Ugeskrift for lægfolk
Nyheder fra Nomedica
uge 37, 2010
- Kulhydratfattig kost, der er rig på animalsk protein, giver øget
dødelighed
- ADHD fejldiagnoser?
- Soja kan måske lette søvnproblemer hos ældre kvinder
- Plantekost mod hjerte-kar-sygdomme
- Mail: Proteiner
|
|
|
Fejltagelser
er en del af de renter, man betaler for et indholdsrigt liv.
— Sophia
Loren
1) Kulhydratfattig kost, der er rig på animalsk
protein, giver øget dødelighed
Forskerne fandt, at en kulhydratfattig kost baseret på
animalske fødevarer var forbundet med en højere dødelighed af alle
årsager, inkl. en højere dødelighed pga. kræft.
Omvendt var en kulhydratfattig kost baseret på
planteføde forbundet med længere levetid og især lavere risiko for at dø
af hjerte-kar-sygdomme.
Hele 129.710 personer deltog i undersøgelsen.
Heraf 85.168 kvinder (i alderen 34 til 59 år) og 44.548 mænd (40 år til
75 år) uden hjertesygdom, kræft eller diabetes ved undersøgelsens start.
De blev fulgt fra 1980 (kvinder) eller 1986 (mænd) indtil 2006.
Forskerne dokumenterede 12.555 dødsfald (2.458
hjerte-kar-relaterede og 5.780 kræftrelaterede) hos kvinder og 8.678
dødsfald (2.746 hjerte-kar-relaterede og 2.960 kræftrelaterede) hos
mænd.
Forskernes konklusion var, at en kulhydratfattig kost
baseret på animalske kilder (hvor protein og fedt hovedsageligt kom fra
animalske fødevarer) var forbundet med højere total dødelighed hos både
mænd og kvinder, samt øget dødelighed fra hjerte-kar-sygdomme og kræft.
En vegetabilsk baseret kulhydratfattig kost (hvor
protein og fedt hovedsageligt kom fra vegetabilske fødevarer) var
derimod forbundet med lavere dødelighed uanset årsag og især lavere
dødelighed fra hjerte-kar-sygdomme.
Kilde: Teresa
T. Fung m.fl.
Low-Carbohydrate Diets and All-Cause and Cause-Specific Mortality: Two
Cohort Studies
Ann Intern Med September 7, 2010 153:289-298;
Kommentar:
Konklusionen må være, at de sundeste kilder til protein
og fedt er de vegetabilske kilder.
Eksempler på proteinrige vegetabilske kilder er bønner,
linser, nødder og frø.
Vegetabilske kilder til fedt er især nødder, mandler,
frø, avocadoer.
Dette er en af mange undersøgelser, der har vist, at det
er bedst at undgå kure og kostplaner med få kulhydrater og meget
animalsk protein.
Det er sandsynligvis kun de raffinerede kulhydrater, der
giver problemer ved en kulhydratrig kost.
Det handler om at vælge de sunde kulhydrater:
Spis fuldkornsbrød frem for franskbrød.
Vælg fuldkornspasta frem for den almindelige.
Vælg brune eller vilde ris frem for de hvide.
Vælg havregryn eller mysli frem for de almindelige
morgenmadsprodukter.
Vælg frisk frugt i stedet for slik og søde sager.
Ingen eller kun lidt sukker.
Hvis du ønsker at gå på en såkaldt proteinkur for at
tabe dig er det både sundere og mere effektivt at vælge en kostplan
baseret på vegetabilske kilder til protein.
2) ADHD fejldiagnoser?
Næsten en million børn i USA er muligvis
fejldiagnosticeret med ADHD, ganske enkelt fordi børnene er de yngste -
og mest umodne — i deres klasse. Det viser ny forskning fra Michigan
State University.
Disse børn er langt mere tilbøjelige end deres ældre
klassekammerater til at blive ordineret adfærdsændrende stimulanser som
fx ritalin. En behandling der er bekymrende, fordi de langsigtede
virkninger af den slags medicin til børn er ukendte.
Forskere studerede data fra omtrent 12.000 børn for at
se om der var forskel mellem de yngste og ældste i en klasse vedr.
ADHD-diagnoser.
Det viste sig, at de yngste havde 60 procent større
risiko for at blive diagnosticeret med ADHD sammenlignet med de ældste
børn i samme klasse. I femte og ottende klasse var de yngste mere end
dobbelt så tilbøjelige til at blive ordineret stimulerende medicin som
fx Ritalin.
Selv om lærerne ikke kan diagnosticere ADHD, er deres
holdninger medvirkende til beslutninger om at sende et barn til en
specialist for vurdering.
Resultatet af undersøgelsen er altså, at ADHD-diagnoser
kan afhænge af et barns alder i forhold til klassekammerater, og
lærerens opfattelse af barnets opførsel.
Elder T.T.
m.fl.
