VegOmega-3®
— vegansk plantebaseret omega-3 fra alger
VegOmega-3® indeholder 100 % plantebaseret Omega-3, som er
udvundet af havalger med et højt indhold af fedtsyrerne EPA (eicosapentaensyre)og
DHA (docosahexaensyre).
Omega-3 fedtsyrerne EPA og DHA har livsvigtige funktioner i kroppen og
bidrager til, at hjertet fungerer normalt. DHA bidrager desuden til at
vedligeholde et normalt syn og en normal funktion af hjernen.
Alfa-linolensyre, ofte forkortet til ALA, er en såkaldt kortkædet
fedtsyre. Den findes i små mængder i kød, men i relativt store mængder i fx
soja, valnødder, hampfrø, chiafrø, rapsolie, hørfrø og hørfrøolie.
De rigeste kilder til omega-3 i kosten er:
- fisk og fiskeolie (omega-3 i form af EPA og DHA)
- hørfrø og hørfrøolie (omega-3 i form af ALA).
Der er dog en væsentlig forskel på den kortkædede ALA og de
langkædede EPA og DHA, der især findes i store mængder i fede fisk og visse
alger.
Vegetarer og veganere bør være opmærksomme på denne forskel.
Når du indtager omega-3 fra vegetabilske fødevarer, er det normalt i form
af såkaldt kortkædede ALA. Inde i kroppen sørger enzymer for at ALA i et
vist omfang omdannes til de langkædede EPA og HDA.
Flere faktorer kan dog hæmme processen med at omdanne de kortkædede ALA
til de langkædede EPA og DHA -- inkl. et stort indtag af Omega-6 fedtsyrer,
ensidig kost samt en mindre effektiv fordøjelsesproces.
Det er derfor langt fra altid, at vegetarer, som udelader fisk og
fiskeolie i kosten, får optimale mængder omega-3 ved kun at indtage ALA.
Det er velkendt, at veganere, som ikke tager kosttilskud med DHA,
generelt har mindre DHA i blodet. Hvad disse lavere værdier i blodet
betyder, er dog aldrig blevet ordentlig undersøgt. De fleste fagfolk
anbefaler, at veganere tager tilskud med DHA for en sikkerheds skyld, og
fordi meget tyder på, at for lidt DHA giver problemer.
Omega-3 i alger og fisk
Grunden til, at fisk og skaldyr er rige på de essentielle Omega-3
fedtsyrer, er, at de lever af alger i havene eller af smådyr, som har spist
alger. Algerne er rige på Omega-3 fedtsyrerne EPA og DHA, hvilket er grunden
til, at fisk derfor selv bliver rige på EPA og DHA.
Alger og fisk -- og olie udvundet fra alger og fisk -- indeholder en
direkte kilde til Omega-3, så du ikke er afhængig af i hvor stor udstrækning
din krop er i stand til at danne de langkædede EPA og HDA fra de kortkædede
ALA i vegetabilske fødevarer.
I stedet for at spise fiskene -- og de vil egentlig helst være fri -- kan
du derfor vælge at få omega-3 fra havalger via kosttilskud som VegOmega-3.
Den kendte læge og forsker Dean Ornish og hans Lifestyle Medicine program
anbefaler omega-3 (i nogle tilfælde endda i høje doser).
Dean Ornish og hans team mener, at fiskeolie er et bedre valg end fisk,
men at vegansk omega-3 fra alger er det bedste valg. De skriver
blandt andet om omega-3
i denne
artikel
Fisk indeholder miljøgifte som kviksølv og dioxin. Derfor er tilskud af
omega-3 et bedre valg end at spise fisk, og det er sandsynligvis også
sundere at vælge alger som kilde til omega-3. Det er i det mindste en stor
fordel rent miljømæssigt og etisk (vi behandler både fisk og verdenshavene
forfærdelig dårligt!), frem for at vælge fiskeolie.
Vegansk omega-3 fra alger
Det anbefales normalt, at vi får 250 mg DHA dagligt, for at være fuldt ud
dækket ind med omega-3, medmindre behovet er særlig stort, eller hvis visse
sygdomme evt. kræver større mængder.
Snak med din læge om det, hvis du lider af sygdomme, hvor ekstra omega-3
evt. er en fordel.
Der findes flere produkter med vegetabilsk omega-3 fra alger. Hvis du
vælger VegOmega-3 vil blot en enkelt kapsel dagligt give dig 250 mg DHA og
125 mg EPA.
Olie fra alger -- som i VegOmega-3 -- er et godt vegetarisk alternativ
til fisk og fiskeolie.
VegOmega-3 indeholder dobbelt så meget EPA og HDA som andre produkter på
markedet.
Omega-3 i vegetabilske fødevarer
Du kan læse mere om Omega-3 i vegetarkost på
vegetarkost.dk
Opdateret 29.09.2017
Oprindelig skrevet 18.04.2017 |