Nomedica - den naturlige løsning

Om Nomedica Hvordan rask? Hvordan slank? Emner Butik
Til Nomedica startside Nomedica på Facebook   Ugeskrift for Lægfolk ARKIV  

 


8 trin til bedre helbred

Har du problemer med helbredet, er det tid til at analysere hele dit liv - og foretage de nødvendige ændringer.

Betingelserne for sundhed – sund kost, god søvn, frisk luft osv., som beskrevet her, påvirker hinanden indbyrdes. Både i negativ og positiv retning.

Når du forbedrer én af disse faktorer, er det også med til at trække de andre op.

Motion forbedrer kroppens evne til at optage og udnytte næringsstoffer. Sund kost gør motion mere effektiv osv.


Yderligere oplysninger og uddybende forklaringer finder du i bogen Hvordan Rask?

Disse trin er delvist beskrevet i den rækkefølge, som de fleste mennesker har lettest ved at indføre dem i deres liv, og delvist i den rækkefølge de giver de bedste resultater.

  1. Kosttilskud
  2. Sov godt
  3. Få styr på stress
  4. Spis dig sundere
  5. Energi til kroppen
  6. Frisk luft
  7. Dyrk motion
  8. Lys og solskin

1. Kosttilskud

Hvis du spiser sundt, er der mindre risiko for, at du mangler vitaminer og mineraler.

Det er klart nok.

Men næsten uanset hvor sundt du spiser, er der risiko for, at du mangler visse vitaminer og andre livsvigtige stoffer. Det skyldes blandt andet en dalende kvalitet af fødevarer, den almindelige forurening og vor moderne livsstil.

Tag en god alsidig vitamin- og mineraltablet, der indeholder "det hele". E-vitaminerne i tabletten skal helst være i form af D-a-tocopherol (den naturlige form for E-vitamin).

Det er bedst ikke at tage jern som kosttilskud, medmindre en læge har konstateret jernmangel, da for meget jern skader kroppen.

2. Sov godt og blive friskere

God søvn bliver ofte undervurderet. Men god og tilstrækkelig søvn er uvurderlig for de helbredende processer i kroppen.

Søvn "genoplader batteriet", og giver din krop ny energi.

Den bedste søvn, du kan få, er en dyb og sammenhængende søvn, hvor du ikke forstyrres eller vækkes.

7 timers sammenhængende søvn er bedre end 8 timers forstyrret søvn. Jo flere gange du vågner om natten, desto mere træt føler du dig sikkert om dagen.

Undgå større måltider nogle timer før du går til ro, da kroppen ellers skal arbejde med fordøjelse frem for at hvile.

Tag en lur midt på dagen. Et hvil eller en lur midt på dagen kan gøre underværker. Hvis behovet melder sig, og du har mulighed for det, så tillad dig selv at hvile, slappe af eller tage en lur.

Sov mere under sygdom. Hvis du er syg, så vær ekstra påpasselig med, at du får både god og tilstrækkelig søvn. Dit søvnbehov er da sandsynligvis væsentlig mere end 8 timer i døgnet. Sov indtil du er udhvilet, og bliver du træt eller søvnig igen senere på dagen, så tag en lur.

3. Få styr på stress og negative påvirkninger – og få mere ro i sindet

Stress har ikke ret meget at gøre med, hvor aktiv du er. En meget aktiv person er ikke nødvendigvis mere stresset end andre. 

Hvad der er "for meget" for en person er måske ingenting at regne for en anden. 

Stress opstår, når du ikke længere føler, at du har styr på tingene. Stress-følelsen tager overhånd, når du ikke længere føler, at du er herre over dit eget liv. Jo mere du føler, at du har kontrol over dit liv, desto mindre stresset er du. 

Planlæg dig ud af stress. Forsøg gradvist at blive mere årsag over de ting, der giver dig stress - - eller som du føler påvirker dig på en negativ måde.

Kan du ikke umiddelbart takle stress og negative påvirkninger i dit liv, kan du mindske de skadelige virkninger fra stress ved at sørge for god søvn, sund kost og daglig motion.

Spis og lev sundt. Når du føler dig mere "ovenpå" rent fysisk smitter det også af på dit psykiske velvære og fornemmelsen af at have styr på tingene. Og det forhøjer din stresstærskel.

Undgå så vidt muligt negative påvirkninger. Gør hvad du kan for at undgå påvirkninger fra konstant utilfredse og negative mennesker - især i de perioder, hvor du er meget stresset, eller hvis du er syg.  

Forsøg at omgive dig med mennesker, som gør dig optimistisk. Involver dig i aktiviteter, som interesserer dig og tjener et godt formål. 

Er du nært tilknyttet mennesker, som hele tiden forsøger at gøre dig usikker, eller overbevise dig om at de ting, du foretager dig, ikke vil lykkes, kan det let være en kilde til stress og dårligt humør.