The importance of relative standards in ADHD diagnoses: Evidence based
on exact birth dates. Journal of Health Economics, 2010;
DOI: 10.1016/j.jhealeco.2010.06.003
3) Soja kan måske lette søvnproblemer hos ældre kvinder
Østrogenlignende stoffer i soja ser ud til at kunne
hjælpe postmenopausale kvinder (kvinder efter overgangsalderen) med at
få en bedre nattesøvn. Det viser en mindre undersøgelse.
Forskerne undersøgte om isoflavoner (østrogenlignende
stoffer i soja) kan være gavnlige ved at lade 38 postmenopausale kvinder
med søvnløshed tage enten 80 mg af isoflavoner eller placebo
(snydepiller uden aktive stoffer) i fire måneder.
Alle deltagere i studiet overnattede i et
søvnlaboratorium og fik deres søvn, søvnfaser mv. målt og vurderet.
I isoflavon-gruppen gik den gennemsnitlige
søvneffektivitet (dvs. procentdelen af tid kvinderne faktisk sov i
sengen) fra 78 procent i begyndelsen af undersøgelsen til 84 procent ved
udgangen. I placebogruppen steg søvneffektivitet fra 78 procent til 81
procent.
Blandt kvinder, der fik isoflavoner, rapporterede 90
procent "moderat eller intens" søvnløshed i begyndelsen af forsøget,
mens kun 37 procent gjorde efter fire måneder. I placebo-gruppen var
procentsatserne henholdsvis 95 procent og 63 procent.
Kilde: Hachul
H, Brandão LC, D'Almeida V m.fl.
Isoflavones decrease insomnia in postmenopause. Menopause. Online August
19, 2010.
4) Plantekost mod hjerte-kar-sygdomme
Forskeren Caldwell Esselstyn, MD, fremhæver behovet for
at ændre de gængse fremgangsmåder overfor hjertesygdomme.
Dr. Esselstyn forklarer i en artikel, der offentliggøres
i American Journal of Cardiology, hvorfor almindelige metoder til
behandling af hjertesygdomme, som fx bypass operationer, kan have deres
berettigelse blandt et mindretal af patienterne, men for langt de
fleste, er de ikke så effektive som en fedtfattig plante-baseret kost.
Forfatteren erkender, at lægernes tidspres kan begrænse
deres evne til at levere tilstrækkelig information til patienterne. Men
i sidste ende vil uddannede patienter — der blandt andet gennemfører
omfattende kostændringer — opleve vægttab, normalisering af blodtryk,
samt bedring eller helbredelse af diabetes og hjertesygdomme.
Kilde: Caldwell
B. Esselstyn
Is the Present Therapy for Coronary Artery Disease the Radical
Mastectomy of the Twenty-First Century?
American Journal of Cardiology (15 sept. 2010). Vol. 106, Issue 6, Pages
902-904
Kommentar:
Esselstyn har blandt andet dokumenteret, at veganerkost
er den bedste kost ved de fleste hjerte-kar-sygdomme, og er en varm
fortaler for, at lægeverdenen ændrer deres behandlingsmetoder overfor
blandt andet hjerte-kar-sygdomme.
Hans hjemmeside:
http://www.heartattackproof.com/
5) Mail: Proteiner
Jeg er lidt i tvivl om, hvorvidt jeg får nok protein,
B12 og D-vitamin ved helt at undlade kød, men at spise fisk et par gange
i ugen/en gang i ugen/hver 14. dag?
Kan jeg få for meget vegetabilsk protein (bønner,
linser, nødder) ligesom man kan få for meget animalsk protein?
Jeg tænker her især på, hvis jeg dagligt spiser mange
bønner, linser, nødder i forhold til mit indtag af frugt, grønt og
kulhydrater, eller hvis jeg i det hele taget spiser mange vegetabilske
proteiner, selv om jeg også sørger for nok frugt/grønt ved siden af?
Mange hilsner
C.
Hej C.
Medmindre en stor del af kaloriebehovet bliver dækket af
raffinerede fødevarer/tomme kalorier, er det nærmest umuligt ikke at få
nok protein.
Der er protein i al mad — og især i bønner, linser,
nødder og animalske fødevarer.
Om du får nok B12 ved jeg ikke. Tag evt. en stærk
B12-vitamin af og til eller få din læge til at tage en blodprøve en gang
om året, og hvis du oplever symptomer på begyndende B12-mangel.
Næsten alle får nok D-vitamin om sommeren (medmindre de
flygter fra solen), men om vinteren kommer mange til at mangle D-vitamin
(især hvis deres depoter af D-vitamin ikke er blevet fyldt helt op i
løbet af sommeren). Tag tilskud i vinterhalvåret eller tag sydpå en gang
eller to i vinterhalvåret.
Du kan sandsynligvis ikke få for meget vegetabilsk
protein. Men ingen grund til at overdrive med bønner, for at få ”nok
protein”. Spis blot de sunde vegetabilske fødevarer, du har lyst til.
Med venlig hilsen
John Buhl
Når du
nyskaber, skal du være forberedt på, at alle måske fortæller dig, at du
er skør.
— Larry
Ellison