Ugeskrift for lægfolkNyheder fra Nomedica uge 26, 2008
Kære læser Du er velkommen til at indsende spørgsmål, kommentarer e.l. til nyhedsbrevet. God weekend! Med venlig hilsen "De fleste mennesker er nogenlunde så lykkelige som de bestemmer sig for at være." -- Abraham Lincoln 1) Et sundt indeklimaDu indånder ca. 10 kg indeluft hver dag -- altså en del mere end du indtager af mad og drikkevarer på en dag. Det er derfor ikke svært at se, at du kan gøre meget for din sundhed og dit velvære ved at sikre et godt indeklima, og på andre måder sørge for at indånde så frisk og ren luft som muligt. De fleste danskere er inden døre 80-90 procent af tiden. Det er ikke særlig sundt, og i tilfælde af dårligt indeklima kan det være direkte sundhedsskadeligt. Indeklima og sundhed Det er især den luft, du indånder i dit hjem og på din arbejdsplads -- altså indeluften -- der let bliver forurenet med potentielt skadelige stoffer. Udendørs forurening fra trafik, fabrikker mv. kan naturligvis også være et problem, men udeluften er næsten altid betydeligt renere end indeluften. Luften i dit hjem og på din arbejdsplads kan indeholde flere hundrede forskellige kemikalier, partikler og mikroorganismer, og nogle af disse belaster indeklimaet og dit helbred. Selv om de enkelte stoffer i sig selv sjældent udgør et problem, kan de tilsammen afgive så mange potentielt skadelige stoffer i din bolig eller på din arbejdsplads, at det i høj grad kan gå ud over din og din families sundhed og velvære. Der er en lang række ting man kan gøre for at sikre et godt indeklima, men det allervigtigste er: Grundig udluftning 2-3 gange dagligt Selv om indeklimaet er så vigtigt for sundhed og velvære, lufter de fleste alligevel kun ud en gang om dagen eller sjældnere. Indeklimaet bliver let belastet med støv, fugt og kemikalier, og det bedste, du kan gøre for et godt indeklima, er at sikre en god og effektiv udluftning flere gange dagligt. Åbn vinduerne og lav gennemtræk i fem-ti minutter to til tre gange om dagen året rundt. Luft ekstra ud ved og/eller efter bad, rengøring og madlavning. Luft ekstra ud, hvis du bruger brændeovn. Luft ud under og efter madlavning og andre fugtgivende aktiviteter. Har du malet, fået nyt gulvtæppe, købt nye møbler eller nyt elektronik, skal der luftes ekstra ud. Åbn alle træk-ventiler i dine vinduer om foråret. Brug næsen. Hvis det lugter grimt eller indelukket, eller du bare syntes der trænger til frisk luft, så luft ud! Læs mere om indeklima på fx: 2) Mail: Om fedtHej John Tak for et spændende ugebrev, med nogle meget fine vinkler og betragtninger. Det er ikke altid, jeg er enig med dig, men det er jo også okay :-)) Mht. om man bliver fed af fedt, så har jeg et par kommentarer til det: Man bliver ikke fed af de sunde fedtstoffer: omega 3, 6 og 9, med mindre, selvfølgelig, at man ikke spiser andet. Men de er essentielle for os og vi kan ikke selv producere dem. Det bedste er at få disse fedtstoffer fra både vegetabilske kilder som: hørfrø, oliven, kæmpenatlys m.fl. og fra animalske kilder: f.eks. renset levertran. Hvis ikke vi får fra begge kilder, kan vi ikke producere de gode
prostaglandinger og opretholde den nødvendige balance mellem
prostaglandinerne. Med dertil hører, at vi også skal have mættet fedt som f. eks. smørsyre, fordi det bl.a. indgår i plejen af tarmbakterier. Man bliver primært fed af at spise en blodsukkerbelastende kost og af at motionere for lidt! Så altså, hvis man vil undgå at blive fed, eller hvis man vil af med de overflødige kilo, skal man: Droppe det raffinerede sukker, de hvide ris samt det hvide mel, der er komplet uden næringsværdi og er meget blodsukkerbelastende...... Skær også ned på andre sukkerarter: honning, sirup, rørsukker, da det jo, uanset hvad, er og bliver sukker ... Spise rigtig mad, hvilket vil sige, at man ikke skal spise halv- og helfabrikata, som er fyldt med ingredienser, som vores