Nomedica - den naturlige løsning

Om Nomedica Hvordan rask? Hvordan slank? Emner Butik
Til Nomedica startside Nomedica på Facebook   Ugeskrift for Lægfolk ARKIV  

 


Atkins og andre proteinkure

Desværre tror mange, at "Dr. Atkins "kostrevolution" (eller lignende bøger, som anbefaler store mængder animalsk protein), kan bruges til at sammensætte en fornuftig kost.

Jeg har lige fra starten været modstander af Atkins og lignende proteinrige diæter. Nedenfor er samlet et udpluk af mine artikler og kommentarer om emnet.

Der er også et lille udpluk af de mails, jeg gennem tiden har modtaget om emnet.

Indhold:

Usund slankekost

Pas på med proteinrige slankekure

Kød eller vegetarkost?

Ernæringrådet: Atkins øger risiko for sygdomme

Atkins kostråd er ikke dokumenteret

Atkins

Eksperter advarer mod populær slankekur

Sunde kulhydrater gavner helbredet

Forvirring om protein

Proteinkure

Hvorfor er Atkins blevet en succes?

 

South Beach Kuren?

Gammel vin på nye flasker?

Kulhydrater eller proteiner

Kan man få for få kulhydrater?

Hvordan holder jeg mig fra kulhydrater?

Er jeg for bange for kulhydrater?

Hvad er der galt med animalske proteiner

Proteinforgiftning?

Kødkur?

Få kulhydrater og meget protein giver øget dødelighed

Usund slankekost

(Fra Ugeskrift for lægfolk, uge 25, 2000).

Den 24/2 2000 havde "The Dept. of Agriculture" i USA samlet nogle af de læger som for tiden strides om, hvordan man bedst taber sig. Blandt andet Dr. Robert Atkins.

Også forfatteren til bogen "Spis mere, vej mindre" var tilstede – Dr.Dean Ornish. Han holder på at løsningen er at spise mange grøntsager og frugter (hans bog findes på dansk. Borgens Forlag).

De læger, der modsatte sig Dr. Atkins's diæt beklagede sig over, at der ikke fandtes egentlig videnskabelig forskning, som bekræfter hans påstande. Det indrømmede Atkins – men forsvarede sig med, at det var fordi han ikke havde pengene til den slags forskning.

Lægerne imod Atkins diæt påpegede også at de mennesker, der følger diæten tager det hele på igen, når de stopper diæten.

Kommentar:

Efter min mening findes der så meget dokumentation for, at Atkins diæten er risikabel, at jeg fraråder den – også selv om man kan tabe sig på den.

Diæten er FOR usund, og eftersom man jo alligevel ikke kan spise sådan resten af sit liv, er glæden kort.
Løsningen er at indføre en kost og livsstil, du kan leve med resten af livet!

På den måde vil du ikke alene tabe dig, men også være i stand til at holde din vægt nede – på en SUND måde.

Ved f.eks. igennem længere tid at følge en kostplan, der er rig på animalske fødevarer og fattig på frugt og grønt, øger du i væsentlig grad risikoen for sygdom.

Den eneste kostplan, som det er værd at følge, bør FORBEDRE din sundhed, ikke forværre den. Uanset hvor effektiv en diæt er på kort sigt, bør du aldrig følge den, hvis den på længere sigt bringer din sundhed i fare.

Dr. Joel Fuhrman (amerikansk læge, der beskæftiger sig meget med ernæring), siger, at slankekure, der anbefaler store mængder animalske proteiner – blandt andet "Atkins diæten", er direkte skadelige for dit helbred. Han siger videre, at forbindelsen mellem for mange animalske fødevarer og kræft er lige så veldokumenteret i den videnskabelige litteratur som sammenhænget mellem tobaksrygning og lungekræft.

Tilbage til indholdsfortegnelsen

Pas på med proteinrige slankekure

Slankekure baseret på en meget proteinrig kost, kan i værste fald øge risikoen for bl.a. hjertekarsygdomme og vitaminmangel.

Derfor vil American Heart Association ikke anbefale disse kure som hjælp til at opnå et vægttab, skriver en ekspertkomité i Circulation.

Ekspertkomiteen har gennemgået populære slankekure som Atkins, Zone, Protein Power, Sugar Busters og Stillman. Vægttabet fra disse proteinrige slankekure skyldes foruden det lave kalorieindhold, at kuren virker vanddrivende, fordi kostplanen er fattig på kulhydrater, som ellers vil binde væske. Desuden dannes der syrer, som undertrykker appetitten.

Fordi proteinrige slankekure kræver, at der spises mange proteiner fra dyriske fødevarer, indeholder de også meget fedt, mættet fedt og kolesterol, der kan øge risikoen for bl.a. hjertekarsygdomme.

Samtidig vil en kulhydratfattig kost ofte nedsætte indtaget af kostfibre, vitaminer og mineraler fra grøntsager, frugter og fuldkornsprodukter.

(Circulation 2001; 104: 1869–1874. Dagens Medicin 5/11–01)

Tilbage til indholdsfortegnelsen

Kød eller vegetarkost?

Atkins–diæten – og flere andre lignende diæter, som fraråder kulhydrater og anbefaler store mængder animalsk protein – er blevet populære.

Det på trods af tusindvis af undersøgelser, der viser at vegetabilske fødevarer (frugt, grøntsager, spiselige svampe, nødder, bælgfrugter og fuldkornsprodukter) gavner sundheden, og for mange animalske fødevarer udgør en øget risiko for mange sygdomme.

