Nomedica - den naturlige løsning

Om Nomedica Hvordan rask? Hvordan slank? Emner Butik
Til Nomedica startside Nomedica på Facebook   Ugeskrift for Lægfolk ARKIV  

 


Ugeskrift for lægfolk

Nyheder fra Nomedica uge 51, 2016


  • Tilberedning af grøntsager gør forskellen
  • Lidt af hvert
 

UGENS CITAT

"For at finde dig selv, tænk for dig selv."

— Sokrates.


Tilberedning af grøntsager gør forskellen

Den væsentligste grund til at mange har svært ved at spise flere grøntsager og anden sund mad er, at de ikke har lært at tilberede og spise sund mad, så de kan lide den.

Alt for mange spiser det samme igen og igen — og har derfor svært ved at holde fast i nye kostvaner.

Prøv at gøre sund mad spændende og varieret, og bliv ved med at spise mange sunde fødevarer til alle eller næsten alle måltider, også selv om du evt. ikke er helt vild med maden i starten.

Hvis du holder ud og blot bliver ved og ved med de sunde kostvaner -- alt imens du gør, hvad du kan, for at få maden til at smage så godt som muligt -- vil du efterhånden begynde at kunne lide den mere og mere.

Hvad du kan lide og ikke lide er nemlig i størst udstrækning en vanesag.

Eksperimenter og lær, hvordan du så vidt muligt får den konsistens og smag frem i dine sunde retter, som du holder af.

Det handler fx ofte om at stege/lynstege eller koge/dampkoge grøntsager lige tilpas, så smagen har udviklet sig mest muligt, men ikke så længe, at grøntsager bliver slatne og udkogte.

Når dine grøntsager er kogt eller lynstegt lige tilpas — og i den kombination og med de krydderier og krydderurter, du kan lide — vil du have lettere ved at spise større mængder.

En del grøntsager bliver hårde eller kedelige i smagen, hvis de koger for lidt, men koger du dem for meget, bliver de slatne, og kan miste smag.

Nogle grøntsager får mere (eller en anden) smag, når de koger lidt længere.

I mange tilfælde vil en kombination af bløde og sprøde grøntsager gøre retten ekstra lækker. Du kan derfor prøve at stræbe efter en kombination af gennemkogte og sprøde grøntsager, og du kan fx prøve at kombinere rå med kogte og lynstegte grøntsager.

I mange tilfælde bliver måltidet mere interessant og med flere smagsnuancer, hvis du oplever flere konsistenser i samme måltid.

Rent smagsmæssigt er det generelt bedre at lynstege eller dampkoge dine grøntsager frem for at koge dem. Men det handler først og fremmest om, at du finder den konsistens og smag, du holder mest af.

Både ernæringsmæssigt og smagsmæssigt er det bedst at bruge gode friske råvarer frem for frostposer, selv om frosne grøntsager er en glimrende løsning, når det skal være let og hurtigt.

Vælg gerne grøntsager med mange farver. Tilsæt gerne lidt citron e.l. — det giver en lidt frisk syrlig smag, og C-vitaminerne i fx citroner, grapefrugt, lime, appelsiner o.l., øger optagelsen af jern fra grøntsagerne.

Du kan pynte og give smag med farverige bær (kirsebær, blåbær, jordbær, solbær mv.).

Du kan hakke lidt nødder og drysse på toppen.

Du kan tilsætte krydderurter efter din smag.

Prøv at servere dine grøntsager, så de ser flotte ud. Brug gerne grøntsager i mange forskellige farver. Synet betyder noget. Du kan også vælge at pynte med spiselige blomster, blomsterblade, frugtstykker e.l.

Det er et ekstra plus, hvis du kan få det grønne til at dufte godt (blandt andet med krydderurter).



Lidt af hvert

Sådan opbevarer du frugt og grønt
Hvis man ikke opbevarer frugt og grønt rigtigt, kan råvarerne nemt blive dårlige og miste smagen
Læs mere på sondagsavisen.dk

Syv måder til at stoppe med at bekymre dig over, hvad andre synes om dig
Det er menneskeligt at spekulere over, hvad andre mennesker synes om dig. Men du bør ikke bekymre dig. Her er syv måder, hvorpå du kan give dig selv lidt fred i forhold til andres meninger
Læs mere på karriere.jobfinder.dk

Jagten på vækst forvrænger vores opfattelse af det gode liv
Vi er nødt til at gentænke det gode liv og undersøge mulighederne for et samfund, der ikke er drevet af acceleration og blind vækst.
Læs mere på politiken.dk

Nye målinger peger på mere radon i danske boliger
I over halvdelen af en række nye målinger overskrider radonniveauet Sundhedsstyrelsens anbefalede grænse for radon i boliger.
Læs mere på ing.dk

