Ugeskrift for lægfolk

Nyheder fra Nomedica uge 18, 2008


  1. Undersøgelse: Sojaprotein gavner ved type 2 diabetes
  2. Mail: Højt blodsukker
  3. Mail: Vegetarer kan sagtens spise ude
  4. Mail: Højt blodtryk klaret med motion
  5. Mail: Akupunktur og meditation mod højt blodtryk
  6. Mail: Æg er sunde
  7. Lidt af hvert

Kære læser

Du er velkommen til at indsende spørgsmål, kommentarer e.l. til nyhedsbrevet. Send til [email protected]

God weekend!

Med venlig hilsen
John Buhl


”Jeg synger ikke fordi jeg er lykkelig. Jeg er lykkelig fordi jeg synger

-- William James, 1842-1910, amerikansk filosof og psykolog


1) Undersøgelse: Sojaprotein gavner ved type 2 diabetes

En kost rig på sojaprotein ser ud til at have en gavnlig virkning på hjertet, blodårer og nyrer hos mennesker med type 2 diabetes og nyresygdomme.

Forskerne fandt, at indtagelse af sojaprotein viste tegn på en signifikant positiv indflydelse på kredsløbet og nyrerne hos type 2 diabetikere.

Forskerne fulgte 41 patienter med type 2 diabetes i fire år.

20 patienter spiste en kost, hvor proteindelen bestod af 35 % animalsk protein, 35 % koncentreret sojaprotein og 30 % anden form for vegetabilsk protein.

De resterende 21 patienter fungerede som kontrolgruppe. De fulgte en kostplan hvor proteinerne bestod af 70 % animalsk protein og 30 % vegetabilsk protein (men ingen sojaprotein).

Sammenlignet med kontrolgruppen havde patienter som fik sojaprotein signifikant lavere faste blodsukker, lavere total kolesterol og mindre ”dårligt” LDL kolesterol og triglycerider (fedt) i blodet.

Det viste sig også, at mængden af det såkaldte C-reaktiv protein i blodet – der er et tegn på inflammation i kroppen – var reduceret. Det samme var markører i urinen for nyresygdom.

Kilde: Diabetes Care 31:648-654, april 2008
Soy Protein Intake, Cardiorenal Indices, and C-Reactive Protein in Type 2 Diabetes With Nephropathy

Kommentar:

Jeg er ikke sikker på, at det er sojaprotein, der har den gavnlige virkning. Måske det var reduktion i animalsk protein, der forårsagede de positive ændringer, snarere end tilsætning af sojaprotein.

Animalsk protein -- eller blot animalske fødevarer -- har jo allerede i ret overbevisende forsøg vist sig at forværre diabetes (måske endda forårsage diabetes).

Ernæringsforskeren Dr. T. Colin Campbell beskriver i sin bog ”The China Study” de uheldige virkninger, der er observeret ved høj indtagelse af animalsk protein.

Bogen er på engelsk. Læs evt. mere om den her

Og nu vi er ved emnet er her en mail om højt blodsukker ...


2) Mail: Højt blodsukker

Kære John Buhl

Jeg har via en folkeundersøgelse fået brev om at mit sukkertal er for højt. 6.1.

Evt. sukkersyge? Jeg er 61, vejer 57 er 168 cm høj. Dyrker styrketræning 3 gange om ugen. Cykler og går jævnligt.

Er ikke arvelig disponeret. Spiser sundt – stort set aldrig sukker og meget lidt fedt. Har aldrig røget.

Jeg skal til en glukosebelastning.

Jeg prøver at spise meget sundt, ja, det synes jeg jeg har gjort hele tiden.

Er der for meget sukker i frugt? Skal jeg undgå rundstykke til morgenmad for ikke at få hvidt brød? Jeg spiser hjemmebagt rugbrød til frokost – 1 skive med sild, tomat, æg og agurk, salat og lidt ost. Bør jeg droppe osten? Efter disse tal er jeg blevet nervøs og bange for at det er sukkersyge. Men jeg er hverken mere tørstig end ellers. ... Skal jeg have mere motion end jeg får? 3 gange ugentligt i fitness, cykler og går ture andre dage og tager også min motionscykel hjemme ind imellem.

