Desværre tror mange, at "Dr. Atkins "kostrevolution" (eller
lignende bøger, som anbefaler store mængder animalsk protein), kan bruges
til at sammensætte en fornuftig kost.
Jeg har lige fra starten været modstander af Atkins og
lignende proteinrige diæter. Nedenfor er samlet et udpluk af mine artikler
og kommentarer om emnet. Der er også et lille udpluk af de mails, jeg gennem tiden har modtaget om
emnet. Indhold:
(Fra Ugeskrift for lægfolk, uge 25, 2000).
Den 24/2 2000 havde "The Dept. of Agriculture" i USA samlet nogle af de
læger som for tiden strides om, hvordan man bedst taber sig. Blandt andet
Dr. Robert Atkins. Også forfatteren til bogen "Spis mere, vej mindre" var tilstede – Dr.Dean
Ornish. Han holder på at løsningen er at spise mange grøntsager og frugter (hans
bog findes på dansk. Borgens Forlag). De læger, der modsatte sig Dr. Atkins's diæt beklagede sig over, at der ikke
fandtes egentlig videnskabelig forskning, som bekræfter hans påstande. Det
indrømmede Atkins – men forsvarede sig med, at det var fordi han ikke havde
pengene til den slags forskning. Lægerne imod Atkins diæt påpegede også at de mennesker, der følger diæten
tager det hele på igen, når de stopper diæten.
Kommentar: Efter min mening findes der så meget dokumentation for, at Atkins diæten er
risikabel, at jeg fraråder den – også selv om man kan tabe sig på den.
Diæten er FOR usund, og eftersom man jo alligevel ikke kan spise sådan
resten af sit liv, er glæden kort.
Løsningen er at indføre en kost og livsstil, du kan leve med resten af livet!
På den måde vil du ikke alene tabe dig, men også være i stand til at holde
din vægt nede – på en SUND måde. Ved f.eks. igennem længere tid at følge en kostplan, der er rig på animalske
fødevarer og fattig på frugt og grønt, øger du i væsentlig grad risikoen for
sygdom. Den eneste kostplan, som det er værd at følge, bør FORBEDRE din sundhed,
ikke forværre den. Uanset hvor effektiv en diæt er på kort sigt, bør du
aldrig følge den, hvis den på længere sigt bringer din sundhed i fare.
Dr. Joel Fuhrman (amerikansk læge, der beskæftiger sig meget med ernæring),
siger, at slankekure, der anbefaler store mængder animalske proteiner –
blandt andet "Atkins diæten", er direkte skadelige for dit helbred. Han
siger videre, at forbindelsen mellem for mange animalske fødevarer og kræft
er lige så veldokumenteret i den videnskabelige litteratur som sammenhænget
mellem tobaksrygning og lungekræft.
Tilbage til indholdsfortegnelsen
Slankekure baseret på en meget proteinrig kost, kan i værste fald øge
risikoen for bl.a. hjertekarsygdomme og vitaminmangel.
Derfor vil American Heart Association ikke anbefale disse kure som hjælp til
at opnå et vægttab, skriver en ekspertkomité i Circulation.
Ekspertkomiteen har gennemgået populære slankekure som Atkins, Zone, Protein
Power, Sugar Busters og Stillman. Vægttabet fra disse proteinrige slankekure
skyldes foruden det lave kalorieindhold, at kuren virker vanddrivende, fordi
kostplanen er fattig på kulhydrater, som ellers vil binde væske. Desuden
dannes der syrer, som undertrykker appetitten. Fordi proteinrige slankekure kræver, at der spises mange proteiner fra
dyriske fødevarer, indeholder de også meget fedt, mættet fedt og kolesterol,
der kan øge risikoen for bl.a. hjertekarsygdomme.
Samtidig vil en kulhydratfattig kost ofte nedsætte indtaget af kostfibre,
vitaminer og mineraler fra grøntsager, frugter og fuldkornsprodukter.
(Circulation 2001; 104: 1869–1874. Dagens Medicin 5/11–01)
Tilbage til
indholdsfortegnelsen
Atkins–diæten – og flere andre lignende diæter, som fraråder kulhydrater og
anbefaler store mængder animalsk protein – er blevet populære.
Det på trods af tusindvis af undersøgelser, der viser at vegetabilske
fødevarer (frugt, grøntsager, spiselige svampe, nødder, bælgfrugter og
fuldkornsprodukter) gavner sundheden, og for mange animalske fødevarer udgør
en øget risiko for mange sygdomme. Her er nogle gode artikler, der forklare problemerne med en meget proteinrig
kost, som udelader kulhydrater (på engelsk):
http://www.drmcdougall.com/debate.html
http://www.drmcdougall.com/protein_diets.html
http://www.drmcdougall.com/news/atkins_research.html
http://www.drfuhrman.com/AtkinsRev.html
Du behøver ikke at blive vegetar for at opnå udbytte ved at øge mængden af
vegetabilske fødevarer og mindske mængden af animalske fødevarer.
