Nomedica - den naturlige løsning

Om Nomedica Hvordan rask? Hvordan slank? Emner Butik
Til Nomedica startside Nomedica på Facebook   Ugeskrift for Lægfolk ARKIV  

 


   

Birkesød -- ikke så sundt endda

Jeg har solgt en del Birkesød fra min butik, men aldrig påstået at produktet var specielt sundt.

Faktisk har jeg tidligere udtalt min skepsis vedr. Birkesød, -- bl.a. her.

Nu da Politiken har skrevet en kritisk artikel om Birkesød -- og rigtig mange er begyndt at bruge Birkesød som en sukkererstatning -- er det vist på tide, at vi tager emnet op igen.

”Birkesød” er et produktnavn for sødestoffet xylitol (E967), der fremstilles af xylose, der blandt andet kan udvindes af birketræer.

Læs evt. definitionen på xylitol her

Men, som nævnt i artiklen i Politiken, er det nærmest snyd, at kalde xylitol for ”Birkesød” eller at give indtryk af, at det er et sundt naturprodukt.

Det er det næppe.

De fleste oplysninger om Birkesød kommer direkte eller indirekte fra Natur-Drogeriet, der markedsfører xylitol under navnet Birkesød.

I henhold til det datablad, jeg har modtaget fra firmaet om Birkesød, bliver produktet fremstillet af cellulose fra birketræer og andre hårde træer (altså at det oprindelige råmateriale der bruges til at udvinde/fremstille xylitol blandt andet kommer fra birketræer).

Så langt så godt.

Men at råmaterialet -- før det gennemgår en rækker processer og bliver til xylitol -- er hårde træer, gør ikke Birkesød til et mere naturligt produkt end almindeligt hvidt sukker (der jo fx er fremstillet af sukkerrør eller sukkerroer).

Det kan vel sammenlignes med, at kalde almindeligt hvidt sukker for ”RodfrugtSød” e.l., i et forsøg på at få hvidt sukker til at fremstå som et naturprodukt.

Firmaets reklamesnak for produktet Birkesød her.

Også på helsenyt.dk (der nok også direkte eller indirekte skrives af Natur-drogeriet) fremstår xylitol i flere artikler nærmest som et vidunderprodukt.
Blandt andet her.

Jeg tror dog, at Natur-Drogeriet kan se problemet, og snart får revideret deres hjemmesider, så vi får en mere sandfærdig beskrivelse af xylitol/Birkesød.

Fra de nuværende artikler på Natur-Drogeriets hjemmesider –- og bogen ”Kernesund Familie” -- spreder historierne om Birkesøds gode egenskaber sig som ringe i vandet, og når du læser artikler om produktet på nettet får du hurtigt det indtryk, at Birkesød er et sundt naturprodukt med en lang række gode egenskaber.

Men lad os lige spise brød til her.

Det er tankevækkende, at der på mange hjemmesider gøres så meget for at fremhæve de positive eller mulige positive egenskaber ved sødestoffet, mens de mere tvivlsomme egenskaber ikke beskrives eller kun lige nævnes i forbifarten.

Sødestoffet xylitol har visse fordele frem for det almindelige hvide sukker, men det er usikkert og kan diskuteres hvor meget sundere det er. Det er dog et muligt alternativ til almindeligt sukker og andre sødestoffer -- fx ved problemer med blodsukkeret.

Det er nok heller ikke så tosset at bruge xylitol i tyggegummi i stedet for sukker. Læs evt. artikel på netdoktor.dk

Selv om der er 40 % færre kalorier i Birkesød er det ikke velegnet på en slankekur. Birkesød indeholder stadig mange kalorier og stort set ingen næringsstoffer (99,8 % af indholdet er kulhydrat som sukkerart).

Birkesød (xylitol) er et sukkeralkohol (som det fx også er tilfældet med sødestofferne sorbitol og mannitol), og kan derfor give bivirkninger i form af diarré eller luft i maven – især hos nogle mennesker.

Den amerikanske dyreværnsforening advarer mod, at store mængder xylitol kan give alvorlige problemer for hunde, så det er nok ikke klogt at give din hund (eller andre husdyr?) mad med xylitol. Læs evt. artikel i Berlingske, hvor det er nævnt som et muligt problem.

