Nomedica - den naturlige løsning

Om Nomedica Hvordan rask? Hvordan slank? Emner Butik
Til Nomedica startside Nomedica på Facebook   Ugeskrift for Lægfolk ARKIV  

 


Vegetarkost

Animalske fødevarer er alle fødevarer, der kommer fra dyr eller fisk – altså fx kød, fjerkræ, fisk, æg og mælkeprodukter.

Vegetabilske fødevarer er planteføde. Altså fx korn, gryn, mel, bønner, ærter, frø, nødder, grøntsager, svampe, frugter og bær.

En vegetar er en person, der primært eller kun spiser vegetabilske fødevarer.

Der findes flere slags vegetarer, men de har alle det til fælles, at de i større eller mindre grad udelukker animalske fødevarer fra kosten:

  • Semivegetar: Spiser hovedsagelig vegetabilske fødevarer, men af og til også lidt kød, fjerkræ og andre animalske fødevarer.
  • Lakto-ovo-vegetar: Spiser hovedsagelig vegetabilske fødevarer, men af og til også mælkeprodukter og æg.
  • Laktovegetar: Spiser hovedsagelig vegetabilske fødevarer, men af og til også mælkeprodukter.
  • Pescovegetar: Spiser hovedsagelig vegetabilske fødevarer, men en af vegetarformerne plus fisk.
  • Veganer: Spiser udelukkende vegetabilske fødevarer, og altså hverken kød, fjerkræ, fisk, æg eller mejeriprodukter. Veganerkosten er altså helt fri for animalske fødevarer. Veganerkost er sandsynligvis den sundeste form for vegetarkost, men den stiller også lidt større krav til, at du tilrettelægger kosten rigtigt. En blot nogenlunde vel tilrettelagt veganerkost er sprængfyldt med gavnlige vitaminer, mineraler og et utal af andre sundhedsfremmende plantestoffer. En dårlig tilrettelagt veganerkost – hvor fx en stor del af kalorierne kommer fra sukker og andre raffinerede kulhydrater – giver derimod stor risiko for mangel på visse vitaminer og mineraler.

Vegetarkost og sundhed

Mange bliver vegetarer, fordi de ønsker at blive sundere. Måske ønsker de at helbrede eller forebygge bestemte sygdomme.

Videnskabelige undersøgelser har da også vist, at vegetarmad nedsætter risikoen for bl.a. kroniske sygdomme som fedme, hjerte-karsygdomme, forhøjet blodtryk, sukkersyge, visse former for kræft og nyrelidelser. Vegetarer er generelt set også slankere, har lavere kolesteroltal og lavere blodtryk end kødspisere.

Selv om vegetarer som regel lever sundere på flere måder – fx i forhold til rygning, alkohol og motion – spiller kosten en klar rolle. Det er især kostens rige indhold af antioxidanter og andre gavnlige plantestoffer – samt fraværet af animalske proteiner og animalske fedtstoffer – der gør den sund.

Vegetarkost er dog ikke automatisk sund mad. Vegetarer bør lige som alle andre spare på fedt, sukker, salt, alkohol, kaffe, sodavand mv. og sørge for at spise varieret.

Vegetarkost giver mange sundhedsmæssige fordele, når den er varieret og fornuftig sammensat.

Vegetarkost og ernæring

I modsætning til hvad mange tror, opfylder en fornuftig vegetarkost til fulde alle kroppens behov for næringsstoffer. En kost baseret på planteføde indeholder masser af sunde fedtstoffer, kostfibre, fytokemikalier (bl.a. antioxidanter og andre potentielle kræftforebyggende stoffer), vitaminer og mineraler.

Du kan dog få problemer med zink, selen, jod, vitamin B12, vitamin D og kalcium, medmindre du er omhyggelig med at spise nok sunde vegetabilske fødevarer.

Du kan med andre ord let sammensætte en vegetarkost, der indeholder alle de vitaminer og andre næringsstoffer, din krop har brug for. Ja faktisk er en fornuftig vegetarkost langt mere næringsrig pr. kalorie, end en typisk dansk kost.

De fleste mennesker indtager alt for mange kalorier, for mange animalske fødevarer, for meget fedt (og den forkerte slags), for meget kolesterol, for få kostfibre og for få plantestoffer. Alt sammen noget en god vegetarkost kan rette op på.

Læs mere om vegetarkost på vegetarkost.dk
 

Sidst revideret 2. april 2006

 

Gratis nyhedsbreve:

Ugeskrift for lægfolk er et gratis nyhedsbrev om sund kost, livsstil mv. Udkommer hver uge via e-mail.
Tilmeld dig her >>

Slankenyt er et gratis nyhedsbrev om overvægt og slankekure.
Tilmeld dig her >>

Vegetarbladet er et gratis nyhedsbrev om vegetarkost. Tilmeld dig her >>


Om overvægt og slankekure
Hvordan slank? (den vigtigste side om emnet)
Den grundlæggende årsag til overvægt
Vægtkontrol
Hurtigere vægttab
Slankenyheder


Hvordan rask?
Gennemgå disse sider i rækkefølge:
Hvordan rask?
1) Spis dig sundere
2) Undgå stimulanser
3) Sov godt
4) Dyrk motion
5) Få nok sol og frisk luft
6) Rask uden medicin


Sygdomme og symptomer
Hvad er sygdom?
Sygdoms trinvise udvikling


Medicin
Lægemidler
Helbreder medicin?
Bivirkninger
Nedtrapning af medicin
Naturmedicin


Om sundhed og velvære
Hvad er sundhed
Kroppens immunforsvar
Den ideelle kost
kost og sundhed


Bøger:

Hvordan Rask?
Bogen beskriver de ændringer i kost, livsstil mv., der styrker kroppens helbredende evner.
Læs mere her.


Kunsten at ændre vaner  | e-bog
En bog om hvorfor det er så svært at ændre vaner, og hvad du gør for alligevel at klare det!
Læs mere her


Zoneterapi - lær det selv | e-bog
Læs mere her


Sikker Slank
Ned i vægt på en sund og sikker måde.
Læs mere her.


Bøger og helseprodukter online

Spar 5 - 30 % på populære kosttilskud, naturlægemidler mv. her: helseonline.dk


Teksterne på nomedica.dk er skrevet/redigeret af John Buhl.

Har du spørgsmål, kommentarer e.l., kan du skrive til mig på john(a)nomedica.dk

 

Copyright Nomedica v/John Buhl. | Persondatapolitik

Vigtige brugerbetingelser: Indholdet på Nomedica.dk er udelukkende til informationsbrug. Oplysningerne må på ingen måde bruges som erstatning for nødvendig lægebehandling. De må ikke og kan ikke bruges som grundlag for at stille diagnoser eller fastlægge behandling. Læs mere her.