Nomedica - den naturlige løsning

Om Nomedica Hvordan rask? Hvordan slank? Emner Butik
Til Nomedica startside Nomedica på Facebook   Ugeskrift for Lægfolk ARKIV  

 


Ugeskrift for lægfolk

Nyheder fra Nomedica uge 14, 2019


  • Derfor lever folk længe på øen Okinawa

UGENS CITAT

"Det værste ved at blive ældre er, at ens jævnaldrende er blevet så frygteligt gamle."

— Erik Dibbern


Derfor lever folk længe på øen Okinawa

Hvad kan vi lære af verdens længst levende befolkninger?

En journalist fra Alt for Damerne har besøgt Okinawa og givet sit bud på, hvorfor de bliver så gamle på øen og er i god form til det sidste.

Læs artiklen her.

Fin artikel, selv om jeg ikke er enig med artiklens forfatter i, at de "superfood" de spiser, har nogen særlig betydning.
Vi ved -- både fra Okinawa og andre steder i verden, hvor folk lever meget længe -- at det er en bestemt type livsstil, der gør forskellen.

  1. Deres kost er proppet med næringsstoffer, antioxidanter og andet godt i forhold til kalorieindholdet. De får med andre ord nok af alle de næringsstoffer og andet, der gavner dem, selv om de spiser langt mindre mad, end vi er vandt til i vores del af verden.
  2. Deres kost er rig på grøntsager, og de inkluderer tang, gurkemeje og masser af friske grøntsager og bladgrønt i deres kost. Det vigtige er ikke, hvilke grøntsager vi præcist spiser, men at vi spiser meget frugt og grøntsager. Vi kan altså få det samme udbytte fra at spise frugt og grønt i Danmark, som de oplever på Okinawa. Vælg masser af friske frugt og grøntsager. Spis meget bladgrønt.
  3. Deres kost indeholder ofte fisk. Fravælger du fisk, så sørg for, at du får nok omega-3 på andre måder. De spiser kun meget lidt kød. Deres kost indeholder derimod mange proteiner fra planter. Ifølge artiklen på alt.dk har Okinawas befolkning det højeste indtag af tofu i verden per indbygger. Tofu er fremstillet af sojabønner. Du behøver ikke at spise tofu, hvis du ikke har lyst. Det er lige så sundt at spise den variation af bønner og linser, som passer dig bedst. Prøv blot om du kan inkludere en kop bælgfrugter i din daglige kost (eller næsten dagligt), uanset hvilken form for bælgfrugter, du foretrækker.
  4. De overspiser aldrig. De har for vane at stoppe med at spise, når de er 80% mætte. Deres daglige kalorieindtagelse er langt lavere end hos befolkningen i den vestlige verden.
  5. De er meget fysisk aktive. De dyrker deres haver, går meget og finder det helt naturligt at arbejde til de er langt oppe i 80érne. De er kendt for at dyrke karate og på den måde også inkludere intens fysisk træning i deres livsstil, der gavner alle kroppens muskler, giver smidighed og god balance. Inkluder blot almindelige fysiske aktiviteter i din hverdag -- gåture, cykelture, havearbejde mv. -- og involver dig mindst en gang eller to om ugen i mere ihærdig og krævende fysiske aktivitet eller træning. Ihærdig motion, sport, løbeture og lignende.
  6. De har et stærkt socialt fællesskab. De er afslappede og har et godt humør. De er hjælpsomme og støtter hinanden.

Et af de helt store problemer med den vestlige kost er det store indhold af ultraforarbejdede fødevarer.

Stærkt forarbejdede fødevarer fremmer overspisning og skader helbredet.

Ultraforarbejdede fødevarer er forbundet med øget dødelighed, og eftersom befolkningen på Okinawa generelt ikke spiser ultraforarbejdede fødevarer, er det nok en af grundene til, at så mange på øen når en høj alder.