Xylitol har i mange år har været brugt som sukkererstatning i forskellige produkter som sukkerfrit tyggegummi, tyggevitaminer, tandpasta, industrielt fremstillet bagværk mv. Men det er først på det seneste, at det er blevet markedsført som et helseprodukt eller naturprodukt med mange gode egenskaber.

Selv om råvaren, som xylitol fremstilles ud fra, kan være naturlig (fx birketræer), er fremstillingsprocessen hverken naturlig eller skånsom.

Rent kemisk er Xylitol nært beslægtet med sukker, og Xylitol er efter min mening ikke mere naturligt end almindeligt hvidt sukker.

Det er ikke sundt at indtage hverken sukker, xylitol eller andre sødestoffer.

Brug så lidt sukker eller andre sødestoffer som muligt.

Brug Birkesød som en sukkererstatning og med måde, hvis du mener, det er relevant for dig, men tro ikke på, at det gavner helbredet.

Det er ikke et helseprodukt. Det er ikke et næringsrigtigt produkt. Det er højst en lidt sundere erstatning for almindeligt sukker.

Dermed ikke sagt, at Birkesød er et dårligt produkt. Jeg er sikker på, at Natur-Drogeriet har et rent og fint produkt her -- et udmærket sødestof, der har mange anvendelsesmuligheder som erstatning for det almindelige hvide sukker.

Men vi vil have tilstrækkelige og seriøse oplysninger om produkter, tak!

Søg efter indhold på nomedica.dk og slankenyt.dk:

Gratis nyhedsbreve:

Ugeskrift for lægfolk er et gratis nyhedsbrev om sund kost, livsstil mv. Udkommer hver uge via e-mail.
Tilmeld dig her >>

Slankenyt er et gratis nyhedsbrev om overvægt og slankekure.
Tilmeld dig her >>

Vegetarbladet er et gratis nyhedsbrev om vegetarkost. Tilmeld dig her >>

Bemærk: Vi opbevarer naturligvis informationer om din e-mail sikkert og fortroligt, og du kan let framelde dig igen.


Om overvægt og slankekure
Hvordan slank? (den vigtigste side om emnet)
Den grundlæggende årsag til overvægt
Vægtkontrol
Hurtigere vægttab
Slankenyheder


Hvordan rask?
Gennemgå disse sider i rækkefølge:
Hvordan rask?
1) Spis dig sundere
2) Undgå stimulanser
3) Sov godt
4) Dyrk motion
5) Få nok sol og frisk luft
6) Rask uden medicin


Sygdomme og symptomer
Hvad er sygdom?
Sygdoms trinvise udvikling


Medicin
Lægemidler
Helbreder medicin?
Bivirkninger
Nedtrapning af medicin
Naturmedicin


Om sundhed og velvære
Hvad er sundhed
Kroppens immunforsvar
Den ideelle kost
kost og sundhed


Bøger:

Hvordan Rask?
Bogen beskriver på en letforståelig måde de ændringer i kost, livsstil mv., der styrker kroppens helbredende evner.
Læs mere her.


Kunsten at ændre vaner  | e-bog
En bog om hvorfor det er så svært at ændre vaner, og hvad du gør for alligevel at klare det!
Læs mere her


Zoneterapi - lær det selv | e-bog
Hvor svært kan det være?
Læs mere her


Sikker Slank
Ned i vægt på en sund og sikker måde.
Læs mere her.


Bøger og helseprodukter online

Spar 5 - 30 % på populære kosttilskud, naturlægemidler mv. her: helseonline.dk


Teksterne på nomedica.dk er skrevet/redigeret af John Buhl.

Har du spørgsmål, kommentarer e.l., kan du skrive til mig på john(a)nomedica.dk

 

Copyright Nomedica v/John Buhl. | Persondatapolitik

Vigtige brugerbetingelser: Indholdet på Nomedica.dk er udelukkende til informationsbrug. Oplysningerne må på ingen måde bruges som erstatning for nødvendig lægebehandling. De må ikke og kan ikke bruges som grundlag for at stille diagnoser eller fastlægge behandling. Læs mere her.