Nomedica - den naturlige løsning

Om Nomedica Hvordan rask? Hvordan slank? Emner Butik
Til Nomedica startside Nomedica på Facebook   Ugeskrift for Lægfolk ARKIV  

 


Naturmedicin

For snart mange år siden studerede jeg alt, hvad jeg kunne støve op om naturmedicin.

På klinikken var hylderne fyldt op med omtrent alle de naturmedicinske præparater, der kunne skaffes i Danmark … og lidt flere.

Eftersom mange fik det bedre, blev jeg en af de varmeste fortalere for naturmedicin, og skrev et halvt hundrede artikler om emnet.

Efterhånden gik det op for mig, at virkningen som regel kun var midlertidig.

Mange sundhedsbevidste mennesker føler modstand imod at indtage medicin. I stedet bruger de så naturmedicin imod diverse skavanker og sygdomme.

Men ...

Er naturmedicin en god løsning?

Mange udtræk og ekstrakter fra urter får kroppen til at reagere på en eller anden måde. Er virkningen kraftig nok, til at symptomer eller sygdomsforløb ændrer sig, kalder vi det naturmedicin.

Naturmedicin virker, fordi den indeholder "medicinske" stoffer - meget på samme måde som den medicin du køber på apoteket.

Færre bivirkninger ganske vist – og på andre måder mere sikkert end syntetisk medicin – men alligevel.

Patienten blev ikke syg, fordi han manglede de medicinske stoffer, som naturmedicinen indeholder.

Det var ikke mangel på echinacea (meget anvendt naturmedicin), der fik næsen til at løbe. At echinacea kan få næsen til at løbe mindre lidt hurtigere, gør både patienter og behandlere glade.

Hvad de overser er, at virksom naturmedicin også har bivirkninger! Bivirkningerne er måske svage eller lette for kroppen at klare. Måske bemærker du slet ikke de negative virkninger, der følger med, men de er der.

I princippet vil alle medicinske stoffer, som får kroppen til at reagere, også have bivirkninger. Jo kraftigere virkning, desto kraftigere bivirkninger.

Naturmedicin indeholder (som regel) ikke substanser, som kroppen er biologisk tilpasset. Det er fremmede stoffer for kroppen, som den ofte reagerer imod.

(Det er i øvrigt sædvanligvis kroppens reaktion mod de medicinske stoffer, der udgør både virkning og bivirkning).

Medicinske substanser kan i nogle tilfælde forhindre, at kroppen får mulighed for at fuldføre en sygdomsproces (læs helbredelsesproces) fuldt ud.

Sygdommen vender tilbage igen eller udarter sig senere på andre måder.

Der er undtagelser. De præparater, som indeholder næringsstoffer er gavnlige (altså de stoffer, som kroppen er biologisk tilpasset, som er kendte for kroppen, som udfører en naturlig funktion i kroppen).

Blåbær er sunde. Blåbærekstrakt kan gavne kredsløbet, synet mv. Men her er det et næringsstof, som kroppen kender og har gavn af.

Der er mange eksempler på den slags gode og gavnlige præparater. Næsten alt hvad du kan spise, og som kroppen har gavn af som mad, kan i koncentreret form gavne i forskellige situationer.

Kosttilskud, som indeholder aminosyrer, fedtsyrer, vitaminer, mineraler, sporstoffer, antioxidanter, fytokemikalier eller andet, som kroppen er biologisk tilpasset, og som har en ernæringsmæssig betydning, kan i mange situationer være gavnlige at indtage.

Indhold af "medicinske" stoffer (uanset hvor god en virkning de tilskrives), bør du derimod være på vagt overfor og som regel helt undgå.

Naturmedicin kan i nogle tilfælde være udmærket, når den anvendes som erstatning for en mere risikofyldt medicinsk behandling, men det vigtigste er at tilvejebringe de bedste betingelser for kroppens helbredende processer.

Mange drikker urtete for at styrke bestemte organer, lindre på symptomer, forebygge sygdomme, for at slappe af, sove, mod træthed osv.

Husk blot, at ...

Mange urter indeholder medicinske stoffer

De fleste prøver urter eller anden naturmedicin, fordi de med rette er utrygge ved moderne medicin.