Spiser du kød er der flere ting du kan gøre, så det bliver sundere:
- Prøv kun at anvende de dyriske fødevarer som smagsgiver, som i orientalsk
madlavning
- Køb magert. Vælg magre kødudskæringer uden særlig meget fedt
- Hakket kød og fars kan gøres mere magert, hvis du erstatter noget af kødet
med hakkede champignon eller mosede kartofler. Det giver faktisk også mere
smag og gør kødet mere saftigt
- Tilsæt mange revne, rå eller kogte grøntsager til fars, sammenkogte retter,
kødsovs, pizza og lignende. Det gør det samlede kalorieindhold mindre og
giver dig flere sunde næringsstoffer
- Skær fedtkanten af kødet før du spiser det
- Vælg så vidt muligt hele kødstykker i stedet for hakket kød. Selv magert
hakkekød indeholder som regel betydeligt mere fedt end hele kødstykker, og
det er lettere at fjerne overflødigt fedt fra hele kødstykker. Køb hakket
kød med højst 8–10 % fedt (g/100g)
- Skift til fedtfattigt pålæg med under 5 g fedt pr. 100 g eller under 25
fedtenergiprocent. F.eks. kalkunbryst, kalkunfilet, svinefilet og tun i vand.
Læs næringsdeklarationen
- Spis grøntsager både til frokost og aftensmad. Det bedste er at begynde
både frokost og aftensmad med noget grønt – gerne både som råkost og kogte
grøntsager. På den måde spiser du dig delvist mæt i sunde fødevarer, før du
kommer til anden mindre sund mad
- Vælg ofte retter, der indeholder mange grøntsager til aftensmaden.
Tilbage til indholdsfortegnelsen
Det høje indhold af mættet fedt i Atkins diæt kan øge risikoen for
hjertekarsygdom, kræft og diabetes, skriver formanden og næstformanden for
Ernæringsrådet. Den amerikanske slankeguru, Robert C. Atkins’ princip om "kvit kulhydraterne
og bliv slank og sund for altid" kritiseres af Ernæringsrådets formand og
næstformand, professor Bjørn Richelsen og dr.scient. Harald S. Hansen.
Ifølge ernæringseksperterne er det relativt høje fedtindhold, især af mættet
fedt, i Atkins' diæt ikke forenelig med generel sund kost og kan øge
risikoen for hjertekarsygdom, kræft og diabetes. (Berlingske Tidende 08. marts 2004)
Tilbage til indholdsfortegnelsen
Atkins kostråd blev aldrig dokumenteret, påpeger formanden og næstformanden
for Ernæringsrådet i et debatindlæg, hvor de svarer på kritik om deres
mening om Atkins. Atkins kostråd er aldrig blevet dokumenteret, og derfor anbefaler
Ernæringsrådet ikke diæten.
(Berlingske Tidende 06.04.04)
Man kan slanke sig på mange forskellige diæter. Det, der betyder noget, er
at man indtager mindre energi, end man forbrænder. Selv om man taber sig på
en bestemt diæt, er det imidlertid ikke udtryk for, at kosten er rigtigt sat
sammen, hvis man skal se på de mere langsigtede konsekvenser for sundheden.
Verdenssundhedsorganisationen, WHO samlede i 2002 ernæringsforskere fra hele
verden. De gennemgik al den viden, man har i dag, om sammenhængen mellem
kost og ernæring og forebyggelse af en række sygdomme. Og på den baggrund
gav de i en rapport fra 2003 anbefalinger for, hvordan man kan forebygge en
række kostrelaterede sygdomme, fx fedme.
Eksperterne konkluderer, at der er overbevisende bevis for at fysik
aktivitet og en kost med lav energitæthed og et højt indhold af naturlige
fibre dvs. en kost med megen frugt, bælgfrugter, grønsager og
fuldkornprodukter nedsætter risikoen for vægtforøgelse og fedme.
WHO's eksperter er således ikke enige i, at vi skal spise mindre af
kulhydraterne, men anbefaler derimod, at vi spiser mere af de mindre
forarbejdede produkter dvs. fuldkornsprodukterne (fuldkornsrugbrød,
havregryn etc.) De mener også, at man skal spise mere frugt og grønsager
samt fisk.
(Altomkost.dk 20 april 2004)
Tilbage til
indholdsfortegnelsen
Kulhydratfattige kure, som f.eks. Atkins–slankekuren, bekymrer danske
ernæringseksperter. Kurene har bivirkninger, og kan have konsekvenser for
helbredet.