Er der andet jeg bør gøre?

Med venlig hilsen
Jette

Kære Jette

Hvis du er bare nogenlunde til engelsk bør du læse Dr. Neal Barnards bog om emnet. På hans hjemmeside er der også links til nogle af hans foredrag på engelsk.

Du kan også søge på google video under Neal Barnard og finde foredrag, der er lette at forstå, selv om de er på engelsk.

Ja, du bør klart droppe det hvide brød. Der er ikke noget galt i at spise frugt.. men hold dig fra tørrede frugter og hold evt. igen med meget søde frugter i en periode.

Du opnår sandsynligvis det hurtigste resultat ved at starte på en sund, fedtfattig veganerkost.

Med venlig hilsen
John Buhl


3) Mail: Vegetarer kan sagtens spise ude

Kære John,

Nu har jeg fulgt dine nyhedsbreve gennem et par år og synes det er en god og måde at holde sig opdateret -- tak for det!

I nyhedsbrevet fra uge 15, opfordrede du vegetarer til at fortælle om sin oplevelse med at spise ude -- mit svar er meget simpelt: det har aldrig været et problem.

Hvis jeg er inviteret ud at spise ringer jeg altid i forvejen, så restauranten ved at der kommer en vegetar -- mange restauranter har faktisk en eller flere vegetarretter på menuen.

De gange hvor jeg spiser ude, uden nogen form for planlægning, spørger jeg tjeneren om ikke de har en sød og dygtig kok, som kan lave en vegetarret og forklarer med det samme, at jeg hverken spiser fisk, fugl eller kød, så der ikke sker nogen misforståelse. Som de fleste ved, er der mange "slags" vegetarer eller folk som kalder sig vegetar, selv om de spiser dyr, så den begrebsforvirring skal man have i mente.

Jeg spiser ude forholdsvis tit, men gennem de 8 år jeg har været vegetar er jeg aldrig stødt på en restaurant, der ikke havde råvarer i køkkenet, som kunne udgøre et lækkert vegetarmåltid :o)

Til Helene som gik med nogle tanker om den vegetariske livsstil, kan jeg sige at det slet ikke er noget problem at leve som vegetar i Danmark - det er kun i starten at folk er nysgerrige efter at vide, hvorfor du er blevet vegetar og hvad du så spiser.

Bl.a. Irma har rigtig meget vegetarmad i flere smagsvarianter til de dage, hvor man ikke har tid til den store madlavning fx. pølser, falaffler, nuggets, snitzler, burgere og gourmetboller, veg. Biksemad og så videre og soja yoghurt, flere varianter "kofri" mælk og desserter findes i de fleste store supermarkeder efterhånden.

En uproblematisk start på at spise ude som vegetar, kunne fx være at spise på indiske, pakistanske, italienske og evt. mexicanske restauranter, hvor de tit har retter uden kød eller nemt kan undlade at komme det i maden, så det gælder bare om at komme i gang.

De bedste hilsner
En glad og kernesund vegetar

Kommentar:

Jeg hører gerne fra flere vegetarer -- eller andre, der spiser meget sundt til daglig -- hvordan de klarer problemet med at spise ude. Behøver det at være et problem? Hvordan klarer du at spise sundt, når du er ude?


4) Mail: Højt blodtryk klaret med motion

... Inden jeg gik på efterløn, altså var på arbejdsmarkedet, havde jeg for højt blodtryk.

Da jeg blev hjemmegående, begyndte jeg at svømme en gang om ugen, ca. 20 baner svarer til 500 m, og gå stavgang (sammen med hunden) 5 dage om ugen, såmænd kun 2 km. Men min læge konstaterede at jeg ikke havde for højt blodtryk mere, og selvfølgelig ikke skulle have en pille om dagen for det, når det var ok. Til mig sagde han, du har også gjort noget for dig selv. Vi snakkede ikke om kosten, mit BMI lå på den gode side.

