|
Den
ideelle kost
Hvis du er lidt forvirret med hensyn til,
hvilken kost der er sund, er det forståeligt nok. Snart siger eksperterne jo det ene,
snart det andet.
Men har du først forstået nogle grundlæggende principper, begynder tingene at falde
på plads.
Hvad er da de sundeste fødevarer?
Det er de fødevarer som indeholder flest næringsstoffer i forhold til deres
indhold af kalorier.
Næringsstoffer er alle de stoffer, som kroppen skal have tilført for at kunne holde
sig i live og fungere optimalt. Det er f.eks. proteiner, livsvigtige fedtsyrer, vitaminer,
mineraler, fibre, antioxidanter, fytokemikalier mv.
Vi kan forholdsvis let opstille en liste over hvilke kategorier af fødevarer, der
generelt indeholder flest sunde stoffer i forhold til kalorier.
På toppen af denne liste kommer bladgrønt, andre grøntsager og frugter – netop de
fødevarer, som flere undersøgelser har vist kan forebygge en lang række sygdomme, øge
levealderen, forbedre humøret og i nogle tilfælde være med til at helbrede sygdomme.
Det er derfor at overvægtige, som taber sig ved at følge et
fornuftigt slankeprogram, hvor kosten er rig på næringsstoffer i forhold til
kalorier, ikke alene kommer ned i vægt, men ofte føler sig sundere end de nogensinde tidligere
har oplevet.
Det er også de samme fødevarer, som bogen "Hvordan rask?" anbefaler ved
sygdom (sammen med de andre trin til bedre livsbetingelser, beskrevet i
bogen).
Når vi vurderer kosten ud fra dette princip samtidig med at vi tager i
betragtning hvilke skadelige stoffer, der eventuelt findes i fødevarerne er det
muligt at vurdere hvor sunde de enkelte fødevarer generelt er.
Der vil dog altid være individuelle faktorer, der gør at bestemte fødevarer og
sammensætninger er at foretrække frem for andre. Men her er en generel liste over
kategorier af fødevarer, baseret på dette princip. De sundeste først:
- Bladgrønt (kørvel, spinat, grønkål, romainesalat, iceberg, hovedsalat,
kinakål o.l.)
- Andre grøntsager, spiselige svampe og friske frugter
- Bønner, linser, tørrede ærter
- Fuldkornsprodukter
- Nødder, mandler, frø og avocadoer (bør muligvis komme før
fuldkornsprodukter overfor)
- Fisk
- Mælk og mejeriprodukter
- Andre animalske fødevarer som kød, fjerkræ, æg.
Hvis du indtager en kost, som indeholder 90 100 procent meget næringsrige
fødevarer (i forhold til kalorier), har du væsentlig større chancer for at holde
kroppen sund og rask hele livet.
En anden gevinst ved at spise mange fødevarer fra toppen af denne liste er, at det
netop er fødevarer med et lavt kalorieindhold i forhold til næringsstoffer, som
medvirker til øget levealder.
Læs eventuelt også artiklen sund slankekost.
Sidst revideret 14. maj 2006
|
|