Ugeskrift for lægfolk

Nyheder fra Nomedica uge 28, 2008


  1. Fedt med det grønne
  2. Mail: Hvilken olie er bedst?
  3. Mail: E-vitamin mod blodpropper og klimakterie mm.
  4. Mail: Er medicin mod forhøjet kolesterol farligt?
  5. Lidt af hvert
  6. Eftertanke

Kære læser

Du er velkommen til at indsende spørgsmål, kommentarer e.l. til nyhedsbrevet.

God weekend!

Med venlig hilsen
John Buhl


"Så snart du stoler på dig selv, vil du vide hvordan du skal leve."

-- Johann Wolfgang von Goethe


1) Fedt med det grønne

Det kan være en god idé, at tilsætte avocado, oliven, nødder og/eller frø til råkostsalaten.

En råkostsalat med lidt fedt hjælper nemlig kroppen med at optage visse gavnlige stoffer i grøntsagerne. Det gælder nogle af de vigtige karotenoider.

Karotenoider er en gruppe naturlige plantefarvestoffer, der bl.a. virker som antioxidanter. Beta-karoten (fx det orange farvestof i gulerødder) er det bedst kendte karotenoid, men der findes over 500 karotenoider, hvoraf flere regnes for at have gavnlige virkninger i kroppen.

Større mængder karotenoider findes du fx i gulerødder, tomater, grønne bladgrøntsager, broccoli og rosenkål og i mange bær og frugter, fx jordbær og melon. Det høje indhold af karotenoider er en af mange grunde til, at det er så sundt at spise meget frugt og grønt.

Når du spiser tomater og andre røde frugter og grøntsager får du lycopen, et karotenoid med en stærkere antioxidativ virkning end de fleste andre kendte karotenoider.

Høj indtagelse af lutein, en anden vigtig karotenoid, er bl.a. sat i forbindelse med nedsat risiko for katarakt (grå stær).

Lutein er et naturligt farvestof med en stærk gul farve. Det virker som en antioxidant og beskytter cellerne mod de skadelige frie radikaler. Lutein findes i mange frugter og grøntsager. Spinat, broccoli og grønkål er fx rige på lutein.

Generelt er frugt og grønt med stærke farver rige på karotenoider. Det er sandsynligvis også nogle af de sundeste fødevarer vi har!

Avocado i salaten øger optagelsen af karotenoider

Et studie har vist, at avocado hjælper kroppen med at optage betydeligt mere karotenoider fra frugt og grøntsager 1).

Deltagerne i forsøget, der fik salsa med avocado, optog 4,4 gange så meget lycopen og 2,6 gange så meget beta-karoten sammenlignet med de deltagere i studiet, der ikke spiste avocado sammen med salsaen.

Enten 150 gram avocado eller 24 gram avocadoolie i salat øgede på lignende måde optagelsen af alfa-karoten, beta-karoten og lutein. Når avocado blev tilsat salaten blev 7,2 gange så meget alfa-karoten, 15,3 gange så meget beta-karoten og 5,1 gange så meget lutein optaget i blodet, sammenlignet med når salaten ikke indeholdt avocado eller avocadoolie.

Deltagerne der indtog en råkostsalat med 75 gram avocado optog 8,3 gange mere alfa-karoten og 13,6 gange mere beta-karoten og 4,3 gange mere lutein.

Avocado indeholder sunde umættede fedtsyrer, omega-3, gavnlige antioxidanter og andre vigtige plantestoffer – fx E-vitamin, lutein, kostfibre og magnesium. Altså et sundere alternativ til almindelig dressing og olier.

Det letter ikke alene optagelsen af karotenoider, at tilsætte sunde fedtrige fødevarer til råkostsalaten, det kan også forbedre smagen. Og det er naturligvis lettere at spise mange grøntsager, når de smager godt. Derfor har det stor betydning, at du finder måder at tilberede og servere grøntsager på, som du holder af.

Det sunde fedt fra oliven, avocado, nødder og frø er langt bedre for dig end de købe-dressinger og vegetabilske olier mange normalt bruger.

Avocado er fx glimrende i salaten, bl.a. som små tern eller i form af en hjemmelavet dressing med avocado.

1) nlu, N.Z., Bohn, T., Clinton, S.K., & Schwartz, S.J. (2005). Carotenoid absorption from salad and salsa by humans is enhanced by the addition of avocado or avocado oil. Journal of Nutrition, 135, 431-436

Læs evt. mere om sunde kostvaner


2) Mail: Hvilken olie er bedst?

Hej John

Jeg har igennem nogen tid taget Udo's Choice olie hver dag. Har nu hørt en del om Livets Olie. Hvad er forskellen på disse to olier?

Og er det sådan, at de hhv. er gode for hver sine ting?

Jeg tænker på om der er nogen forskelle mht. hvilke skavanker de hver især hjælper på? Kan se at der f.eks. er solsikkeolie og sesamolie i Udo's Choise - til forskel fra Livets Olie. Så mit spørgsmål går på, hvad de enkelte olier er gode for?

