Ifølge diabetesforeningen har omkring 240.000 danskere fået diagnosen
diabetes, næsten lige så mange har sygdommen uden at vide det, og ca. 17 % af befolkningen (eller omkring 850.000 danskere) har forstadier til diabetes.
Får du medicin mod diabetes er det meget vigtigt, at du gennemfører alle
større ændringer i kosten i samråd med din læge. Medicinen skal løbende
justeres, efterhånden som behovet for medicin bliver mindre, ellers kan det
gå helt galt.
Kort fortalt er den bedste kost mod diabetes en sund og varieret
veganerkost uden sukker og olie. Det er også vigtigt at fravælge alle
raffinerede kornprodukter.
Generelle oplysninger
Diabetesforeningen, din læge og forskellige sider på nettet kan give dig
oplysninger om sygdommen og hvilken behandling, der normalt anvendes.
På denne side finder du oplysninger om en anden kost end den, der normalt
anbefales. Har du type 2 diabetes, og anvender disse oplysninger korrekt,
har du gode muligheder for at blive rask.
Udpluk fra relevante undersøgelser tidligere omtalt i Ugeskrift for
lægfolk
(Klik evt. på linkene for yderligere oplysninger, kommentarer og kilder
til nævnte undersøgelser)
Animalsk protein forbundet med øget risiko for diabetes. Risiko for at få
diabetes stiger med højere indtag af total protein og animalsk protein.
Forskerne
konstaterede, at for hver 5 % af kalorier fra protein i stedet for
kulhydrater eller fedt, steg risikoen for at udvikle diabetes med hele 30 %.
Indtagelse af vegetabilsk protein var ikke forbundet med risiko for diabetes. (uge 4, 2010)
Restaurantmad kan øge risiko for diabetes. Hamburgere og stegt kylling
giver markant øget risiko for diabetes. Forskerne fandt, at kvinder, som
spiste to eller flere restauranthamburgere per uge havde 40 % større risiko
for at udvikle type 2-diabetes, mens to eller flere måltider med stegt
kylling førte til 68 % stigning i risikoen for diabetes. (Uge
3, 2010)
En systematisk gennemgang af
i alt 12 videnskabelige studier vedr. en evt. sammenhæng mellem
indtagelse af kød og risiko for diabetes (en såkaldt meta analyse) viste:
Generel høj indtagelse af kød (alle former) var
forbundet med 17 % øget risiko for diabetes.
Rødt kød (svinekød, kalvekød, lammekød og andet kød
fra firbenede dyr) var forbundet med 21 % øget risiko.
Forarbejdet kød (pølser, bacon, kødpålæg o.l.) var
forbundet med 41 % øget risiko for diabetes.
(Uge 45, 2009)
Soja sænker kolesteroltallet hos patienter med type 2 diabetes. Et studie
viser, at de deltagere, der indtog sojaprotein, sænkede deres LDL
kolesterol (det dårlige kolesterol) og forholdet mellem det gode og
dårlige kolesterol blev væsentligt bedre sammenlignet med dem, der fik
mælkeprotein. (Uge
39, 2009)
En rapport fra den amerikanske diætistforening konkluderer bl.a., at
vegetarkost er forbundet med lavere forekomst af type 2 diabetes,
sammenlignet med ikke-vegetarer. (uge 35, 2009)
Der findes overbevisende bevis for at vegetarer har lavere forekomst af
bl.a. diabetes. (Uge
21, 2009)
Fedtrig kost svækker kognitiv funktion hos diabetikere. Diæter,
der er rige på mættet fedt og transfedt, og fattig på flerumættede
fedtsyrer, er forbundet med kognitive problemer hos diabetikere. Kvinder der
indtog mest mættet fedt og transfedt oplevede den største nedgang i evnen
til at tænke klart, sammenlignet med kvinder, der kun indtog lidt af disse
fedtstoffer. Mættet fedt findes især i animalske
fødevarer og kokosolie. (Uge 18, 2009)
Blot et æg dagligt giver 58 – 77 % øget risiko for at få diabetes,
sammenlignet med dem, der ikke spiser æg. (Uge
6, 2009)
En undersøgelse viser, at en kost rig på sojaprotein ser ud til at have en gavnlig virkning på
hjertet, blodårer og nyrer hos mennesker med type 2 diabetes og
nyresygdomme.
