Nyheder fra Nomedica
uge 45, 2008
- Børnelæge tror ikke længere på ADHD som sygdom
- Middelhavskost beskytter måske børn mod astma
-
Pektin med til at forklare hvorfor frugt og grønt forebygger
kræft
- Mail: Er mit kolesteroltal for lavt?
- Lidt af hvert
Kære læser
Du er velkommen til at indsende spørgsmål, kommentarer e.l. til
nyhedsbrevet. Send til
[email protected]
God weekend!
Med venlig hilsen
John Buhl
”At bevæge
sig hurtigt er ikke det samme som at komme nogen steder.”
-- Dr. Robert Anthony
Nyt på helseonline.dk
Nu også en afdeling i butikken, hvor du kan finde produkter, vi gerne
vil sælge ekstra hurtigt (fx hvis vi har købt lidt for stort ind eller
lader varer udgå).
Se om der er et
tilbud, der frister her >>
To velrenommerede eksperter -- Børnelæge Bose Ravenel og psykologen
John Rosemond -- har sammen skrevet en bog, hvor de benægter, at ADHD er
en reel sygdom!
De mener, at ADHD-diagnosen og dens behandling er en skandale, der
blot venter på at blive afsløret. De skriver, at de positive virkninger
af medicin overdrives og de potentielt skadelige virkninger underdrives.
Forfatterne mener, at de klassiske symptomer på ADHD -- som
uopmærksomhed, glemsomhed, manglende evne til at fokusere,
hyperaktivitet og impulsivitet -- bl.a. kan klares med kærlighed og gode
pædagogiske metoder.
ADHD og lignende betegnelser som ADD (attention-deficit disorder) og
ODD (oppositional defiant disorder) er baseret på dårlig videnskab,
påstår de, og er sandsynligvis ikke forårsaget af en genetisk
hjerneforstyrrelse, og skal derfor heller ikke behandles med potentielt
skadelige medikamenter.
I korte træk anbefaler forfatterne:
- At omforme barnets selv-opfattelse fra et barn med forstyrrelser
i hjernen til et barn med et stort potentiale. Og det kan gøres med
hjælp fra en gammeldags opdragelse fra forældrene der kombinerer
kærlighed og disciplin
- At undgå eller mindste udsættelse for tv, videospil o.l.
- At ændre barnets kost fra fastfood, raffinerede kulhydrater og
sukker til en sundere kost. Tilskud af fiskeolie (omega-3) har også
vist sig at gavne
- Mindre pres på, at børnene i børnehaveklasserne skal lære ting,
der engang først blev undervist i første klasse, da det er for
vanskeligt for nogle børn og får dem til at fejle
Du kan fx læse mere om bogen her
Bogen kan købes her
Middelhavskosten -- eller en kost der minder om en middelhavskost --
beskytter til dels børn mod at få astma og høfeber.
I et studie af 1.476 tilfældigt udvalgte børn mellem 6 og 7 år,
undersøgte forskerne forbindelsen mellem børnenes kost og deres mødres
diæt under graviditeten, og udviklingen af astma og høfeber.
Forskerne fandt ingen forbindelse mellem en middelhavskost under
graviditeten og mindre forekomst af astma og høfeber.
Men det viste sig, at jo mere børnene havde levet af en
middelhavskost -- Altså en kost der er rig på grøntsager, frugt, nødder,
fisk og kornprodukter, og kun lidt mejeriprodukter, kød, junkmad og
mættet fedt -- året forinden, desto mindre risiko for astma og høfeber.
Forskerne bemærker at en kost som middelhavskosten er rig på
antioxidanter, der kan beskytte lunger og luftveje. Kosten er også rig
på fisk, der er en god kilde til omega-3 fedtsyrer, og begrænsede
mængder omega-6. Og det forhold mellem omega-3 og omega-6 har tidligere
vist sig at have en positiv virkning på astma
Kilde: Allergy, September 2008.
Læs evt. mere på Medline Plus
Det ser ud til, at et komplekst kulhydrat kaldet pektin, der findes i
frugt og grøntsager, kan hjælpe med at forklare, hvorfor en kost der er
rig på frugt og grøntsager kan mindske risikoen for kræft.
Et eksperiment udført i et laboratorium af britiske forskere har
vist, at en del af pektin, binder sig til og sandsynligvis hæmmer
galectin 3 (Gal3), som er et protein der spiller en rolle i alle faser
af kræft.