Her er nogle gode artikler, der forklare problemerne med en meget proteinrig kost, som udelader kulhydrater (på engelsk):

http://www.drmcdougall.com/debate.html
http://www.drmcdougall.com/protein_diets.html
http://www.drmcdougall.com/news/atkins_research.html
http://www.drfuhrman.com/AtkinsRev.html

Du behøver ikke at blive vegetar for at opnå udbytte ved at øge mængden af vegetabilske fødevarer og mindske mængden af animalske fødevarer.

Spiser du kød er der flere ting du kan gøre, så det bliver sundere:

  • Prøv kun at anvende de dyriske fødevarer som smagsgiver, som i orientalsk madlavning
  • Køb magert. Vælg magre kødudskæringer uden særlig meget fedt
  • Hakket kød og fars kan gøres mere magert, hvis du erstatter noget af kødet med hakkede champignon eller mosede kartofler. Det giver faktisk også mere smag og gør kødet mere saftigt
  • Tilsæt mange revne, rå eller kogte grøntsager til fars, sammenkogte retter, kødsovs, pizza og lignende. Det gør det samlede kalorieindhold mindre og giver dig flere sunde næringsstoffer
  • Skær fedtkanten af kødet før du spiser det
  • Vælg så vidt muligt hele kødstykker i stedet for hakket kød. Selv magert hakkekød indeholder som regel betydeligt mere fedt end hele kødstykker, og det er lettere at fjerne overflødigt fedt fra hele kødstykker. Køb hakket kød med højst 8–10 % fedt (g/100g)
  • Skift til fedtfattigt pålæg med under 5 g fedt pr. 100 g eller under 25 fedtenergiprocent. F.eks. kalkunbryst, kalkunfilet, svinefilet og tun i vand.
    Læs næringsdeklarationen
  • Spis grøntsager både til frokost og aftensmad. Det bedste er at begynde både frokost og aftensmad med noget grønt – gerne både som råkost og kogte grøntsager. På den måde spiser du dig delvist mæt i sunde fødevarer, før du kommer til anden mindre sund mad
  • Vælg ofte retter, der indeholder mange grøntsager til aftensmaden.

Tilbage til indholdsfortegnelsen

Ernæringrådet: Atkins øger risiko for sygdomme

Det høje indhold af mættet fedt i Atkins diæt kan øge risikoen for hjertekarsygdom, kræft og diabetes, skriver formanden og næstformanden for Ernæringsrådet.

Den amerikanske slankeguru, Robert C. Atkins’ princip om "kvit kulhydraterne og bliv slank og sund for altid" kritiseres af Ernæringsrådets formand og næstformand, professor Bjørn Richelsen og dr.scient. Harald S. Hansen.

Ifølge ernæringseksperterne er det relativt høje fedtindhold, især af mættet fedt, i Atkins' diæt ikke forenelig med generel sund kost og kan øge risikoen for hjertekarsygdom, kræft og diabetes.

(Berlingske Tidende 08. marts 2004)

Tilbage til indholdsfortegnelsen

Atkins kostråd er ikke dokumenteret

Atkins kostråd blev aldrig dokumenteret, påpeger formanden og næstformanden for Ernæringsrådet i et debatindlæg, hvor de svarer på kritik om deres mening om Atkins.

Atkins kostråd er aldrig blevet dokumenteret, og derfor anbefaler Ernæringsrådet ikke diæten.

(Berlingske Tidende 06.04.04)

Atkins

Man kan slanke sig på mange forskellige diæter. Det, der betyder noget, er at man indtager mindre energi, end man forbrænder. Selv om man taber sig på en bestemt diæt, er det imidlertid ikke udtryk for, at kosten er rigtigt sat sammen, hvis man skal se på de mere langsigtede konsekvenser for sundheden.

Verdenssundhedsorganisationen, WHO samlede i 2002 ernæringsforskere fra hele verden. De gennemgik al den viden, man har i dag, om sammenhængen mellem kost og ernæring og forebyggelse af en række sygdomme. Og på den baggrund gav de i en rapport fra 2003 anbefalinger for, hvordan man kan forebygge en række kostrelaterede sygdomme, fx fedme.

Eksperterne konkluderer, at der er overbevisende bevis for at fysik aktivitet og en kost med lav energitæthed og et højt indhold af naturlige fibre dvs. en kost med megen frugt, bælgfrugter, grønsager og fuldkornprodukter nedsætter risikoen for vægtforøgelse og fedme.

WHO's eksperter er således ikke enige i, at vi skal spise mindre af kulhydraterne, men anbefaler derimod, at vi spiser mere af de mindre forarbejdede produkter dvs. fuldkornsprodukterne (fuldkornsrugbrød, havregryn etc.) De mener også, at man skal spise mere frugt og grønsager samt fisk.

(Altomkost.dk 20 april 2004)

Tilbage til indholdsfortegnelsen

Eksperter advarer mod populær slankekur

Kulhydratfattige kure, som f.eks. Atkins–slankekuren, bekymrer danske ernæringseksperter. Kurene har bivirkninger, og kan have konsekvenser for helbredet.

Danske ernæringseksperter advarer mod kulhydratfattige kure. Kurene har bivirkninger og kan få konsekvenser for helbredet, viser en ny amerikansk undersøgelse.

