Nomedica - den naturlige løsning

Om Nomedica Hvordan rask? Hvordan slank? Emner Butik
Til Nomedica startside Nomedica på Facebook   Ugeskrift for Lægfolk ARKIV  

 


Sådan taber du dig ... hurtigere

Når du vil ned i vægt handler det om at ændre din kost og livsstil på en sund og fornuftig måde.

Det gælder også, når det skal gå stærkt!

Gør præcist som beskrevet nedenfor, og det vil gå rimeligt stærkt med at tabe overskydende kilo.

Du bliver sandsynligvis nødt til at undvære mange af de fødevarer, du er vant til at spise, samtidig med at du begynder at spise større mængder af de fødevarer, du måske ikke plejer at spise ret meget af. Du risikerer derfor at opleve en kort periode i starten med stærk trang til den mad, du plejer at spise. Men det er hurtigt overstået, og er til at holde ud i forhold til de resultater, du vil opnå.

Her er ...

12 trin til et hurtigere vægttab

Brug disse trin til at komme godt i gang med at tilrettelægge en kost og livsstil, der passer til netop dit temperament og dit liv.

For det første…

(1) Drik, når du er tørstig, men kun kaloriefri væske

Måske er det netop fra det, du drikker, du får de ekstra kalorier, som sætter sig.

Flydende kalorier mætter nemlig ikke ret godt, og kan let medvirke til, at du indtager for mange kalorier.

Sodavand, juice, øl og vin er eksempler på drikkevarer, som indeholder kalorier, der let sætter sig — ganske enkelt fordi du ikke bliver ordentlig mæt i forhold til de kalorier, du indtager.

Hvis du erstatter kalorieholdig væske med vand, er det med til at få din vægt ned og forbedre din generelle sundhed.

Hold dig helt fra alkohol, når du ønsker et hurtigt vægttab. Alkohol indeholder alt for mange kalorier uden at mætte.

Lær at drikke vand eller andre drikkevarer uden kalorier, når du er tørstig.

Nogle mennesker vil af og til forveksle tørst med sult. Hvis det måske også gælder dig, så prøv at drikke et glas vand i stedet for at spise, når du oplever en fornemmelse af sult på tidspunkter, hvor du egentlig ikke burde være sulten — eller får du trang til et eller andet, uden du helt er klar over hvad det er. Vent ti minutter og spis kun, hvis du stadig er sulten.

De mest slankende fødevarer, vi har, er grønsager.

Derfor...

(2) Spis mange grønsager

Grønsager er den bedste kategori af fødevarer, når du ønsker at tabe dig. De er sprængfyldt med livsvigtige stoffer, og de fleste er meget fattige på kalorier.

Spis alle de grønsager du orker — og gerne endnu flere :-)

Prøv dig frem med forskellige slags grønsager og forskellige tilberedningsmuligheder. Find de grønsager, som du kan lide. Der er ingen grund til at kæmpe dig igennem en stor portion spinat, hvis du ikke kan fordrage det.

Du kan ikke tage på af de fleste grønsager, uanset hvor meget og hvor ofte du spiser dem, men du kan tage på af det tilbehør, du bruger til dine grønsager. Vælg derfor en kaloriefattig dressing, eller vælg at spise dem, som de er, uden tilbehør.

Stivelserige grøntsager som kartofler, gulerødder, selleri mv., mætter i mange tilfælde godt (det gælder fx kartofler), men de indeholder også flere kalorier, end de fleste andre grønsager.

Når du spiser kogte grønsager er det især fint at vælge de ikke-stivelseholdige grønsager som champignon, spinat, broccoli, grønkål, squash, asparges, aubergine, blomkål, løg mv. De er næringsrige og mætter godt i forhold til deres kalorieindhold.

Nogle grønsager er specielt gode som slankekost. Det er dem, der indeholder så få kalorier, i forhold til hvor meget de mætter, at du umuligt kan tage på af dem. Ja faktisk taber du dig hurtigere, jo flere du spiser af dem. Det gælder alle grønsager med grøn farve i kalorietabellen her, når du spiser dem rå. Du kan bogstavelig talt spise dig slank i disse grønsager som råkost.

