Nomedica - den naturlige løsning

Om Nomedica Hvordan rask? Hvordan slank? Emner Butik
Til Nomedica startside Nomedica på Facebook   Ugeskrift for Lægfolk ARKIV  

 


     

Nedtrapning og udtrapning af medicin

Sundhed opnås ved at fjerne årsagen til sygdom og tilvejebringe de bedste livsbetingelser — ikke blot ved at tage et eller andet præparat eller modtage behandling.

Alligevel propper vi piller i syge og raske som aldrig før.

Bliver de derefter afhængige og syge af medicinen, er det bare ærgerligt. Det er nærmest deres egen sag. Fx findes der mindst 100.000 mennesker i Danmark, der er afhængige af benzodiazepiner (blandt andet brugt som nerve- og sovemedicin), og der er stor set ingen hjælp at hente, når afhængige patienter ønsker at blive afvænnet.

Jeg har altid understreget, at nedtrapning af medicin skal foregå i samråd med lægen. Samtidig har det været frustrerende at opleve, hvor dårlige læger generelt er til at hjælpe deres patienter med at slippe medicinen igen.

De ved ganske enkelt for lidt om, hvordan de hjælper deres patienter med at nedtrappe eller ophøre med medicin, og gør generelt alt for lidt for at få deres patienter til at nedtrappe eller ophøre med medicin, når det er muligt. 

Naturligvis er der mange der tager medicin, fordi de har brug for den — i det mindste i en periode — men de fleste tager unødvendig medicin, fordi de tror, de ikke har andre muligheder.

Tager du medicin, får du nok svært ved at komme væk fra at indtage medicin, medmindre du ved, hvordan du får det bedre uden medicin.

Anvend derfor først og fremmest principperne beskrevet i bogen Hvordan Rask? og kort beskrevet her. Når du så begynder at få det bedre, er det tid til at snakke med din læge om at nedtrappe medicinen.

Enhver nedtrapning eller udeladelse af medicin bør foregå i samråd med din læge. Siger lægen, at du ikke kan undvære din medicin, så find ud af hvorfor din læge mener, at du er så afhængig af medicinen.

Hvis du ikke er tilfreds med din læge, eller hvis du ikke er sikker på om det, din læge fortæller dig, er rigtigt, så spørg en eller flere andre læger til råds.

Hvordan og hvor hurtigt, du kan komme væk fra at bruge medicin, kommer helt an på:

Noget medicin kan du måske droppe med det samme. Anden medicin skal nedtrappes langsomt for ikke at give alvorligt ubehag eller direkte skade kroppen. Snak med lægen om at nedtrappe medicinen, så snart du begynder at få det bedre.

Tips til nedtrapning

Der er ingen lette løsninger, hvis du skal nedtrappe et årelangt forbrug af medicin, men gør du det rigtigt, bliver det lettere og til at holde ud.

  • Læg en plan. Tager du medicin er det derfor vigtigt med det samme at lægge en plan for nedtrapning og ophør af medicinen. Dit mål er at komme helt væk fra at bruge medicin, hvis det på nogen måde er muligt, og så snart det er muligt. Hvis du ikke kan undvære medicin, er det blot så meget desto vigtigere, at du på alle måder lever så sundt som muligt

  • Når du begynder at få det bedre, er det tid til at snakke med din læge om at nedtrappe medicinen, også selv om lægen eventuelt tidligere var imod nedtrapning/udtrapning. Målet er at blive så rask, at du ikke længere behøver at indtage medicin. Hvornår det er forsvarligt at nedtrappe eller ophøre med medicin, er op til din læge. Hvis du føler, at du har fået det bedre, men din læge alligevel ikke mener, at du kan nedtrappe medicinen, er det måske på tide, at du opsøger en anden læge. Du kan altid få en anden læges mening, hvis du er usikker med hensyn til din læges vejledning og vurdering

  • Sørg for nok uforstyrret søvn. Både medicinen, og de abstinenser der kan opstå, når du nedtrapper medicinen, kan øge dit søvnbehov. Sørg for nok søvn om natten og tag gerne en lur midt på dagen

