Ugeskrift for lægfolk
Nyheder fra Nomedica
uge 51, 2009
Sidst opdateret 14.01.2010
Kære læser
Du er velkommen til at indsende spørgsmål, kommentarer
e.l. til nyhedsbrevet. Send til
[email protected]
God weekend!
God jul!
Med venlig hilsen
John Buhl
"Find noget,
du brænder for, og hold dig selv gevaldig interesseret i det."
— Julia Child,
kok
Selv om vi i løbet af de sidste 50 år har spist mindre
og mindre fuldkorn, og stadig mere kød og industrielt forarbejdede
fødevarer, spiser vi stadig en del brød — men desværre ofte af en
ernæringsmæssig dårlig kvalitet.
Her i landet indtager vi de fleste kornprodukter i form
af brød, og hvis vi skiftede det almindelige brød ud med fuldkornsbrød
ville vi med et slag væsentlig forbedre vores kost, og derved forebygge
en række sygdomme.
Vi får især B-vitaminer, E-vitaminer og mineraler fra
brød og gryn.
Fuldkornsbrød, fuldkornsris og fuldkornspasta mætter i
længere tid end varianterne uden fuldkorn. Og fuldkornsprodukter
indeholder langt flere vitaminer, mineraler, sunde fedtsyrer mv.
Hvis du går efter ægte fuldkornsbrød i butikkerne er det
vigtigt, at du undgår smart markedsføring. Vær opmærksom på, at ord som
groft brød, kernebrød, Grahamsandwich, Fibertoast o.l., ikke
nødvendigvis betyder, at brødet indeholder ret meget fuldkorn.
Brødet skal være så tæt på at være bagt af 100 %
fuldkornsmel som muligt.
Fuldkornsmel er:
-
Rugmel
-
Grahamsmel (fint formalet fuldkornshvedemel)
-
Fuldkornshvedemel (groft formalet fuldkornshvedemel)
-
Hvidhvedemel (fint formalet fuldkornshvede)
Et par relevante mails om brød ...
Har netop læst indlægget om toastbrød i nyhedsbrevet.
Vil foreslå de toast-hungrende at forsøge med ganske almindeligt rugbrød
i stedet for hvidt brød. Det er selvfølgelig en lidt anden smag, men er
faktisk ret lækkert.
Desuden kan det anbefales at putte et par skiver tomat
og lidt løgringe i — hvilket gør toasten både sundere og lækker:)
Mvh
Signe
Emnet omkring fuldkornsbrød er interessant at følge med
i — især da jeg har en datter, som nægter at spise rugbrød, hvilket jeg
ellers ser som en af de mest geniale fødevarer der findes! Det er et
dagligt nederlag, når jeg er nødt til at give hende en madpakke med, som
indeholder lysere brødvarianter ...
Jeg har netop fundet en hjemmeside, der hedder
fuldkorn.dk. Jeg har endnu ikke nærlæst den, men vil foreslå dig at
kigge på den, og vurdere om den er lødig. Man kan bl.a. se, at der er
lavet et logo, som kan sættes på fødevarer, som har minimum et nærmere
defineret indhold af fuldkorn — og man kan se, hvilke produkter, som
hører ind under denne kategori.
Hvis man ellers kan stole på at reglerne for logoet
bliver overholdt, vil jeg da mene, at det er en stor hjælp til at finde
de rigtige produkter!
Med venlig hilsen
Trine
Hej Trine
Jeg kender hjemmesiden og logoet. Skriver nok også om
det lidt senere.
Logoet kan sikkert være en hjælp for nogle mennesker, og
brød med mærket er i de fleste tilfælde bedre end brød, der ikke bærer
mærket.
For de kræsne, som vil have det bedste, er
fuldkornsmærket og fuldkornskampagnen ikke noget værd.
Med venlig hilsen
John Buhl
Opskrift fra en læser
-
1 kg hele eller skårne
rugkerner/speltkerner/boghvedekerner eller en blanding overhældes
med kogende vand til det dækker. Stilles til afkøling til ca. 20
grader
-
ca. 20 g gær udrøres i ca. ½ liter vandhanevand
ca. 300 g fuldkornsspeltmel røres i — står ca. ½ time med wrap over
-
Bland ovenstående.