Paradoksalt nok indeholder urtemedicin de samme eller lignende medicinske stoffer, som findes i moderne medicin. Sædvanligvis i meget mildere form og trods alt mere naturlig, end den medicin, der er fremstillet syntetisk i et laboratorium.

Men vi kommer ikke udenom, at medicin og naturmedicin ikke er nær så forskellige, som de fleste tror.

Når medicinfirmaer fremstiller medikamenter, har de som regel først opdaget stoffet og dets virkning i urter. Derefter fremstilles det af kemisk vej i koncentreret form.

Udtræk fra kendte og især mindre kendte plantebestanddele er blevet anbefalet i behandlingen af alskens sygdomme, i en grad så enhver sygdom synes at kunne helbredes af bestemte urter.

De mere uskyldige urter, som fx kamille eller mælkebøtter, er givetvis uskadelige i moderate mængder, men det kan man ikke sige om flere af de mere fremmedartede urter, som anvendes.

Der mangler meget forskning på området, men der opdages og beskrives til stadighed bivirkninger ved indtagelse af sådanne urter.

I mange tilfælde opleves en positiv virkning af naturmedicin, men at et virksomt stof kan fjerne et sygdomssymptom betyder ikke nødvendigvis, at det gavner sundheden.

På længere sigt kan anvendelsen af visse lægeplanter være med til at svække og forgifte kroppen, også selvom den umiddelbare virkning er opkvikkende, beroligende eller lindrende!

Spørgsmålet er ...

Er naturmedicin naturligt for kroppen?

Selv om mange urter og andre former for naturmedicin siges at være naturlige, er de ikke nødvendigvis naturlige for kroppen.

Kroppen er biologisk tilpasset:

 • Frisk luft
 • Solskin
 • Vand
 • Næringsstoffer
 • Bevægelse.

De virksomme "medicinske" stoffer i urter er sædvanligvis ikke næringsstoffer, som kroppen er biologisk tilpasset.

Kroppen ser dem ofte som indtrængende fjender, og reagerer imod dem. Der er netop denne reaktion mod de "medicinske" bestanddele, der udgør virkning og bivirkning.

De mest „virksomme" er generelt de farligste!

I modsætning til hvad de fleste tror, har naturen ingen lægemidler mod sygdom. Den helbredende kraft er iboende i den levende organisme.

Medicin der virker — og derved er i stand til at ændre et naturligt sygdomsforløb — er på længere sigt skadelig for sundheden. Det samme gælder for virksomme urter.

Ikke nok med det ...

Visse lægeplanter kan forgifte kroppen

Urtebade, urtete, urteomslag, naturlægemidler mv. kan være udmærkede i mange situationer, men det er en alvorlig fejltagelse, hvis du tror, at de ikke kan give bivirkninger (skadelige virkninger).

Når en person bliver syg, er spørgsmålet ikke kun om han/hun skal vælge traditionel eller alternativ medicin/behandling.

Der er tre valgmuligheder:

 1. Traditionel medicin og behandling
 2. Alternativ medicin eller behandling
 3. Ingen medicin eller behandling, men fjernelse af årsag og tilvejebringelse af bedre livsbetingelser.

I modsætning til, hvad de fleste tror, er det tredje valg — som Nomedica repræsenterer — ofte den sikreste og bedste løsning.

Ved sygdom har de fleste et stærkt ønske om, at finde og starte på en behandling eller kur, men ...

Det bedste valg er ofte at undgå medicin og behandling

Det kan være udmærket at modtage behandling ved sygdom ... men det kan også gøre ondt værre.

Kroppens helbredende evner er et resultat af mange millioner års udvikling. Det er derfor en naturlig evne i enhver organisme, at gøre det mest hensigtsmæssige under sygdom.

Enhver behandling eller medicin, som forstyrrer kroppens iboende evne til helbredelse, vil svække sundheden — også selv om der opnås en umiddelbar lindring!

Givet muligheden for det, vil kroppen helbrede sig selv.

I visse tilfælde er det en fordel at indtage naturmedicin eller modtage behandling, men det er sjældent nogen god idé at eksperimentere på egen hånd.