krop ikke kan håndtere! Spise hele kulhydrater: fuldkorn, grove, farverige grønsager, farverige bær og frugter. Spise gode proteiner, gerne vegetabilske: linser, bønner eller fisk, æg, vildt og lyst kød. Kødet skal primært være fra dyr der har levet så godt, som muligt i overensstemmelse med deres natur. Fedtstoffer fra lødige kilder: hørfrø, oliven, solsikke, sesam mm. Spise varieret og spise ofte, men mindre portioner, således at blodsukkeret forbliver stabilt. Og sidst men ikke mindst, synes jeg, man skal spise økologisk/biodynamisk og dansk. Dermed undgår man en masse rester af div. sprøjtegifte og man er med til at reducere CO2-udslippet, hvis man vælger danske produkter, gerne fra ens eget nærmiljø! Med venlig hilsen Hej Sus Det meste kan vi nu sagtens blive enige om, men jeg kan godt se, at vi ikke altid er enige :-) Jeg bringer dog gerne din mail i nyhedsbrevet, så dine synspunkter vedr. protein og fedt -- som mange kostvejledere desværre deler -- også kommer til orde i nyhedsbrevet! Som du jo ved er min mening: Vi har ikke brug for animalsk fedt eller animalsk protein. Vi klarer os bedre foruden. Vi har brug for nok essentielle fedtstoffer (lidt er nok). Dem får vi let fra vegetabilske fødevarer. Vi tager på, når vi
indtager flere kalorier, end vi forbrænder. Vi får let nok protein fra vegetabilske fødevarer. Kød fremmer risikoen for flere alvorlige sygdomme -- i det mindste over en vis mindre mængde -- så det er smart, at få protein fra planteføde. Vi skal ikke spise for at holde blodsukkeret stabilt, men fordi vi er sultne og for at få nok næring. (Sunde kostvaner sikrer automatisk mod store sving i blodsukkeret og giver nok næring) Med venlig hilsen 3) Mail: Sund veganerfamilieHej John, Dejligt med lidt debat om at være vegetar/veganer. Jeg er selv mor i en veganerfamilie med to børn på 6 og 3 år. Vi er alle sunde, energiske og raske, og har selvfølgelig ingen overvægtsproblemer. Når vi spiser ude går vi gerne på Riz Raz (stor vegetarisk middelhavsbuffet), Det eksotiske Hjørne på Jagtvej (i København), hvor man kan få lækre tyrkiske salater, hummus og spinat-, ris og urtedeller. Derudover tager vi engang imellem et par indiske restauranter. Mange af vores veganervenner sørger for at bestille vegansk på den restaurant de nu skal spise og det virker fint. Ved store familiefester bliver der bestilt vegansk hos os i køkkenet, men vi har da været ude for at få mozarellasalat selvom vi understregede ingen mælkeprodukter. Da vi er aktive i dyreretsforeningen Anima, ses vi meget med andre veganere og laver de lækreste sammenskudsgilder med skøn og frisk vegansk mad. Vi køber marineret tofu (champignons-, basilikums-, madagaskartofu for at nævne nogle) i helsekosten på Nørrebrogade, og soya-cheddarost, soya-flødeost med hvidløg/purløg/persille varianter og Salamito skivepølse til ungernes madpakker. Derudover tartex postejer, forskelligt veg-smørepålæg og peanutbutter, tahin etc. Jeg tror det er nemmere for os, der er i 20´erne at lave skiftet til veganisme end folk med en ældre og måske mere traditionsrig omgangskreds. Jeg synes nogle af de tidligere indlæg omkring at være vegetar i sociale sammenhænge, har været en smule for ydmyge og undskyldende, a la ”man skal jo ikke være fanatisk” eller ”alle skal jo have lov at bestemme selv”. Det er som om vegetarer til tider tager for meget hensyn til deres omgivelser. Hvorfor smage på det kød nogen har tilberedt, hvis man har valgt at være vegetar? Hvad er vigtigt her? At være i tråd med sin egen overbevisning/følge sin vej eller at tækkes majoriteten/vedblive med at stå på god fod med venner? Altså hvis ens venner ikke kan forstå og respektere at man har fravalgt kød, er det så ikke dem der skal bruge energi på at tilpasse sig? Jeg synes i stedet vi skal kræve at vores omgivelser tager stilling til disse problematikker omkring en yderst usund kost, der forbinder sig til en lang række af tidens store sygdomme og som ydermere betyder et gigantisk ressourceforbrug og en umenneskelig udnyttelse af dyr. Kan man være bekendt at spise kød, når der går 10-15.000 liter vand