Den nye undersøgelse viser, at Atkins–slankekuren kan give bivirkninger som diarré, udslæt, hovedpine, svimmelhed og forstoppelse. Og man ved endnu ikke hvilke konsekvenser kuren har på knogler og nyrer.

(Kaare Skovmand, Politiken 09. juni 2004)

Sunde kulhydrater gavner helbredet

De populære kulhydratfattige diæter giver amerikanerne dårligt helbred, udtaler sundhedseksperter som har dannet en ny gruppe, de kalder for 'The Partnership for Essential Nutrition' for at hjælpe med at uddanne amerikanerne til at indtage sunde kulhydrater i form af grøntsager, frugt, bælgfrugter og fuldkorn.

"Når udokumenteret videnskab bliver et salgsargument, bliver nogle mennesker rige og resten af os bliver plukket", udtaler Jeffrey Prince fra det amerikanske institut for kræftforskning (the American Institute for Cancer Research).

"At spise grøntsager, frugt, fuldkorn og bælgfrugter, som alle er kulhydratrige fødevarer, er forbundet med lavere risiko for kræft, hjertesygdom, hjerneblødning, sukkersyge og flere andre kroniske sygdomme."
Prince udtaler også, at kulhydratfattige diæter, som anbefaler at man fylder sig med animalsk protein og fedt, "øger risikoen for at udvikle kræft, hjertesygdom, hjerneblødning, type 2 diabetes og andre kroniske sygdomme".

Denne nye gruppe inkluderer flere organisationer. Læs evt. mere på deres hjemmeside:
http://www.essentialnutrition.org

De er især kritiske overfor programmer som f.eks. Atkins, der anbefaler at man får kroppen i en tilstand kaldet ketosis for at forbrænde fedt.

De mener, at disse ekstreme kulhydratfattige diæter kan føre til alvorlige helbredsproblemer.

Tilbage til indholdsfortegnelsen

Forvirring om protein

Mange populære diætbøger er fyldt med misvisende og fejlagtige påstande om sund kost – fx Blodtype diæten, Atkins Kostrevolution eller South Beach kuren, for at nævne nogle af de diæter, der i de sidste par år har spredt forvirring.

Men faktisk er der ikke længere tvivl blandt seriøse forskere og ernæringseksperter om, at det er sundt at spise frugt, grøntsager, nødder, bælgfrugter og fuldkornspodukter.

Den store uenighed – og forvirring – er, om animalske fødevarer fremmer sundheden eller om de ikke gør. Altså om det er bedst kun eller næsten kun at spise vegetabilske fødevarer, eller om det er bedre også at spise kød, mejeriprodukter mv.

Det letteste og sjoveste ville være, hvis vi bare kunne spise løs af alt det, vi har lyst til eller er vant til, uden det havde indflydelse på vores helbred.

Desværre viser alle undersøgelser, at det kan vi ikke. Stort set alle eksperimenter og befolkningsundersøgelser tyder på, at den bedste kost for os mennesker er en veganerkost –– eller i hvert fald en kost der er næsten fri for kød, fjerkræ, fisk, ost, mælk og andre mejeriprodukter.

Det er uvist, om det sundeste er HELT at udelade animalske fødevarer fra kosten (men en del tyder på det) eller det er bedst f.eks. at inkludere små mængder fisk og fjerkræ.
Stort set det eneste argument, vi hører for at spise kød, er, at det er nødvendigt/godt med alle de proteiner, der er i kød (eller andre animalske fødevarer).

Hvad siger den forsker, der nok ved mest om proteinernes indflydelse på vores sundhed, professor T. Colin Campbell?

Han har være forfatter eller medforfatter til over 350 videnskabelige artikler, og nok den forsker der har forsket mest i proteiners rolle for vort helbred.

Hans ihærdige og meget anerkendte arbejde indenfor videnskaben i de sidste 45 år, har gjort ham til en af de mest respekterede forskere i sammenhængen mellem kost og sygdom.

Han begyndte sin forskerkarriere med den antagelse, at det var vigtigt at spise en del animalsk protein. Tidligt i sin karriere arbejdede kan derfor mest med, hvordan man kunne fremme sundheden ved at spise mere kød, flere mejeriprodukter og æg.

Vendepunktet kom, da han var forsker ved et projekt på Filippinerne, hvor han arbejdede med fejlernærede børn. Hovedformålet med projektet var at sikre børnene fik mere protein, da man antog at det var proteinmangel, der var hovedårsagen til problemerne. Men til sin store overraskelse opdagede Campbell, at de børn, som spiste mest protein også var de børn som lettest fik leverkræft.

Han begyndte derefter at analysere videnskabelige forsøg med animalske proteiner fra forskellige dele af verden, og opdagede at der allerede fandtes flere undersøgelser der tydede på, at netop de animalske fødevarer, som han i så mange år havde været fortaler for, var med til at fremme flere sygdomme, herunder kræft.

Han tilrettelagde derefter en række videnskabelige eksperimenter for at undersøge hvilken rolle ernæring – især protein – spiller i forbindelse med kræft.

Resultaterne af hans forskning fik ham gradvist til at ændre mening angående animalske proteiner, for til sidst at komme med kraftige advarsler mod at indtage for mange animalske fødevarer. Hans forskning har ikke alene gjort ham og hans familie til vegetarer, men også gjort ham til en af de varmeste og mest ihærdige fortalere for en næringsrigtig kost uden animalske fødevarer.

