Nomedica - den naturlige løsning

Om Nomedica Hvordan rask? Hvordan slank? Emner Butik
Til Nomedica startside Nomedica på Facebook   Ugeskrift for Lægfolk ARKIV  

 


Ugeskrift for lægfolk

Nyheder fra Nomedica uge 08, 2022


  • WHO rapport om markedsføring af fødevarer
  • For meget overforarbejdet mad kan skade hjernen hos ældre
  • Mindre kød og flere bælgfrugter for klima og sundhed
  • En kost med få kulhydrater giver ikke mere vægttab end en balanceret kost.

UGENS CITAT

"Jo dybere en tanke eller handling er knyttet til din identitet, jo sværere er det at ændre den. Det kan føles behageligt at tro på, hvad din kultur tror på (gruppeidentitet) eller at gøre det, der opretholder dit selvbillede (personlig identitet), selvom det er forkert. Den største barriere for positiv forandring på ethvert niveau – individ, team, samfund – er identitetskonflikt. Gode vaner kan give rationel mening, men hvis de er i konflikt med din identitet, vil du undlade at omsætte dem til handling."

— James Clear


WHO rapport om markedsføring af fødevarer

Verdenssundhedsorganisationen (WHO) har udgivet en rapport om omfanget, karakteren og effekter af markedsføring af fødevarer.

De konstaterer, at de fødevarer, der i størst udstrækning markedsføres, er usunde fødevarer — inkl. forskellige former for fastfood, sukkersødede drikkevarer og slik.

Disse produkter markedsføres endda i stor udstrækning direkte til børn, fx via netop de tv-programmer, som børn ser.

Der anvendes ofte manipulerende salgsfremmende strategier, med henblik på at få børn og unge til at købe disse usunde produkter.

Ifølge rapporten er denne markedsføring direkte sundhedsskadelig, og burde især ikke forekomme overfor børn.

Læs mere på who.int


For meget overforarbejdet mad kan skade hjernen hos ældre

Et studie med rotter tyder på, at overforarbejdede fødevarer giver inflammation i hjernen og svækket hukommelse.

Fire uger på en diæt med stærkt forarbejdet mad førte hos ældre rotter til en stærk inflammatorisk reaktion i hjernen, der blev ledsaget af adfærdsmæssige tegn på hukommelsestab.

Forskere fandt også, at et tilskud med omega-3 i form af DHA sammen med stærkt forarbejdede fødevarer væsentlig reducerede den inflammatoriske effekt, de overforarbejdede fødevarer havde i hjernen og forhindrede hukommelsestab.

Kilde: Ohio State University. "How highly processed foods harm memory in the aging brain: Study in animals suggests omega-3 may reduce effects." ScienceDaily. ScienceDaily, 14 October 2021. <www.sciencedaily.com/releases/2021/10/211014172753.htm>

Pressemeddelelse om undersøgelsen.

Omega-3 kan givetvis ikke forhindre de negative effekter af ultraforarbejdede fødevarer, men kan måske mindste de negative virkninger hos mennesker, der spiser for mange ultraforarbejdede fødevarer.

Det er under alle omstændigheder en rigtig god ide at begrænse eller helt fravælge ultraforarbejdede fødevarer.

Læs: Ultraforarbejdede fødevarer


Mindre kød og flere bælgfrugter for klima og sundhed

Kræftens Bekæmpelse skriver blandt andet:

... de nærende og mættende bælgfrugter er en oplagt erstatning for dele af vores store kødforbrug, der både udgør en belastning for kroppen og klimaet.

... hvis vi for alvor skal passe bedre på både os selv og vores planet, bør de nærende og velsmagende bælgfrugter fylde langt mere i vores kost, end de gør i dag.

... hvis vi skal forebygge nogle af alle de knap 4.000 tilfælde af tarmkræft årligt, er det nødvendigt, at vi skærer væsentligt ned på vores kødforbrug.

... Vores beregninger viser, at vi kan forebygge mere end 30.000 tarmkræfttilfælde de næste 25 år, hvis vi skærer ned på kødet.

Læs mere på cancer.dk


En kost med få kulhydrater giver ikke mere vægttab end en balanceret kost

En stor gennemgang af relevante studier viser, at der ikke er grund til at tro, at diæter med få kulhydrater giver større vægttab.

Der var kun lille eller slet ingen forskel i vægttab og ændringer i kardiovaskulære risikofaktorer, når overvægtige og svært overvægtige deltagere uden eller med type 2 diabetes enten indtog en lav-kulhydrat eller balanceret-kulhydrat vægtreducerende diæt.

Læs mere på helseonline.dk


   

Gratis nyhedsbreve:

Ugeskrift for lægfolk er et gratis nyhedsbrev om sund kost, livsstil mv. Udkommer hver uge via e-mail.
Tilmeld dig her >>

Slankenyt er et gratis nyhedsbrev om overvægt og slankekure.
Tilmeld dig her >>

Vegetarbladet er et gratis nyhedsbrev om vegetarkost. Tilmeld dig her >>


Om overvægt og slankekure
Hvordan slank? (den vigtigste side om emnet)
Den grundlæggende årsag til overvægt
Vægtkontrol
Hurtigere vægttab
Slankenyheder


Hvordan rask?
Gennemgå disse sider i rækkefølge:
Hvordan rask?
1) Spis dig sundere
2) Undgå stimulanser
3) Sov godt
4) Dyrk motion
5) Få nok sol og frisk luft
6) Rask uden medicin


Sygdomme og symptomer
Hvad er sygdom?
Sygdoms trinvise udvikling


Medicin
Lægemidler
Helbreder medicin?
Bivirkninger
Nedtrapning af medicin
Naturmedicin


Om sundhed og velvære
Hvad er sundhed
Kroppens immunforsvar
Den ideelle kost
kost og sundhed


Bøger:

Hvordan Rask?
Bogen beskriver de ændringer i kost, livsstil mv., der styrker kroppens helbredende evner.
Læs mere her.


Kunsten at ændre vaner  | e-bog
En bog om hvorfor det er så svært at ændre vaner, og hvad du gør for alligevel at klare det!
Læs mere her


Zoneterapi - lær det selv | e-bog
Læs mere her


Sikker Slank
Ned i vægt på en sund og sikker måde.
Læs mere her.


Bøger og helseprodukter online

Spar 5 - 30 % på populære kosttilskud, naturlægemidler mv. her: helseonline.dk


Teksterne på nomedica.dk er skrevet/redigeret af John Buhl.

Har du spørgsmål, kommentarer e.l., kan du skrive til mig på john(a)nomedica.dk

 

Copyright Nomedica v/John Buhl. | Persondatapolitik

Vigtige brugerbetingelser: Indholdet på Nomedica.dk er udelukkende til informationsbrug. Oplysningerne må på ingen måde bruges som erstatning for nødvendig lægebehandling. De må ikke og kan ikke bruges som grundlag for at stille diagnoser eller fastlægge behandling. Læs mere her.