Danske ernæringseksperter advarer mod kulhydratfattige kure. Kurene har
bivirkninger og kan få konsekvenser for helbredet, viser en ny amerikansk
undersøgelse. Den nye undersøgelse viser, at Atkins–slankekuren kan give bivirkninger som
diarré, udslæt, hovedpine, svimmelhed og forstoppelse. Og man ved endnu ikke
hvilke konsekvenser kuren har på knogler og nyrer. (Kaare Skovmand, Politiken 09. juni 2004)
De populære kulhydratfattige diæter giver amerikanerne dårligt helbred,
udtaler sundhedseksperter som har dannet en ny gruppe, de kalder for 'The
Partnership for Essential Nutrition' for at hjælpe med at uddanne
amerikanerne til at indtage sunde kulhydrater i form af grøntsager, frugt,
bælgfrugter og fuldkorn. "Når udokumenteret videnskab bliver et salgsargument, bliver nogle mennesker
rige og resten af os bliver plukket", udtaler Jeffrey Prince fra det
amerikanske institut for kræftforskning (the American Institute for Cancer
Research).
"At spise grøntsager, frugt, fuldkorn og bælgfrugter, som alle er
kulhydratrige fødevarer, er forbundet med lavere risiko for kræft,
hjertesygdom, hjerneblødning, sukkersyge og flere andre kroniske sygdomme."
Prince udtaler også, at kulhydratfattige diæter, som anbefaler at man fylder
sig med animalsk protein og fedt, "øger risikoen for at udvikle kræft,
hjertesygdom, hjerneblødning, type 2 diabetes og andre kroniske sygdomme".
Denne nye gruppe inkluderer flere organisationer. Læs evt. mere på deres
hjemmeside:
http://www.essentialnutrition.org
De er især kritiske overfor programmer som f.eks. Atkins, der anbefaler at
man får kroppen i en tilstand kaldet ketosis for at forbrænde fedt.
De mener, at disse ekstreme kulhydratfattige diæter kan føre til alvorlige
helbredsproblemer.
Tilbage til indholdsfortegnelsen
Mange populære diætbøger er fyldt med misvisende og fejlagtige påstande om
sund kost – fx Blodtype diæten, Atkins Kostrevolution eller South Beach
kuren, for at nævne nogle af de diæter, der i de sidste par år har spredt
forvirring. Men faktisk er der ikke længere tvivl blandt seriøse forskere og
ernæringseksperter om, at det er sundt at spise frugt, grøntsager, nødder,
bælgfrugter og fuldkornspodukter. Den store uenighed – og forvirring – er, om animalske fødevarer fremmer
sundheden eller om de ikke gør. Altså om det er bedst kun eller næsten kun
at spise vegetabilske fødevarer, eller om det er bedre også at spise kød,
mejeriprodukter mv. Det letteste og sjoveste ville være, hvis vi bare kunne spise løs af alt det,
vi har lyst til eller er vant til, uden det havde indflydelse på vores
helbred. Desværre viser alle undersøgelser, at det kan vi ikke. Stort set alle
eksperimenter og befolkningsundersøgelser tyder på, at den bedste kost for
os mennesker er en veganerkost –– eller i hvert fald en kost der er næsten
fri for kød, fjerkræ, fisk, ost, mælk og andre mejeriprodukter.
Det er uvist, om det sundeste er HELT at udelade animalske fødevarer fra
kosten (men en del tyder på det) eller det er bedst f.eks. at inkludere små
mængder fisk og fjerkræ.
Stort set det eneste argument, vi hører for at spise kød, er, at det er
nødvendigt/godt med alle de proteiner, der er i kød (eller andre animalske
fødevarer). Hvad siger den forsker, der nok ved mest om proteinernes indflydelse på
vores sundhed, professor T. Colin Campbell? Han har være forfatter eller medforfatter til over 350 videnskabelige
artikler, og nok den forsker der har forsket mest i proteiners rolle for
vort helbred. Hans ihærdige og meget anerkendte arbejde indenfor videnskaben i de sidste
45 år, har gjort ham til en af de mest respekterede forskere i sammenhængen
mellem kost og sygdom.
Han begyndte sin forskerkarriere med den antagelse, at det var vigtigt at
spise en del animalsk protein. Tidligt i sin karriere arbejdede kan derfor
mest med, hvordan man kunne fremme sundheden ved at spise mere kød, flere
mejeriprodukter og æg. Vendepunktet kom, da han var forsker ved et projekt på Filippinerne, hvor
han arbejdede med fejlernærede børn. Hovedformålet med projektet var at
sikre børnene fik mere
protein, da man antog at det var proteinmangel, der var hovedårsagen til
problemerne. Men til sin store overraskelse opdagede Campbell, at de børn,
som spiste mest protein også var de børn som lettest fik leverkræft.
