Ugeskrift for lægfolk

Nyheder fra Nomedica uge 21, 2008


  1. Sojabønner beskytter måske mod kræft
  2. Frugt og frugtjuice forebygger hjertesygdom
  3. Mail: Kernesund familie
  4. Mail: Fanatisk vegetar?
  5. Lidt af hvert

Kære læser

Du er velkommen til at indsende spørgsmål, kommentarer e.l. til nyhedsbrevet.

God weekend!

Med venlig hilsen
John Buhl


”Jeg vil studere og forberede, og en dag kommer min chance.”

-- Abraham Lincoln


1) Sojabønner beskytter måske mod kræft

Japanske kvinder med højt niveau af det østrogenlignende plantestof genistein, der findes i sojabønner, har lavere risiko for at få brystkræft.

Det tyder en ny undersøgelse.

Forskerne opdagede, at blandt 24.226 japanske kvinder mellem 40 og 69 år, havde kvinder med det højeste niveau af genistein kun 1/3 risiko for at få brystkræft, sammenlignet med andre kvinder over en periode på 10,6 år.

Genistein er en af de vigtigste isoflavoner -- som er plantestoffer der især findes i sojabønner med en struktur der minder om hormonet østrogen, og de menes at binde sig til østrogenreceptorer på kropsceller.

Det er dog uklart, om resultatet af undersøgelsen umiddelbart kan overføres til kvinder i den vestlige del af verden.

Japanske kvinder indtager typisk soja isoflavoner regelmæssigt fra de er børn, hvilket måske påvirker virkningen af disse plantestoffer på udviklingen af brystkræft.

Forskerne fandt, at den fjerdedel af kvinderne med det højeste niveau af genistein havde 65 % lavere risiko for at udvikle brystkræft end den fjerdedel af kvinderne med det laveste niveau af genistein.

Der blev dog ikke observeret mindre risiko for brystkræft blandt kvinder med moderat niveau af isoflavoner.

Kilde: Journal of Clinical Oncology, Vol 26, No 10 (April 1), 2008: pp. 1677-1683
Plasma Isoflavone Level and Subsequent Risk of Breast Cancer Among Japanese Women.

Kommentar:

Raske mennesker har sandsynligvis kun gavn af at inkludere sojabønner (og andre bælgfrugter) i kosten, men kvinder med brystkræft bør tale med deres læge om indtagelse af sojabønner og især kosttilskud med soja eller ”planteøstrogener”. Det er stadig uvist om de østrogenlignende plantestoffer i soja enten gavner eller skader kvinder ramt af brystkræft, men de bremser den medicinske virkning af Tamoxifen og dermed øges risikoen for tilbagefald og metastaser, da medicinen ikke virker efter hensigten
Læs evt. mere om det på cancer.dk


2) Frugt og frugtjuice forebygger hjertesygdom

Vindruer og æbler -- og juice fra vindruer og æbler -- kan forebygge udviklingen af åreforkalkning hos hamstere, der fik en fedt- og kolesterolrig kost.

Det har franske forskere påvist.

Forskerne fodrede hamsterne med vindruer, vindruesaft, æbler, æblejuice eller vand, sammen med en kost designet til at fremme udviklingen af åreforkalkning (rig på fedt og kolesterol).

Sammenlignet med de dyr, der fik vand, havde de dyr der fik frugt eller frugtjuice lavere kolesterol, mindre oxidativ stress og mindre fedtophobning i deres aorta (hovedpulsåren fra hjertet til hjernen).

En kontrolgruppe af dyr fik normal foder.

Den mængde frugt hamsterne indtog svarede til 3 æbler eller 3 klaser vindruer dagligt for mennesker.

De hamstere, der fik juice, drak hvad der svarede til fire glas dagligt for et menneske på 70 kilo.

Forskerne mener, at undersøgelsen viser, at frugt og frugtjuice kan have betydelig relevans for befolkningens sundhed.