Med venlig hilsen
En læser

Kommentar:

I mange tilfælde af lettere højt blodtryk vil mere motion, bedre stresskontrol o.l. være tilstrækkeligt til at få blodtrykket ned.

I andre mere "hårdnakkede" tilfælde er det nødvendigt med radikale kostændringer.

En af de vigtigste og mest enkle kostændringer er at undgå salt. Det er dog sværere end som så, da det meste af saltet allerede er tilsat de fødevarer, vi køber.

Mange får omkring 10 gram salt om dagen. Ved højt blodtryk skal mængden ned omkring 2-3 gram. Læs evt. mere om salt og højt blodtryk her
http://www.nomedica.dk/ugeskrift12_2007.htm

Nogle få forholdsvis enkle ændringer kan i mange tilfælde gøre en stor forskel. Fx:
• Mere motion
• Mere grønt
• Ingen eller kun meget lidt salt.


5) Mail: Akupunktur og meditation mod højt blodtryk

Jeg kan oplyse, at akupunktur er rigtig godt til at gå ind og regulere det høje blodtryk. Men der kan jo også være andre ting der spiller ind fx. indtagelse af for meget kaffe, der går ind og stjæler "kalk", så mangel på kalk kan også være en årsag. Stress er en anden årsag.

Meditation er også noget man kan bruge.

Først for nylig har jeg fået mere kendskab til hvad det vil sige at meditere. Jeg er derfor gået i gang med at meditere, og det er rigtig godt.

Meditation påvirker vores nervesystem, hormonsystem og vores immunforsvar, som igen påvirker vores organer og også for højt blodtryk. Selvfølgelig kan der være en mere alvorlig årsag, men i de allerfleste tilfælde kan man sagtens få det på plads igen, uden brug af en masse medicin.

Undertegnede har haft for højt blodtryk, det er på plads igen.

Kender du noget til meditation?

Jeg er selv akupunktør, så synes lige jeg ville gøre opmærksom på det.

En fortsat god dag
Ingelise

Hej Ingelise

Det er muligt, at akupunktur kan sænke blodtrykket i en kort periode. Jeg har dog aldrig set, at akupunktur alene har klaret et højt blodtryk.

Der er mange ting, som i nogle tilfælde kan hjælpe lidt. Men det eneste som rigtig batter noget ved alvorlig eller langvarigt højt blodtryk er som regel radikale kostændringer.

Noget i stil med dem, du læser her (Vigtigst er nok masser af grøntsager og at undgå salt i maden)

Jeg kender til meditation. Og der er jeg helt enig med dig i, at det ofte kan hjælpe. Og hvis blodtrykket ikke er ret meget for højt, og hvis stress er en medvirkende årsag, kan meditation i sig selv være nok til at få styr på blodtrykket -- som du jo også har oplevet.

Det ændrer dog ikke ved, at det ofte er vigtigst at fokusere på tilstrækkelig omfattende kostændringer.

Med venlig hilsen
John Buhl


6) Mail: Æg er sunde

I sidste uge bragte jeg en undersøgelse, der tyder på at æg forkorter livet. Det fik en læser til at sende følgende mail ...

Hej John!

Tak for dine nyhedsbreve. Den med æggene stiller jeg mig tvivlende overfor. Jeg har ikke uddannelse eller sprogkundskaber, der er gode nok til selv at vurdere denne undersøgelse, men hvis jeg henholder mig til Claus Hanckes udtalelser om æg, så er det helt ramt ved siden af!

I øvrigt tror jeg, det er yderst vanskeligt at undersøge og konkludere på dette emne, da folk jo spiser alverdens andre ting. Men det ville glæde mig meget med en debat om emnet, f.eks. om æg og kolesteroltallene. Lægerne er meget uenige om dette emne, og en debat hvor amerikanske forskningsresultater indgår på seriøs vis, ville jeg hilse meget velkommen.