Han begyndte derefter at analysere videnskabelige forsøg med animalske
proteiner fra forskellige dele af verden, og opdagede at der allerede
fandtes flere undersøgelser der tydede på, at netop de animalske fødevarer,
som han i så mange år havde været fortaler for, var med til at fremme flere
sygdomme, herunder kræft. Han tilrettelagde derefter en række videnskabelige eksperimenter for at
undersøge hvilken rolle ernæring – især protein – spiller i forbindelse med
kræft. Resultaterne af hans forskning fik ham gradvist til at ændre mening angående
animalske proteiner, for til sidst at komme med kraftige advarsler mod at
indtage for mange animalske fødevarer. Hans forskning har ikke alene gjort
ham og hans familie til vegetarer, men også gjort ham til en af de varmeste
og mest ihærdige fortalere for en næringsrigtig kost uden animalske
fødevarer. Han siger bl.a.: "Videnskaben er der, og den må gøres kendt. Vi kan ikke
lade status quo forsætte uimodsagt og se vore kære lide unødvendigt."
Campbell var bl.a. ledende forsker på et 20–årig samarbejde mellem Cornell
universitetet, Oxford universitetet og the Chinese Academy of Preventive
Medicine, en undersøgelse af livsstilsfaktorer i landområderne i Kina og
Taiwan. Almindelig kendt som "The China Study". En befolkningsundersøgelse,
der er mange betragtes som den største og bedste der nogensinde er
gennemført. Et forskningsprojekt der har frembragt mere end 8000 statistisk signifikante
sammenhænge mellem forskellige ernæringsmæssige faktorer og sygdom.
Den væsentligste konklusion af undersøgelsen er, som Dr. Campbell udtrykker
det: "Mennesker som spiste flest animalske fødevarer havde flest kroniske
sygdomme ... mennesker som spiste flest vegetabilske fødevarer var de
sundeste og undgik i større udstrækning kroniske sygdomme."
Dr. Campbell er ikke i tvivl:
- Der er mange sundhedsmæssige fordele ved en veganerkost
- Der er mange sundhedsmæssige problemer forbundet med at spise animalske
fødevarer
Han mener, at videnskaben er klar. Resultaterne er utvetydige: Lav om på din
kost og reducere dramatisk risikoen for kræft, diabetes, hjertesygdom og
fedme."... du fortjener at vide, at mange af de almindelige opfattelser du
er blevet fortalt om mad, sundhed og sygdom er forkerte.""... Du har brug
for at kende sandheden om mad, og hvorfor at spise på den rette måde kan
redde dit liv", siger han. Er du interesseret i mere om emnet, kan jeg varmt anbefale hans nye bog "The
China Study"
http://www.thechinastudy.com
Jeg mener – bl.a. med baggrund i den forskning Campbell og hans kolleger har
foretaget – at der er endog meget god dokumentation for, at
kostrådene her er
de sundeste eller tæt på at være de sundeste for mennesker.
De resultater, jeg har set, når klienter fulgte disse råd (med visse
individuelle justeringer) viser TYDELIGT, at en korrekt udarbejdet
veganerkost med masser af råkost, og med hovedvægt på frugt og grøntsager,
i væsentlig grad forbedrer helbredet.
Tilbage til
indholdsfortegnelsen
Kære John
Jeg har lige modtaget en nyhedsmail, hvor der stod alt mulig om
kostforvirring, hvor blandt andet Atkins blev nævnt, som en af dem, der
havde forvirret folk. Dette bekymrer mig lidt, da jeg i nogle uger nu har fulgt den kur, der
hedder: Undgå kulhydrater, men spis i stedet masser af proteiner. ...
Er det sundt eller usundt? Og er det det, der hjælper mig med at tabe mig,
eller kan det ha været andre faktorer, der har spillet ind?
Mvh.
Tine Pohl Kære Tine
Der findes masser af usunde kure, som kan give vægttab.
Atkins er én af dem. Du kan tabe dig –– i det mindste for en tid –– på kuren.
I starten er det mest væske du mister (kulhydrater binder noget væske), men
du vil nok også få mindre appetit, og hvis du dropper de
usunde kulhydrater
vil det også medvirke til et vægttab. Hvis du kan læse engelsk er der flere oplysninger om risikoen ved at følge
Atkinskuren her.
Med venlig hilsen
John Buhl
Tilbage til
indholdsfortegnelsen
Jeg forstår ikke helt Atkins, hvordan er det blevet en succes, når han
ligefrem anbefaler fløde og fraråder skummetmælk!?
Jeg ved godt, at der er tale om kulhydratfattig mad, men de opskrifter han
har lavet en kogebog over, er lidt overdreven fede efter min smag. Kan det
på nogen måde være sundt for kroppen?
