Ugeskrift for lægfolk

Nyheder fra Nomedica uge 30, 2008


  1. Fedtforvirring (3)
  2. En kost rig på mættet fedt forværrer prostatakræft
  3. Mail: Om te
  4. Grøn te beskytter mod hjertesygdom
  5. Mail: Nedtrapning af medicin
  6. Lidt af hvert
  7. Stof til eftertanke

Kære læser

Du er velkommen til at indsende spørgsmål, kommentarer e.l. til nyhedsbrevet.

God weekend!

Med venlig hilsen
John Buhl


”Brug ikke tid på at slå på en væg i håb om, at den forvandler sig til en dør.”

-- Dr. Laura Schlessinger


1) Fedtforvirring (3)

Jeg bliver ved med at modtage mails med spørgsmål om fedtstoffer. Der er åbenbart mange spørgsmål og en del forvirring. Derfor lige endnu en kort bemærkning om emnet.

Der er to kategorier af fedt.

  1. Mættet fedt -- der hovedsageligt forekommer i animalske fødevarer, men også fx kokosnødder indeholder meget mættet fedt
  2. Umættet fedt -- der hovedsageligt findes i vegetabilske fødevarer (frugt, grøntsager, bælgfrugter og nødder).

Kroppen kan selv danne de fleste fedtstoffer, den har brug for. Mangler den fedt eller bestemte fedtstoffer laver den kulhydrater om til fedt eller danner specifikke fedtstoffer ud fra andre fedtstoffer.

Den fedt, som kroppen ikke selv kan danne, kaldes essentielle fedtsyrer. Dem skal kosten derfor indeholde nok af.

En sund kost -- der hovedsagelig består af frugt, grøntsager, fuldkorn, bælgfrugter, nødder og frø -- indeholder de essentielle fedtsyrer, du har brug for, også uden du tilsætter olie til maden.

De fleste mennesker behøver altså ”blot” at begrænse mængden af fedt og olie i maden, og sikre sunde kostvaner, da kroppen normalt uden problemer selv fremstiller de fedtstoffer, den har brug for, ud fra de naturligt forekommende fedtstoffer, der findes i planteføde.

Der er ingen forskel på hvor mange kalorier fedt indeholder. Og du tager let på, hvis du spiser mange fedtrige fødevarer eller bruger for meget fedt/olie i madlavningen, uanset hvilken fedt du bruger.

Men der er alligevel en forskel, som kan betyde noget rent vægtmæssigt.

De umættede fedtsyrer har nemlig en vis appetitregulerende virkning og giver større mæthed. Hvorimod de mættede fedtsyrer har lettere ved hurtigt at blive optaget i fedtdepoterne.

Mængden af kalorier der bliver forbrændt, når du ikke foretager dig noget, bliver også påvirket positivt af umættede fedtsyrer.

Al fedt indeholder dog en masse kalorier uden at mætte ret meget, og vil derfor, alt andet lige, være det sted, hvor de fleste mennesker kan spare flest kalorier (og have lettere ved at komme ned i vægt). Læs mere om sundt vægttab her.

Det er sandsynligt at mange mennesker får forkert balance eller for få omega-3 fedtsyrer (hvis de ikke spiser nok sund mad).

De vil derfor have gavn af kostændringer og/eller tilskud af essentielle fedtsyrer.

Du kan få al den sunde fedt, du har brug for fra en sund kost. Sunde fødevarer som oliven, avokado, nødder, mandler og frø er rige på essentielle fedtsyrer.

Og hvis du stadig ikke mener, du får nok, eller ikke vil spise de fødevarer, så brug lidt god vegetabilsk olie (lad være med at overdrive) eller tag kosttilskud med essentielle fedtsyrer. Udvalg her


2) En kost rig på mættet fedt forværrer prostatakræft

En kost der indeholder meget mættet fedt øger risikoen for forværring af prostatakræft. Det viser en ny undersøgelse.

390 patienter, der havde fået deres prostata fjernet pga. kræft, blev fulgt og det viste sig, at de mænd der indtog meget mættet fedt havde næsten dobbelt så stor risiko for forværring af deres sygdom efter operationen, sammenlignet med mænd der kun indtog lidt mættet fedt.

Mænd der led af fedme og samtidig indtog meget mættet fedt havde den korteste overlevelsestid fri for prostatakræft (19 måneder), mens ikke-fede mænd med lav indtagelse af mættet fedt overlevede længst fri for sygdommen (46 måneder).

