Ugeskrift for lægfolk
Nyheder fra Nomedica
uge 14, 2011
-
Antidepressiv medicin forbundet med
hjerteproblemer
-
Planteføde mindsker risiko for grå stær
-
Mælk giver bumser
|
|
|
Lykkelige er
de, der drømmer drømme, og er klar til at betale prisen for, at få dem
til at gå i opfyldelse
— Leon
Suenens, Clergyman
1) Antidepressiv medicin forbundet med hjerteproblemer
Midaldrende mænd, der bruger antidepressiv medicin, er
mere tilbøjelige til at have en indsnævring af blodkarrene, og derfor
øget risiko for hjerteanfald og slagtilfælde, end dem der ikke bruger
antidepressiv medicin. Det viser en ny amerikansk undersøgelse.
Brug af antidepressiv medicin medfører omkring 5%
stigning i halspulsårens tykkelse.
Forskerne studerede over 500 mandlige tvillinger med en
gennemsnitlig alder på 55.
Kilde: Amit J.
Shah m.fl.
Association of Antidepressant Medications with Carotid Intima Media
Thickness in Middle Aged Veteran Twins
ACC.11 (the American Cardiology scientific meeting in New Orleans).
Kommentar:
Læs mere om depressioner og evt. alternativer til
medicin på www.depressioner.dk
2) Planteføde mindsker risiko for grå stær
Grå stær bevirker, at øjets linse bliver uklar. Grå stær
udvikles oftest gennem flere år, hvorved synet gradvist forringes. Grå
stær er en hyppig årsag til synsnedsættelse hos ældre i Danmark. Fem
procent af 60-årige og halvdelen af alle 75-årige har grå stær, og det
er den hyppigste årsag til blindhed i verden.
Tidligere studier af kost og risiko for grå stær har
mest fokuseret på specifikke næringsstoffer, og ikke på bestemte
kostgrupper som fx vegetarer.
Det ønskede forskerne at undersøge nærmere.
Baseret på resultaterne fra 27.670 deltagere i "the
European Prospective Investigation in Cancer and Nutrition (EPIC-Oxford)"
viste det sig, at indtagelse af kød var forbundet med øget risiko for grå
stær.
Deltagerne blev inddelt i seks kostgrupper: højeste
kødforbrug, middel kødforbrug, mindst kødforbrug, fiskespisere,
vegetarer, og veganere.
Risikoen for at udvikle grå stær — efter justering for
andre faktorer, der påvirker risikoen, herunder alder og rygning — var
som følger:
-
Dem der havde et middel indtag af kød havde 4%
lavere risiko for at udvikle grå stær sammenlignet med dem, der
spiste mest kød.
-
Dem der spiste mindst kød havde 15% lavere risiko
for at udvikle grå stær sammenlignet med dem, der spiste mest kød.
-
Fiskespisere havde 21% lavere risiko for at udvikle
grå stær sammenlignet med dem, der spiste mest kød.
-
Vegetarer havde 30% lavere risiko for at udvikle grå
stær sammenlignet med dem, der spiste mest kød.
-
Veganere havde 40% lavere risiko for at udvikle grå
stær sammenlignet med dem, der spiste mest kød. (veganere er
vegetarer der helt undgår animalske fødevarer, og altså heller ikke
spiser æg eller mejeriprodukter)
Kilde: Appleby
PN, Allen NK, Key TJ.
Diet, vegetarianism, and cataract risk.
American Journal of Clinical Nutrition. Published ahead of print March
23, 2011. doi: 10.3945/ajcn.110.004028.
Kommentar:
I Danmark har vi generelt et meget højt indtag af både
kød og mælkeprodukter. De fleste danskere ville derfor sandsynligvis
kunne mindske deres risiko for at få grå stær med 20-40 % ved at gå over
til en vegetarkost eller en kost tæt på vegetarkost.
3) Mælk giver bumser
Acne (bumser) skyldes ifølge en artikel af Leif Varmark
på plantemad.dk en kombination af flere forskellige faktorer, og det er
især mælk, der er synderen.
I artiklen er blandt andet nævnt: En amerikansk hudlæge,
F. W. Danby, der gennem mange år havde mistænkt mælk for at bidrage til
udviklingen af acne, fik i 2005 overtalt den ledende forsker ved den
kendte Harvard School of Public Health, Walter Willett, til at se på
sagen. De spurgte 47.355 kvindelige sygeplejersker, der deltog i det
store »Nurse Study«-projekt om deres kostvaner og deres bumser som unge.
I 2006 og 2008 bliver disse kvinders døtre og sønner spurgt, og alle tre
undersøgelser giver samme resultat: der er en klar sammenhæng mellem
mælk og acne.
I 2009 viser en undersøgelse af Bodo C. Melnik fra
Osnabrück Universitet, at det er mælk, der starter den proces, der fører
til acne.
En alsidige, fiberrige fedt-, sukker- og saltfattige
plantekost uden animalske produkter indeholder intet eller meget lidt af
de kemiske stoffer, som sætter acne-processen i gang. Konklusionen i
artiklen er, at man kan spise dig fra acne.
Læs meget mere om sammenhængen mellem acne og mælk,
i artiklen på plantemad.dk
Tid er den
mest værdifulde ting en person kan bruge
—
Theophrastus