Nomedica - den naturlige løsning

Om Nomedica Hvordan rask? Hvordan slank? Emner Butik
Til Nomedica startside Nomedica på Facebook   Ugeskrift for Lægfolk ARKIV  

 


 

1) Spis dig sundere

Din krop opbygges af de fødevarer, du spiser. Det er derfor indlysende, at du kan gøre din krop sundere ved at spise sundere.

Her er et kort resume af de bedste kostvaner:

 • Spis friske frugter hver dag.
 • Spis mange grøntsager. Hovedbestanddelen af din kost skal være grøntsager, og spis en stor del af dem rå. Vælg den bedste kvalitet, du kan finde — fx de mest friske eller de økologiske. Opbevar og tilbered grøntsager, så de bibeholder flest mulige næringsstoffer (rå, dampkogte, lynstegte eller som suppe).
 • Spis hovedsageligt eller udelukkende vegetabilske fødevarer. Vegetabilske fødevarer er dem, der ikke kommer fra dyr — altså frugter, bær, grøntsager, krydderurter, svampe, spiselige tangplanter, nødder, frø, kornprodukter, bønner, ærter og linser.
 • Spis så få animalske fødevarer som muligt (kød, fjerkræ, æg, fisk og mejeriprodukter), eller undgå dem helt. Undgå især rødt kød (kød fra firbenede dyr som gris, okse og lam) og alt forarbejdet kød (bacon, pølser, kødpålæg og lignende.). Vælger du animalske fødevarer så hold dig til små mængder fjerkræ, fisk, skaldyr og magre mejeriprodukter. Vælg fedtfattigt og helst økologisk fjerkræ og kød. Ved mange sygdomme kan det være nødvendigt helt at udelade animalske fødevarer fra kosten for at opnå tilfredsstillende resultater indenfor overskuelig tid. I langt de fleste tilfælde er en sund veganerkost bedst — altså en kost helt fri for animalske fødevarer.
 • Spis en stor variation af sunde fødevarer — blandt andet mange forskellige slags frugter, grøntsager, kornprodukter, nødder og bælgfrugter. Læg også gerne vægt på at spise mange og en stor variation af de farverige vegetabilske fødevarer. Mange af de naturligt forekommende farvestoffer i maden er gavnlige for kroppen. Du behøver ikke at spise en stor variation af grøntsager og andre sunde fødevarer til det enkelte måltid. Simple måltider, der består af få forskellige sunde fødevarer, er helt i orden og kan endda være en fordel.
 • Sørg for, at maden indeholder så lidt tilsat fedt og olie som muligt. Få de essentielle fedtsyrer fra grøntsager, bønner, fuldkorn, nødder, frø, oliven og avocado — altså fra maden — og ikke fra olier.
 • Undgå eller indtag kun meget få raffinerede kulhydrater. Det vil sige, at du bør undgå eller begrænse fødevarer som sukker, kager, slik, chokolade, hvidt brød og lignende. Spis i stedet hele uraffinerede fødevarer kulhydrater, som frugt, grøntsager, fuldkornsbrød, grød, bønner mv.
 • Brug kun lidt salt i maden.
 • Spis kun når du er sulten. Glem alle regler og gode råd om, hvornår du skal spise, bortset fra at lytte til din krops naturlige sult- og mæthedssignaler. Du bør ganske enkelt spise, når du er sulten og stoppe, når du har fået nok. Du skal altså ikke spise, indtil du mister lysten til at spise, eller maven er fyldt helt op. Du spiser, når du er sulten. Du har fået nok, når du ikke længere er sulten. Spring et eller flere måltider over, hvis du ikke er sulten, eller spis eventuelt blot lidt frugt, hvis det er det, du har lyst til.
 • Spis mange rå fødevarer. De fødevarer, du kan spise rå, er de fleste frugter, bær, grøntsager, nødder og frø.
 • Såfremt det er muligt, og du kun vælger blandt de sunde fødevarer, bør du spise det du har lyst til, når du er sulten.
 • Tyg maden grundigt. Det er med til at forhindre overspisning og sikre en god fordøjelse.
 • Har du alt for let ved at spise for meget, så begynd at spise sundere. Mangler din krop vitaminer eller andre vigtige næringsstoffer, øger den appetitten eller din trang til bestemte fødevarer i et forsøg på at få de manglende næringsstoffer. Det er altså muligt, at mangel på vitaminer og mineraler, eller mangel på nogle af de hundredvis (måske tusindvis) af andre gavnlige stoffer i grøntsager kan forstyrre din appetitregulering, så du næsten ubevidst begynder at overspise.
 • Hvis du spiser sundt er der mindre risiko for, at du mangler vitaminer og mineraler. Det er klart nok. Men for at være på den sikre side er det sandsynligvis fornuftigt at supplere en sund kost med en alsidig vitamin- og mineraltablet, der indeholder ”det hele”. Se eventuelt et udvalg på www.helseonline.dk