Han siger bl.a.: "Videnskaben er der, og den må gøres kendt. Vi kan ikke lade status quo forsætte uimodsagt og se vore kære lide unødvendigt."

Campbell var bl.a. ledende forsker på et 20–årig samarbejde mellem Cornell universitetet, Oxford universitetet og the Chinese Academy of Preventive Medicine, en undersøgelse af livsstilsfaktorer i landområderne i Kina og Taiwan. Almindelig kendt som "The China Study". En befolkningsundersøgelse, der er mange betragtes som den største og bedste der nogensinde er gennemført.

Et forskningsprojekt der har frembragt mere end 8000 statistisk signifikante sammenhænge mellem forskellige ernæringsmæssige faktorer og sygdom.

Den væsentligste konklusion af undersøgelsen er, som Dr. Campbell udtrykker det: "Mennesker som spiste flest animalske fødevarer havde flest kroniske sygdomme ... mennesker som spiste flest vegetabilske fødevarer var de sundeste og undgik i større udstrækning kroniske sygdomme."

Dr. Campbell er ikke i tvivl:

  1. Der er mange sundhedsmæssige fordele ved en veganerkost
  2. Der er mange sundhedsmæssige problemer forbundet med at spise animalske fødevarer

Han mener, at videnskaben er klar. Resultaterne er utvetydige: Lav om på din kost og reducere dramatisk risikoen for kræft, diabetes, hjertesygdom og fedme."... du fortjener at vide, at mange af de almindelige opfattelser du er blevet fortalt om mad, sundhed og sygdom er forkerte.""... Du har brug for at kende sandheden om mad, og hvorfor at spise på den rette måde kan redde dit liv", siger han.

Er du interesseret i mere om emnet, kan jeg varmt anbefale hans nye bog "The China Study"
http://www.thechinastudy.com

Jeg mener – bl.a. med baggrund i den forskning Campbell og hans kolleger har foretaget – at der er endog meget god dokumentation for, at kostrådene her er de sundeste eller tæt på at være de sundeste for mennesker.

De resultater, jeg har set, når klienter fulgte disse råd (med visse individuelle justeringer) viser TYDELIGT, at en korrekt udarbejdet veganerkost med masser af råkost, og med hovedvægt på frugt og grøntsager, i væsentlig grad forbedrer helbredet.

Tilbage til indholdsfortegnelsen

Proteinkure

Kære John

Jeg har lige modtaget en nyhedsmail, hvor der stod alt mulig om kostforvirring, hvor blandt andet Atkins blev nævnt, som en af dem, der havde forvirret folk.

Dette bekymrer mig lidt, da jeg i nogle uger nu har fulgt den kur, der hedder: Undgå kulhydrater, men spis i stedet masser af proteiner. ...

Er det sundt eller usundt? Og er det det, der hjælper mig med at tabe mig, eller kan det ha været andre faktorer, der har spillet ind?

Mvh.
Tine Pohl

Kære Tine

Der findes masser af usunde kure, som kan give vægttab.

Atkins er én af dem.

Du kan tabe dig –– i det mindste for en tid –– på kuren.

I starten er det mest væske du mister (kulhydrater binder noget væske), men du vil nok også få mindre appetit, og hvis du dropper de usunde kulhydrater vil det også medvirke til et vægttab.

Hvis du kan læse engelsk er der flere oplysninger om risikoen ved at følge Atkinskuren her.

Med venlig hilsen
John Buhl

Tilbage til indholdsfortegnelsen

Hvorfor er Atkins blevet en succes?

Jeg forstår ikke helt Atkins, hvordan er det blevet en succes, når han ligefrem anbefaler fløde og fraråder skummetmælk!?

Jeg ved godt, at der er tale om kulhydratfattig mad, men de opskrifter han har lavet en kogebog over, er lidt overdreven fede efter min smag. Kan det på nogen måde være sundt for kroppen?

Anonym

Svar:

Atkins er blevet meget kraftigt markedsført, og de fleste nye kure – som bliver kraftigt markedsført – har en periode med succes. Men bølgen har toppet ... i hvert fald i USA, hvor flere og flere nu forlader Atkins, ikke mindst fordi de fleste som taber sig på kuren senere begynder at tage det hele eller det meste på igen.

Atkinskuren er på ingen måde sund.

South Beach Kuren?

Kunne godt tænke mig at høre, hvad du mener om South Beach Kuren.

Hilsen Gitte

Svar:

South Beach var vel nærmest afløseren for Atkinskuren. Lidt bedre end Atkins, men det er stadig noget skidt!

South Beach er baseret på nogle af de samme tåbeligheder som Atkinsdiæten.

De fleste kalorier i diæten kommer fra animalske fødevarer, hvilket er en usund og risikabel metode, som da heller ikke giver et vægttab, du kan fastholde.

Tab dig på en sund måde eller lad være!
En fornuftig kritik af diæten her (på engelsk)

Tilbage til indholdsfortegnelsen

Gammel vin på nye flasker?

Jeg kan ikke lade være med lige at kommentere noget fra "Jubii slanketips" af 19. januar 2002, hvor der fortælles, at der kommer mange nye kure (især fra Amerika), og at disse kure anbefaler brugen af protein i massevis.