Heri kommes:
1 kg fuldkornsspeltmel
1 kg sigtet speltmel
2 – 3 spsk himalaya-salt eller anden god salt (aldrig almindelig
raffineret køkkensalt )
(evt. 1 – 2 dl rapsolie)
(evt. lidt rørsukker eller flydende honning)
Tilsæt vandhanevand til alt melet er rørt ud og det har
grødkonsistens
-
Suppler med
valnøddekerner/græskarkerner/solsikkekerner/tranebær
Eller hvad du har ... f.eks. krydderurter/tørrede tomater/revne
gulerødder
-
Stilles til koldhævning i beholdere max ¾ fyldt op
med wrap over i mindst 12 timer (køleskab eller koldt bryggersgulv)
-
Kommes i muffinsforme, da dejen ellers flyder ud.
Alternativt i rugbrødsforme til større brød. Hæver den tid det tager
at fylde muffinsformene
-
Bages ved 225 grader varmluftsovn i 30 – 45 min.
Afhængig af formenes størrelse.
Stil et ildfast fad med vand i bunden af ovnen, hvis du ikke har
dampovn.
Skal bages så længe at de slipper formene når du vender dem om.
Jeg har 2 plader i varmluftsovn ad gangen når dejen er i
muffinsforme.
Ovenstående giver ca. 96 boller, her i huset får de
hurtigt ”ben at gå på”.
Blodsukkerstabiliserende føde på alle tider af døgnet.
Fryseegnet. Optøede brød lunes på en flad brødrister.
Smør og pålæg unødvendigt.
Velbekomme — God appetit!
Hilsen Kirsten
Indsend også dine opskrifter på gode fuldkornsbrød!
Sojabønner er rige på isoflavoner, en stor gruppe af
phytoøstrogener, og hypotesen har været, at disse kan mindske risikoen
for brystkræft. Dog har den østrogenlignende effekt af isoflavoner, og
det potentielle samspil mellem isoflavoner og kræftmedicinen tamoxifen,
ført til bekymring om, hvorvidt fødevarer med soja er godt for
brystkræftpatienter.
Nogle undersøgelser har vist en reduceret risiko for
brystkræft, mens andre studier har antydet, at soja kan få
brystkræftceller til at vokse og formere sig.
For at undersøge dette yderligere analyserede forskere
kostvanerne hos 5.042 kvinder i alderen 20 til 75 år, som blev
diagnosticeret med brystkræft mellem 2002 og 2006.
Det viste sig, at kvinder, der spiste mest sojaprotein,
havde 29 % lavere risiko for at dø i løbet af undersøgelsesperioden, og
32 % lavere risiko for igen at får brystkræft i forhold til kvinder, som
spiste mindst soja.
Det var gavnligt at spise soja, uanset om kvinders
brysttumor blev drevet af østrogen (dvs. østrogen-receptor positiv
brystkræft), eller var "østrogen-receptor-negativ."
Fordelene ved soja blev observeret både hos de
patienter, der brugte lægemidlet tamoxifen, og patienter, der ikke fik
tamoxifen. Tamoxifen er et lægemiddel, der almindeligvis anvendes til at
behandle og forebygge brystkræft.
Forskernes endelige konklusion var, at blandt kvinder
med brystkræft var indtagelse af soja forbundet med nedsat risiko for
død og tilbagefald.
Kilde: Xiao Ou
Shu m.fl.
Soy Food Intake and Breast Cancer Survival
Journal of the American Medical Association, December 9.
2009;302(22):2437-2443.
Og en anden undersøgelse har for nylig vist, at ...
Kvinder, der spiser mere sojabaserede fødevarer end
gennemsnittet, kan have mindre risiko for kræft i livmoderen eller i
æggestokkene. Det er det samlede resultat af flere undersøgelser.
Disse kræftformer er kendt for at være påvirket af
hormoner som østrogen, der ligner planteøstrogener i soja, men
sojabønner ser altså ud til at forebygge disse kræftformer.