Ved at vide det kan jeg bedre vælge, hvilken olie der passer bedst til mig.

På forhånd tak for svar.

Mange hilsner fra
E. P.

Hej E.

Ingen af dem hjælper på noget, medmindre du mangler essentielle fedtsyrer.

Det gør du nok ikke, hvis du spiser nogenlunde fornuftigt.

Det er omega-3 nogle mennesker mangler. Den findes især i fisk. Sundere kilder er bl.a. hørfrø og valnødder.

Læs evt. mere om omega-3 her

Hvis du vil have omega-3 som kosttilskud og ikke via kosten, kan du prøve at sammenligne de to og vælge den med mest omega-3.

Hvis du vælger at bruge kosttilskud med essentielle olier er det nok bedst at vælge den med mest omega-3. Koncentrerede kosttilskud i kapsler eller i flydende form kan være en fordel, da du på den måde får de essentielle fedtsyrer, du ønsker, uden samtidig at få for meget fedt.

Med venlig hilsen
John Buhl


3) Mail: E-vitamin mod blodpropper og klimakterie mm.

Kære John!

Tak for et meget informativt og inspirerende nyhedsbrev!

Jeg har på nettet læst denne artikel om E-vitamin og dens mange påståede egenskaber.

Nu kunne jeg tænke mig at høre din mening om sagen.

Jeg ved fra dine tidligere svar at du nok under alle omstændigheder vil sige at det er bedst at få, hvad det så end er vi har brug for, naturligt gennem kosten. Og det er helt sikkert det bedste, men hvordan får man så store mængder E-vitamin? Og kan det gå ud over balancen med de andre fedtopløselige vitaminer hvis man indtager så store mængder af en slags?

Jeg er på nuværende selv sund og rask, men har hjerteproblemer i familien, så hvis E-vitamin kan forbygge at det skulle komme ville det jo være rart!

Jeg er 48 og derfor jo nok på vej til klimakteriet, derfor ville jeg også gerne vide om du mener E-vitamin kan forebygge gener i den forbindelse.

Med venlig hilsen
Birgit

Kære Birgit!

Ja det gør jeg vel ... så her kommer det: Det er bedst at få, hvad det så end er vi har brug for, naturligt gennem kosten! :-)

En sund kost -- inkl. indhold af E-vitamin og andet godt -- er med til at forebygge hjerteproblemer. Det er store doser E-vitamin i kapsler nok desværre ikke. Det er måske endda risikabelt for nogle mennesker at tage 1000 mg eller mere dagligt, som bl.a. anbefales/nævnes i artiklen.

Store doser E-vitamin vil nok heller ikke forhindre gener i forbindelse med klimakteriet. Det er i hver fald ikke risikoen værd, at eksperimentere med de mængder E-vitamin.

En sund livsstil er den bedste forebyggelse/lindring af gener forbundet med overgangsalderen.

Mit bedste bud er, at du spiser meget sundt og tager en multi-vitamintablet. Gerne en tablet der indeholder naturligt E-vitamin -- Fx Omnimin.

Med venlig hilsen
John Buhl


4) Mail: Er medicin mod forhøjet kolesterol farligt?

Jeg vil gerne vide hvis I ved noget derom -- om det nu er farligt at få Simvastatin mod kolesterol efter den artikel Uffe Ravnskov har udsendt og nu udgivet en bog om, og om der er mediciner betablokker osv. man tager på i vægt af.

Vh. Inger

Hej Inger

Der er mulige bivirkninger forbundet med al medicin. Men et højt kolesteroltal er også risikabelt. Du skal snakke med din læge om det.

Mit bedste bud er, at du gør alt, hvad du kan, for at få kolesteroltallet ned med sund kost mv. -- i samråd med din læge -- og får justeret medicinen efter behov.

En sund veganerkost sammen med rigelig motion er bedst til at få kolesteroltallet ned.

Med venlig hilsen
John Buhl


5) Lidt af hvert

Staldkøer giver dårligere mælk

Køerne får væsentlig mindre frisk græs end for ti år siden. Det giver lavere indhold af Omega-3 og vitaminer i mælken.
Politiken 5-7-2008

USA vil give børn kolesterolsænkende medicin

Amerikanske børnelæger anbefaler, at flere børn undersøges for forhøjet kolesterol for at forebygge hjerteproblemer som voksne.
Politiken 7-7-2008


6) Eftertanke

Er det muligt, at få grupper at mennesker til at handle på en bestemt måde, nærmest uden de selv er klar over hvorfor?

Eksempel her:
http://www.youtube.com/watch?v=IOEKdaXIEHc 

I hvor høj grad bliver lignende metoder brugt i reklamer, markedsføring, PR?

Her en amerikansk komiker, med et sprogbrug som en gadedreng, der trods alt har noget vigtigt på hjerte: http://www.youtube.com/watch?v=kJ4SSvVbhLw


"At retfærdiggøre en fejltagelse fordobler den."

-- Charles de Gaulle, fransk præsident