Anonym Svar:
Atkins er blevet meget kraftigt markedsført, og de fleste nye kure – som
bliver kraftigt markedsført – har en periode med succes. Men bølgen har
toppet ... i hvert fald i USA, hvor flere og flere nu forlader Atkins, ikke
mindst fordi de fleste som taber sig på kuren senere begynder at tage det
hele eller det meste på igen. Atkinskuren er på ingen måde sund.
Kunne godt tænke mig at høre, hvad du mener om South Beach Kuren.
Hilsen Gitte
Svar: South Beach var vel nærmest afløseren for Atkinskuren. Lidt bedre end
Atkins, men det er stadig noget skidt! South Beach er baseret på nogle af de samme tåbeligheder som Atkinsdiæten.
De fleste kalorier i diæten kommer fra animalske fødevarer, hvilket er en
usund og risikabel metode, som da heller ikke giver et vægttab, du kan
fastholde. Tab dig på en sund måde eller lad være!
En
fornuftig kritik af diæten her (på engelsk)
Tilbage til
indholdsfortegnelsen
Jeg kan ikke lade være med lige at kommentere noget fra "Jubii slanketips"
af 19. januar 2002, hvor der fortælles, at der kommer mange nye kure (især
fra Amerika), og at disse kure anbefaler brugen af protein i massevis.
– Og så kom jeg til at tænke: Mon ikke mange af jer kan huske, dengang
Jacobsens slankekure var det hotteste hotte? De verserede i slutningen af
70erne og det meste af 80erne? En lægmand ved navn Jacobsen og hans kone
havde selv konstrueret en slankemetode (og tabt sig meget) og endte som
datidens guruer på slankeområdet.
Metoden gik ud på at spise så meget protein som muligt. Devisen var, at "proteiner
er vores venner, kulhydrater er vores fjender", så den stod på kød og kød og
kød. Men! Folk tabte sig skam, men de tog det hele på igen senere. Nu kan
man selvfølgelig ikke bruge nutiden til at kritisere fortiden med, for man
handler selvfølgelig efter den viden, man har på daværende tidspunkt. Og
denne Jacobsens intentioner var givetvis positive.
Men man fandt dengang ud af, at det at slanke sig ved hjælp af meget protein
ikke alene var nytteløst (på længere sigt). Det gav også helbredsmæssige
skavanker med al denne protein. Det kan derfor undre, når man nu, 25–30 år
efter hører, at amerikanerne går ind for denne slankeform. Det er gammel vin
på nye flasker, og for mig at se er det vin, der er omdannet til eddike!
Julle
Hjælp!
Jeg er fed, forvirret og ved at opgive det hele! I mange år har jeg fulgt
alle de råd min læge (og forskellige slankeeksperter jeg har læst om) har
præket for mig, derfor har jeg spist tonsvis af pasta, brød, ris og andre
kulhydrater.
Nu har jeg lige læst i et ugeblad, at det er helt forkert, og jeg i stedet
skal spise mere kød !?
Hvad f….. er nu det for noget? Jeg ved snart ikke, hvad jeg skal tro.
Hvad gør jeg?
Skal jeg spise mange kulhydrater eller mange proteiner (kød og sådan noget)?
Jeg håber, du kan hjælpe.
Anonym
Svar: Gennem de sidste 10 år har visse ”eksperter” fortalt os, at vi skal spise
store mængder kulhydrater og kun lidt kød, for at komme ned i vægt.
Derfor har overvægtige danskere pligtskyldigt tygget sig igennem dynger af
ris, pasta, brød og andre kulhydrater, i håb om at komme ned i vægt.
Nogle kom ned i vægt – ikke pga. mængden af kulhydrater, men fordi de
erstattede noget af fedtet med kulhydrater. De fleste er forblevet
overvægtige. Nu siger de samme ”eksperter”, at vi nok alligevel ikke skal spise så mange
kulhydrater, for vi tager nemlig på af dem!
Nu skal vi i stedet spise mange proteiner, og helst en masse kød.
Der er heller ikke denne gang grund til at tage deres slankeråd særlig
alvorligt. Du skal hverken fylde dig med pasta eller kød.
Ingen af delene er sundt eller hensigtsmæssigt.
Hvis du overdriver din indtagelse af kulhydrater (især raffinerede
kulhydrater) kan det forstyrre dit blodsukker og øge din appetit (og
risikoen for at du overspiser). Spiser du meget kød er du mæt længere, og
vil derfor måske spise lidt mindre, men du øger samtidig risikoen for en
lang række sygdomme. En af verdens mest anerkendte ernæringsforskere, professor T. Colin
Campbell, advarer meget mod en kost, der er baseret på animalske fødevarer (altså
kød, fjerkræ, æg, mejeriprodukter).
