde ældre får antipsykotika, som er rettet mod psykotiske symptomer.
(Kilde: DR nyhederne 10-10-2006)
http://www.dr.dk/Nyheder/Indland/2006/10/10/10231815.htm

Kommentar:

De ældre har brug for omsorg og de bedst mulige levevilkår efter omstændighederne. Det inkluderer bl.a. sund mad, evt. vitamintilskud, motion, god søvn (uden sovemedicin) og frisk luft.

Anvendelsen af psykofarmaka i forsøg på at hjælpe beboerne – eller lette arbejdet for personalet!? – er helt grotesk. Vi bliver ikke pludselig til psykiske syge patienter, når vi bliver gamle, og ikke længere er helt på toppen. Det er grov misbrug af farlig/risikabel medicin, når over halvdelen af de ældre får psykofarmaka.


8) Gravide bør tage kosttilskud

Kvinder der tager kosttilskud under graviditeten ser ud til at halvere risikoen for at få spædbørn med hjernekræft.

Forskerne anbefaler, at alle kvinder, der kan blive gravide tager et vitamintilskud – endda selv om de ikke planlægger at blive gravide.
(Kilde: Cancer, Epidemiology, Biomarkers and Prevention, september 2006.)

Mere om kosttilskud
http://www.nomedica.dk/kosttilskud.htm

Det er især vigtigt, at gravide – og alle kvinder der planlægger at blive gravide – får nok folat/folinsyre, som kosttilskud og/eller via kosten. Det er især grøntsager, der er rige på B-vitaminet folat/folinsyre.


9) Læsertip

Hej John.

Jeg nyder dit engagement og din tro på, at du har fat i den lange ende. Det skinner igennem alt, hvad du skriver. Og det skal du have mange tak for.

Men lidt kritik har jeg da også. Din tro/"viden" om, at vi alle skal være vegetarer er for mig lidt for ensidigt. Lidt for "jeg har den fulde sandhed"-agtigt. Men det hører nok med til dit engagement, og det vil jeg lige nu lade ligge.

Men her fra et bjerg i det sydlige Frankrig, hvor jeg har mit minipensionat med redelig mad, har jeg gjort mig mange tanker om, hvad der skal til ernæringsmæssigt for et ordentligt liv. Bl.a. vil jeg godt lave lidt PR for de ægte gamle kornarter. Eller måske skulle jeg skrive den eneste rigtig gamle hvedesort, nemlig enkorn. Den har smag, der vil frem. og så må man ikke glemme, at den har bibeholdt sin oprindelig kromosomsammensætning. Noget jeg er overbevist om vil gøre godt i mange syges (og endnu ikke syges) maver.

Jeg ved den kan fås i hel tilstand i DK, og også at den kan fås som fuldkornsmel.

Så her følger lidt opskrifter - eller måske bare lidt ny inspiration, som du jo har efterlyst.

Varm salat af hel enkorn:

Kog den hele enkorn i ca. 25 - 30 min. i rigelig letsaltet vand. (beregn ca. 100 gr. pr. person.)
Imens ryddes køleskabet for hvad du af grønt. (beregn min.. 300 gr. pr. person) Alt vaskes, renses og skæres i mindre stykker.
Steget i en varm wok, tilsættes krydderurter, finthakket chili, ingefær, hvidløg og/eller hvad du har lyst til af smagvariationer. Smages til.
Lige inden servering hældes enkornene i en si og tilsættes wokgrøntet, mens de kogte enkorn endnu er varme.
Er godt tilbehør til alt fra fisk til kød eller en omelet.
Tips: Hvis enkornene koges i en god økologisk grøntsagsbouillon får de ekstra smag. (Men de behøver det faktisk ikke.)

Pandekager:

Og når vi nu er ved enkornen. Pandekager smager faktisk meget bedre af enkorn-mel, men det skal smages, før jeg har fået nogen til at tro på det. (Alle tror, at fordi det er fuldkornsmel kommer pandekagerne til at smage fuldkorns-helseagtige, hvad der ikke er tilfældet.)
Pr. 100 gram fuldkorns enkornsmel beregnes 1 æg og 1/4 tskf. havsalt som piskes med vand til passende konsistens.
Lad dejen hvile i minimum 2 timer - hellere fra morgen til aften i køleskabet - og bag dem i en smule olivenolie. Tilsæt lidt honning, rørsukker eller sirup, hvis de skal bruges som søde pandekager.

Pensionatets nemme morgenbrød:

Endelig er der det med brød. Jeg sidder med en fornemmelse af, at det helst skal være lidt besværligt at lave, hvis det skal være "rigtigt". Men det behøver faktisk ikke tage særlig lang tid. Og jeg har vel at mærke haft betalende genganger-gæster, som fortalte, at de i flere måneder forud for deres anden ankomst havde glædet sig til netop det brød, jeg bager.
Her bruger jeg den anden ur-hvede (hvis den altså er det?) På dansk har den fået navnet kæmpedurum. Den smager blidt og en anelse sødt. Opskriften her er på en stor portion, men det vender jeg tilbage til:

200 g. hel enkorn, som koges som ovenfor nævnt
3/4 l. koldt vand
4 gram gær (der mangler IKKE et 0)
3 teskefulde havsalt
1 - 1½ kg. fuldkorns kæmpedurum mel

Kom enkornene (der skal være blevet kolde), vand, gær og salt i en skål. Rør og tilsæt lidt efter lidt kæmpedurummelet indtil dejen har fået en konsistens som meget tyk grød. Må ikke blive for tørt, da de gamle hvedesorter så giver et tørt brød. Men altså dejen skal være lige på den grænse, hvor man får sved på panden af at røre.

