Nomedica - den naturlige løsning

Om Nomedica Hvordan rask? Hvordan slank? Emner Butik
Til Nomedica startside Nomedica på Facebook   Ugeskrift for Lægfolk ARKIV  

 


Ugeskrift for lægfolk

Nyheder fra Nomedica uge 50, 2008


  1. Mail: Er vitaminer naturlige?
  2. Mail: Er det nødvendigt at tage kosttilskud?
  3. Mails: Tunge og gummer svier
  4. Lidt af hvert

Kære læser

Du er velkommen til at indsende spørgsmål, kommentarer e.l. til nyhedsbrevet.

God weekend!

Med venlig hilsen
John Buhl


"Jeg kender kun en frihed og det er sindets frihed"
-- Antoine de St. Exupéry


1) Mail: Er vitaminer naturlige?

Hej John,

Jeg læste din kommentar vedr. naturlige vitaminer.

Da jeg gik på Heilpraktikerskolen i Tyskland anbefalede en underviser der var biokemiker at man undlod at spise syntetiske vitaminer i for lange perioder ad gangen da det kan forskubbe den naturlige, hårfine kemiske balance i kroppen. De mangler de sekundære stoffer (måske tusindvis) som man ikke kender, endsige kan fremstille i et laboratorium -- man ved blot de ER der og at de er lige så afgørende for organismens overlevelse som de (hidtil) kendte vitaminer.

Vi mennesker har således endnu ikke kunnet gøre 'Den store skaber' kunststykket efter.

Ved indtagelse af naturlige vitaminer -- som stort set kun kan fås via kosten -- vil denne hårfine balance regulere sig selv (vel at mærke hvis vitaminerne kommer fra naturlige, rene og uforarbejdede kilder såsom usprøjtede frugter og grøntsager.)

Her et par spørgsmål vedr. naturlige vitaminprodukter:

Jeg hørte engang for mange år siden en garvet helsekosthandler sige at det eneste naturlige vitaminprodukt han kendte til var A. Vogel's Bioforce multivitamin. Indholdet havde, naturligt nok, meget små mængder af vitaminer. Er det noget du kender til?

Det naturlige E-vitamin d-alfatochoferol er vel stadig den ægte vare?

Og så er der produkter som Chlorella og Spirulina. De har et stort indhold af mange gavnlige stoffer. Jeg forestiller mig at disse produkter er en god
måde at få naturlige vitaminer på, samt vitaminets sekundærstoffer.

Er du enig?

Det jeg her kalder sekundære stoffer skal forstås som de mikroskopiske stoffer der i naturen er forbundet med vitaminer og andre næringsstoffer og som endnu ikke er -- og måske aldrig vil blive -- belyst af mennesker. Iflg. den nævnte biokemiker her, kan man kun ”snyde” kroppen med syntetiske vitaminer i en begrænset periode.

Jeg vil jo også gerne høre fra andre om naturlige produkter som måske findes.

Jeg er begyndt at drikke friskpresset granatæble om morgenen, det føles som det rene dynamit for cellerne og så bilder jeg mig ind at granatæble forynger og healer. Kan købes for ca. 25 kr. pr kg. her i København (1-2 granatæbler blandet med 1 friskpresset appelsin smager skønt). Jeg drak det som kur i Tyrkiet 3 x dagligt hvor man kan få frugterne presset overalt og ret billigt. Det føltes som brusebad indvendig og gav en utrolig velvære.

Jeg drikker det som det første om morgenen og venter mindst en 1/2- 1 time inden jeg indtager anden føde.

Vh
S.C.

Hej S.C.

Jeg kan godt huske A. Vogels naturvitamin. Den findes vist ikke mere. Jeg ved ikke om den kun indeholdt naturlige vitaminer, men indholdet var i hvert fald et godt stykke under den anbefalede tilførsel (ADT) og den indeholdt langt fra alle vitaminer og mineraler.

d-alfatochoferol er den naturlige form af E-vitaminet og dl-alfatochoferol den kunstige version. Om det helt holder at kalde d-alfatochoferol for naturlig E-vitamin kan måske diskuteres, men den er i hvert fald så naturlig, at producenter må skrive, at deres produkter indeholder naturlig E-vitamin.

E-vitamin er en af de få undtagelser, hvor det er muligt at få naturlige vitaminer til en overkommelig pris, og uden at kapslerne/tabletterne bliver store som tennisbolde!

De fleste producenter af multivitaminer bruger den billige dl form, men nogle få produkter -- fx Spektro samt Omnimin og OmniX -- indeholder den langt mere bekostelige (og bedre) naturlige version af vitaminet.