Få disse mennesker til at respektere dig og dine formål i livet - eller undgå dem!

4. Spis dig sundere

Din krop opbygges af de fødevarer, du spiser. Det er derfor indlysende, at du kan gøre din krop sundere ved at spise sundere.

Her er et meget kort resumé over nogle af de bedste kostvaner.

  • Drik vand, når du er tørstig.
    Eftersom frugt og grøntsager indeholder meget væske, kan du dog få det meste af dit væskebehov dækket ved at spise store mængder af disse fødevarer
  • Spis friske frugter hver dag. 
    Kom op på en mængde, der svarer til mindst fem stykker frugt dagligt
  • Spis mange grøntsager. 
    Sørg for at den daglige kost indeholder masser af grøntsager og mindst 500 gram
  • Spis hovedsageligt eller udelukkende vegetabilske fødevarer. Vegetabilske fødevarer er dem, der ikke kommer fra dyr. Det er altså fx frugter, bær, grøntsager, nødder, frø, kornprodukter, ærter og bønner. Dermed er også sagt, at det er bedst at spise så få animalske fødevarer, som muligt (kød, fjerkræ, æg, fisk og mejeriprodukter)
  • Sørg for at maden indeholder så lidt tilsat fedt og olie som muligt. Undgå meget fede fødevarer eller spis med måde
  • Indtag kun lidt eller ingen raffinerede kulhydrater. 
    Det vil sige, at du bør undgå sukker, kager, slik, chokolade, hvidt brød og lignende. Spis i stedet de grove, sammensatte kulhydrater, som du finder i frugter, grøntsager, fuldkornsbrød, grød, nødder, ærter, bønner og lignende
  • Spis, når du er sulten, men kun til du lige er mæt
  • Tyg maden grundigt. 
    Det er med til at forhindre overspisning og sikre god fordøjelse
  • Undgå overspisning.
    Spring et måltid over, hvis du ikke er sulten, eller spis eventuelt blot lidt frugt, hvis det er det, du har lyst til
  • Spis mange rå fødevarer. 
    Altså friske frugter, grøntsager, nødder og frø.

Såfremt du kun vælger blandt de sunde fødevarer, er de bedste kostvaner at spise det du har lyst til, når du har lyst til det.

5. Energi til kroppen - men ikke med stimulanser!

Stimulanser er de fødevarer, drikkevarer eller andet som stimulerer kroppen. Det kan føles behageligt eller give en fornemmelse af mere energi. Eksempler på stimulanser er kaffe, alkohol og tobak.

Stimulanser vil måske umiddelbart få dig til at føle dig bedre tilpas, fordi de tærer på kroppens energireserver, men de vil dække over den underliggende træthed og behovet for søvn og hvile.

Et konstant forbrug af tobak, kaffe, te, søde sager, alkohol eller andre stimulanser vil på længere sigt give problemer med helbred og vitalitet.

Vi har alt for let ved at bruge kaffe, søde sager ja endog mad til at stimulere kroppen, når vi er trætte eller udkørte og i virkeligheden har brug for søvn eller hvile.

Stimulanser kan fx inkludere:

  • Kaffe
  • Te (inkl. urtete)
  • Alkohol
  • Tobak 
  • Sukker og søde sager
  • Chokolade
  • Kakao
  • Cola og andre sodavand
  • Lakrids – især stærk eller saltet lakrids
  • Salt og salte fødevarer, saltede popkorn m.v. 
  • Stærke krydderier 
  • Ginseng, russisk rod eller andre stimulerende "naturmidler" 
  • Usunde fødevarer – fast food, fedtrige fødevarer m.v.

Nedtrap eller hold helt op med at indtage stimulanser. Anvend især ikke  stimulanser, når du er udkørt og har brug for søvn eller hvile. Det er svært i starten – og det kan tage tid – ikke mindst fordi kroppen er blevet afhængig af stimulanser.

Når du holder op med at indtage stimulanser, kan du ikke undgå at føle dig mere træt og måske endda utilpas i en kort periode. Men efter en tid med øget træthed og abstinenser vil du opleve øget velvære, mere energi, færre sygedage og en bedre fornemmelse i hele kroppen.

6. Frisk luft

Luften indeholder ilt. Kroppen kan overleve i dagevis uden vand og i flere uger uden mad, men kun i nogle få minutter uden ilt.

Tilstrækkelig ilt og frisk luft er nødvendigt for at holde hjernen og nervesystemet i god form.

