Nomedica - den naturlige løsning

Om Nomedica Hvordan rask? Hvordan slank? Emner Butik
Til Nomedica startside Nomedica på Facebook   Ugeskrift for Lægfolk ARKIV  

 


Trang til søde sager

Længere tids overforbrug af sukker og søde sager giver mange forstyrrelser i kroppen, og kan bl.a. medvirke til overvægt.

Trang til søde sager bør normalt tilfredsstilles ved at spise sunde søde sager - altså friske og evt. tørrede frugter.

Men får du ofte en næsten besættelsesagtig trang til noget sødt, udgør det et problem, du bliver nødt til at løse, hvis du ønsker at blive friskere - eller hvis du er overvægtig og ønsker at komme ned i vægt.

Det, som de fleste overvægtige har mest lyst til, når de oplever falsk sult (sult som ikke skyldes behov for næringsstoffer), er fedt- og sukkerrige fødevarer. Altså netop de fødevarer, som alt for let sætter sig eller giver andre problemer.

Det er også almindeligt, at mange bliver næsten afhængige af kulhydrater i form af brød, pasta o.l.

Kulhydrater omdannes til sukker i kroppen (eller til fedt). Det er især raffinerede kulhydrater, som alt for hurtigt bliver til sukker, og derved kan forstyrre dit blodsukker.
Læs evt. artiklen om overspisning og kulhydrater


Mulige årsager

Når du spiser sukker (eller salt) begynder kroppen at fremstille endorfiner, som er kroppens eget beroligende stof. Det er måske grunden til at din trang til søde sager stiger i takt med, hvor stresset du er.

Chokolade indeholder også en del næringsstoffer – så måske skriger din krop efter chokoladen, fordi du mangler nogle af de mineraler, fedtsyrer mv., der er i chokoladen. En anden grund til at nogle især oplever ustyrlig trang til chokolade kan være at chokolade både indeholder sukker, fedt, forskellige smagsstoffer og stimulerende stoffer. Altså flere grunde til at netop chokolade frister mange med hang til sødt.

Noget tyder på at sukker og andre kulhydrater fremmer dannelsen af stoffet serotonin i hjernen – og mangel på serotonin har muligvis negativ indflydelse på humør og velvære. Måske er der også et sammenhæng mellem underskud af B-vitaminer og mangel på serotonin.

En ustyrlig lyst til brød og andre kulhydrater kan derfor være et behov for mere serotonin (og evt. et tegn på andre mangeltilstande).

I specielle situationer oplever mange kvinder en øget trang til kulhydrater. Det gælder f.eks. når de gennemgår puberteten, under graviditet, tiden efter overgangsalderen og i tiden op til menstruationen.

I de perioder falder kvindekroppens indhold af hormonet østrogen, mens indholdet af progesteron stiger.

Den rykkede balance får mængden af serotonin i hjernen til at falde. I et forsøg på at øge mængden af serotonin øger kroppen trangen til chokolade, kager, søde sager - - eller måske blot kulhydrater i form af brød o.l.

Uhæmmet trang til kulhydrater kan også være forårsaget at lavt blodsukker. Blodsukkeret kommer ned under et vist niveau og din krop begynder at hige efter søde sager eller andre kulhydrater (som jo bliver til blodsukker).

Mange af de symptomer, der kan opstå ved problemer med blodsukkeret kan let forveksles med "psykiske" eller "mentale" problemer. En følelse af stress og uro kan delvist være forårsaget af biokemiske forstyrrelser - som f.eks. "lavt blodsukker".

Trang til stimulerende mad (f.eks. meget salt, sødt eller stærk mad) kan dække over en underliggende træthed eller udmattelse. En anden forklaring på ustyrlig trang til søde sager er derfor mangel på søvn eller mangel på god søvn.

Lad os se på, hvordan du kan få styr på hang til det søde:


10 tips ...
der tager trangen til søde sager

  • Spis lidt af det, du har ustyrlig lyst til. Moderate mængder af det søde kan faktisk være med til at forhindre, at du spiser for meget af det.

    Er du på slankekur, og kæmper mod en næsten konstant trang til chokolade eller andet af "det forbudte", er det bedre at spise lidt en gang imellem frem for at vente så længe, at du pludselig går bersærk og spiser alt for meget.

    Hvis du hele tiden siger til dig selv, at du ikke må spise det, du har lyst til, ender det let med, at du får endnu mere lyst - og til sidste kaster dig over netop det, du havde bestemt dig for ikke at spise.

  • Du kan bekæmpe din hang til søde sager eller andre fødevarer med stærk selvkontrol - men kun for en tid.

    Hvis du nægter dig selv noget sødt for længe ad gangen, risikerer du, at du pludselig falder i den anden grøft og spiser en masse slik på én gang.

    Viljestyrke er en god og nødvendig ting, men det er ikke nok. Løsningen er bl.a. en næringsrig men forholdsvis kaloriefattig kost, som du begynder at holde af.

    Læs evt. også artiklen om den ideelle kost

    Det hjælper bl.a. til en bedre appetitregulering og et normalt stofskifte.

  • Spis, når du er sulten. Drop alle større måltider. Spis mange små måltider.

    Hyppige måltider med 2-3 timers mellemrum er med til at sikre en god appetitregulering og holder dit blodsukker i balance (men du skal naturligvis kun spise, hvis du er sulten).

