Nomedica - den naturlige løsning

Om Nomedica Hvordan rask? Hvordan slank? Emner Butik
Til Nomedica startside Nomedica på Facebook   Ugeskrift for Lægfolk ARKIV  

 


Ugeskrift for lægfolk

Nyheder fra Nomedica uge 50, 2009


  1. Snyd med fuldkorn (2)

  2. Hvad sker der, når læger lader patienter selv vælge?

  3. Mail: Udo Erasmus

  4. Lidt af hvert

 

Kære læser

Du er velkommen til at indsende spørgsmål, kommentarer e.l. til nyhedsbrevet. Send til [email protected]

God weekend!

Med venlig hilsen
John Buhl


"Begynd at udfordre dine antagelser. Dine antagelser er dine vinduer til verden. Skrub dem af og til, ellers kommer lyset ikke ind."

— Alan Alda, skuespiller


1) Snyd med fuldkorn (2)

Efter artiklerne om fuldkorn i de sidste nyhedsbreve har jeg modtaget flere mails om emnet (eksempel senere i denne artikel), som fik mig til at nærlæse etiketterne på brød i supermarkedet.

Da jeg for længst har opgivet at købe ordentlige brød (vi bager selv), går jeg ellers normalt hurtigt forbi brødafdelingen i supermarkederne.

Efter navnene på mange af brødene på hylderne, burde en stor del af dem være sunde og næringsrige. Men bortset fra nogle af rugbrødene, fandt jeg ikke et eneste ernæringsmæssigt fornuftigt brød.

Et af brødene hed ”Grahamsandwich”. Altså et brød, som, i det mindste af navn, var bagt af grahamsmel (fuldkornsmel).

Men det viste sig, at det kun indeholdt 3 % grahamsmel og ellers ikke meget andet, der var egnet som menneskeføde.

Ja, du læste rigtigt, 3 procent!

At kalde den slags brød for ”Grahamsandwich” er nærmest en hån mod Sylvester Graham, som i sin tid gav navn til grahamsmel og grahamsbrød.

Sylvester Graham (1794-1851) gik ind for sunde og hele fødevarer, som friske frugter, grønsager, fuldkornsbrød og andre uraffinerede vegetabilske fødevarer.

Han ville have råbt meget højt i vrede, hvis han havde været med i supermarkedet, for at kigge efter sunde brød. Graham anså brød bagt af fint malet mel af hvedekerner, hvor stort set al kim og skaldele er frasigtet, som usunde og direkte sygdomsfremkaldende.

Grahamsmel er fint malet mel af hvedekerner, hvor al kim og skaldele er bevaret. Rigtig fuldkornsbrød bagt af grahamsmel er næringsrigt, og det mætter godt og længe.

Grahamsandwich med 3 % grahamsmel, har intet med Graham eller grahamsmel at gøre. Det er efter min mening grov vildledning af de forbrugere, som kigger efter sunde varianter af brød på hylderne.

Her en lille relevant mailveksling med en læser om brød ...

Mail: Fibertoast

Mine børn er meget glade for at få en toast, når de kommer hjem fra skole. Men jeg nægter, at servere hvidt toast-brød for dem.

Netto har et toastbrød, som de kalder Fibertoast. Der står på posen, at det indeholder 10 g kostfibre. Det er faktisk mere, end i de fleste rugbrød. Hvordan hænger det sammen, og kan jeg med rimelig god samvittighed servere det for mine børn?

Du får lige ingredienserne: 50 % hvedemel, 27 % vand, 7 % groft rugmel, 3 % grahamsmel(fuldkornshvedemel), 2 % cikoriefibre, 2 % havrefibre, 2 % gær, 2 % tørret surdej (hvedemel, surdejskultur), 1,4 % salt tilsat jod, rapsolie, hvedegluten, sukker, mørk bygmaltekstrakt, konserveringsmiddel E282, emulgatorer E481, E471, melbehandlingsmiddel E300.

Mvh
Jane

Hej Jane

Fiber er en af flere faktorer, der afgør om et brød er sundt eller ikke.

Vigtigere er mængden af grahamsmel/fuldkornsmel i brødet (skal være så højt som muligt, og gerne tæt på 100 %).

Det har også betydning, om producenten tilsætter sukker eller olie, hvor meget salt, der er i brødet. Også andre tilsætninger kan trække ned.

Rent ernæringsmæssigt er Fibertoast efter min mening et forfærdeligt brød.

Det meste i brødet vil du være bedre foruden. Hvis det var mig, ville jeg give det til fuglene ... selv om det næsten også ville være synd for dem ;-)

Ok da, hvis vi endelig skal sige noget godt om brødet, indeholder det lidt rugmel og grahamsmel og er tilsat kostfibre. Jeg ved ikke, om det er muligt at finde toastbrød, der er bedre end det i supermarkedet (de fleste andre brød til toast ser umiddelbart værre ud)!