Dæk det til og lad det stå ½ døgn ved stuetemperatur - et døgn i køleskab. Hvis dit køleskab er meget koldt kan det tage lidt længere tid, før det hæver, men det er nemt at se. Det er nu klart til at blive bagt. Men der er ingen grund til at bage det hele på én gang. Lav en portion, der passer til behovet i en bageform og drys evt. med græskarfrø, sesamfrø, birkes eller solsikkekerne. Del resten af dejen ud i ligeså store portioner. Enten i frostposer eller i silikoneforme. Lad det hele efterhæve en times tid.
Put brødet i ovnen ved 180 grader i min. 1½ time, men afhængig af hvor stort det er kan bagetiden godt blive længere. Skal have dannet fast skorpe.
Put samtidig plastikposerne eller silikoneformene i fryseren.

Næste gang, der er brug for et brød tages dejen blot ud af fryseren og stilles i køleskabet ½ døgn. Derefter kan silikoneformen stilles i ovnen. Dejen fra plastikposer tages over i en form, efterhæver ½ time og puttes så i ovnen.

Ingen kan smage forskel på, om dejen har været i fryseren eller ej. Derfor er det en god ide at lave en stor portion af gangen.

Tips:
Ligeledes kan man også ligesågodt koge f.eks. et helt kilo enkorn ad gangen og fryse de kogte enkorn i passende portioner.
Jeg stiller mig ved den kolde hane og sørger for at have våde hænder, når jeg skal fordele dejen.
Endelig kan dejen holde sig i køleskabet i minimum 3 - 4 dage. Det indebærer, at man kan røre dejen sammen, inden man tager på weekend og bage sit første brød søndag aften, når man kommer hjem. Det eneste, man skal være opmærksom på, hvis man lader dejen stå længe i køleskabe, er om den begynder at lugte syrligt. Hvis man lugter til den hver dag skal man bage/fryse dejen lige når den syrlige lugt begynder helt svagt. Så smager brødet stadig ikke syrligt, men det kommer det til, hvis man lader det stå yderligere nogle dage.

Det kan godt være, at det er en anderledes måde at tænke brød på, men dels er det meget sundere, dels er det meget velsmagende og endelig tror jeg alle vil synes, det er meget nemmere, når man først er kommet ind i rutinen.

Det var alt.

Mange hilsner
Brit Philipson
www.provencepension.com 


"Tit forsøger folk at leve deres liv bagfra: De prøver at få flere ting, eller flere penge, så de kan gøre mere af det, de har lyst til, så de kan blive lykkeligere. I virkeligheden er det omvendt: Først er du nødt til at være som du virkelig er, og derefter gøre hvad du skal gøre, for at få hvad du ønsker."

Margaret Young


Gratis nyhedsbreve:

Ugeskrift for lægfolk er et gratis nyhedsbrev om sund kost, livsstil mv. Udkommer hver uge via e-mail.
Tilmeld dig her >>

Slankenyt er et gratis nyhedsbrev om overvægt og slankekure.
Tilmeld dig her >>

Vegetarbladet er et gratis nyhedsbrev om vegetarkost. Tilmeld dig her >>


Om overvægt og slankekure
Hvordan slank? (den vigtigste side om emnet)
Den grundlæggende årsag til overvægt
Vægtkontrol
Hurtigere vægttab
Slankenyheder


Hvordan rask?
Gennemgå disse sider i rækkefølge:
Hvordan rask?
1) Spis dig sundere
2) Undgå stimulanser
3) Sov godt
4) Dyrk motion
5) Få nok sol og frisk luft
6) Rask uden medicin


Sygdomme og symptomer
Hvad er sygdom?
Sygdoms trinvise udvikling


Medicin
Lægemidler
Helbreder medicin?
Bivirkninger
Nedtrapning af medicin
Naturmedicin


Om sundhed og velvære
Hvad er sundhed
Kroppens immunforsvar
Den ideelle kost
kost og sundhed


Bøger:

Hvordan Rask?
Bogen beskriver de ændringer i kost, livsstil mv., der styrker kroppens helbredende evner.
Læs mere her.


Kunsten at ændre vaner  | e-bog
En bog om hvorfor det er så svært at ændre vaner, og hvad du gør for alligevel at klare det!
Læs mere her


Zoneterapi - lær det selv | e-bog
Læs mere her


Sikker Slank
Ned i vægt på en sund og sikker måde.
Læs mere her.


Bøger og helseprodukter online

Spar 5 - 30 % på populære kosttilskud, naturlægemidler mv. her: helseonline.dk


Teksterne på nomedica.dk er skrevet/redigeret af John Buhl.

Har du spørgsmål, kommentarer e.l., kan du skrive til mig på john(a)nomedica.dk

 

Copyright Nomedica v/John Buhl. | Persondatapolitik

Vigtige brugerbetingelser: Indholdet på Nomedica.dk er udelukkende til informationsbrug. Oplysningerne må på ingen måde bruges som erstatning for nødvendig lægebehandling. De må ikke og kan ikke bruges som grundlag for at stille diagnoser eller fastlægge behandling. Læs mere her.