    Derved undgår du, at pludselige fald i blodsukkeret får din krop til at skrige efter noget sødt.

    Det gælder især om at undgå fødevarer med hurtigt nedbrydeligt raffineret sukker - f.eks. det hvide sukker, som også findes i slik og kager. I stedet bør du spise de fødevarer, som bliver optaget i blodet over en længere og dermed mere stabil periode, og som indeholder andre næringsstoffer ud over blot sukker. Det gælder blandt andet frugt, grøntsager, fuldkorn, nødder, frø og bønner.

  • Mange fødevarer er blevet fremstillet for at appellere til din medfødte – og tilegnede – smag for sødt, salt og fedt.

    Du må gradvist overvinde din trang til at spise disse fødevarer.

    Og det er meget lettere at overvinde trangen, når de ikke er i nærheden.

    Lad være med at bringe de ting ind i dit hus, som du prøver at undgå, og/eller sørg for at de er ude af syne og svære at få fat på.

  • Har du stærk trang til søde sager, så prøv med friske frugter (eller mindre mængder tørrede frugter). Det vil tilfredsstille din trang til det søde på en sundere måde.

    Anvend frugt (og eventuelt grøntsager) som erstatning for slik og søde sager. Søde frugter, især tørrede frugter, er gode erstatninger (men undgå at spise for mange ad gangen).

    De sundeste erstatninger for søde sager er friske frugter. Du kan eventuelt også lave frugtis, frugtsalater eller frugtdesserter.

    Har du stærk trang til noget sødt efter dine måltider, så prøv

  • At spise lidt langsommere.
  • At spise lidt mindre.
  • At slutte af med et stykke frugt.
  • Gør hvad du kan for at indføre sunde, næringsrige kostvaner – og din trang til søde sager bliver efterhånden mindre.
  • Er du ofte træt eller udkørt, så gør noget for at organisere dit liv, så der også er plads til hvile og nok søvn.
  • Spormineralet Krom kan i nogle tilfælde hjælpe med at regulere blodsukkeret. Tag mindst 200 mcg. dagligt. Også andre mangler kan medvirke til en "ukontrollerbar" trang til søde sager eller stimulanser, så vær dækket ind med vitaminer, mineraler mv.
  • Er du overvægtig vil et sundt og fornuftigt slankeprogram, baseret på en bedre kost og livsstil, efterhånden hjælpe dig ned i vægt – uden du hele tiden behøver at kæmpe mod hang til søde sager o.l.
  • Når du ændrer kost og livsstil på en god måde, vil du efterhånden få mindre lyst til det usunde og mere lyst til det sunde. 
    Få inspiration fra bogen "Sikker Slank i 7 trin"
    Er du svært overvægtig - og føler dig direkte afhængig af søde sager, og evt. andre fødevarer, som du bare "skal" spise hver dag eller - bør du læse  bogen "Fat for life?" (Vil du altid være overvægtig?).

Copyright John Buhl. Sidst revideret 23 januar 2005

 

Gratis nyhedsbreve:

Ugeskrift for lægfolk er et gratis nyhedsbrev om sund kost, livsstil mv. Udkommer hver uge via e-mail.
Tilmeld dig her >>

Slankenyt er et gratis nyhedsbrev om overvægt og slankekure.
Tilmeld dig her >>

Vegetarbladet er et gratis nyhedsbrev om vegetarkost. Tilmeld dig her >>


Om overvægt og slankekure
Hvordan slank? (den vigtigste side om emnet)
Den grundlæggende årsag til overvægt
Vægtkontrol
Hurtigere vægttab
Slankenyheder


Hvordan rask?
Gennemgå disse sider i rækkefølge:
Hvordan rask?
1) Spis dig sundere
2) Undgå stimulanser
3) Sov godt
4) Dyrk motion
5) Få nok sol og frisk luft
6) Rask uden medicin


Sygdomme og symptomer
Hvad er sygdom?
Sygdoms trinvise udvikling


Medicin
Lægemidler
Helbreder medicin?
Bivirkninger
Nedtrapning af medicin
Naturmedicin


Om sundhed og velvære
Hvad er sundhed
Kroppens immunforsvar
Den ideelle kost
kost og sundhed


Bøger:

Hvordan Rask?
Bogen beskriver de ændringer i kost, livsstil mv., der styrker kroppens helbredende evner.
Læs mere her.


Kunsten at ændre vaner  | e-bog
En bog om hvorfor det er så svært at ændre vaner, og hvad du gør for alligevel at klare det!
Læs mere her


Zoneterapi - lær det selv | e-bog
Læs mere her


Sikker Slank
Ned i vægt på en sund og sikker måde.
Læs mere her.


Bøger og helseprodukter online

Spar 5 - 30 % på populære kosttilskud, naturlægemidler mv. her: helseonline.dk


Teksterne på nomedica.dk er skrevet/redigeret af John Buhl.

Har du spørgsmål, kommentarer e.l., kan du skrive til mig på john(a)nomedica.dk

 

Copyright Nomedica v/John Buhl. | Persondatapolitik

Vigtige brugerbetingelser: Indholdet på Nomedica.dk er udelukkende til informationsbrug. Oplysningerne må på ingen måde bruges som erstatning for nødvendig lægebehandling. De må ikke og kan ikke bruges som grundlag for at stille diagnoser eller fastlægge behandling. Læs mere her.