Du kan
læse mere om hans undersøgelser og konklusioner her
Følg programmet her beskrevet i bogen
Sikker Slank i 7 trin. Det sikrer et
stabilt blodsukker, og at du taber dig på en sikker og sund måde.
Tilbage til
indholdsfortegnelsen
Vores kost skal jo bestå af en vis del fedt, proteiner og kulhydrater, men
hvad sker der egentlig, hvis man på en slankekur får meget få kulhydrater?
Og kan man få for få kulhydrater?
Mvh Inga
Svar: Der findes en del "moderne" slankekure, som fraråder (næsten) alle
kulhydrater – og f.eks. anbefaler masser af kød o.l.
Det er usundt og dumt. Du risikerer blot at skabe så mange forstyrrelser i
din krop, at du senere får endnu større problemer med din vægt (samtidig med
at du sætter dit helbred på spil). Man kan sagtens overdrive med kulhydrater – men det er især de raffinerede
kulhydrater, der giver problemer!
http://www.nomedica.dk/overspisning_og_kulhydrater.htm
Fuldkornsprodukter, bælgfrugter, frugt og grøntsager indeholder de "gode"
kulhydrater samt store mængder kostfibre, vitaminer, mineraler og andet godt,
som din krop har brug for.
Jeg er i overgangsalderen og har meget svært ved at tabe mig. Jeg har læst,
at jeg skal holde mig fra kulhydrater – men hvad så – det er brød, frugt,
kartofler, pasta, ris og mange andre af de ting som mætter godt.
Typisk består min morgenmad af – 1 stk. groft rugbrød med ost – frokost – 2
stk. groft rugbrød med mager pålæg – f.eks. cheasy smørost med løg og
krydderurter og herpå røget filet med en snert af reven peberrod og enten en
stor klods agurk el. tomater – aftensmaden er helt fedtfri, da vi enten
steger i ovn – på fedtfri pande eller koger – masser af grøntsager og
kartofler – ris el. pasta. Mellemmåltiderne består af frugt. Drikkevarer –
cola light, vand, højst 4 kopper kaffe daglig.
Hvordan sætter jeg bedst en proteinrig kost sammen som mætter.
Mvh. Anette
Svar: Du skal IKKE holde dig fra kulhydrater.
Desværre er det i visse slankekredse blevet populært at spise mange
proteiner og samtidig undgå kulhydrater.
Nogle af disse kure er ret ekstreme og kan derfor MIDLERTIDIGT ændre
kroppens forbrændingsmetode. Hvis du helt (eller næsten helt) undgår
kulhydrater, kan du tvinge kroppen ind i en forbrændingsproces, der kaldes
ketose.
Kroppen har ganske enkelt ikke mere oplagrede kulhydrater (som er det
naturlige brændstof for kroppen), og bliver derfor tvunget til udelukkende
at omdanne protein og fedt til energi.
Meget at det vægttab, du opnår på den måde er i øvrigt væsketab, som hurtigt
kommer igen, når du begynder at spise normalt.
En anden uheldig bivirkning er, at fedtcellerne efterfølgende ophober fedt
mere effektivt end før diæten.
Du forbrænder ganske vist fedt – men det er usundt, risikabelt og virker
alligevel ikke på længere sigt.
Tilbage til
indholdsfortegnelsen
... jeg er lige ved at opgive min kur for jeg spiser hvad jeg skal men min
vægt står stille (14 dage nu) og jeg synder ikke, den stiger heller ikke,
men mon det kan være jeg har været for bange for kulhydraterne?
Tak for dine gode råd
Venlig hilsen Kirsten
Svar: Det er svært for mig at vurdere, hvorfor du ikke taber dig, da du ikke
skriver noget om, hvad du gør, men lad os snakke lidt om de der kulhydrater.
Desværre har diverse kampagner mod kulhydrater (nok mest med det formål at
fremme salget at proteinkure og bestemte kosttilskud) gjort nogle
overvægtige nervøse for at spise kulhydrater.
Hos nogle få er forvirringen næsten total. De tror, at de både skal holde
sig fra fedt og kulhydrater. Du må gerne spise kulhydrater.
Vi kan stille det hele lidt firkantet op, for klarhedens skyld:
Der er gode fødevarer. Der er dårlige fødevarer. Spis de gode. Hold dig fra
de dårlige. Der er gode og dårlige kulhydrater. De gode findes i fuldkornsprodukter,
frugt, grøntsager, bælgfrugter. De dårlige finder du i sukker, hvidt brød,
slik, kager o.l. Spis de gode kulhydrater. Hold dig fra de dårlige.
Du behøver slet ikke tænke på hverken fedt, kulhydrater eller proteiner, når
du ønsker at tabe dig. Fokuser på at spise ordentlig mad, men kun når du er
sulten, og kun så længe du er sulten, og du vil tabe dig.