– Og så kom jeg til at tænke: Mon ikke mange af jer kan huske, dengang Jacobsens slankekure var det hotteste hotte? De verserede i slutningen af 70erne og det meste af 80erne? En lægmand ved navn Jacobsen og hans kone havde selv konstrueret en slankemetode (og tabt sig meget) og endte som datidens guruer på slankeområdet.

Metoden gik ud på at spise så meget protein som muligt. Devisen var, at "proteiner er vores venner, kulhydrater er vores fjender", så den stod på kød og kød og kød. Men! Folk tabte sig skam, men de tog det hele på igen senere. Nu kan man selvfølgelig ikke bruge nutiden til at kritisere fortiden med, for man handler selvfølgelig efter den viden, man har på daværende tidspunkt. Og denne Jacobsens intentioner var givetvis positive.

Men man fandt dengang ud af, at det at slanke sig ved hjælp af meget protein ikke alene var nytteløst (på længere sigt). Det gav også helbredsmæssige skavanker med al denne protein. Det kan derfor undre, når man nu, 25–30 år efter hører, at amerikanerne går ind for denne slankeform. Det er gammel vin på nye flasker, og for mig at se er det vin, der er omdannet til eddike!

Julle

Kulhydrater eller proteiner

Hjælp!

Jeg er fed, forvirret og ved at opgive det hele! I mange år har jeg fulgt alle de råd min læge (og forskellige slankeeksperter jeg har læst om) har præket for mig, derfor har jeg spist tonsvis af pasta, brød, ris og andre kulhydrater.

Nu har jeg lige læst i et ugeblad, at det er helt forkert, og jeg i stedet skal spise mere kød !?
Hvad f….. er nu det for noget? Jeg ved snart ikke, hvad jeg skal tro.

Hvad gør jeg?

Skal jeg spise mange kulhydrater eller mange proteiner (kød og sådan noget)?
Jeg håber, du kan hjælpe.

Anonym

Svar:

Gennem de sidste 10 år har visse ”eksperter” fortalt os, at vi skal spise store mængder kulhydrater og kun lidt kød, for at komme ned i vægt.

Derfor har overvægtige danskere pligtskyldigt tygget sig igennem dynger af ris, pasta, brød og andre kulhydrater, i håb om at komme ned i vægt.

Nogle kom ned i vægt – ikke pga. mængden af kulhydrater, men fordi de erstattede noget af fedtet med kulhydrater. De fleste er forblevet overvægtige.

Nu siger de samme ”eksperter”, at vi nok alligevel ikke skal spise så mange kulhydrater, for vi tager nemlig på af dem!

Nu skal vi i stedet spise mange proteiner, og helst en masse kød.

Der er heller ikke denne gang grund til at tage deres slankeråd særlig alvorligt.

Du skal hverken fylde dig med pasta eller kød.

Ingen af delene er sundt eller hensigtsmæssigt.

Hvis du overdriver din indtagelse af kulhydrater (især raffinerede kulhydrater) kan det forstyrre dit blodsukker og øge din appetit (og risikoen for at du overspiser). Spiser du meget kød er du mæt længere, og vil derfor måske spise lidt mindre, men du øger samtidig risikoen for en lang række sygdomme.

En af verdens mest anerkendte ernæringsforskere, professor T. Colin Campbell, advarer meget mod en kost, der er baseret på animalske fødevarer (altså kød, fjerkræ, æg, mejeriprodukter).

Du kan læse mere om hans undersøgelser og konklusioner her

Følg programmet her beskrevet i bogen Sikker Slank i 7 trin. Det sikrer et stabilt blodsukker, og at du taber dig på en sikker og sund måde.

Tilbage til indholdsfortegnelsen

Kan man få for få kulhydrater?

Vores kost skal jo bestå af en vis del fedt, proteiner og kulhydrater, men hvad sker der egentlig, hvis man på en slankekur får meget få kulhydrater? Og kan man få for få kulhydrater?

Mvh Inga

Svar:

Der findes en del "moderne" slankekure, som fraråder (næsten) alle kulhydrater – og f.eks. anbefaler masser af kød o.l.

Det er usundt og dumt. Du risikerer blot at skabe så mange forstyrrelser i din krop, at du senere får endnu større problemer med din vægt (samtidig med at du sætter dit helbred på spil).

Man kan sagtens overdrive med kulhydrater – men det er især de raffinerede kulhydrater, der giver problemer! http://www.nomedica.dk/overspisning_og_kulhydrater.htm

Fuldkornsprodukter, bælgfrugter, frugt og grøntsager indeholder de "gode" kulhydrater samt store mængder kostfibre, vitaminer, mineraler og andet godt, som din krop har brug for.

Hvordan holder jeg mig fra kulhydrater?

Jeg er i overgangsalderen og har meget svært ved at tabe mig. Jeg har læst, at jeg skal holde mig fra kulhydrater – men hvad så – det er brød, frugt, kartofler, pasta, ris og mange andre af de ting som mætter godt.

Typisk består min morgenmad af – 1 stk. groft rugbrød med ost – frokost – 2 stk. groft rugbrød med mager pålæg – f.eks. cheasy smørost med løg og krydderurter og herpå røget filet med en snert af reven peberrod og enten en stor klods agurk el. tomater – aftensmaden er helt fedtfri, da vi enten steger i ovn – på fedtfri pande eller koger – masser af grøntsager og kartofler – ris el. pasta. Mellemmåltiderne består af frugt. Drikkevarer – cola light, vand, højst 4 kopper kaffe daglig.