Kilde: Molecular Nutrition & Food Research Volume 52, Issue 4, (april 2008), Pages 400 - 407
Phenolics from purple grape, apple, purple grape juice and apple juice prevent early atherosclerosis induced by an atherogenic diet in hamsters


3) Mail: Kernesund familie

Hej John

Sikke et postyr den der "Kernesund Familie" har skabt! Jeg ved ikke, om du så udsendelsen i Go'morgen Danmark ...

Problemet er lidt, at alle de nye helsetrip-spis-dig-sund-og-smuk-bøger fokuserer meget på at få masser af protein "af høj kvalitet" og kød som den bedste kilde, og derudover deres" essentielle" fedtstoffer i form af spandevis af olier ...

Smadder ærgerligt, når nu de har fat i så mange gode pointer; fuldkorn, ingen mælkeprodukter, mere grønt mv.

Mvh.
Maria

Kommentar:

Jeg får næsten dagligt mails fra forvirrede læsere, som har læst et eller andet i en ny helsebog eller artikel om ernæring, der forvirrer dem.

Der står mange gode ting i Kernesund-bøgerne. Men desværre også en del, der sender folk i butikkerne for at købe diverse, de sjældent har brug for.

Bøgerne får mange til at spise sundere, end de plejer, og det er jo glimrende. Samtidig får det desværre også mange til bl.a. at satse på "protein af høj kvalitet" eller indtage ekstra meget olie.

Hvad mener du?

Er du også forvirret vedr. protein og olie?

Eller ved du allerede, hvordan tingene hænger sammen, og kan forklare det til resten af os?

Er der behov for at tage disse emner op igen i nyhedsbrevet?

Indsend gerne dine kommentarer, spørgsmål eller indlæg!

Læs evt. mere om kernesund familie her


4) Mail: Fanatisk vegetar?

I nyhedsbrevet uge 20 skriver Barbara "Jeg er nok fanatisk vegetar" og begrunder det med, at hun ikke spiser fisk. Jeg er helt enig i, at man ikke er vegetar, hvis man spiser fisk. Men "fanatisk"? Ifølge min ordbog er en fanatiker en "lidenskabelig, ensidig og intolerant forkæmper for en sag".

Barbaras brev viser, at det er hun i hvert fald ikke! Jeg kender faktisk ingen vegetarer, som den beskrivelse passer på, men jeg ser og hører desværre ofte betegnelsen "fanatisk vegetar" brugt.

Jeg vil derfor gerne opfordre til, at alle vi tolerante vegetarer, der ikke kunne drømme om at trække noget ned over hovedet på andre, blot kalder os fx "konsekvente". Eller "gennemførte", "stringente", måske "principfaste" ... fortsæt selv.

Men fri os for fanatisme -- vi vil bare gerne have lov til at følge vores overbevisning, uden at genere andre.

Mange venlige hilsener,
Iben G. Nissen


5) Lidt af hvert

Vi er hvad vi spiser

Priserne på mad stiger voldsomt uanset, hvor i verden man befinder sig.100 mio. mennesker er skubbet ud i fattigdom.

Hvad er der galt?
At vi spiser politisk ukorrekt.

Vi skal spise mere vegetarisk, mere lokalt, og vi skal spise mindre, siger eksperter.
Berlingske 17-5-2008

Dit barn bliver, hvad du spiser og drikker

Dit barn bliver, hvad du spiser. Derfor er det vigtigt at spise sundt og varieret under graviditeten. Samtidig er der en række madvarer, du bliver nødt til at undgå under graviditeten, da de indeholder forskellige vitaminer eller stoffer, som kan være skadelige for fosteret.
navlestrengen.dk 16-5-2008

Hormonforstyrrende stoffer virker tidligt i graviditeten

Nye forsøg på gravide rotter viser, at deres fostre kun er følsomme for hormonforstyrrende stoffer i en meget tidlig periode af graviditeten

Men de nye resultater får nu forskerne til at indskærpe, at vordende mødre især tidligt i graviditeten -- og allerede før en graviditet -- undgår hormonforstyrrende stoffer i kosmetik, cremer og fødevarer.
Videnskab.dk 8-5-2008