Forskerne gennemgik syv store undersøgelser, der
omfattede mere end 169.000 kvinder, og det viste sig, at risikoen for at
udvikle disse kræftformer kan være hele 40 procent lavere blandt
kvinder, der spiser mest soja-baserede fødevarer.
Kilde: BJOG, An
International Journal of Obstetrics and Gynaecology, December 2009
Soy intake and risk of endocrine-related gynaecological cancer: a
meta-analysis
S-K Myung, W Ju, HJ Choi, SC Kim
Published online on sep 23, 2009
DOI: 10.1111/j.1471-0528.2009.02322.x (p 1697-1705)
Kommentar:
Det diskuteres livligt, om de østrogenlignende
plantestoffer i soja gavner eller skader, men de seneste
undersøgelser tyder altså på, at soja kan være med til at forebygge kræft.
Vi ved, at der er lavere forekomst af kræft blandt
vegetarer. Vi ved også at vegetarer generelt spiser mere soja end resten
af befolkningen. Det frikender naturligvis ikke soja, da forekomsten af
kræft jo kunne være endnu lavere blandt vegetarer, hvis de holdt sig fra
at spise soja.
Nogle af de befolkninger (fx i Asien), der indtager mest
soja, har også lavest forekomst af de fleste kræftformer, hvilket
naturligvis også kan have andre årsager end soja.
Der er stadig meget, vi ikke ved om, hvordan
planteøstrogener i større mængder (fx i form af kosttilskud) kan påvirke
kroppen. Og nogle kvinder bør måske holde igen med soja. Kræftpatienter
bør snakke med deres læge om, hvorvidt de kan bruge soja og
sojaprodukter.
Det er uvist om kosttilskud med soja eller isoflavoner
fra soja gavner eller skader, og det må indtil videre frarådes at tage
kosttilskud med isoflavoner fra soja.
Den umiddelbare konklusion må være, at der ikke er
problemer forbundet med at lade sojabønner indgå i kosten. Det vil kun
være med til at forebygge kræft, at erstatte kød og andre animalske
fødevarer med bælgfrugter (herunder soja), fuldkornsprodukter, frugt og
grønsager.
Forsvindende få tegn på, at H1N1-medicin har nogen
effekt
I 2009 forventes salget af Tamiflu at nå 10 milliarder
kroner, men effekten af influenzamedicinen er ringe og udokumenteret,
viser en ny undersøgelse. Information 8.12.2009
Flertal vil se på regler for hovedpinepiller
Antal forgiftninger med hovedpinepiller er tredoblet på
ti år. Tre gange i døgnet bliver en pige i alderen 12 til 20 år indlagt
akut, fordi hun har slugt store mængder smertestillende medicin.
Politiken
13.12.2009
Hver femte oplever fejl på hospitalet
Ofte sker der fejl under indlæggelser. Skuffende, mener
patientsikkerhedsråd.
Forkert medicin, skader der er opstået under
undersøgelser og journaler, der bliver væk. Det er nogle af den type
fejl, som 19 procent af danskerne oplever, når de er indlagt på
hospitalet.
Politiken 9.12.2009
Glukosamin
Dokumentationen for glukosamin er særdeles svag, og de
nyeste studier tyder på, at der ikke er en effekt udover
placeboeffekten.
Institut for rationel farmakoterapi 10.12.2009
Kræftpatienter kan løbe fra døden
tarmkræft kan
formentlig halvere deres risiko for at dø af sygdommen, hvis de dyrker
regelmæssig motion.
Politiken
14.12.2009
Udbrændthed øger kvinders risiko for hjertekarsygdom
Det har længe været kendt, at depression øger risikoen
for hjertekarsygdom. Men et nyt dansk studie viser nu, at også mildere
psykiske lidelser end depression øger risikoen for, at kvinder udvikler
blodprop i hjernen.
Hjerteforeningen 10.12.2009
Børn i dårlig form risikerer hjerteproblemer
Børn og unge med dårlig fysisk form har en større
sandsynlighed for at have en ophobning af risikofaktorer for hjerte- og
karsygdomme, viser ny norsk undersøgelse.
videnskab.dk 14.12.2009
"Vore liv
begynder at slutte den dag, vi bliver tavse om ting, der betyder noget."
— Martin
Luther King