Hvordan sætter jeg bedst en proteinrig kost sammen som mætter.

Mvh. Anette

Svar:

Du skal IKKE holde dig fra kulhydrater.

Desværre er det i visse slankekredse blevet populært at spise mange proteiner og samtidig undgå kulhydrater.

Nogle af disse kure er ret ekstreme og kan derfor MIDLERTIDIGT ændre kroppens forbrændingsmetode. Hvis du helt (eller næsten helt) undgår kulhydrater, kan du tvinge kroppen ind i en forbrændingsproces, der kaldes ketose.

Kroppen har ganske enkelt ikke mere oplagrede kulhydrater (som er det naturlige brændstof for kroppen), og bliver derfor tvunget til udelukkende at omdanne protein og fedt til energi.
Meget at det vægttab, du opnår på den måde er i øvrigt væsketab, som hurtigt kommer igen, når du begynder at spise normalt.

En anden uheldig bivirkning er, at fedtcellerne efterfølgende ophober fedt mere effektivt end før diæten.

Du forbrænder ganske vist fedt – men det er usundt, risikabelt og virker alligevel ikke på længere sigt.

Tilbage til indholdsfortegnelsen

Er jeg for bange for kulhydrater?

... jeg er lige ved at opgive min kur for jeg spiser hvad jeg skal men min vægt står stille (14 dage nu) og jeg synder ikke, den stiger heller ikke, men mon det kan være jeg har været for bange for kulhydraterne?
Tak for dine gode råd

Venlig hilsen Kirsten

Svar:

Det er svært for mig at vurdere, hvorfor du ikke taber dig, da du ikke skriver noget om, hvad du gør, men lad os snakke lidt om de der kulhydrater.

Desværre har diverse kampagner mod kulhydrater (nok mest med det formål at fremme salget at proteinkure og bestemte kosttilskud) gjort nogle overvægtige nervøse for at spise kulhydrater.
Hos nogle få er forvirringen næsten total. De tror, at de både skal holde sig fra fedt og kulhydrater.

Du må gerne spise kulhydrater.

Vi kan stille det hele lidt firkantet op, for klarhedens skyld:

Der er gode fødevarer. Der er dårlige fødevarer. Spis de gode. Hold dig fra de dårlige.

Der er gode og dårlige kulhydrater. De gode findes i fuldkornsprodukter, frugt, grøntsager, bælgfrugter.

De dårlige finder du i sukker, hvidt brød, slik, kager o.l. Spis de gode kulhydrater. Hold dig fra de dårlige.

Du behøver slet ikke tænke på hverken fedt, kulhydrater eller proteiner, når du ønsker at tabe dig.

Fokuser på at spise ordentlig mad, men kun når du er sulten, og kun så længe du er sulten, og du vil tabe dig.

Tilbage til indholdsfortegnelsen

Hvad er der galt med animalske proteiner?

Jeg har lige surfet lidt rundt i dine slanketips på Jubii og kender virkelig til mange af de problemstillinger du berører. Jeg er privatpraktiserende klinisk diætist og møder meget ofte unge piger med 10–15 kg´s overvægt – de fylder sig netop med masser af raffinerede kulhydrater og fedtfrit slik i den tro, at det er det bedst de kan gøre...

Jeg ved godt at dette ikke er nogen brevkasse, men jeg bliver nødt til at spørge hvad det er du mener der er galt med animalsk protein. Om en given aminosyre kommer fra en kylling eller fra bønne er vel det samme ... eller?

Findes der undersøgelser der viser denne forskel i sundhed.

Mange hilsner
T...

Svar:

Ja, der findes flere undersøgelser, der viser at det ikke er lige meget hvor proteinerne kommer fra.
Den er væsentligt bedre at få sine næringsstoffer (især proteiner) fra vegetabilske kilder fremfor animalske
kilder.

Her er nogle af de links, som vil give dig lidt at tænke over:
http://www.freespeech.org/nhn/china.html
http://www.earthsave.org/morebull.htm
http://www.newcenturynutrition.dom

Der er mange andre links, men det enorme arbejde, som Professor T. Colin Campbell har udført, er overbevisende og fortjener mere opmærksomhed.

Tilbage til indholdsfortegnelsen

Proteinforgiftning?

Måske er spørgsmålet her mere af hypotetisk art end et reelt problem.... og dog?

Får dyr for meget protein i kosten, kan det give voldsomme udslag. Tag nu bare hunde som eksempel: hvis de får kløende udslet i pelsen, skyldes det meget ofte en alt for proteinrig kost. Og jeg ved fra nogle venner, der holder en lille parakitart, at hvis ungerne under opvækst i redekassen får for meget protein i kosten (for meget æggefoder), kan det give proteinforgiftning i ungerne – med døden til følge.

OK, nu er vi "en anelse" større end disse små fugle (og hunde) – men giver det alligevel ikke et fingerpeg om, at vi gør klogt i at holde lidt igen med protein? Vi falder jo næppe døde af pinden :–), men hvis jeg tænker på de meget kropsfikserede/kropsbevidste mennesker, der dyrker styrketræning i et fitnesscenter, så ser man ofte, at de supplerer deres kost med bunkevis af protein. Som de køber som koncentreret pulver.