Bliver alle svært overvægtige syge?
Svær overvægt kan lede til alvorlige metaboliske sygdomme såsom diabetes, leverinflammation og hjertekarsygdomme. Men det er ikke alle, der lider af fedme, der er syge. Faktisk har 10-25 % af alle svært overvægtige ingen sygdomme. Årsagen kan muligvis findes i tre specifikke gener.
Læs mere på sund.ku.dk

Glas- og gaffelmærket er din ven
Frostposer, køkkenredskaber, skåle og fade skal være mærket med, at de er beregnet til fødevarer - fx med 'glas- og gaffelsymbolet'.
Det gælder dog ikke fx et glas eller en kop, hvor det er oplagt, hvad du skal bruge dem til. Det gælder heller ikke, hvis brugsanvisningen fortæller, at paletten er beregnet til at vende spejlæg eller at plastfilmen kan bruges til at emballere kyllingesandwichen.
Hvis der er en brugsanvisning, så følg den.
Læs mere på foedevarestyrelsen.dk

Miljøet lider under vores madvalg – er bælgfrugter en del af løsningen?
Kød er miljøbelastende, fordi husdyr fortærer mange gange den mængde energi, de leverer i form af kød.
Læs mere på videnskab.dk

Global opvarmning og plantemad – en ny strategi.
Miljøfolk overser plantekost som det mest effektive værktøj mod klimaændringer i vor tid
... miljøorganisationerne forsømmer det, der kunne være den mest effektive strategi for reduktion af den globale opvarmning i vores levetid: en plantebaseret kost.
Læs mere på drmcdougalldanmark.wordpress.com

Sådan undgår du uønsket kemi fra køkkengrej
Redskaberne i dit køkken er lavet af mange forskellige materialer. For eksempel melamin, plast, porcelæn, stål, træ, pap og papir. Guiden her giver svar på, hvordan du skal behandle de forskellige materialer for at undgå uønsket kemi i din mad.
Læs mere på foedevarestyrelsen.dk


   
Søg efter indhold på nomedica.dk og slankenyt.dk:

 

Gratis nyhedsbreve:

Ugeskrift for lægfolk er et gratis nyhedsbrev om sund kost, livsstil mv. Udkommer hver uge via e-mail.
Tilmeld dig her >>

Slankenyt er et gratis nyhedsbrev om overvægt og slankekure. Udkommer via e-mail hver uge eller de fleste uger.
Tilmeld dig her >>

Vegetarbladet er et gratis nyhedsbrev om vegetarkost, der udsendes via e-mail.
Tilmeld dig her >>

Bemærk:

Vi opbevarer naturligvis informationer om din e-mail sikkert og fortroligt, og du kan let framelde dig igen.


Om overvægt og slankekure
Hvordan slank? (den vigtigste side om emnet)
Den grundlæggende årsag til overvægt
Vægtkontrol
Slankeprodukter
Hurtigere vægttab
Sund slankekost
Slankenyheder


Hvordan rask?

Gennemgå disse sider i rækkefølge:
Hvordan rask?
1) Spis dig sundere
2) Undgå stimulanser
3) Sov godt
4) Dyrk motion
5) Få nok sol og frisk luft
6) Rask uden medicin


Sygdomme og symptomer
Hvad er sygdom?
Sygdoms trinvise udvikling


Medicin
Lægemidler
Helbreder medicin?
Bivirkninger
Nedtrapning af medicin
Naturmedicin


Om sundhed og velvære
Hvad er sundhed
Kroppens immunforsvar
Den ideelle kost
kost og sundhed


Bøger:

Hvordan Rask?

Bogen beskriver på en letforståelig måde de ændringer i kost, livsstil mv., der styrker kroppens helbredende evner.
Læs mere her.


Kunsten at ændre vaner 

En bog om hvorfor det er så svært at ændre vaner, og hvad du gør for alligevel at klare det!
Læs mere her


Zoneterapi - lær det selv

Hvor svært kan det være?

2. udgave af den populære bog. 92 sider. 
Læs mere her


Sikker Slank

En bog, der har hjulpet tusindvis af danskere ned i vægt på en sund og sikker måde.
Læs mere her.


Bøger og helseprodukter online

Spar 5 - 30 % på populære kosttilskud, naturlægemidler mv. her: helseonline.dk

Fuld returret på alt, onlinerabat på det meste, fuld sikkerhed og hurtig levering.


Teksterne på nomedica.dk er skrevet/redigeret af John Buhl.

Har du spørgsmål, kommentarer e.l., kan du skrive til mig her



Copyright Nomedica v/John Buhl.

Vigtige brugerbetingelser: Indholdet på Nomedica.dk er udelukkende til informationsbrug. Oplysningerne må på ingen måde tages som erstatning for nødvendig lægebehandling - de må ikke og kan ikke bruges som grundlag for at stille diagnoser eller fastlægge behandling. Læs mere her.