Nomedica - den naturlige løsning

Om Nomedica Hvordan rask? Hvordan slank? Emner Butik
Til Nomedica startside Nomedica på Facebook   Ugeskrift for Lægfolk ARKIV  

 


Yoga - en vej til balance

Ny bog af yogalærer Britt Søndergaard


 

Endelig en bog der går i dybden med, hvad yoga egentlig handler om – en fagbog for de kræsne, der alligevel henvender sig til både nybegyndere og de, der har dyrket yoga i mange år!

Skrevet af yogalærer Britt Søndergaard, der har gennemgået flere uddannelser indenfor yoga og som yogalærer – både herhjemme og i udlandet, bl.a. har hun gennemført en uddannelse som udvidet yogalærer i Indien.

Bogen holder sig så tæt på yogaens oprindelige formål og filosofi som muligt.

Yoga stammer fra vedaerne, som er nogle af verdens ældste hellige skrifter, skrevet på et af verdens ældste sprog, vedisk, der var en forløber til sanskrit. Bogen gennemgår og definerer en lang række af de vigtigste og oprindelige ord og begreber fra disse vegarer – hvilket giver den kræsne læser en dyb indsigt i, hvad yoga egentlig betyder og hvordan den kan være en vej til balance.

Bogen er opbygget af en teoretisk del, der refererer til vedaerne og bruger den oprindelige terminologi, så tæt på de gamle kilder som muligt.

Desuden indeholder bogen en praktisk del, som introducerer et par forskellige øvelser af de enkelte trin, samt idéer og forslag til en sundere og mere bevidst fremtid.

Bogen går i dybden med hvad yoga egentlig er, hvor den stammer fra og hvordan du får mest ud af at dyrke yoga.

Her er hvad Britt selv skriver om hendes baggrund for at skrive bogen ...

Yoga er for alle

(af Britt Søndergaard)

Jeg skulle rejse mange kilometer for at finde ud af, at jeg ikke skal nogen steder hen. For at forstå alt er lige her og at det bare er op til mig at opdage.

Jeg rejste ud i verden for til sidst at finde hjem. Jeg skulle søge overalt på kloden i mere end 80 lande for at finde ud af, at jeg allerede var der.

Jeg skulle stille uendelig mange spørgsmål for at opdage, at jeg allerede vidste… For at indse, at ingen kan vide, hvad der er rigtigt for mig bedre end mig selv.

Egentlig rejste jeg bare ud for at finde hjem og da der ikke syntes flere veje at gå, begyndte jeg at rejse ind.

Det, der inspirerer mig til at lave yoga, er egentlig lidt den samme nysgerrighed som fik mig ud på eventyr; ønsket om at lære mig selv bedre at kende og finde ud af, hvem jeg virkelig er.

Yoga er blevet min måde at leve på og viser mig vejen til en større bevidsthed.

Yoga bringer mig hele tiden tilbage til mig selv og min naturlige tilstand af balance ... yogaens oprindelige formål.

Yoga er let, effektivt og godt for alle, uafhængig af alder og niveau. Vi er alle på vej og uanset, hvem du er og hvordan din krop har det, vil yoga gå ind og arbejde med netop det, du har brug for lige nu.

Det betyder, at uanset alder, tilstand og niveau kan vi alle lave de samme øvelser og få noget vidt forskelligt ud af dem. Og du vil opdage, at du med de samme øvelser og yogastillinger gennem hele livet kan udvikle dig og blive ved med at opdage noget nyt.

Yoga – mere end fysiske yogastillinger

Yoga betyder oprindelig forening af krop, sind og ånd, hvor du bliver en del af noget større. De fleste forbinder sikkert yoga med at stå på hovedet eller sidde i lotusstilling og dette er ganske rigtig også noget af det, du kan komme ud for til yoga.

De forskellige yogastillinger spiller en central rolle indenfor de fleste former for yoga, men er langtfra alt.

Der er andre og mere grundlæggende ting, som danner hele fundamentet for, at du virkelig får noget ud af i din yogapraksis. Det er hvad denne bog netop handler om - den del af yogaen, som mange desværre ikke engang er klar over eksisterer.

Med yoga kan du blive bevidst om den indre verden af tanker, hvilket betyder meget for, hvem du er og hvordan du har det. En central del af yoga er mental træning, koncentration og fokusering af opmærksomhed, der i sidste ende er vejen til meditation. Meditation betyder kort og godt tilstedeværelse i nuet.

Yoga betyder forening

Hvis man oversætter ordet yoga fra sanskrit betyder det forening. Det engelske yoke, som betyder at forene, er netop afledt af yoga i den oprindelige betydning.

Yoga sker, når du i tankerne ikke er et andet sted men tværtimod er 100 % til stede, her og nu.

