Ugeskrift for lægfolk
Nyheder fra Nomedica
uge 08, 2022
- WHO rapport om markedsføring af
fødevarer
- For meget overforarbejdet mad kan
skade hjernen hos ældre
- Mindre kød og flere bælgfrugter
for klima og sundhed
- En kost med få kulhydrater giver
ikke mere vægttab end en balanceret kost.
|
UGENS CITAT
"Jo dybere en
tanke eller handling er knyttet til din identitet, jo sværere er det at
ændre den. Det kan føles behageligt at tro på, hvad din kultur tror på
(gruppeidentitet) eller at gøre det, der opretholder dit selvbillede
(personlig identitet), selvom det er forkert. Den største barriere for
positiv forandring på ethvert niveau – individ, team, samfund – er
identitetskonflikt. Gode vaner kan give rationel mening, men hvis de er
i konflikt med din identitet, vil du undlade at omsætte dem til handling."
— James Clear
WHO rapport om markedsføring af fødevarer
Verdenssundhedsorganisationen (WHO) har udgivet en rapport om
omfanget, karakteren og effekter af markedsføring af fødevarer.
De konstaterer, at de fødevarer, der i størst udstrækning
markedsføres, er usunde fødevarer — inkl. forskellige former for
fastfood, sukkersødede drikkevarer og slik.
Disse produkter markedsføres endda i stor udstrækning direkte til
børn, fx via netop de tv-programmer, som børn ser.
Der anvendes ofte manipulerende salgsfremmende strategier, med
henblik på at få børn og unge til at købe disse usunde produkter.
Ifølge rapporten er denne markedsføring direkte sundhedsskadelig, og
burde især ikke forekomme overfor børn.
Læs
mere på who.int
For meget overforarbejdet mad kan skade hjernen hos ældre
Et studie med rotter tyder på, at overforarbejdede fødevarer giver
inflammation i hjernen og svækket hukommelse.
Fire uger på en diæt med stærkt forarbejdet mad førte hos ældre
rotter til en stærk inflammatorisk reaktion i hjernen, der blev ledsaget
af adfærdsmæssige tegn på hukommelsestab.
Forskere fandt også, at et tilskud med omega-3 i form af DHA sammen
med stærkt forarbejdede fødevarer væsentlig reducerede den
inflammatoriske effekt, de overforarbejdede fødevarer havde i hjernen og
forhindrede hukommelsestab.
Kilde: Ohio State University. "How highly processed foods harm memory
in the aging brain: Study in animals suggests omega-3 may reduce effects."
ScienceDaily. ScienceDaily, 14 October 2021. <www.sciencedaily.com/releases/2021/10/211014172753.htm>
Pressemeddelelse om undersøgelsen.
Omega-3 kan givetvis ikke forhindre de negative effekter af
ultraforarbejdede fødevarer, men kan måske mindste de negative
virkninger hos mennesker, der spiser for mange ultraforarbejdede
fødevarer.
Det er under alle omstændigheder en rigtig god ide at begrænse eller
helt fravælge ultraforarbejdede fødevarer.
Læs:
Ultraforarbejdede fødevarer
Mindre kød og flere bælgfrugter for klima og sundhed
Kræftens Bekæmpelse skriver blandt andet:
... de nærende og mættende bælgfrugter er en oplagt erstatning for
dele af vores store kødforbrug, der både udgør en belastning for kroppen
og klimaet.
... hvis vi for alvor skal passe bedre på både os selv og vores
planet, bør de nærende og velsmagende bælgfrugter fylde langt mere i
vores kost, end de gør i dag.
... hvis vi skal forebygge nogle af alle de knap 4.000 tilfælde af
tarmkræft årligt, er det nødvendigt, at vi skærer væsentligt ned på
vores kødforbrug.
... Vores beregninger viser, at vi kan forebygge mere end 30.000
tarmkræfttilfælde de næste 25 år, hvis vi skærer ned på kødet.
Læs
mere på cancer.dk
En kost med få kulhydrater giver ikke mere vægttab end en balanceret
kost
En stor gennemgang af relevante studier viser, at der ikke er grund
til at tro, at diæter med få kulhydrater giver større vægttab.
Der var kun lille eller slet ingen forskel i vægttab og ændringer i
kardiovaskulære risikofaktorer, når overvægtige og svært overvægtige
deltagere uden eller med type 2 diabetes enten indtog en lav-kulhydrat
eller balanceret-kulhydrat vægtreducerende diæt.
Læs
mere på helseonline.dk