Ugeskrift for lægfolk

Nyheder fra Nomedica uge 11, 2008


  1. Mail: Sund mad til de små
  2. Mortens kost
  3. Mail: Proteintilskud
  4. Lidt af hvert

Kære læser

Du er velkommen til at indsende spørgsmål, kommentarer e.l. til nyhedsbrevet.

God weekend!

Med venlig hilsen
John Buhl


”Målet med uddannelse burde hellere være at lære os, hvordan vi tænker, end hvad vi skal tænke – hellere at forbedre vore sind, så vi bliver i stand til at tænke for os selv, end at fylde hukommelsen med tanker fra andre mennesker.”

-- Bill Beattie


Nyhed:

Nu er filmen "Hemmeligheden" (”The Secret”) endelig kommet med dansk tale og tekst!

Filmen forklarer det, der af mange betragtes som ”the law of attraction”, der vel kort fortalt kan forklares ved, at vi får/modtager det, vi fokuserer på.

Normalpris 249,- 

Lige nu kan du købe den online til kun kr. 199,- >>


1) Mail: Sund mad til de små

Hej John

Jeg ammede min søn i lidt over 2 år og han fik også først andet mad end modermælk, da han var 6 måneder.

Det jeg så gav ham var frugter.

Jeg rev pærer eller æbler og gav ham bananer - jeg moste den ikke først (så bliver den slimet og klam), han bed af bananen, selv om han ingen tænder havde på det tidspunkt.

Gummer kan godt bruges til at bide med. Engang havde jeg en ret stor banan, og den var nok mere end halv så lang som han.

Det var ret imponerende at se sådan en lille baby sætte hele den banan til livs! :)

En anden populær frugt som han fik, var avocado. Den moste jeg og det ku han rigtig godt lide.

Jeg lærte for øvrigt også, at det er en typisk babymad i Mellemøsten.

Jeg prøvede også at lave mandelmælk, som man laver af blendede mandler med vand, og så kan man si det, så det er en hvid væske og derfor ligner mælk.

Det var dog ikke noget han synes specielt om. Kun hvis jeg blendede det med frosne jordbær og bananer, så var det meget populært.

Han fik ikke noget stivelseholdigt såsom brød, kartofler og ris før efter han var blevet 2 år, og det var fordi, jeg havde læst en artikel (som du havde skrevet) om at små børn ikke kunne fordøje stivelse, fordi de ikke havde udviklet "evnen" til det på det tidspunkt.

I dag er han snart 18 år, og han har ikke fejlet alverdens ting eller haft allergi o.a.

Han er en høj, slank fyr (min hjemmesygeplejeske troede han ville blive lav, da hun hørte jeg var vegetar) så nogle af de ting jeg kan læse i dit nyhedsbrev om modermælk passer fint på ham!

Mvh
Anne

Kommentar:

Det er rigtigt, at jeg for længe siden (1989) skrev en artikel om, at man bør passe på med stivelsesrige fødevarer til babyer, fordi de kan have svært ved at fordøje dem i det første år eller to.

Jeg ved ikke præcist, hvornår det er i orden, at inkludere stivelsesrige fødevarer i kosten, men indfør dem gradvist, og sørg for at hovedvægten er på modermælk (og kun modermælk i det første halve år), frugt og grønt.

Jeg hører meget gerne flere erfaringer og tips fra læsere vedr. sund mad til børn!


2) Mortens kost

Mange klager over, hvor svært og kompliceret det er, at lave sund mad.

Her har Morten skrevet, hvad han gør, og hvor enkelt det hele kan gøres:

Morgen

Fuldkornsbrød (fx speltbrød, Ezekielbrød) m. nødder & mandler, peanutbutter, marmelade og honning. + evt. et skiveskåret æble og te.

Alternativt: Byggrød (kogt i vand m. lidt salt) med banan og rosiner/dadler og lidt mælk. Byggrøden koges på knækket byg eller bygflager fra Brugsen, Føtex eller helsekost.. Havregryn kan også bruges, de er billigere, men måske knap så gode. Te.

Frokost

Frugtmix i blender:

Æble, banan, appelsin, en lille håndfuld dadler/rosiner/svesker, en lille håndfuld nødder/mandler, 1 dl bygflager eller havregryn, lidt appelsinjuice eller vand (blot for at der er væske nok til at frugterne kan blendes). Frugterne skæres i småstykker før de kommes i blenderen. Alle mulige andre frugter eller bær kan også bruges. Evt. lidt yoghurt for at hjælpe på fordøjelsen.

Man kan godt blende den om morgenen og tage den med sig i en tætsluttende beholder, hvor den holder sig frisk i mange timer.

Eftermiddag

”Næringsbrød” eller andet fuldkornsbrød, evt. med peanutbutter eller nødder og mandler.

(Næringsbrød er et fuldkornsbrød baseret på spelt og byg, som Morten selv får bagt og sælger via bl.a. kantiner på Københavns universitet. Læs mere om næringsbrødet på hans hjemmeside).