på at producere et kilo oksekød, mens der kun går 1000 liter til ris
eller grøntsager? Når store dele af regnskoven fældes for at dyrke majs
og soya til den vestlige dyreproduktion og når kødproduktion udleder så
meget CO2 at FNs rapport 'Livestock´s Long Shadow' fortæller at der
udledes mere CO2 i kødproduktionen end i alt verdens samlede transport
inkl. fly! Og hvad med komælk? Er det okay at kalven bliver taget fra sin mor efter et par dage (3-4 dage hvis den er øko), for at mennesker kan drikke dens mælk? Mennesket er så vidt jeg ved, den eneste art, der drikker en anden arts mælk. Hvad er det for noget med voksne mennesker, der drikker ko-modermælk? Der er ikke noget i komælk, som vi ikke kan få bedre fra plantekilder. Desuden får man medicinrester, yverbetændelse, blod og pesticider med i købet når man drikker komælk. Jeg vedlægger følgende links: Bedste hilsner, Kommentar Jeg hører gerne fra flere vegetarer og andre, der spiser meget sundt. Hvordan klarer du problemet med at spise, når du er ude? Behøver det at være et problem? 4) Sunde kostvaner øger kvinders levealderForskerne samlede data fra 72,113 kvinder fra ”The Nurse Health Study”. Det viste sig, at de kvinder der spiste rigelige mængder af frugt, grøntsager, bælgfrugter og fuldkorn levede længere end de kvinder, der spiste mere traditionelt. Forskere opdagede, at kvinder, der spiste mest af disse sunde fødevarer var 17 % mindre tilbøjelige til at dø over en 18 årig periode, end de der indtog den mindste mængde. Kilde: Circulation, July 15, 2008. 5) Lidt af hvert ...Advarsel mod kræftkure på internettet De amerikanske fødevare- og medicinalmyndigheder, FDA, advarer
kræftpatienter mod 125 "kræftkure" som kan købes på internettet. På
flere af hjemmesiderne kan man købe varer og få dem sendt til Danmark. Undersøgelse af kinesisk urtemedicin En del danske kræftpatienter tager til Kina for at blive behandlet
med bl.a. traditionel kinesisk urtemedicin. Nu vil Kræftens Bekæmpelse
undersøge nogle af de kinesiske urter. Piercinger giver ofte komplikationer Hver fjerde bodypiercing ender med komplikationer. Coca Cola står bag EU-kostråd EU har nedsat en arbejdsgruppe, der skal hjælpe den skrantende
europæiske sundhed positivt på vej med nye kostråd, men nu viser det
sig, at knap halvdelen af de kosteksperter, der arbejder for at forbedre
europæernes sundhed, er betalt af nogle af de største
fødevarevirksomheder. Rygning giver dårligere hukommelse Midaldrende personer, der har røget siden ungdommen, har væsentligt
dårligere hukommelse end de, der aldrig har røget. Unge tror de er for fede Følelsen af at være overvægtig er nok til at gøre livet surt for unge
- også selv om de ikke vejer for meget. Forskere afliver penge-myte Søger du lykke, er det ikke banken, du skal gå til, viser et nyt
forskningsstudium. Det er helt andre værdier, der tæller - med mindre du
er rigtig velhavende. 6) Stof til eftertanke ...I denne uge nogle interessante filmklip om hvordan PR (Public Relation) og psykologi kan bruges til at kontrollere eller forsøge at kontrollere vore meninger, ønsker og behov. Hvor let og hvor meget påvirkes dine tanker og overbevisninger af PR og kampagner? Her nogle filmklip, der kan give lidt stof til eftertanke (på engelsk) ... The Century of
Self: Happiness machines part 1 I filmen ”Verden på hovedet – (What the Bleep do we (k)now!?)” tager fjorten fysikere, biokemikere, psykologer og mystikere tager dig med på en rutchebanetur i bevidsthedens uendelige muligheder. Filmen giver tankevækkende forklaringer i en blanding af fiktion og dokumentar. Når du køber filmen på helseonline.dk får du 45 min. ekstra oversættelser med helt gratis!
-- Benjamin Franklin |