Cholorella, spirulina, tang, kapsler med tørrede frugt/grøntsager og en del andre kosttilskud er forholdsvis rige på visse vitaminer, mineraler og gavnlige plantestoffer. De indeholder alligevel langt færre vitaminer end der fx er i en multi-vitamintablet.

Spørgsmålet er, om det betyder noget eller ret meget, om et vitamin bliver fremstillet i et laboratorium eller udtrukket af fødevarer.

I nogle tilfælde er der en forskel (som fx med e-vitamin nævnt ovenfor), men i langt de fleste tilfælde er det rene vitamin fra et laboratorium fuldstændig magen til det vitamin, der findes i maden.

Nogle producenter kaldte derfor tidligere deres kunstigt fremstillede vitaminer for ”natur-identiske”.

Er der fx nogen forskel på REN askorbinsyre, der er udtrukket fra fødevarer og den, der er fremstillet i et laboratorium?

Kemisk set er de ens. Du vil ikke være i stand til at se, hvor ren askorbinsyre kommer fra.

Forskellen er hovedsageligt eller kun, at de naturlige vitaminer i maden findes sammen med en lang række ANDRE stoffer, som du også er inde på, nemlig de plantestoffer der altid findes i fødevarerne sammen med vitaminerne. Disse plantestoffer kaldes også for fytokemikalier (plantekemikalier) eller sekundære stoffer.

I kosten findes der bogstavelig talt tusindvis af disse stoffer, og det er tvivlsomt om vi nogensinde helt kommer til at forstå betydningen af dem alle, men det vi ved med sikkerhed er, at der ikke findes nogen pille der kan efterligne naturens sammensætning af vitaminer, mineraler og plantestoffer.

I maden får du det hele -- i den perfekte variation og kombination.

Derfor er det måske også en god ide at tage dine vitamintabletter til måltiderne, så du sammen med de rene vitaminer også får de sekundære stoffer fra maden.

Med venlig hilsen
John Buhl


Verden på hovedet & Jonathan havmåge ...

To film, som på hver deres måde giver lidt at tænke over!

Normalpris kr. 324,- Køb dem nu samlet til kun kr. 249,- SPAR 75,-


2) Mail: Er det nødvendigt at tage kosttilskud?

Et meget kort spørgsmål er det virkeligt nødvendigt at spise kosttilskud når man spiser blandet kost?

Hilsen Alex olsen

Hej Alex

Et kort spørgsmål, der ville kræve et meget langt svar, hvis du skal kunne bruge det til ret meget!

Det kommer an på utrolig mange faktorer -- fx hvor sundt du spiser, dit helbred, hvor meget sol du får, hvor godt du optager næringsstoffer fra maden ... og en hel masse andet.

En diætist eller kostvejleder vil typisk stille et hav af spørgsmål -- både hvad angår kost og helbred -- og derefter vurdere, hvad du bør forbedre i kosten og/eller hvilke kosttilskud, du evt. vil have gavn af.

I mange tilfælde vil et tilskud af vitaminer og mineraler (eller udvalgte vitaminer og mineraler) være fornuftig, for at være på den sikre side. Men det kan også sagtens lade sig gøre at få det hele fra kosten ved at spise sundt og varieret.

En del mennesker har brug for tilskud af D-vitamin i vinterhalvåret, en del kvinder har gavn af jerntilskud, vegetarer bør tage B12-vitamin, nogle former for medicin øger sandsynligvis behovet for visse vitaminer og mineraler, drikker du meget kaffe kan du få underskud af kalk, spiser du meget salt og for lidt grønt kan du mangle kalium osv.!

Læs evt. siden her om vitaminer og mineraler, og se om det hjælper dig med at vurdere, om du har brug for tilskud af vitaminer og mineraler -- og evt. hvilke, der passer bedst til din situation.

Det er generelt set bedre at få lidt for meget end for få vitaminer og mineraler, så hvis du er i tvivl -- eller du ved, at du ikke spiser særlig sundt og varieret -- er det klogt at tage tilskud.

Med venlig hilsen
John Buhl


Peaceful Warrior

En film baseret på bestsellerbogen med samme navn

'Mange film lover lykke, men for det meste i en flygtig form, som en rutsjebanetur, der ender i en tom fornemmelse. Så søger man videre efter det næste gys. Kun få film sætter spørgsmålstegn ved, hvad lykken egentlig går ud på, eller foreslår metoder til at holde den ved lige. Peaceful Warrior stiller dette spørgsmål, og dermed løfter den en ud af sindets verden. En vigtig og inspirerende film, som kan forandre folks liv.'
- Sting

Læs mere her


3) Mails: Tunge og gummer svier

I sidste uge bragte jeg en mail fra en læser, der led af svien i tunge og gummer

Flere læsere har reageret:

Min mand og jeg havde samme symptomer i en periode. Vi overvejede nærmest om det kunne være en virus. Det hjalp da vi totalt undlod rødvin i 2-3 uger. Det er ikke sådan at vi drikker meget rødvin, men helt udelukkelse hjalp.