Din sundhed er i stor udstrækning påvirket af de valg, du foretager med hensyn til den mad, du spiser, så overvej hvordan du fremover kan vælge de fødevarer og den tilberedning, der gavner din sundhed bedst muligt.

De færreste kan gennemføre meget radikale ændringer med det samme. De behøver lidt tid til at justerer kosten, vænne sig til at maden smager anderledes osv. Du kan få et par tips til, hvordan du ændrer vaner her.

Læs også bogen Helbredende Kost — kostvaner der forebygger og helbreder

Selv om det er kosten, de fleste mennesker bør ændre mest på, er der også andre faktorer, der spiller en vigtig rolle for din evne til at genvinde og bevare sundhed.

Mange har fx for vane at kvikke sig op med mad, kaffe, chokolade o.l., når de er lidt trætte, men det er bedst at ... undgå stimulanser >>>
 


John Buhl, sidst revideret 04. september 2012

 
 

 

 

Gratis nyhedsbreve:

Ugeskrift for lægfolk er et gratis nyhedsbrev om sund kost, livsstil mv. Udkommer hver uge via e-mail.
Tilmeld dig her >>

Slankenyt er et gratis nyhedsbrev om overvægt og slankekure.
Tilmeld dig her >>

Vegetarbladet er et gratis nyhedsbrev om vegetarkost. Tilmeld dig her >>


Om overvægt og slankekure
Hvordan slank? (den vigtigste side om emnet)
Den grundlæggende årsag til overvægt
Vægtkontrol
Hurtigere vægttab
Slankenyheder


Hvordan rask?
Gennemgå disse sider i rækkefølge:
Hvordan rask?
1) Spis dig sundere
2) Undgå stimulanser
3) Sov godt
4) Dyrk motion
5) Få nok sol og frisk luft
6) Rask uden medicin


Sygdomme og symptomer
Hvad er sygdom?
Sygdoms trinvise udvikling


Medicin
Lægemidler
Helbreder medicin?
Bivirkninger
Nedtrapning af medicin
Naturmedicin


Om sundhed og velvære
Hvad er sundhed
Kroppens immunforsvar
Den ideelle kost
kost og sundhed


Bøger:

Hvordan Rask?
Bogen beskriver de ændringer i kost, livsstil mv., der styrker kroppens helbredende evner.
Læs mere her.


Kunsten at ændre vaner  | e-bog
En bog om hvorfor det er så svært at ændre vaner, og hvad du gør for alligevel at klare det!
Læs mere her


Zoneterapi - lær det selv | e-bog
Læs mere her


Sikker Slank
Ned i vægt på en sund og sikker måde.
Læs mere her.


Bøger og helseprodukter online

Spar 5 - 30 % på populære kosttilskud, naturlægemidler mv. her: helseonline.dk


Teksterne på nomedica.dk er skrevet/redigeret af John Buhl.

Har du spørgsmål, kommentarer e.l., kan du skrive til mig på john(a)nomedica.dk

 

Copyright Nomedica v/John Buhl. | Persondatapolitik

Vigtige brugerbetingelser: Indholdet på Nomedica.dk er udelukkende til informationsbrug. Oplysningerne må på ingen måde bruges som erstatning for nødvendig lægebehandling. De må ikke og kan ikke bruges som grundlag for at stille diagnoser eller fastlægge behandling. Læs mere her.