Kost og sundhed
Din krop opbygges af de fødevarer, du spiser. Det er derfor indlysende,
at sunde kostvaner er én af de vigtigste betingelser for sundhed.
Hvilken kost du vælger gør en forskel. En stor forskel.
Dødsårsager i vores del af verden
Befolkningen i mange udviklingslande lider af sygdomme, som fx skyldes dårlig
hygiejne, dårlige miljømæssige forhold eller en lang række mangelsygdomme på grund af
utilstrækkelig ernæring.
I vores civiliserede verden dør mennesker hovedsageligt af kroniske
degenerative sygdomme. Åreforkalkning og de dermed forbundne hjerteanfald og
slagtilfælde er ansvarlig for omkring halvdelen af alle dødsfald. Kræft er skyld i ca. 25% af alle dødsfald. Diabetes, skrumpelever m.v. er
også skyld i mange menneskers for tidlige død.
Hvad har alle disse tilstande tilfældes? De er forårsaget af eller i stor
udstrækning påvirket af de valg, vi foretager med hensyn til den mad, vi spiser med
hensyn til hvad vi kommer og ikke kommer i munden.
Meget af den føde, vi spiser, indeholder kalorier fra sukker, sødestoffer, fedt
og raffineret mel. - Fødevarer, der mangler de vitaminer, mineraler og andre vigtige
næringsstoffer, som kroppen behøver for at bruge disse kalorier til brændstof. Derfor
bliver kroppen nødt til at trække på sine reserver af oplagrede næringsstoffer.
På
denne måde drænes kroppens depoter, og der udvikler sig mangelsymptomer og -sygdomme.
Mange befolkningsundersøgelser har vist at i de områder, hvor befolkningen
hovedsageligt spiser uraffineret planteføde, eksisterer de degenerative sygdomme, som
kendertegner vort moderne samfund, bogstavelig talt ikke.
Fristelser
Vi udsættes hele tiden for en lang række fristelse. Uheldigvis er der meget,
som smager godt, uden at det fremmer sundheden af den grund. Mange fødevarer er blevet
fremstillet for at appellere til din medfødte og tilegnede smag for sødt,
salt og fedt. I naturen er disse sjældne, men i vores industrialiserede verden er der en
overflod af kalorierige og/eller stimulerende fødevarer. Derfor
indeholder den kost, som de fleste mennesker spiser, alt for mange kalorier
og skadelige stoffer, i forhold til gavnlige næringsstoffer.
Læs om den ideelle kost her.
Beskyttende og helbredende kost
Frugt og grøntsager indeholder vigtige ingredienser, som er med til at beskytte
kroppen og i nogle tilfælde hjælper kroppen med at blive rask (ved at tilvejebringe de
nødvendige næringsstoffer). Disse er:
- Fibre
- Vitaminer
- Mineraler
- Antioxidanter
- Phytokemikalier.
Kun ved at spise store mængder af mange forskellige, naturlige uraffinerede
frugter og grøntsager vil vi sikre tilstrækkelige mængder af disse bestanddele, som er
så vigtige for optimal sundhed.
Generel rækkefølge af fødevarernes værdi
(grad af sundhed).
- Frugt og grøntsager
- Nødder og frø (hvis i små/moderate mængder)
- Bælgfrugter (bønner og ærter)
- Kornprodukter (uraffinerede)
Animalske produkter, som det er bedst at udelukke eller kun indtage i små
mængder af:
- Mælke- og mejeriprodukter
- Æg
- Fisk
- Fjerkræ
- Kød
Frugt, grøntsager, kornprodukter, bælgfrugter, nødder og frø, er de sunde
fødevarer. Jo større del af din kost, der består af vegetabilske fødevarer desto
bedre.
Jo større del af din kost, der består af rå fødevarer, desto bedre.
Økologiske produkter er bedre end traditionelt dyrkede.
Hvis du indtager animalske produkter, så indtag kun minimale mængder og helst
kun økologiske. Læs mere om sund kost her.
Forstå mere af sammenhænget mellem livsstil og sundhed
ved at gå til..
Hvordan
rask?...
Copyright John Buhl. Sidst revideret 14. maj 2006 |