Kh Kirsten

Ang. Erik Kristensen og hans tunge/gumme svien ved jeg, at det kan være et symptom på B12 vitaminmangel som især mange ældre lider af, men mon ikke hans læge har tænkt på det samme?!

Med venlig hilsen Ulla

Jeg vil anbefale Erik Kristensen, at opsøge en kinesisk professor/læge i akupunktur og urtemedicin, jeg er sikker på de kan hjælpe dig med din ubalance. Vil ikke anbefale dig at tage kontakt til en dansk akupunktør, de har sjældent særlig lang uddannelse og erfaring i akupunktur og urtemedicin.

Venlig hilsen
Anders

Jeg læser med interesse om et problem mht. sviende gummer! Jeg har været igennem en større tandbehandling i Ungarn. Jeg vil sige til vedkommende: Gå til Matas eller anden helsekostforretning og køb "Propolis Mundlotion". Prøv at smøre dette på gummerne og se om problemet forsvinder! Jeg har selv prøvet det i forbindelse med min tandbehandling. Måske dette også kan hjælpe vedkommende!

Glædelig jul!

Med venlig hilsen
Karin Sønnichsen

Vedr. Erik Kristensens problem kunne jeg forestille mig han har for meget mavesyre. Dampene fra syren får munden til at brænde og svie. Det kan også føles som om der er blister overalt i munden. Hvis syren bliver sænket vil generne forsvinde. Dog kan det være svært (i hvert fald for mig) at få dæmpet mavesyren.

Venlig hilsen
Elin


303 Slankeopskrifter som e-bog ...

303 sunde og slankende opskrifter inkl. udvidet kalorietabel kun kr. 99,-


4) Lidt af hvert

Sir Paul McCartney vil redde verden

Poul McCartney har i partnerskab med en Nobelpris-vindende videnskabsmand fundet en måde, alle kan bruge til at bekæmpe drivhuseffekten, den globale opvarmning og underernæring hos millioner af mennesker med: Lægge bøfferne til side og blive vegetarer.
Jyllands-posten 4-12-2008

Kommentar:

Det er faktisk ret underligt, at der herhjemme er så lidt fokus på, hvilken kæmpe forskel det vil gøre for både klima og sundhed, hvis flere mennesker blev vegetarer, eller i hvert fald skar meget ned på forbruget af kød.

Mobiltelefoner skader rotters evne til at genkende objekter

Rotter der udsættes for stråling fra mobiltelefoner to timer om ugen, får sværere ved at genkende klodser. Har du problemer med koncentrationsevnen er det altså måske fordi du har været lidt for meget i nærkontakt med en mobiltelefon.
Ingeniøren 4-12-2008

Naturlægemiddel beskytter ikke mod demens

Daglige tilskud af Gingko biloba-ekstrakt har ingen positiv effekt på risikoen for at få Alzheimers sygdom eller andre demenssygdomme.
dagensmedicin 3-12-2008

Stress øger risikoen for længerevarende sygdom

15 ud af 100 erhvervsaktive med et højt stressniveau har sygeperioder på mere end 15 dage i træk. Normalt har kun 9 ud af 100 erhvervsaktive så langt sygefravær.
dagensmedicin 15-12-2008

Passiv rygning gør det svært at få børn

Kvinder, som har været udsat for passiv rygning som børn eller unge, har sværere ved at blive gravide og aborterer oftere end andre kvinder.
BT. 5-12-2008

Hold igen med kokosfedt

Kokosfedt indeholder ligesom smør og margarine meget mættet fedt og fremmer åreforkalkningsprocessen og risikoen for blodpropper.
Ofte fremhæves kokosfedt som "sundere mættet fedt" i forhold til mælkefedtet. Men kokosfedt er ikke sundt og hører til den type fedt vi især skal spare på.
altomkost.dk 3-12-2008

Fysisk aktive kvinder har mindre risiko for brystkræft

En tenniskamp, en løbetur eller en gennemgravning af haven kan mindske kvinders risiko for brystkræft efter overgangsalderen. Ny forskning viser, at slanke og normalvægtige kvinder kan mindske deres risiko for brystkræft ved at være fysisk aktive. Krævende fysisk aktivitet gavner mest – og gerne meget af det.
Kræftens Bekæmpelse anbefaling er, at alle voksne er fysisk aktive i en halv time om dagen.
cancer.dk 8-12-2008