Kilde: International Journal of Cancer. Volume 122 Issue 11, Pages 2581 - 2585. Saturated fat intake predicts biochemical failure after prostatectomy


3) Mail: Om te

Hej John

I dit sidste nyhedsbrev omtalte du forskellige slags te, men selv om Ingefær "te" ikke er en "rigtig" te, vil jeg da gerne hører hvad du mener om den drik som en mulighed til at slukke tørsten, uden de sundhedsskadelige stoffer der findes i de øvrige former for drikkevarer.

Med venlig hilsen
Ole

Hej Ole

Det er helt fint at drikke en kop ingefærte i ny og næ, men jeg ville ikke drikke den i store mængder.

I sjældne tilfælde kan der være milde bivirkninger forbundet med ingefær -- som fx maveirritation, sure opstød og kvalme.

Det er muligt, at ingefær virker blodfortyndende, og skal derfor kun evt. anvendes i samråd med lægen, hvis man får blodfortyndende medicin. Man bør heller ikke drikke eller indtage kosttilskud med ingefær i en periode før operationer (eller i hvert fald først snakke med lægen om det).

Med venlig hilsen
John Buhl


4) Grøn te beskytter mod hjertesygdom

Nogle få kopper grøn te dagligt kan hjælpe med til at beskytte mod hjertesygdom -- i det mindste ifølge græske forskere.

Grøn te er allerede sat i forbindelse med lavere risiko for kræft og andre sygdomme, og dette studie viste at grøn te forbedrer blodgennemstrømningen og blodårernes evne til at slappe af, hvilket er med til at forebygge hjertesygdomme.

Andre studier har vist, at sort te har lignende egenskaber, men de græske forskere mener, at grøn te er bedre, fordi den indeholder større mængder bioflavonoider.

Forskerne gav 14 sunde frivillige enten grøn te, opløst koffein eller varmt vand på tre forskellige tidspunkter og tog derefter prøver, der viste forbedret blodgennemstrømning og mere afslappede blodårer næsten med det samme, efter deltagerne havde drukket grøn te.

Kilde: European Journal of Cardiovascular Prevention & Rehabilitation. 15(3):300-305, June 2008. The acute effect of green tea consumption on endothelial function in healthy individuals.


5) Mail: Nedtrapning af medicin

Hej John.

For 6 måneder siden blev jeg i løbet af kun 14 dage udtrappet af 5 mg Apozepam. Jeg har gennem 15 år fået denne sinds- og stemningsændrende medicin ordineret af min læge uden tanke på udtrapning.

Jeg har stadig nogle kraftige bivirkninger i form af indre uro, rysten på hænderne, syre i musklerne, husker dårligt, hårtab. Det er hæsligt, næsten ikke til at klare.

Min læge mener jeg er trappet alt for hurtigt ud. Han synes jeg skal tage 2 mg i 6 måneder, derefter 1 mg osv.

Jeg er 65 år, lever -- hele vejen rundt -- meget sundt. Jeg har fået akupunktur. Kan ikke helt bedømme om det har haft nogen virkning. Måske lige når jeg har fået det, men det er som om det ikke holder.

Jeg tror det er mit hormonsystem der er stresset, her tænker jeg på skjoldbruskkirtel, hypofysen, binyrerne.

Jeg var meget stresset pga. personlige problemer.

Det at blive trappet ud af den medicin jeg tog pga. stress, men som ikke virkede mere, har været meget traumatisk.

Det ville nok være mærkeligt hvis ikke mit hormonsystem er ude af kurs. Jeg har gennemgået et selvudviklingskursus. Det har været godt for håndtering af mit videre liv.

I øjeblikke bliver jeg behandlet med Arvin Larsens Chakremedicin. Jeg har læst hans bog "Livets Hormoner".

Hvad skal jeg gøre for at få det bedre, har du et råd. Hvad synes du om lægens anbefaling?

Med venlig hilsen
A.

Hej A.

Jeg tror, din læge har ret.

Både for hurtig og for langsom nedtrapning er uheldigt, men udtrapning på 14 dage efter 15 års brug er i hvert fald for hurtigt.

Du kan evt. prøve om du kan slå en handel af med din læge, så det ikke tager 6 mdr. at nedtrappe 1 mg, men lyt til ham, og trap ned i samråd med ham.