Mobiler skader måske ufødte børn

En ny dansk undersøgelse viser, at kvinder, der taler i mobiltelefon under graviditeten, hyppigere får børn med adfærdsproblemer. Årsagen kan være dårligere social kontakt mellem mor og barn.
Berlingske 20-5-2008

Det virker, når børn ser reklamer for usund mad

Patientorganistationer og Forbrugerrådet opfordrer fødevarebranchen til at vente med at sende tv-reklamer til efter børnenes sengetid. Fødevareministeren bør overvåge, at det sker -- enten frivilligt eller via lovgivning.
cancer 30-04-2008

Højt blodtryk kan sænkes med musik

En halv time om dagen med musik i ørerne kan sænke blodtrykket markant.
Jyllands-Posten 20.05.08

Stress kan mindske frygt

En gruppe forskere ved universitetet i Zurich har opdaget, at stresshormonet cortisol virker beskyttende ved at holde frygten nede på et niveau, hvor den er til at håndtere.
Politiken 11-5-2008

Hjertesyge kvinder er angste og depressive

Dobbelt så mange kvinder som mænd udvikler depression efter en blodprop i hjertet.
Berlingske 19-5-2008

Søvnmangel er usundt for hjertet

Personer, der sover mindre end 6 timer, kan udvikle højt kolesterol, øget blodtryk og diabetes. Det viser et studie, hvor eksperterne kom frem til, at de, der fik mellem syv og otte timers nattesøvn, havde 45 pct. mindre sandsynlighed for at udvikle disse problemer, end de der sov for lidt eller for længe.
Jyllands-Posten 16-5-2008

Halvdelen af os får for lidt D-vitamin

Halvdelen af den danske befolkning har ikke tilstrækkelig med D-vitamin i kroppen. Det viser en ny undersøgelse fra Vejle Sygehus, der på Klinisk Biokemisk Afdeling har gennemgået 9.249 blodprøver fra danskere.
berlingske 16-5-2008

Læs evt. mere om sol

Lad maden gå bananas

Bananer er supersunde. Du kan også snildt bruge banan på grillen. Det er nemt at smide et par bananer direkte på grillen eller ind i bålet og lade dem blive godt grillet, så de er helt svedne; det kan de nemlig fint tåle, da de er beskyttet af det tykke skind. Herefter åbnes bananerne forsigtigt, og du vil se, at de er helt cremede og søde.
Politiken 18-5-2008

Tal om kostvaner

Tal viser, at befolkningens kostvaner på flere områder er blevet sundere, men mange spiser stadig for meget fedt, især mættet fedt, for lidt frugt og grønt og for få kostfibre. Samtidig indeholdt børns kost for meget sukker og de voksnes for meget alkohol i forhold til anbefalingerne for en sund kost.
Læs her Ugens tal om kostvaner

Tandlæger advarer mod smoothies

Flere unge tror, at smoothies er ufarlige eller direkte sunde for tænderne. I virkeligheden er de et rent syrebad.

Lav smoothies ud af grøntsager. Her er der nemlig meget mindre syre i.

Tændernes emalje er kun omkring en millimeter tyk, og bliver den eroderet væk af syre, kommer den aldrig igen.
Metroexpres.dk 20-5-2008

Kommentar: Skyld munden grundigt med vand, efter du har drukket smoothies eller frugtjuice (men lad være med at børste tænder lige efter en smoothi eller frugtsaft).

Flyt væk fra forurening og undgå at blive skaldet

Britiske forskere hævder for første gang nogensinde at have spottet en sammenhæng mellem luftforurening og hårtab. Der er også genetiske årsager til, at mænd bliver skaldede, men bopæl langt ude på landet kan måske nedsætte risikoen.
Ingeniøren 21-5-2008


”Efter en fejltagelse er der kun tre ting du nogensinde bør gøre ved den: indrøm den, lær fra den og lad være med at gentage den.”

-- Paul "Bear" Bryant