Venlig hilsen
Niels Witten

Hej Niels.

Ja, hvis du mener Claus Hanckes har ret, er undersøgelsen helt ved siden af ;-)

Lægerne er sådan set ikke meget uenige vedr. æg, kolesterol mv. ... men nogle få læger mener, at højt kolesteroltal ikke udgør et problem, eller at man roligt kan spise mange æg, fordi de er næringsrige og kolesterolet ikke, efter deres mening, er et problem.

Mvh.
John

Hej John.

Jeg spiser ca. 30 æg om ugen og har gjort det i mange år. Jeg har drøftet det med min praktiserende læge, og vi har tjekket mine kolesteroltal de viser sig at være supergode, hvilket er helt som forventet.

Kroppen klarer selv kolesterolet, forudsat at lever og andre organer er velfungerende.

Claus Hancke er meget vidende og holder også kurser for læger, men desværre er vidensniveauet i Danmark på en del områder alt for lavt.

Venlig hilsen
Niels Witten.

Hej Niels.

Lever, nyrer og andre organer kan klare meget. Det er jo kun når belastningen bliver for stor, der opstår problemer.

Der er delte meninger om æg -- og om kolesterol i æg udgør et problem.

Jeg læser de fleste af Claus Hanches artikler. Han ved meget, og kæmper bravt for sine meninger. Det er fint. Jeg er dog langt fra enig i alle hans konklusioner. Jeg mener, at der er god grund til enten at begrænse indtagelsen af æg eller helt undgå dem.

Mvh.
John


7) Lidt af hvert

En halv arbejdsdag med snak og e-mails

E-mail forstyrrer vores koncentration og tager en god bid af arbejdstiden.

Vi bliver stressede - blandt andet fordi vi bruger halvdelen af arbejdsdagen på e-mail, telefonsamtaler og snik-snak. Det viser en ny undersøgelse.

Jyllands Posten 23-4-2008

Poul McCartney anbefaler at vi bliver vegetarer

McCartney siger, at den globale kødindustri i væsentlig grad medvirker til den globale opvarmning.

Han foreslår derfor, at mange flere bliver vegetarer, for at bekæmpe de skadelige klimaændringer

Kilde: Reuters. Alertnet. 21-04-2008

Fem naturlige veje til at undgå allergi

Allergikere har fundet piller og dråber frem for at klare nys, løbende næse og kløe. Men i visse tilfælde kan du måske klare dig med alternativer til medicin.

Jyllands Posten 25-04-2008

Hormoner giver kræft

Kvinder over 50 år, der er blevet behandlet med østrogen/gestagen, har stadig 12 pct. forhøjet risiko for at udvikle kræft tre år efter, at behandlingen er stoppet.

Dagens medicin 25-04-2008

Hvert syvende barn har syreskader på tænderne

En undersøgelse i Frederiksberg Kommune viser, at 14 procent af kommunens børn mellem 12 og 17 år, har syreskade i på tænderne.

24 timer 24-04-2008

Nye parcelhuse udsender kræftfremkaldende formaldehyd

Indeluften i nye parcelhuse indeholder det kræftfremkaldende stof formaldehyd i et omfang, der generer øjne og luftveje. Samtlige 20 undersøgte huse udsendte formaldehyd, og i to tilfælde var grænseværdien overskredet.
Ingeniøren 24-04-2008

Kommentar:

Mange mennesker undervurderer betydningen af frisk luft for sundhed og velvære.

Sørg for grundig udluftning 2-3 gange dagligt. Det vil forhindre eller væsentlig mindske de negative virkninger af formaldehyd, den radioaktive gas radon og anden forurenet luft fra indeklimaet.


”I videnskabeligt arbejde vil de, der nægter at gå længere end til kendsgerning, sjældent nå så langt som til kendsgerning”.

-- Thomas Huxley, 1825-1895, engelsk biolog