Tilbage til
indholdsfortegnelsen
Jeg har lige surfet lidt rundt i dine slanketips på Jubii og kender virkelig
til mange af de problemstillinger du berører. Jeg er privatpraktiserende
klinisk diætist og møder meget ofte unge piger med 10–15 kg´s overvægt – de
fylder sig netop med masser af raffinerede kulhydrater og fedtfrit slik i den
tro, at det er det bedst de kan gøre...
Jeg ved godt at dette ikke er nogen brevkasse, men jeg bliver nødt til at
spørge hvad det er du mener der er galt med animalsk protein. Om en given
aminosyre kommer fra en kylling eller fra bønne er vel det samme ... eller?
Findes der undersøgelser der viser denne forskel i sundhed.
Mange hilsner
T... Svar:
Ja, der findes flere undersøgelser, der viser at det ikke er lige meget hvor
proteinerne kommer fra.
Den er væsentligt bedre at få sine næringsstoffer (især proteiner) fra
vegetabilske kilder fremfor animalske
kilder. Her er nogle af de links, som vil give dig lidt at tænke over:
http://www.freespeech.org/nhn/china.html
http://www.earthsave.org/morebull.htm
http://www.newcenturynutrition.dom
Der er mange andre links, men det enorme arbejde, som Professor T. Colin
Campbell har udført, er overbevisende og fortjener mere opmærksomhed.
Tilbage til
indholdsfortegnelsen
Måske er spørgsmålet her mere af hypotetisk art end et reelt problem.... og
dog? Får dyr for meget protein i kosten, kan det give voldsomme udslag. Tag nu
bare hunde som eksempel: hvis de får kløende udslet i pelsen, skyldes det
meget ofte en alt for proteinrig kost. Og jeg ved fra nogle venner, der
holder en lille parakitart, at hvis ungerne under opvækst i redekassen får
for meget protein i kosten (for meget æggefoder), kan det give
proteinforgiftning i ungerne – med døden til følge.
OK, nu er vi "en anelse" større end disse små fugle (og hunde) – men giver
det alligevel ikke et fingerpeg om, at vi gør klogt i at holde lidt igen med
protein? Vi falder jo næppe døde af pinden :–), men hvis jeg tænker på de
meget kropsfikserede/kropsbevidste mennesker, der dyrker styrketræning i et
fitnesscenter, så ser man ofte, at de supplerer deres kost med bunkevis af
protein. Som de køber som koncentreret pulver.
Det var så helt ud i ekstremiteterne, det her med mindre dyr samt
bodybuildere – men hvad med os andre "dødelige" :–)
Kan man skade mere end gavne ved en meget proteinrig kost? (F.eks. træthed,
muskelslaphed el.lig.?) Det kunne være spændende at få lidt belyst, så jeg
håber, redaktionen også har viden på dét område.
Den nysgerrige
Svar: Det er nærmest blevet på mode at anbefale en meget proteinrig kost – især
med meget kød og andre animalske fødevarer – som en god slankekur. Endog
flere såkaldte "eksperter" er hoppet på den idé.
Den omdiskuterede Atkins diæt
Dr. Atkins diæten – og andre lignende diæter – går ud på at spise så få
kulhydrater som muligt, og samtidig indtage store mængder proteiner. Høj
indtagelse af fedt er også tilladt.
Dr. Robert Atkins mener, at det er kulhydrater, der gør os tykke og syge.
Atkins hævder, at kulhydrater feder, fordi de øger udskillelsen af hormonet
insulin. Omvendt er det hans opfattelse, at fedt ikke feder, da det ikke
øger insulin. Kuren er ikke særlig effektiv
Når du kraftigt reducerer dine kulhydratdepoter i løbet af de første dage på
kuren, mister du også det vand, der er bundet til kulhydraterne i kroppen.
Du opnår altså tilsyneladende et forholdsvist hurtigt vægttab i den første
tid. Men det er vand og ikke fedt, du mister.
Hvis du fortsætter med at tabe dig på Atkins diæten – ud over den væske du
mister i starten – er det fordi det samlede kalorieindtag er faldet, ikke
fordi du undgår kulhydrater. Kuren
er usund
Atkins diæten er meget usund, og mange får da også forstoppelse, fordi
kosten er fiberfattig. Samtidig er kosten katastrofal mangelfuld på de
tusindvis af beskyttende stoffer, der findes i frugt og grøntsager (fytokemikalier).