Langt væk fra civilisationen er luften ren, fordi naturen holder luften ren. Men selv om det i vore dage må anses for næsten umuligt kun at indånde frisk og ren luft, kan du gøre meget for at indånde den renest mulige luft – fx:

  • Gå en tur i frisk luft hver dag
  • Gå lidt længere, når solen skinner. Kom op på ½ time i gennemsnit hver dag
  • Begynd derefter at gå lidt stærkere og / eller længere, og prøv at komme op på mere end en halv time dagligt i gennemsnit. Gå ved strand eller skov, når det er muligt
  • Du kan også lave havearbejde eller dyrke udendørs motion eller sport i stedet for at gå
  • Luft grundigt ud i hjemmet mindst et par gange dagligt.

7. Dyrk motion – og gør din krop stærkere

Når du dyrker motion, er du med til at styrke og ernære alle de forskellige organer og systemer i din krop.

Blot en lille smule daglig motion er gavnlig.

Gør hvad du kan for at være fysisk aktiv, og bevæge kroppen tilstrækkeligt.  

Dyrk motion på det niveau, der passer dig, og øg gradvist indsatsen. 

Start fx med en gå- eller løbetur på et par kilometer hver dag og øg gradvist indsatsen.

Under sygdom, eller hvis du er meget træt, skal motion være moderat – fx begrænses til korte gåture i naturen eller lignende.

Frisk luft og motion har en anden vigtig funktion – humøret bliver bedre! Og det aktiverer i sig selv kroppens helbredende evner.

8. Lys og solskin gør humøret bedre og øger din modstandskraft

Solens stråler styrker din krops modstandskraft, sikrer tilførslen af de vigtige D-vitaminer, fremmer god hormonbalance og øger dit velbefindende.

Det er ikke altid let at få tilstrækkeligt solskin her oppe nordpå, derfor bør du i særlig grad sikre dig nok sol, når lejligheden byder sig. 

Også almindeligt dagslys har en vigtig funktion. Hvis du opholde dig meget udendørs i dagslys gavner det sandsynligvis kroppen lige så meget som direkte solskin.

  • Prøv så vidt muligt at være oppe og aktiv når solen og dagslyset dominerer og hvil/sov i den periode mørket dominerer
  • Du kan stadig få en vis mængde sol om vinteren – fx gennem et åbent vindue. Og på gå- og traveture bliver i det mindste dit ansigt udsat for sollyset
  • Ophold dig så meget udendørs, som det er muligt
  • Undgå stærk sommersol midt på dagen
  • Undgå at huden bliver rød og forbrændt

Læs mere i bogen Hvordan rask? Bestil her >>

John Buhl, sidst revideret 22. januar 2007

 

Gratis nyhedsbreve:

Ugeskrift for lægfolk er et gratis nyhedsbrev om sund kost, livsstil mv. Udkommer hver uge via e-mail.
Tilmeld dig her >>

Slankenyt er et gratis nyhedsbrev om overvægt og slankekure.
Tilmeld dig her >>

Vegetarbladet er et gratis nyhedsbrev om vegetarkost. Tilmeld dig her >>


Om overvægt og slankekure
Hvordan slank? (den vigtigste side om emnet)
Den grundlæggende årsag til overvægt
Vægtkontrol
Hurtigere vægttab
Slankenyheder


Hvordan rask?
Gennemgå disse sider i rækkefølge:
Hvordan rask?
1) Spis dig sundere
2) Undgå stimulanser
3) Sov godt
4) Dyrk motion
5) Få nok sol og frisk luft
6) Rask uden medicin


Sygdomme og symptomer
Hvad er sygdom?
Sygdoms trinvise udvikling


Medicin
Lægemidler
Helbreder medicin?
Bivirkninger
Nedtrapning af medicin
Naturmedicin


Om sundhed og velvære
Hvad er sundhed
Kroppens immunforsvar
Den ideelle kost
kost og sundhed


Bøger:

Hvordan Rask?
Bogen beskriver de ændringer i kost, livsstil mv., der styrker kroppens helbredende evner.
Læs mere her.


Kunsten at ændre vaner  | e-bog
En bog om hvorfor det er så svært at ændre vaner, og hvad du gør for alligevel at klare det!
Læs mere her


Zoneterapi - lær det selv | e-bog
Læs mere her


Sikker Slank
Ned i vægt på en sund og sikker måde.
Læs mere her.


Bøger og helseprodukter online

Spar 5 - 30 % på populære kosttilskud, naturlægemidler mv. her: helseonline.dk


Teksterne på nomedica.dk er skrevet/redigeret af John Buhl.

Har du spørgsmål, kommentarer e.l., kan du skrive til mig på john(a)nomedica.dk

 

Copyright Nomedica v/John Buhl. | Persondatapolitik

Vigtige brugerbetingelser: Indholdet på Nomedica.dk er udelukkende til informationsbrug. Oplysningerne må på ingen måde bruges som erstatning for nødvendig lægebehandling. De må ikke og kan ikke bruges som grundlag for at stille diagnoser eller fastlægge behandling. Læs mere her.