Ultraforarbejdede fødevarer er ifølge en artikel på videnskab.dk en betegnelse for stærkt forarbejdede fødevarer, som er industriproducerede og ofte sammensat af næringsstoffer, som er taget ud af de oprindelige madvarer. De bliver også gerne tilsat en masse stoffer, der giver smag, konsistens og udseende: Farvestoffer, smagsforstærkere, emulgatorer og konserveringsmidler. Typiske eksempler er blandt andet sodavand, langtidsholdbare bageri-produkter, søde morgenmadsprodukter, færdiglavede gryderetter, billige pølser, kyllingnuggets, margarine, energibarer samt færdige desserter og buddinger.

Ifølge samme artikel mener flere forskere, at ultraforarbejdede fødevarer er skyld i fedme, diabetes og andre metabolisk relaterede sygdomme.

Nu har en undersøgelse vist, at et højt indtag af ultraforarbejdede fødevarer er forbundet med en stigning i den samlede dødelighedsrisiko.

I en undersøgelse af 44.551 voksnes kostvaner, der var 45 år eller ældre, var en 10% stigning i indtagelse af ultraforarbejdede fødevarer forbundet med en 14% højere risiko for død i løbet af de to år undersøgelsen varede.
Undersøgelsen viser ikke, om det er de ultraforarbejdede fødevarer, der forårsaget den øgede dødelighed, om de personer, som spiser meget af dem, er mere usunde eller begge dele.

Hvad du kan gøre

Du behøver hverken at bo på en ø i Stillehavet eller at leve præcist, som de gør på Okinowa, for at lære fra deres livsstil.

Hvordan kan du på en let eller overkommelig måde inkludere aspekter af deres livsstil i dit liv?

Hvordan kan du indføre en sund livsstil, der ikke er en "sur pligt", men en livsstil — en måde at leve på — som passer ind i netop dit liv, og som du derfor let kan lære at holde af og fortsætte med?


   

Gratis nyhedsbreve:

Ugeskrift for lægfolk er et gratis nyhedsbrev om sund kost, livsstil mv. Udkommer hver uge via e-mail.
Tilmeld dig her >>

Slankenyt er et gratis nyhedsbrev om overvægt og slankekure.
Tilmeld dig her >>

Vegetarbladet er et gratis nyhedsbrev om vegetarkost. Tilmeld dig her >>


Om overvægt og slankekure
Hvordan slank? (den vigtigste side om emnet)
Den grundlæggende årsag til overvægt
Vægtkontrol
Hurtigere vægttab
Slankenyheder


Hvordan rask?
Gennemgå disse sider i rækkefølge:
Hvordan rask?
1) Spis dig sundere
2) Undgå stimulanser
3) Sov godt
4) Dyrk motion
5) Få nok sol og frisk luft
6) Rask uden medicin


Sygdomme og symptomer
Hvad er sygdom?
Sygdoms trinvise udvikling


Medicin
Lægemidler
Helbreder medicin?
Bivirkninger
Nedtrapning af medicin
Naturmedicin


Om sundhed og velvære
Hvad er sundhed
Kroppens immunforsvar
Den ideelle kost
kost og sundhed


Bøger:

Hvordan Rask?
Bogen beskriver de ændringer i kost, livsstil mv., der styrker kroppens helbredende evner.
Læs mere her.


Kunsten at ændre vaner  | e-bog
En bog om hvorfor det er så svært at ændre vaner, og hvad du gør for alligevel at klare det!
Læs mere her


Zoneterapi - lær det selv | e-bog
Læs mere her


Sikker Slank
Ned i vægt på en sund og sikker måde.
Læs mere her.


Bøger og helseprodukter online

Spar 5 - 30 % på populære kosttilskud, naturlægemidler mv. her: helseonline.dk


Teksterne på nomedica.dk er skrevet/redigeret af John Buhl.

Har du spørgsmål, kommentarer e.l., kan du skrive til mig på john(a)nomedica.dk

 

Copyright Nomedica v/John Buhl. | Persondatapolitik

Vigtige brugerbetingelser: Indholdet på Nomedica.dk er udelukkende til informationsbrug. Oplysningerne må på ingen måde bruges som erstatning for nødvendig lægebehandling. De må ikke og kan ikke bruges som grundlag for at stille diagnoser eller fastlægge behandling. Læs mere her.