Tankerne

Er du dine tanker eller er du bare den, der oplever dem? Yoga er ”at blive vidne” til i stedet for ”at gå i affekt” af tankerne. Du kan lære at opleve tankerne, som en indre biograf uden at identificere dig med dem, men i stedet blot være den, der oplever det. En del af hele disciplinen er at få bevidsthed om denne indre verden, som flere af yogaens otte trin har fokus på.

Tanker påvirker dig og ”er ikke toldfrie”. Du vil tværtimod med yoga opdage, at tankerne på mange måder er årsag og at dit liv og din krop er et resultat af, hvordan du tænker og har tænkt. Mental bevidsthed er en del af yoga og et vigtigt skridt på vejen til en bedre forståelse af, hvem du er.

Hvem er jeg?

På denne måde vil du snart opdage, at der er mere til yoga end blot nogle fysiske stillinger for kroppen. Måske starter du med fokus på kroppen, da du ikke kan undgå at få et større velvære og bl.a. blive mere smidig. Men du vil også snart mærke effekten af den pause, yoga giver. En pause, fysisk såvel som psykisk, hvor du bliver i stand til at nulstille både krop og sind – hvor du et øjeblik ikke indtager flere indtryk, men tværtimod fordøjer noget af alt det, du allerede er fyldt af. Du vil mærke, det er muligt at blive helt stille indeni uden tanker om et andet sted i en oplevelse af nuet.

Der er forskel på at opleve noget i forhold til at tænke noget om noget. Når du er ét med oplevelsen, er der simpelthen ikke plads til tanker. Tankerne tager dig altid et andet sted hen væk fra nuet og er om noget, der ikke er. Først, når du oplever en pause i tankestrømmen, vil du for alvor kunne mærke dig selv og måske oven i købet kunne opleve svaret på det store spørgsmål: Hvem er jeg?

Velkommen til YOGA – en vej til balance

Læs mere og køb eventuelt Britt Søndergaards bog her >>Læs mere om yoga her

Sidst revideret 3. december 2008

Søg efter indhold på nomedica.dk og slankenyt.dk:

Gratis nyhedsbreve:

Ugeskrift for lægfolk er et gratis nyhedsbrev om sund kost, livsstil mv. Udkommer hver uge via e-mail.
Tilmeld dig her >>

Slankenyt er et gratis nyhedsbrev om overvægt og slankekure.
Tilmeld dig her >>

Vegetarbladet er et gratis nyhedsbrev om vegetarkost. Tilmeld dig her >>

Bemærk: Vi opbevarer naturligvis informationer om din e-mail sikkert og fortroligt, og du kan let framelde dig igen.


Om overvægt og slankekure
Hvordan slank? (den vigtigste side om emnet)
Den grundlæggende årsag til overvægt
Vægtkontrol
Hurtigere vægttab
Slankenyheder


Hvordan rask?
Gennemgå disse sider i rækkefølge:
Hvordan rask?
1) Spis dig sundere
2) Undgå stimulanser
3) Sov godt
4) Dyrk motion
5) Få nok sol og frisk luft
6) Rask uden medicin


Sygdomme og symptomer
Hvad er sygdom?
Sygdoms trinvise udvikling


Medicin
Lægemidler
Helbreder medicin?
Bivirkninger
Nedtrapning af medicin
Naturmedicin


Om sundhed og velvære
Hvad er sundhed
Kroppens immunforsvar
Den ideelle kost
kost og sundhed


Bøger:

Hvordan Rask?
Bogen beskriver på en letforståelig måde de ændringer i kost, livsstil mv., der styrker kroppens helbredende evner.
Læs mere her.


Kunsten at ændre vaner  | e-bog
En bog om hvorfor det er så svært at ændre vaner, og hvad du gør for alligevel at klare det!
Læs mere her


Zoneterapi - lær det selv | e-bog
Hvor svært kan det være?
Læs mere her


Sikker Slank
Ned i vægt på en sund og sikker måde.
Læs mere her.


Bøger og helseprodukter online

Spar 5 - 30 % på populære kosttilskud, naturlægemidler mv. her: helseonline.dk


Teksterne på nomedica.dk er skrevet/redigeret af John Buhl.

Har du spørgsmål, kommentarer e.l., kan du skrive til mig på john(a)nomedica.dk

 

Copyright Nomedica v/John Buhl. | Persondatapolitik

Vigtige brugerbetingelser: Indholdet på Nomedica.dk er udelukkende til informationsbrug. Oplysningerne må på ingen måde bruges som erstatning for nødvendig lægebehandling. De må ikke og kan ikke bruges som grundlag for at stille diagnoser eller fastlægge behandling. Læs mere her.