Gør samtidig alt hvad du kan for at forbedre din kost og livsstil endnu mere ... selv små forbedringer her og der i en ellers sund livsstil, kan gøre en stor forskel i en situation som din.

Med venlig hilsen
John Buhl

Hej John.

Jeg føler også selv, at jeg er nødt til at følge lægens anvisning om 2 mg Apozepam i nogle få måneder, for derefter at gå ned til 1 mg.

Det er dog stadig en forbedring fra de 5 mg jeg har fået i de mange år.

Jeg har talt med det sted hvor jeg blev trappet ud, men de vil ikke erkende, at udtrapningen er sket alt for hurtigt. Det eneste jeg får at vide er, at kroppens reaktioner er "helt normale". Det skal nok gå over med tiden.

Hvis jeg påbegynder medicinsk behandling i en kort periode, er det i deres øjne at betragte som et "tilbagefald". Skal jeg prøve at følge den tanke, går den måske på, at jeg igen vil gå tilbage til 5 mg. Men det gør jeg IKKE. Det kan selvfølgelig også være svært for dem at tro på. Men Det kan jo heller ikke nytte at jeg skal bruge al min energi på at "holde sammen på mig selv.

Vil gerne høre om du også som jeg mener der er dysfunktioner i mit hormonsystem.

Hvordan ser du på akupunktur, og Arvin Larsen i Hornsyl (Holistica) og hans homøopatiske medicin?

Lige til slut. Hvordan kan det være at jeg ikke må spise fisk? Jeg spiser fisk ca. 3 gange om ugen. Tager EPA, GLA fra Biosym som tilskud sammen med Vitamum og B-vitamin.

Ser frem til at høre fra dig.
A.

Hej A.

Det er da en kæmpe forbedring med 2 mg i stedet for 5!

Du skal klart følge lægens råd, og løbende snakke med ham om yderligere nedtrapning.

Det er umuligt at vurdere om dine symptomer skyldes nedtrapning (især når det er gået så stærkt), hormoner der driller eller noget andet.

Akupunktur, homøopati mv. kan i visse tilfælde give lindring, men det holder sjældent ret længe.

Det, der som regel betyder langt det meste, er dine vaner. Fokuser på at forbedre dine vaner endnu mere!

Og ros dig selv for de vaner du jo allerede har forbedret :-)

I dit tilfælde er ekstra omega-3 i en periode måske vigtigt, så jeg synes, at du skal holde fast i dine fisk ca. tre gange om ugen (eller sætte dig grundigt ind i, hvordan du kan tilrettelægge en vegetarkost, der indeholder det hele).

Erstat gerne andre animalske fødevarer med en stor variation af vegetabilske fødevarer. Ikke kun kosten, men i høj grad også godt med motion og god søvn er vigtigt i dit tilfælde.

Med venlig hilsen
John Buhl

Læs mere om nedtrapning af medicin


6) Lidt af hvert

Forurening gør det sværere at få en søn

Det hormonforstyrrende stof PCB skævvred kønsfordelingen hos mennesker i 1960erne, viser ny amerikansk forskning. Danske og færøske forskere undersøger netop nu, om det samme fænomen gør sig gældende i dag hele tre årtier efter, at man ellers forbød kemikaliet i vestlige lande.
Videnskab.dk 18-7-2008

Flis kan gøre børn syge

Flis under legeredskaber kan skade børns helbred. Mens ansatte, der arbejder med flis, beskytter sig mod svampesporer, så bruges flis fortsat på legepladser.
BT 19-7-2008


7) Stof til eftertanke

Folkene bag filmen The Secret har lavet et lille fint filmklip.

Du kan se det her eller på youtube

Sidste uge linkede jeg til lidt om Sedona Metoden.

Der findes en næsten identisk metode, nemlig the Release Technique

Her et videoklip om metoden.

Efter min mening er der al mulig grund til at tage den slags løfter med et stort gran salt!

Men både Sedona og Release metoderne er dog interessante metoder, der handler om at give slip, og blive fri for uønskede følelser og tanker.

Begge metoder er oprindeligt udviklet af den nu afdøde Lester Levinson.


"Mennesker kan, ved at ændre deres indre holdninger i deres sind, ændre de ydre aspekter af deres liv."

-- William James