Ny advarsel for antipsykotika

Flere randomiserede studier har vist, at de nyere antipsykotiske lægemidler som Abilify, Risperdal, Seroquel og Zyprexa er forbundet med en øget risiko for død hos ældre med demens. Nu advarer EMEA også mod brugen af de ældre antipsykotika.
Læs hele nyheden her

Fra Benzonyhedsbrevet / Steen Jarbøel:

Uden medicin går det bedre
Sovemedicin giver søvnløshed. Angstdæmpende piller skaber angst. Uden medicin går det meget bedre. Den erfaring har to nordsjællandske botilbud gjort. Hvorfor gør flere ikke det samme, spørger speciallæge i psykiatri.
http://dagbladetonline.dk/apps/pbcs.dll/article?AID=/20081126/FORSIDE_FAA/578079881

Bosteder nedtrapper beboere
http://dagbladetonline.dk/apps/pbcs.dll/article?AID=/20081126/LN_GRIBSKOV/745764884

Hollywoodstjerne kollapsede ombord på fly
http://www.bt.dk/article/20081120/underholdning/81120082
(Xanax er det samme som Alprazolam, Alprox og Tafil)

Vi spiser for meget nerve- og sovemedicin i Danmark, og det går alt for langsomt med at få vendt kurven, selvom både myndigheder og politikere forsøger at skubbe på.
http://www.dagbladetonline.dk/apps/pbcs.dll/article?AID=/20081127/MB/364444682/1000

Psykiater undrer sig
Udviklingshæmmede og psykiatriske patienter får stadig store mængder vanedannende medicin. Sundhedsministeren slog i 2003 fast, at nu skulle forbruget halveres. Det er ikke sket, siger den speciallæge i psykiatri, der gennem årene har slået til lyd for at skære i medicinforbruget.
http://dagbladetonline.dk/apps/pbcs.dll/article?AID=/20081126/LN_GRIBSKOV/372738789

Læs mere på
http://benzoinfo.dk/nedtrapning/


”Sandhed er den eneste sikker grund at stå på.”

-- Elizabeth Cady Stanton


Gratis nyhedsbreve:

Ugeskrift for lægfolk er et gratis nyhedsbrev om sund kost, livsstil mv. Udkommer hver uge via e-mail.
Tilmeld dig her >>

Slankenyt er et gratis nyhedsbrev om overvægt og slankekure.
Tilmeld dig her >>

Vegetarbladet er et gratis nyhedsbrev om vegetarkost. Tilmeld dig her >>


Om overvægt og slankekure
Hvordan slank? (den vigtigste side om emnet)
Den grundlæggende årsag til overvægt
Vægtkontrol
Hurtigere vægttab
Slankenyheder


Hvordan rask?
Gennemgå disse sider i rækkefølge:
Hvordan rask?
1) Spis dig sundere
2) Undgå stimulanser
3) Sov godt
4) Dyrk motion
5) Få nok sol og frisk luft
6) Rask uden medicin


Sygdomme og symptomer
Hvad er sygdom?
Sygdoms trinvise udvikling


Medicin
Lægemidler
Helbreder medicin?
Bivirkninger
Nedtrapning af medicin
Naturmedicin


Om sundhed og velvære
Hvad er sundhed
Kroppens immunforsvar
Den ideelle kost
kost og sundhed


Bøger:

Hvordan Rask?
Bogen beskriver de ændringer i kost, livsstil mv., der styrker kroppens helbredende evner.
Læs mere her.


Kunsten at ændre vaner  | e-bog
En bog om hvorfor det er så svært at ændre vaner, og hvad du gør for alligevel at klare det!
Læs mere her


Zoneterapi - lær det selv | e-bog
Læs mere her


Sikker Slank
Ned i vægt på en sund og sikker måde.
Læs mere her.


Bøger og helseprodukter online

Spar 5 - 30 % på populære kosttilskud, naturlægemidler mv. her: helseonline.dk


Teksterne på nomedica.dk er skrevet/redigeret af John Buhl.

Har du spørgsmål, kommentarer e.l., kan du skrive til mig på john(a)nomedica.dk

 

Copyright Nomedica v/John Buhl. | Persondatapolitik

Vigtige brugerbetingelser: Indholdet på Nomedica.dk er udelukkende til informationsbrug. Oplysningerne må på ingen måde bruges som erstatning for nødvendig lægebehandling. De må ikke og kan ikke bruges som grundlag for at stille diagnoser eller fastlægge behandling. Læs mere her.