Spis derfor mange rå fødevarer som grønne salater, agurker, tomater, peberfrugter, radiser mv.

(3) Spis gerne frugt … men ikke for meget

Friske frugter er en vigtig del af en sund kost. Brug fx frisk frugt som dessert, snacks eller mellemmåltider, hvis de tager din trang til søde sager e.l.

Frisk frugt er sundere og indeholder færre kalorier end is, almindelige desserter mv.

Hold dig helt fra bananer, dadler, figner og alle tørrede frugter. De indeholder for mange kalorier, når det skal gå stærkt!

Bær indeholder mange kostfibre og er generelt kaloriefattige (gælder dog ikke søde kirsebær og andre søde bær), og så tyder undersøgelser endda på, at blåbær (og måske også andre bær) kan være med til at bekæmpe mavefedt.

(4) Få protein fra sunde kilder

Selv om kød og andre animalske fødevarer er proteinrige, er det godt både for din vægt og din sundhed at holde igen med kød, fjerkræ, æg, fede fisk og mejeriprodukter.

Du kan spise begrænsede mængder magert kød, kalkun og andre fedtfattige animalske fødevarer. Du kan fx anvende små til moderate mængder fedtfattige mejeriprodukter som hytteost, skummetmælk eller kærnemælk — men ingen ost, yoghurt, sødmælk o.l.

Du kan sagtens tabe dig, selv om du spiser moderate mængder magre animalske fødevarer, men det er sundere og mere effektivt kun eller næsten kun at spise vegetabilske fødevarer.

En fornuftig vegetarkost er fx både en sund og effektivt slankekost.

Læs evt. mere om det i:

Grøntsager er i sig selv en god kilde til protein.

Læs evt. mere om det i Ugeskrift for lægfolk nr. 14, afsnittet vegetarkost og sundhed.

Bælgfrugter er god slankemad. Eksempler på bælgfrugter er kikærter, linser, bønner og ærter. De er velegnede i alle retter, også i supper og råkostsalater. De er mættende, fordi de indeholder en speciel form for kostfibre, og fordi de er proteinrige. Samtidig er bælgfrugter fattige på kalorier, i forhold til hvor meget de mætter, og hvor næringsrige de er.

(5) Vælg sunde kilder til kulhydrater – og undgå HELT de raffinerede kulhydrater

De usunde kulhydrater er dem, der forstyrrer dit blodsukker, indeholder for få næringsstoffer i forhold til deres kalorieindhold og let bliver omdannet til fedt. Det gælder raffinerede kulhydrater som sukker og hvidt mel. Undgå derfor alle former for raffinerede kulhydrater.

Spis kun begrænsede mængder kulhydrater i form af brød og pasta.

Du kan bruge lidt frisk frugt som dessert eller "slik", hvis du bare ”skal” have lidt sødt, men ingen sukker, slik, chokolade o.l.

Vælg fuldkornsbrød frem for franskbrød; brune ris frem for de hvide; fuldkornspasta frem for den almindelige osv.

Undgå at spise for meget brød, og spis kun rigtig fuldkornsbrød, ikke blot det grove brød eller de ”fuldkornsprodukter”, du køber i supermarkederne.

Rigtigt fuldkornsbrød er rugbrød, eller brød udelukkende bagt af fuldkornsmel/grahamsmel.

Du kan evt. anvende moderate mængder fuldkornspasta i din råkostsalat eller i andre grønsagsretter.

Vælg havregrød, boghvedegrød, hirsegrød, mysli e.l., frem for de populære morgenmadsprodukter.

(6) Intet fedt eller olie

Ingen smør, margarine eller andre tilsatte fedtstoffer eller olier. Ingen fedtholdig dressing, ingen fedtholdig sovs.

Steger du i fedt eller olie, smider du fedtet ud bagefter.