Og hvis du endelig vil behandles for symptomer og sygdomme, er det generelt mere sikkert at vælge alternative behandlingsformer og naturmedicin, frem for receptpligtig medicin og anden traditionel behandling. Men snak altid med din læge først, og få hans accept, får du evt. forsøger at erstatte lægeordineret medicin med naturmedicin.

Hvad du kan gøre ved sygdomme og skavanker

 • Oplever du symptomer eller problemer med helbredet, så vurder, hvad du kan gøre for at støtte kroppens selvhelbredende processer — hvordan du kan forbedre din kost, din livsstil, dine livsbetingelser mv.
  Og vær konsekvent med at foretage de nødvendige ændringer.
 • Indtag kun de kosttilskud og præparater, som indeholder de næringsstoffer o.l., som kroppen har brug for. Hold dig fra nye "mirakelmidler" — især hvis de ikke er godkendt af Lægemiddelstyrelsen (en godkendelse er ingen garanti for virkning eller sikkerhed, men betyder dog at virkninger og bivirkninger er så godt dokumenteret, at præparatet kan registreres)
 • Du kan anvende homøopatiske midler, hvis du ønsker (de er uden egentlige medicinske stoffer, idet de er fortyndet en million gange eller mere)
 • Brug eventuelt milde naturmidler i kortere perioder, når de kan erstatte farligere medikamenter (snak med din læge)
 • Sundhed opstår ved at fjerne årsagen til sygdom og tilvejebringe de bedste livsbetingelser (ikke blot ved at tage et eller andet præparat). Derfor læs og følg anvisningerne i bogen Hvordan rask

Copyright John Buhl. Sidst revideret 21. juli 2010

 

Gratis nyhedsbreve:

Ugeskrift for lægfolk er et gratis nyhedsbrev om sund kost, livsstil mv. Udkommer hver uge via e-mail.
Tilmeld dig her >>

Slankenyt er et gratis nyhedsbrev om overvægt og slankekure.
Tilmeld dig her >>

Vegetarbladet er et gratis nyhedsbrev om vegetarkost. Tilmeld dig her >>


Om overvægt og slankekure
Hvordan slank? (den vigtigste side om emnet)
Den grundlæggende årsag til overvægt
Vægtkontrol
Hurtigere vægttab
Slankenyheder


Hvordan rask?
Gennemgå disse sider i rækkefølge:
Hvordan rask?
1) Spis dig sundere
2) Undgå stimulanser
3) Sov godt
4) Dyrk motion
5) Få nok sol og frisk luft
6) Rask uden medicin


Sygdomme og symptomer
Hvad er sygdom?
Sygdoms trinvise udvikling


Medicin
Lægemidler
Helbreder medicin?
Bivirkninger
Nedtrapning af medicin
Naturmedicin


Om sundhed og velvære
Hvad er sundhed
Kroppens immunforsvar
Den ideelle kost
kost og sundhed


Bøger:

Hvordan Rask?
Bogen beskriver de ændringer i kost, livsstil mv., der styrker kroppens helbredende evner.
Læs mere her.


Kunsten at ændre vaner  | e-bog
En bog om hvorfor det er så svært at ændre vaner, og hvad du gør for alligevel at klare det!
Læs mere her


Zoneterapi - lær det selv | e-bog
Læs mere her


Sikker Slank
Ned i vægt på en sund og sikker måde.
Læs mere her.


Bøger og helseprodukter online

Spar 5 - 30 % på populære kosttilskud, naturlægemidler mv. her: helseonline.dk


Teksterne på nomedica.dk er skrevet/redigeret af John Buhl.

Har du spørgsmål, kommentarer e.l., kan du skrive til mig på john(a)nomedica.dk

 

Copyright Nomedica v/John Buhl. | Persondatapolitik

Vigtige brugerbetingelser: Indholdet på Nomedica.dk er udelukkende til informationsbrug. Oplysningerne må på ingen måde bruges som erstatning for nødvendig lægebehandling. De må ikke og kan ikke bruges som grundlag for at stille diagnoser eller fastlægge behandling. Læs mere her.