Den grundlæggende
årsag til overvægt
Overvægt skyldes indtagelse af flere
kalorier, end der bliver brugt.
Nogle mennesker har lettere ved at oplagre overskud
af kalorier som fedt, end andre. Og nogle af os kan spise næsten hvad som helst, uden at
oplagre overskuddet på sidebenene (ofte til stor ærgrelse for dem der føler, at de
tager på, blot de tænker på mad).
Det har måske noget med arveanlæg at gøre, men uanset
om den overvægtige eventuelt har lettere ved at oplagre kalorier som fedt, end mange
andre, er den grundlæggende årsag til overvægt, at indtagelsen er større end
forbruget af kalorier.
De fødevarer, som du i særlig grad tager på af, er de
usunde kalorierige fødevarer - især fedt og raffinerede kulhydrater
(f.eks. sukker og hvidt mel).
Lad os se, om vi kan besvare nogle grundlæggende og
vigtige spørgsmål.
- Hvad er grunden til, at de fleste mennesker indtager langt
flere kalorier, end de har brug for?
- Hvorfor virker de usunde (og fedende) fødevarer ofte mere
tillokkende, end de sunde?
- Hvorfor er det så svært for de fleste at indføre de
nødvendige ændringer i kost og livsstil?
Fordi kroppen helt instinktivt vil hige efter de
mest kalorierige fødevarer.
Ikke nok med det ...
Den moderne kost er fremstillet, så den appellerer til din appetit
(aroma, farvestoffer, krydderier og endog vanedannende stoffer mv.).
Du kommer derfor alt for let til at indtage for mange
kalorier, samtidig med at du får for få vitaminer og andre livsvigtige stoffer.
Når du sætter dig for at forbedre din kost og livsstil, er du oppe imod svære odds! Din
krop higer nemlig rent instinktivt efter kalorierige fødevarer og forsøger at spare på
sine energireserver (blandt andet sine fedtdepoter).
Det er helt naturligt hos alle mennesker, men har
du let ved at tage på, resulterer det i overvægt.
Hos vore forfædre, som levede frit i naturen, opstod der
ofte perioder med mangel på mad. Derfor bidrog kroppens indbyggede trang til
kalorierige fødevarer til overlevelse.
Her i vor moderne verden er der ingen mangel på mad.
Tværtimod er der et kolossalt udbud af fødevarer — især af de kalorierige. Derfor er
din krops indbyggede higen efter de mere kalorierige fødevarer med til at gøre vægttab
til en besværlig affære!
Vore forfædre kendte ikke til hvidt mel, hvidt sukker,
slik, aromastoffer, farvestoffer, kunstige sødestoffer osv. Hvilket er en af
forklaringerne på at overvægt var en sjældenhed.
Et andet problem er, at der i de civiliserede lande er
meget lidt brug for fysisk bevægelse og anstrengelse. Biler og andre transportmidler gør
det muligt at komme frem stort set uden at vi anstrenger os.
Vi behøver hverken samle, dyrke eller jage for at få
mad på bordet. Vi henter den blot fra supermarkedet.
Også vaskemaskiner, fjernsyn, og en lang række andre
moderne bekvemmeligheder, gør det let at spare på kalorierne i dagligdagen.
En kombination af for lidt bevægelse og indtagelse af
for mange kalorier:
- Øger tendensen til overvægt
- Øger risikoen for en lang række
sygdomme
- Forkorter livet
Vi bliver tykkere og tykkere, fordi vi generelt
bevæger os mindre og mindre, samtidig med at vi indtager for mange kalorier.
Omvendt vil en forholdsvis kaloriefattig kost (som
hovedsagelig består af mange grøntsager, frugter, bælgfrugter og fuldkornsprodukter)
sammen med tilstrækkelig fysisk aktivitet:
- Sikre en slank og stærk krop
- I væsentlig grad mindske forekomsten
af en lang række sygdomme
- Øge velvære og vitalitet
- Forlænge livet.
En sund og slankende kost består af:
- Fødevarer, der er rige på vitaminer, mineraler,
fytokemikapier, antioxidanter og andre livsvigtige stoffer
- Fødevarer, som ikke indeholder eller kun indeholder et
minimum af skadelige stoffer.
- Fødevarer, som generelt har et forholdsvis lille eller
moderat indhold af kalorier.
Med andre ord så bør kosten have et højt
indhold af næringsstoffer i forhold til kalorierne.
Læs mere om et sundt slankeprogram
på slankeprogram.dk
Copyright John
Buhl, Sidst revideret 20 januar 2012
|