Du har ikke brug for mere eller andet fedt end det, der findes naturligt i fødevarerne. Du kan spise lidt nødder, frø, mandler, avocado og/eller fede fisk, men ikke ret meget, og undgå at tilsætte fedt eller olie til maden. Læs evt. mere om fedtstoffer.

(7) Brug kun lidt salt

Spar på saltet, og du taber måske hurtigt et kilo eller to — og føler dig en del lettere!

Salt binder væske i din krop. Er din krop meget saltholdig, ser den ikke alene mere overvægtig ud, end den egentlig er, den føles også tungere.

(8) Begynd med råkost eller suppe

Du begynder alle måltider med en grønsagssuppe eller en råkostsalat — eller begge dele.

Du spiser derefter kogte grønsager — broccoli, spinat, grønkål, gulerødder, selleri, majs … hvad som helst, du kan lide.

Derefter anden mad.

(9) Spis KUN, når du er sulten

… og stop, med det samme, du ikke længere er sulten.

Spis fornuftige måltider fordelt over dagen.

Spis stille og roligt, og tyg maden grundigt.

Ved at spise langsomt, vil du have lettere ved at føle, hvornår du har fået nok. Det gør du ikke, hvis du spiser hurtigt, fordi maven har travlt med at fordøje i stedet for at sende signaler til hjernen om, at nu er det nok.

Stop med at spise, når du ikke længere er sulten, også selv om du føler, at der er plads til mere mad i maven!

(10) Dyrk motion

Motion forbrænder kalorier og holder din forbrænding oppe. Vær opmærksom og udnyt enhver mulighed for motion og øget fysisk aktivitet.

Jo mere motion, du dyrker, desto flere kalorier forbrænder du.

Det vigtigste er, at du hver dag gør noget ekstra for at holde kroppen i gang. Tag trappen i stedet for elevatoren, tag cyklen i stedet for bilen, stå af bussen et stoppested for tidligt, spil bold med ungerne, dans rundt i stuen — hvad som helst!

Tænk på, at jo mere du bevæger dig, desto mere fedt forbrænder du.

Dyrker du motion på et tidspunkt, hvor dine kulhydratdepoter er forholdsvis små, vil du forbrænde mere fedt end på andre tidspunkter.

Derfor vil motion om morgenen før morgenmaden tære mere på dine fedtdepoter, end den motion du udfører, når du er mæt. Også motion på andre tidspunkter, hvor du er lidt småsulten, forbrænder flere kalorier fra fedt end ellers.

Har du lavt blodsukker — eller hvis du bliver utilpas, når du ikke spiser til tiden — bør du nok ikke dyrke motion på tom mave. Spørg evt. din læge først.

(11) Sov godt, sov nok

Når du er træt og uoplagt er der større sandsynlighed for, at du kommer til at spise for meget eller det forkerte.

Som du måske allerede har oplevet, er det lettere at leve sundt, når du er frisk og veloplagt.

Ikke nok med det — når du er frisk og udhvilet, har du også mere lyst til at være aktiv, og dit stofskifte stiger.

Sørg for tilstrækkelig søvn og god søvn. Hver nat!

Tag evt. også en lur midt på dagen, hvis du har mulighed for det, og behovet er der.

(12) Lær at holde af sund mad, der holder vægten nede

— så du kan fortsætte dit vægttab, efter du er kommet godt i gang med disse trin.

Der er jo ikke meget ved hurtigt at tabe nogle kilo, hvis du også hurtigt tager dem på igen!

Din slankemad skal smage godt — eller i hvert fald godt nok — ellers får du svært ved at holde dig til den ret længe.

Alt for mange spiser det samme igen og igen, og har derfor svært ved at holde fast ved nye kostvaner.

Vær tålmodig og eksperimenter med nye retter, nye ingredienser og nye sammensætninger. Du vil efterhånden finde frem til en kost, du både holder af, og som vil klare dine vægtproblemer.

Find gradvist flere og flere fødevarer og opskrifter, du kan lide. Lær at spise mad som både mætter, er næringsrig og forholdsvis kaloriefattig.