Det var så helt ud i ekstremiteterne, det her med mindre dyr samt bodybuildere – men hvad med os andre "dødelige" :–)

Kan man skade mere end gavne ved en meget proteinrig kost? (F.eks. træthed, muskelslaphed el.lig.?) Det kunne være spændende at få lidt belyst, så jeg håber, redaktionen også har viden på dét område.

Den nysgerrige

Svar:

Det er nærmest blevet på mode at anbefale en meget proteinrig kost – især med meget kød og andre animalske fødevarer – som en god slankekur. Endog flere såkaldte "eksperter" er hoppet på den idé.

Den omdiskuterede Atkins diæt

Dr. Atkins diæten – og andre lignende diæter – går ud på at spise så få kulhydrater som muligt, og samtidig indtage store mængder proteiner. Høj indtagelse af fedt er også tilladt.

Dr. Robert Atkins mener, at det er kulhydrater, der gør os tykke og syge.

Atkins hævder, at kulhydrater feder, fordi de øger udskillelsen af hormonet insulin. Omvendt er det hans opfattelse, at fedt ikke feder, da det ikke øger insulin.

Kuren er ikke særlig effektiv

Når du kraftigt reducerer dine kulhydratdepoter i løbet af de første dage på kuren, mister du også det vand, der er bundet til kulhydraterne i kroppen. Du opnår altså tilsyneladende et forholdsvist hurtigt vægttab i den første tid. Men det er vand og ikke fedt, du mister.

Hvis du fortsætter med at tabe dig på Atkins diæten – ud over den væske du mister i starten – er det fordi det samlede kalorieindtag er faldet, ikke fordi du undgår kulhydrater.

Kuren er usund

Atkins diæten er meget usund, og mange får da også forstoppelse, fordi kosten er fiberfattig. Samtidig er kosten katastrofal mangelfuld på de tusindvis af beskyttende stoffer, der findes i frugt og grøntsager (fytokemikalier).

Grunden til, at Atkins og andre med samme idé, fraråder kulhydrater, er, at de kulhydrater, du ikke forbrænder, oplagres. Og når dine kulhydrat–depoter er fyldte, bliver de resterende kulhydrater omdannet til fedt og forårsager overvægt.

Faktum er dog, at ETHVERT overskud af kalorier kan omdannes til fedt – uanset om kalorierne kommer fra kulhydrater, fedt, proteiner eller alkohol.

Der er flere grunde til at holde sig langt væk fra Dr. Atkins diæt (og andre lignende diæter). Her er nogle af dem:

  1. Dr. Atkins fraråder frugt pga. deres indhold af kulhydrater. Men frugt og bær er fyldt med sygdomshæmmende antioxidanter og andre vigtige plantestoffer. De er også velegnede som fiberrige desserter og mellemmåltider

  2. Mange får forstoppelse, fordi diæten indeholder alt for få kostfibre

  3. Diæten er fattig på kostfibre og andre sunde stoffer fra planter, samtidig med at den er rig på animalske fødevarer (inkl. mættede fedtstoffer). Derfor mener mange at diæten fremmer forekomsten af bl.a. hjertekarsygdomme og kræft.

  4. Eftersom du alligevel ikke kan eller bør fortsætte diæten igennem længere tid vil du tage det hele på igen, når du holder op med kuren.

Tilbage til indholdsfortegnelsen

Kødkur?

Hej John

Jeg skriver da, jeg har hørt om en kur der består mest af kød som bl.a. Demi Moore har været på !
Er det en kur du kender til?

Hvis ja, kan du så fortælle mig lidt mere om hvad den går ud på.

Jacob

Svar:

Nogle mener, at årsagen til at man kan tabe sig lidt mere på en kost med meget kød, i forhold til en fedtfattig kost, er, at kød og fedt stiller sulten bedre end kulhydrater, og at det samlede vægttab opvejer den skadelige effekt, som fedt kan have.

Masser af kød (eller andre animalske fødevarer) er egentlig ikke en ny slankekur. Men slankediller har det med at vende tilbage med nogle års mellemrum – ofte i en lidt ny forklædning – det gælder også kure med store mængder animalsk protein.

I de sidste år er det "Atkinsdiæten", der er blevet populær i USA.

For noget tid siden fik Atkinsdiæten positiv omtale efter et 6 måneders forsøg, finansieret af Dr. Atkins.

Forsøget konkluderede at en kost, som er meget fattig på kulhydrater giver vægttab.

Men forskerne konkluderede også at deltagerne på programmet berettede om dårlig ånde, hovedpine og i nogle tilfælde hårtab.

The National Academy of Sciences' (NAS) Food and Nutrition Board anbefaler, at man ikke tager mindre end 120 g kulhydrater dagligt for optimal sundhed og hjernefunktion.

Atkins anbefaler at begrænse indtagelsen af kulhydrater til ca. 20 g dagligt.

The American College of Preventive Medicine var ikke overbevist fra Atkins korte studie. Programmet blev endog betegnet som potentiel skadelig og ineffektiv på længere sigt.

Der er stadig stor uenighed om det hensigtsmæssige i at indtage en meget proteinrig kost.
Nogle mener, at vi ikke bør indtage mere end ca. ½ g protein pr. kg kropsvægt dagligt. Andre at vi bør tage 2 g eller mere pr. kg kropsvægt.

Det er uvist om en kost som er meget rig på animalske fødevarer på længere sigt kan skade nyrerne – men en undersøgelse har i hvert fald vist, at det er tilfældet hos mennesker som allerede har nyreproblemer.