Aften

Kæmpe skudefuld salat med alle mulige grøntsager & frugt, fx icebergsalat, agurk, tomat, gulerod, peberfrugt, avocado, appelsin, rosiner, valnødder, hørfrø (knuses lynhurtigt i en lille elektrisk kaffekværn) og solsikkekerner. Det hele skæres i småstykker og blandes med olie og eddike eller citronsaft (brug også kødet). Man kan give salaten mere substans (protein, fedt og kulhydrat) ved at blande brune ris, linser eller spirede bønner i.

Evt. kan man hertil spise hummus (lette opskrifter på nettet) eller en improviseret ret bestående af brune ris, grønne linser, bønner (fx soja, pinto, black eye) med kogte eller stegte grøntsager, fx broccoli, løg, grøn peber, spinat, grønkål, selleri, majs, ærter, frosne suppeurter eller hvad man nu har. Det kan laves som suppe* eller i gryde eller på panden. I praksis er det lettest at bruge frosne grønsager, hvor jeg plejer at blande fx majs, grønsagsblanding, suppeurter og wok-blanding. Krydres med lidt salt eller en terning grønsagsbouillon og chilipasta eller hvad man nu har lyst til.

*suppen kan jævnes ved at koge noget kål og køre det en tur i blenderen og hælde det op i gryden med grønsager.

Frossen spinat er også herligt som en lille ret for sig.

Med venlig hilsen
Morten Nielsen

Kommentar

Jeg hører gerne andres erfaringer med at indføre sundere kostvaner – uanset om det er vegetarkost, eller hvordan du på anden måde får indført mere frugt og grønt i den daglige kost!

Skriv et indlæg, der kan inspirere andre til sundere kost og livsstil!


3) Mail: Proteintilskud

Hej John,

Jeg har læst dit nyhedsbrev med stor interesse. Jeg har været vegetar i 20 år, men spiser stadigvæk mælk, ost og æg. Min mand og mine tre børn er også vegetarer.

Mit spørgsmål er: Min mand dyrker kredsløbs- og styrketræning hver dag i halvanden time. Nu er han begyndt at tage proteinkosttilskud på mælkebasis, er det virkelig nødvendigt?

Hvor mange gram protein skal man indtage når man vejer 79 kg, er 178 cm høj og er 58 år gammel og dyrker megen sport?

Er det ikke bedre at bruge soyaprotein i stedet for?

Jeg er faktisk lidt bekymret, jeg kan ikke tro på at det er nødvendigt.

M.v.h. Anna

Hej Anna

Det er der faktisk ingen der rigtig ved!

Forhandlere af proteinpulver vil påstå, at styrketræning eller hård motion kræver, at du indtager ekstra protein. Men det er slet ikke sikkert.

De officielle anbefalinger er, at 10-20 % af energien (kalorierne) kommer fra protein, og det er i hvert fald nok, også selv om man træner hårdt.

En undersøgelse har vist at protein lige efter styrketræning øger muskelopbygningen.

Jeg ville ikke vælge mælkeprotein. Men enten soja eller blot sund mad med protein (det er sundere end pulver). En håndfuld nødder, en bønneret e.l.

Der er sandsynligvis ingen grund til generelt at tage mere protein, fordi man styrketræner. Men altså måske en fordel at spise noget proteinrigt lige efter træning.

Med venlig hilsen
John Buhl


4) Lidt af hvert

En dyb indånding diesel-dunster skader hjernen

Hollandske forskere frygter, at udstødningen fra dieselmotorer kan føre til hjerneskader. Test afslører, at dieselos giver oxidativt stress i hjernebarken. Det er kendt hos personer med Parkinsons syge.
Ingeniøren 11-03-2008

Forskere angriber fedmeteorier

En mindre gruppe forskere angriber nu den fasttømrede opfattelse af, hvor farligt det er at være fed.

De hævder, at der findes meget ringe dokumentation for, at fedme i sig selv kan forårsage højt blodtryk, hjerteproblemer og kræft.
Politiken 06-03-2008

Spis dig ti år yngre

Forkert kost gør kroppen gammel før tid.

Når trætheden, det høje blodtryk og smerter i muskler og led så begynder at melde sig, er det de færreste, der laver den kobling, at det kan hænge sammen med kosten.
Berlingske 8-3-2008

Usunde danskere bør overveje pensionen

Danskere, der lever usundt, vil sandsynligvis dø, inden eller når de skal på pension. Derfor bør de prioritere sundhedsforsikringer frem for pensionsopsparingen.
Berlingske 2-3-2008

Astmatikere lider med stearinlys

Stearinlys gør astmapatienter mere syge.

300.000 danskere lider af astma, og for mange af dem er stearinlys ikke lig med hygge, men med vejrtrækningsbesvær.
Politiken 4-3-2008


”Hvis du er interesseret behøver du aldrig at kigge efter nye interesser. De kommer til dig. Når du er oprigtig interesseret i en ting, vil det altid føre til noget andet.”

-- Eleanor Roosevelt, præsident frue