Køb eller lån bøger om sund mad. Du kan også finde mange opskrifter på Internettet.

I Bogen 303 Slankeopskrifter er der mange gode opskrifter at vælge mellem, og du kan let finde opskrifter, der passer til dine smagsløg.

Heldigvis er det i stor udstrækning en vanesag, hvad du syntes smager godt. Dine smagsløg ændrer sig nemlig gradvist efter de fødevarer, du spiser. Indtil en vis grænse naturligvis.

Brug salt og krydderier, så du får den kaloriefattige eller forholdsvis kaloriefattige mad til at smage godt, men tilsæt kun lige nok til, at du kan lide maden. Efterhånden, som du begynder at undgå stærke krydderier og bruger mindre salt, bliver dine smagsløg bedre til at skelne smagsnuancerne i den mad, du spiser.


Følger du ovennævnte anvisninger, vil du sandsynligvis tabe dig ½-1 kg om ugen — og i nogle tilfælde en hel del mere!

Hvor hurtigt, du taber dig, afhænger naturligvis især af, hvor mange kalorier, du indtager, i forhold til, hvor mange, du forbrænder. Jo større forskel, desto større vægttab.

Lær mere om overvægt og vægttab

Læs mere om, hvordan du taber dig på en sund måde, der holder, ved at læse bøgerne i Sikker Slank bogpakken

Læs evt. også flere artikler om overvægt, kost og livsstil. Det holder dig motiveret og giver inspiration til at nå din idealvægt.
 

Sidst revideret 21. januar 2012, John Buhl

 

Gratis nyhedsbreve:

Ugeskrift for lægfolk er et gratis nyhedsbrev om sund kost, livsstil mv. Udkommer hver uge via e-mail.
Tilmeld dig her >>

Slankenyt er et gratis nyhedsbrev om overvægt og slankekure.
Tilmeld dig her >>

Vegetarbladet er et gratis nyhedsbrev om vegetarkost. Tilmeld dig her >>


Om overvægt og slankekure
Hvordan slank? (den vigtigste side om emnet)
Den grundlæggende årsag til overvægt
Vægtkontrol
Hurtigere vægttab
Slankenyheder


Hvordan rask?
Gennemgå disse sider i rækkefølge:
Hvordan rask?
1) Spis dig sundere
2) Undgå stimulanser
3) Sov godt
4) Dyrk motion
5) Få nok sol og frisk luft
6) Rask uden medicin


Sygdomme og symptomer
Hvad er sygdom?
Sygdoms trinvise udvikling


Medicin
Lægemidler
Helbreder medicin?
Bivirkninger
Nedtrapning af medicin
Naturmedicin


Om sundhed og velvære
Hvad er sundhed
Kroppens immunforsvar
Den ideelle kost
kost og sundhed


Bøger:

Hvordan Rask?
Bogen beskriver de ændringer i kost, livsstil mv., der styrker kroppens helbredende evner.
Læs mere her.


Kunsten at ændre vaner  | e-bog
En bog om hvorfor det er så svært at ændre vaner, og hvad du gør for alligevel at klare det!
Læs mere her


Zoneterapi - lær det selv | e-bog
Læs mere her


Sikker Slank
Ned i vægt på en sund og sikker måde.
Læs mere her.


Bøger og helseprodukter online

Spar 5 - 30 % på populære kosttilskud, naturlægemidler mv. her: helseonline.dk


Teksterne på nomedica.dk er skrevet/redigeret af John Buhl.

Har du spørgsmål, kommentarer e.l., kan du skrive til mig på john(a)nomedica.dk

 

Copyright Nomedica v/John Buhl. | Persondatapolitik

Vigtige brugerbetingelser: Indholdet på Nomedica.dk er udelukkende til informationsbrug. Oplysningerne må på ingen måde bruges som erstatning for nødvendig lægebehandling. De må ikke og kan ikke bruges som grundlag for at stille diagnoser eller fastlægge behandling. Læs mere her.