  • Gå en tur i frisk luft hver dag — gerne ved skov, strand eller i en park. Det klarer tankerne. Abstinenserne kan ofte inkludere nedtrykthed, træthed eller lignende — og en travetur i naturen kan både klare tankerne og give humøret et løft

  • Følg kostrådene her (medmindre lægen eller anden sagkyndig har sat dig på en bestemt diæt på grund af sygdom)

  • Mild massage, zoneterapi og lignende kan måske lindre på ubehagelige abstinenser. Vent med yderligere nedtrapning indtil abstinenserne ved en dosis er forsvundet eller mindsket væsentligt. Læs eventuelt bogen Zoneterapi — lær det selv, og giv dig selv lidt zoneterapi eller få en anden til at give dig zoneterapi efter bogens anvisninger

  • Vær tålmodig. Ikke alle symptomer under nedtrapning skyldes medicin. Medicin har muligvis undertrykt eller lindret på den smerte, depression, uro, angst eller andre psykiske eller fysiske symptomer, som medicinen blev taget imod. Disse kan komme op til overfladen igen, men vil som regel forsvinde sammen med abstinenserne, når blot du nedtrapper langsomt og sideløbende indfører væsentlige forbedringer i kostvaner og livsstil 

  • Tilstrækkelig støtte og opbakning kan være altafgørende for succes med aftrapning af medicin — især når det gælder vanedannende medicin.

Fokuser på at forbedre din livsstil og dine livsvilkår, og nedtrap medicin, når det bliver muligt, i samråd med lægen.

Sidst revideret 05. januar 2010

 
     

Gratis nyhedsbreve:

Ugeskrift for lægfolk er et gratis nyhedsbrev om sund kost, livsstil mv. Udkommer hver uge via e-mail.
Tilmeld dig her >>

Slankenyt er et gratis nyhedsbrev om overvægt og slankekure.
Tilmeld dig her >>

Vegetarbladet er et gratis nyhedsbrev om vegetarkost. Tilmeld dig her >>


Om overvægt og slankekure
Hvordan slank? (den vigtigste side om emnet)
Den grundlæggende årsag til overvægt
Vægtkontrol
Hurtigere vægttab
Slankenyheder


Hvordan rask?
Gennemgå disse sider i rækkefølge:
Hvordan rask?
1) Spis dig sundere
2) Undgå stimulanser
3) Sov godt
4) Dyrk motion
5) Få nok sol og frisk luft
6) Rask uden medicin


Sygdomme og symptomer
Hvad er sygdom?
Sygdoms trinvise udvikling


Medicin
Lægemidler
Helbreder medicin?
Bivirkninger
Nedtrapning af medicin
Naturmedicin


Om sundhed og velvære
Hvad er sundhed
Kroppens immunforsvar
Den ideelle kost
kost og sundhed


Bøger:

Hvordan Rask?
Bogen beskriver de ændringer i kost, livsstil mv., der styrker kroppens helbredende evner.
Læs mere her.


Kunsten at ændre vaner  | e-bog
En bog om hvorfor det er så svært at ændre vaner, og hvad du gør for alligevel at klare det!
Læs mere her


Zoneterapi - lær det selv | e-bog
Læs mere her


Sikker Slank
Ned i vægt på en sund og sikker måde.
Læs mere her.


Bøger og helseprodukter online

Spar 5 - 30 % på populære kosttilskud, naturlægemidler mv. her: helseonline.dk


Teksterne på nomedica.dk er skrevet/redigeret af John Buhl.

Har du spørgsmål, kommentarer e.l., kan du skrive til mig på john(a)nomedica.dk

 

Copyright Nomedica v/John Buhl. | Persondatapolitik

Vigtige brugerbetingelser: Indholdet på Nomedica.dk er udelukkende til informationsbrug. Oplysningerne må på ingen måde bruges som erstatning for nødvendig lægebehandling. De må ikke og kan ikke bruges som grundlag for at stille diagnoser eller fastlægge behandling. Læs mere her.