Mvh
John

Ja, det er utroligt, som man kan lade sig narre af, at der står 10 g kostfibre på pakken.

Men jeg vil meget gerne vide, om der overhovedet findes et brød, som man med god samvittighed kan lave toast af. Har du et forslag?

Mvh
Jane

Kommentar:

Jeg kunne desværre ikke svare på Janes spørgsmål. Findes der sunde fuldkornsbrød, man kan lave toast af?

Hermed en udfordring og opfordring til læserne om at finde sunde brød, der kan bruges til toast, så Jane og andre med god samvittighed kan servere toast til familien.

Jeg modtager også gerne læsernes egne opskrifter på sunde fuldkornsbrød!


2) Hvad sker der, når læger lader patienter selv vælge?

Når patienterne får ansvaret for medicinske beslutninger, kan de være mindre villige til at prøve en potentiel risikabel behandling. Det viser en ny undersøgelse.

Tidligere undersøgelser har vist, at patienter, som tager aktiv del i deres behandling har tendens til at klare sig bedre. Der er dog forsket meget lidt i, hvad der sker, når beslutningsprocessen bliver flyttet over til patienter. Derfor blev villigheden til at tage et hypotetisk "nyt" stof testet på 216 patienter med gigt og lignende sygdomme.

Det viste sig, at patienter var mindre villige til at prøve stoffet, når afgørelsen helt var op til dem selv, uden anbefalinger fra lægen, end når en læge rådede dem til at tage medicinen (selv om de havde alle de samme oplysninger som lægen).

Patienterne var ikke alene mindre tilbøjelige til at tage stoffet, når beslutningen helt var deres egen, de var også mere bekymrede for mulige bivirkninger.

Konklusionen på undersøgelsen var, at øget medansvar i den medicinske beslutningsproces kan nedsætte patienters villighed til at acceptere risikable behandlingsmuligheder.

Kilde: Liana Fraenkel, Ellen Peters
Patient responsibility for medical decision making and risky treatment options
Arthritis Care & Research. November 30, 2009.
(p 1674-1676). DOI: 10.1002/art.24947

Kommentar:

Internettet giver patienter langt bedre mulighed for selv at få alle relevante oplysninger og træffe informerede valg.

Selv om der er mange faldgrupper og fejlagtige påstande på nettet – ikke mindst når det gælder sygdomsbehandling – vil Internettet på lidt længere sigt give patienter væsentlig bedre muligheder for at vælge de bedste behandlingsmuligheder.


3) Mail: Udo Erasmus

Kender du og har du læst Udo Erasmus' bog "Sundt fedt & dræberfedt"? Han nævner i bogen at for lidt af de essentielle fedtsyrer kan forårsage overvægt. Han nævner også et eksempel: en overvægtig kvinde taber sig gevaldigt ved at indtage 3 spsk eller mere af essentielle fedtsyrer dagligt.

Har du en kommentar til dette?

Det lyder grænseoverskridende! Efter i et helt liv at undgå fedt, pludselig at indtage fedt i spiseskeer!

:-) Eva

Hej Eva

Ja, jeg kender hans bog og produkter.

Han tjener mange penge på at sælge sine produkter. Det er der jo ikke noget galt i, men tag hans påstande og eksempler med et ordentligt gran salt :-)

Der er meget han "glemmer" at skrive i sin lovprisning af essentielle fedtsyrer eller hans produkter.

Der findes faktisk ikke bevis for, at en ellers fornuftig kost bliver bedre af at tilsætte essentielle fedtsyrer (der er allerede nok i en fornuftig sammensat kost). Tager du 3 spiseskefulde af hans olie — ud over, hvad du ellers spiser — er der større risiko for, at du vil tage på, end at du vil tabe dig. Hvis du tager essentielle fedtsyrer som tilskud så tag små mængder, medmindre der er specielle helbredsmæssige grunde til en højere dosering i en periode.

Her et lidt andet syn på tilskud af olier.

Med venlig hilsen
John Buhl


4) Lidt af hvert

Julelys kan skade dit helbred

Julen er højsæson for levende lys. Men stearinlys og fyrfadslys afgiver partikler, der belaster indeklimaet og kan skade dit og dine børns helbred. 24timer 01.12.2009

WHO: Rygning under graviditet kan give børn kræft

For første gang er der vist sikker sammenhæng mellem rygning før og under graviditeten og barnets risiko for at få kræft. cancer.dk 1.12.2009

Tre kvinder døde af p-piller

Pårørende til tre afdøde danske kvinder har fået erstatning, fordi dødsfaldene med ”overvejende sandsynlighed” skyldtes brug af p-piller. Yderligere 115 kvinder har fået erstatning for alvorlige bivirkninger som blodpropper i lunger og hjerne. Berlingske 2.12.2009

Teenagere kan løbe sig til højere IQ

Kondition og intelligens hænger tæt sammen hos teenagere, viser ny svensk undersøgelse, som bryder med tidligere forestillinger om, hvad der styrer vores intelligens. Danske eksperter er begejstrede.
Videnskab.dk 30.11.2009

Hjernedoping på danske universiteter

Ritalin og andre stoffer, du kan dope hjernen med, vinder frem i Danmark. Men der er stor uenighed om stoffernes effekt og skadevirkninger. Ritalin er et amfetamin-lignende stof, som efter sigende er blevet populær hos en del studerende og forskere. For at læse længe til eksamen hver dag, for at være konstant koncentreret på lange konferencer, ja, for i det hele taget at være ”på”.