Pektin er en del af de kostfibre, der findes i frugt og grønt.
Forskerne mener, at det er bedst at spise en stor variation af frugt
og grøntsager og andre fiberrige fødevarer.
Kilde: Gunning et al. Recognition of galactan components of pectin by
galectin-3. The FASEB Journal, October 2008; DOI: 10.1096/fj.08-106617
Hej John Buhl.
Tak for alle de gode sider du sender rundt til os læsere.
Al den snak om kolesterol får mig til at tænke på om mit er for lavt.
Jeg har et total på 3,6 (faldet 0,6) over 1 år UDEN brug af medicin. Jeg
har aldrig haft højere end 4,6 total. Jeg er af hunkøn på 54 år. Noget
overvægtig men motionerer hver dag ½-1 time, spiser fisk på en eller
anden måde næsten hver dag + omega 3 fiskepiller+ kalk, masser af grønt
og frugt og havregryn, ryger og drikker ikke og har ikke diabetes. Jeg
elsker chokolade og spiser kød og Brød.
Er jeg I nogen risikogruppe? Jeg kan ikke nogen steder finde noget om
de tal skulle være for lave.
Lægen ved ikke noget om det.
Jeg håber du kan svare, for alle folk jeg taler med siger det er alt
for lavt og det skulle være farligt hvilket jeg dog ikke selv tror, men
da jeg ikke kan finde noget om det håber jeg du kan svare mig.
Betyder det så meget at jeg vejer små 20 kg for meget endnu (har tabt
mig 22 kg gennem flere år) og kæmper med de sidste, når der ikke er
problemer noget som helst andet?
På forhånd tak og hilsen
M.
Hej M.
Ingen problemer med dit kolesteroltal -- det er super fint :-)
Hvis du vil vide med sikkerhed hvor meget såkaldt dårlig og god
kolesterol, du har, kan du spørge lægen. Men det er jo slet ikke sikkert
han gider se dig, så sund som du er :-)
Når du er i god form -- og det er du givetvis med ½-1 times motion
dagligt! -- og spiser masser af frugt og grønt, betyder overvægt meget
lidt rent sundhedsmæssigt, især når du ikke ellers har problemer. Du er
givetvis meget sundere end mange normalvægtige, der spiser for lidt
grønt og ikke dyrker motion.
Fra hjerteforeningens hjemmeside:
Følgende tal for kolesterol og triglycerid anses for at være normale.
Total kolesterol - mindre end - 5 mmol/l
LDL kolesterol - mindre end - 3 mmol/l
HDL kolesterol - større end - 1 mmol/l
triglycerider - mindre end - 2 mmol/l
http://www.hjerteforeningen.dk:80/sw5771.asp
Altså:
LDL mindre end 3
HDL højere end 1
Det er en generel retningslinje. Lidt mere eller mindre betyder
normalt ikke noget.
Hvis du vil gøre lidt mere for din sundhed, end du allerede gør, kan
du vælge at trappe lidt ned med chokoladen (og kun vælge LIDT mørk
chokolade), spise mindre kød (kom ned under et par hundrede gram om
ugen) og vælg rugbrød eller brød bagt af fuldkornsmel/grahamsmel, når du
spiser brød.
Med venlig hilsen
John Buhl
Kæmpe undersøgelse af selen og prostatakræft stoppes i utide
En stor amerikansk undersøgelse, hvor mere end 35.000 mænd har
deltaget for at undersøge, om tilskud af selen og E-vitamin kan beskytte
mod prostatakræft, stoppes tre år før tiden. Foreløbige resultater har
nemlig ikke vist nogen beskyttende effekt -- tværtimod er der noget der
tyder på øget risiko for prostatakræft eller diabetes. Der blev anvendt
høje doser af E-vitaminer og selen.
cancer.dk 29-10-2008
Vin med tungmetaller
Ny britisk undersøgelse viser, at vine fra nogle lande indeholder
flere tungmetaller end andre. Tungmetal-niveauerne holder sig dog inden
for de tilladte grænseværdier.
Jyllands-Posten
31-10-2008
Fysisk varme smelter følelserne
Fysisk varme fører til varme følelser, viser en ny undersøgelse.
videnskab.dk 31-10-2008
”Stress er en
uvidende tilstand. Den tror, at alt er en nødsituation. Intet er så
vigtigt.
-- Natalie
Goldberg