(Uge 18, 2008)
Regelmæssige fasteperioder kan mindske risikoen for hjertesygdom og
diabetes. Det viser en analyse af et større studie. Efter forskerne
havde justeret for andre faktorer, viste det sig, at periodevise faster var
forbundet med 54 % mindre risiko for hjertesygdom. Faste var også forbundet
med lavere forekomst af diabetes. Forskerne virker forbavset over de
positive virkninger, og mener at faste fortjener at blive udforsket
yderligere. (Uge 43,
2008)
Høj indtagelse af C-vitamin sænker risiko for diabetes. En kost,
der er rig på C-vitamin, mindsker risikoen for at få type 2 diabetes. Frugt og grønt er den væsentligste kilde
til C-vitamin i kosten.
(Uge 33, 2008)
Gåture mindsker risiko for diabetes. Mænd, som sagde at de gik mindst 21
minutter dagligt, havde 25 % mindre risiko for at få diabetes, sammenlignet
med de deltagere der gik 10 min. eller mindre dagligt. Det er sandsynligt at
gåture mindsker risikoen for diabetes ved at forbedre kroppens
insulinfølsomhed.
(Uge 41, 2007)
En traditionel middelhavskost — flere grøntsager, mere frugt, fisk og færre
animalske fødevarer — ser ud til at beskytte mod hjertesygdom og er
især gavnlig for mennesker med diabetes.
(Uge 32, 2007)
En kost rig på fuldkorn, grøntsager og kostfibre — der samtidig indeholder
mindre kød og fedt — er med til at reducere risikoen for at udvikle
diabetes. (Uge 30, 2007)
Selen hjælper ikke mod diabetes — måske tværtimod.
Det største og længste kliniske forsøg, der sammenligner virkningen af
selentilskud med placebo (snydemedicin), har vist, at tilskud af selen ikke
virker mod diabetes, men måske endda kan øge risikoen for diabetes. Der skal foretages flere undersøgelser, for at be- eller afkræfte
undersøgelsens konklusioner, men indtil videre fraråder de forskere, der
stod for undersøgelsen, selentilskud ud over en normal dagsdosis i en daglig
vitamintablet (ca. 50 mikrogram).
(Uge 29, 2007).
En kost med mange kostfibre fra kornprodukter og høj indtagelse af magnesium
er forbundet med lavere risiko for type 2 diabetes. (Uge 20, 2007)
Kvinder med diabetes, som indtager mest kød eller andre animalske
fødevarer, der er rige på jern, er 50 % mere tilbøjelige til at udvikle
hjertesygdomme, sammenlignet med de kvinder, der havde den laveste
indtagelse. (Uge 03,
2007)
Hvad du kan gøre
Får du medicin mod diabetes er det meget vigtigt, at du etablerer et
godt samarbejde med din læge. Læs evt. mere om
nedtrapning
af medicin.
Diabetikere fravælger alle raffinerede kulhydrater som sukker o.l.,
og når der indtages kornprodukter er det udelukkende fuldkornsprodukter.
Kom ned i vægt, hvis du er overvægtig i form af for meget fedt på
maven (den usunde bugfedt, der fremmer sygdomme som fx diabetes). Læs mere om
et sundt og sikkert
vægttab, og få evt. opbakning via
www.slankeklub.dk (medlemskabet er gratis)
Læs bogen: Dr. Neal Barnard’s Program for Reversing Diabetes
og/eller artikler på hans hjemmeside (og se evt. også nogle af hans foredrag). Barnard har påvist, hvordan en veltilrettelagt veganerkost
effektivt kan forebygge og behandle diabetes.
Her tre videoklip, hvor to læger forklarer, hvorfor
veganerkosten virker mod diabetes (på
engelsk).
Veganerkost som kur mod diabetes (1 af 3)
Veganerkost som kur mod diabetes (2 af 3)
Veganerkost som kur mod diabetes (3 af 3)
Gratis nyhedsbreve:
Ugeskrift for lægfolk er et gratis nyhedsbrev om sund kost,
livsstil mv. Udkommer hver uge via e-mail.
Tilmeld dig her >>
Slankenyt er et gratis nyhedsbrev om overvægt og slankekure.
Tilmeld dig her >>
Vigtige brugerbetingelser: Indholdet
på Nomedica.dk er udelukkende til informationsbrug. Oplysningerne må
på ingen måde bruges som erstatning for nødvendig lægebehandling. De
må ikke og kan ikke bruges som grundlag for at stille diagnoser
eller fastlægge behandling.
Læs mere her.