Misbrugsekspert Henrik Rindom advarer i Jyllands-Posten om konsekvenserne ved at Ritalin-misbrug: Man bliver tør i munden, får hjertebanken, bliver motorisk urolig og deprimeret.
Videnskab.dk 1.12.2009

Tvivlsomt om influenzamedicin virker

- Vi fandt forsvindende få tegn på, at Tamiflu har nogen effekt. DR 09.12.2009

Sundhedsminister er bekymret over unges pillemisbrug

Antallet af forgiftninger blandt helt unge på grund af smertestillende håndkøbsmedicin bliver rekordhøjt i år. DR 08.12.2009

Advarsel mod slankemidlet Super Slim

En analyse af slankemidlet Super Slim har vist, at produktet indeholder det aktive lægemiddelstof sibutramin samt stoffet phenolphthalein. Det står dog ikke anført på pakningen og fremgår heller ikke af de hjemmesider, hvor produktet sælges. DR 8.12.2009

Læs evt. mere om slankeprodukter


"Det er dine studier, efter dine skoledage, der virkelig betyder noget. Ellers ved du kun det, som alle andre ved.

— Henry Doherty


Annonce:

Vilde december tilbud:

Film: PEACEFUL WARRIOR
En film baseret på bestsellerbogen med samme navn.
Normalpris
Kr. 199,- Lige nu kun kr. 119,-

Bog: Yoga — en vej til balance. Inkl. meditations CD.
Normalpris kr. 314. December tilbud kun kr. 199,-

Film: What the Bleep/ Verden på hovedet.
En ny form for film, der giver stof til eftertanke.
Kr. 199,- (kun kr. 99,- per stk. ved køb af tre!)

Film: Jonathan Livingston Seagull
En utrolig smuk og visionær biograffilm, baseret på Richard Bachs bestsellerroman med samme titel. Nu med danske undertekster!
Kr. 129,- (kun kr. 79,95 per stk. ved køb af tre!)


Gratis nyhedsbreve:

Ugeskrift for lægfolk er et gratis nyhedsbrev om sund kost, livsstil mv. Udkommer hver uge via e-mail.
Tilmeld dig her >>

Slankenyt er et gratis nyhedsbrev om overvægt og slankekure.
Tilmeld dig her >>

Vegetarbladet er et gratis nyhedsbrev om vegetarkost. Tilmeld dig her >>


Om overvægt og slankekure
Hvordan slank? (den vigtigste side om emnet)
Den grundlæggende årsag til overvægt
Vægtkontrol
Hurtigere vægttab
Slankenyheder


Hvordan rask?
Gennemgå disse sider i rækkefølge:
Hvordan rask?
1) Spis dig sundere
2) Undgå stimulanser
3) Sov godt
4) Dyrk motion
5) Få nok sol og frisk luft
6) Rask uden medicin


Sygdomme og symptomer
Hvad er sygdom?
Sygdoms trinvise udvikling


Medicin
Lægemidler
Helbreder medicin?
Bivirkninger
Nedtrapning af medicin
Naturmedicin


Om sundhed og velvære
Hvad er sundhed
Kroppens immunforsvar
Den ideelle kost
kost og sundhed


Bøger:

Hvordan Rask?
Bogen beskriver de ændringer i kost, livsstil mv., der styrker kroppens helbredende evner.
Læs mere her.


Kunsten at ændre vaner  | e-bog
En bog om hvorfor det er så svært at ændre vaner, og hvad du gør for alligevel at klare det!
Læs mere her


Zoneterapi - lær det selv | e-bog
Læs mere her


Sikker Slank
Ned i vægt på en sund og sikker måde.
Læs mere her.


Bøger og helseprodukter online

Spar 5 - 30 % på populære kosttilskud, naturlægemidler mv. her: helseonline.dk


Teksterne på nomedica.dk er skrevet/redigeret af John Buhl.

Har du spørgsmål, kommentarer e.l., kan du skrive til mig på john(a)nomedica.dk

 

Copyright Nomedica v/John Buhl. | Persondatapolitik

Vigtige brugerbetingelser: Indholdet på Nomedica.dk er udelukkende til informationsbrug. Oplysningerne må på ingen måde bruges som erstatning for nødvendig lægebehandling. De må ikke og kan ikke bruges som grundlag for at stille diagnoser eller fastlægge behandling. Læs mere her.