Der er under alle omstændigheder flere grunde til at begrænse indtagelsen af animalske fødevarer – bl.a. for meget mættet fedt, kolesterol, lavt indhold af næringsstoffer i forhold til kalorier.

Tilbage til indholdsfortegnelsen

Få kulhydrater og meget protein giver øget dødelighed

En svensk undersøgelse viser øget dødelighed som følge af en proteinrig/kulhydratfattig kost.
Oplysninger fra 42.237 kvinder, der ved undersøgelsens start var mellem 30 og 49 år gamle, blev gennemgået for en 12-årig periode.

Det viste sig, at jo flere kalorier der kom fra protein, og jo færre kalorier der kom fra kulhydrat, desto højere var dødeligheden blandt kvinderne.

For hver streg på en skala fra 1 til 10 – hvor 1 repræsenterede det højeste og 10 den laveste indtag at kulhydrat – steg dødeligheden med 5 %.

På en modsvarende skala for protein faldt dødeligheden med et par procent for hver streg af mindre proteinindtag.

Ifølge BT (28/3-2007) vil Fødevarestyrelsen nu kigge nærmere på de svenske tal og overveje, om der skal advares mod fx Atkins-kuren fra officielt hold. (Atkinsdiæten er en af efterhånden mange diæter der anbefaler, at vi spiser meget protein og begrænser indtagelsen af kulhydrater)

Konklusionen på den svenske undersøgelse er tydelig:

En kost der er fattig på kulhydrater og rig på protein er forbundet med øget dødelighed. Det gælder især øget dødelighed pga. hjerte-kar-sygdomme.

(Uppsala Nya Tidning 27-03-2007)

Kilde: P. Lagiou, S. Sandin, E. Weiderpass, A. Lagiou, L. Mucci, D. Trichopoulos, H.-O. Adami (2007)
Low carbohydrate-high protein diet and mortality in a cohort of Swedish women
Journal of Internal Medicine 261 (4), 366–374.
doi:10.1111/j.1365-2796.2007.01774.x

Kommentar

Bemærk at på Atkinsdiæten og lignende diæter/kure er andelen af protein i kosten endnu højere, og andelen af kulhydrater endnu lavere, end blandt de 10 % af kvinder i undersøgelsen, der indtog færrest kulhydrater og flest proteiner (og havde den højeste dødelighed).

Risikoen for at dø før tiden må derfor anses for at være væsentlig højere blandt mennesker, der følger Atkins-diæten, eller andre lignende diæter der er proteinrige og/eller fattige på kulhydrater.

Vi kan vel også konkludere fra undersøgelsen, at sunde fødevarer – frugt, grøntsager, nødder, bælgfrugter og fuldkornsprodukter – der jo er rige på kulhydrater, og en kost der ikke indeholder for mange proteiner (især ikke de animalske), er sundest og er med til at forlænge livet.

Tilbage til indholdsfortegnelsen

 

Gratis nyhedsbreve:

Ugeskrift for lægfolk er et gratis nyhedsbrev om sund kost, livsstil mv. Udkommer hver uge via e-mail.
Tilmeld dig her >>

Slankenyt er et gratis nyhedsbrev om overvægt og slankekure.
Tilmeld dig her >>

Vegetarbladet er et gratis nyhedsbrev om vegetarkost. Tilmeld dig her >>


Om overvægt og slankekure
Hvordan slank? (den vigtigste side om emnet)
Den grundlæggende årsag til overvægt
Vægtkontrol
Hurtigere vægttab
Slankenyheder


Hvordan rask?
Gennemgå disse sider i rækkefølge:
Hvordan rask?
1) Spis dig sundere
2) Undgå stimulanser
3) Sov godt
4) Dyrk motion
5) Få nok sol og frisk luft
6) Rask uden medicin


Sygdomme og symptomer
Hvad er sygdom?
Sygdoms trinvise udvikling


Medicin
Lægemidler
Helbreder medicin?
Bivirkninger
Nedtrapning af medicin
Naturmedicin


Om sundhed og velvære
Hvad er sundhed
Kroppens immunforsvar
Den ideelle kost
kost og sundhed


Bøger:

Hvordan Rask?
Bogen beskriver de ændringer i kost, livsstil mv., der styrker kroppens helbredende evner.
Læs mere her.


Kunsten at ændre vaner  | e-bog
En bog om hvorfor det er så svært at ændre vaner, og hvad du gør for alligevel at klare det!
Læs mere her


Zoneterapi - lær det selv | e-bog
Læs mere her


Sikker Slank
Ned i vægt på en sund og sikker måde.
Læs mere her.


Bøger og helseprodukter online

Spar 5 - 30 % på populære kosttilskud, naturlægemidler mv. her: helseonline.dk


Teksterne på nomedica.dk er skrevet/redigeret af John Buhl.

Har du spørgsmål, kommentarer e.l., kan du skrive til mig på john(a)nomedica.dk

 

Copyright Nomedica v/John Buhl. | Persondatapolitik

Vigtige brugerbetingelser: Indholdet på Nomedica.dk er udelukkende til informationsbrug. Oplysningerne må på ingen måde bruges som erstatning for nødvendig lægebehandling. De må ikke og kan ikke bruges som grundlag for at stille diagnoser eller fastlægge behandling. Læs mere her.