Grunden til, at Atkins og andre med samme idé, fraråder kulhydrater, er, at
de kulhydrater, du ikke forbrænder, oplagres. Og når dine kulhydrat–depoter
er fyldte, bliver de resterende kulhydrater omdannet til fedt og forårsager
overvægt. Faktum er dog, at ETHVERT overskud af kalorier kan omdannes til fedt –
uanset om kalorierne kommer fra kulhydrater, fedt, proteiner eller alkohol.
Der er flere grunde til at holde sig langt væk fra Dr. Atkins diæt (og andre
lignende diæter). Her er nogle af dem:
-
Dr. Atkins fraråder frugt pga. deres indhold af kulhydrater. Men frugt og
bær er fyldt med sygdomshæmmende antioxidanter og andre vigtige
plantestoffer. De er også velegnede som fiberrige desserter og
mellemmåltider
-
Mange får forstoppelse, fordi diæten indeholder alt for få kostfibre
-
Diæten er fattig på kostfibre og andre sunde stoffer fra planter,
samtidig med at den er rig på animalske fødevarer (inkl. mættede
fedtstoffer). Derfor mener mange at diæten fremmer forekomsten af bl.a.
hjertekarsygdomme og kræft.
-
Eftersom du alligevel ikke kan eller bør fortsætte diæten igennem længere
tid vil du tage det hele på igen, når du holder op med kuren.
Tilbage til
indholdsfortegnelsen
Hej John
Jeg skriver da, jeg har hørt om en kur der består mest af kød som bl.a. Demi
Moore har været på !
Er det en kur du kender til?
Hvis ja, kan du så fortælle mig lidt mere om hvad den går ud på.
Jacob
Svar: Nogle mener, at årsagen til at man kan tabe sig lidt mere på en kost med
meget kød, i forhold til en fedtfattig kost, er, at kød og fedt stiller
sulten bedre end kulhydrater, og at det samlede vægttab opvejer den
skadelige effekt, som fedt kan have.
Masser af kød (eller andre animalske fødevarer) er egentlig ikke en ny
slankekur. Men slankediller har det med at vende tilbage med nogle års
mellemrum – ofte i en lidt ny forklædning – det gælder også kure med store
mængder animalsk protein. I de sidste år er det "Atkinsdiæten", der er blevet populær i USA.
For noget tid siden fik Atkinsdiæten positiv omtale efter et 6 måneders
forsøg, finansieret af Dr. Atkins. Forsøget konkluderede at en kost, som er meget fattig på kulhydrater giver
vægttab. Men forskerne konkluderede også at deltagerne på programmet berettede om
dårlig ånde, hovedpine og i nogle tilfælde hårtab.
The National Academy of Sciences' (NAS) Food and Nutrition Board anbefaler,
at man ikke tager mindre end 120 g kulhydrater dagligt for optimal sundhed
og hjernefunktion. Atkins anbefaler at begrænse indtagelsen af kulhydrater til ca. 20 g
dagligt. The American College of Preventive Medicine var ikke overbevist fra Atkins
korte studie. Programmet blev endog betegnet som potentiel skadelig og
ineffektiv på længere sigt. Der er stadig stor uenighed om det hensigtsmæssige i at indtage en meget
proteinrig kost.
Nogle mener, at vi ikke bør indtage mere end ca. ½ g protein pr. kg
kropsvægt dagligt. Andre at vi bør tage 2 g eller mere pr. kg kropsvægt.
Det er uvist om en kost som er meget rig på animalske fødevarer på længere
sigt kan skade nyrerne – men en undersøgelse har i hvert fald vist, at det
er tilfældet hos mennesker som allerede har nyreproblemer.
Der er under alle omstændigheder flere grunde til at begrænse indtagelsen af
animalske fødevarer – bl.a. for meget mættet fedt, kolesterol, lavt indhold
af næringsstoffer i forhold til kalorier.
Tilbage til
indholdsfortegnelsen
En svensk undersøgelse viser øget dødelighed som følge af en
proteinrig/kulhydratfattig kost.
Oplysninger fra 42.237 kvinder, der ved undersøgelsens start var mellem 30
og 49 år gamle, blev gennemgået for en 12-årig periode.
Det viste sig, at jo flere kalorier der kom fra protein, og jo færre
kalorier der kom fra kulhydrat, desto højere var dødeligheden blandt
kvinderne. For hver streg på en skala fra 1 til 10 – hvor 1 repræsenterede det højeste
og 10 den laveste indtag at kulhydrat – steg dødeligheden med 5 %.
På en modsvarende skala for protein faldt dødeligheden med et par procent
for hver streg af mindre proteinindtag.
Ifølge BT (28/3-2007) vil Fødevarestyrelsen nu kigge nærmere på de svenske
tal og overveje, om der skal advares mod fx Atkins-kuren fra officielt hold.
(Atkinsdiæten er en af efterhånden mange diæter der anbefaler, at vi spiser
meget protein og begrænser indtagelsen af kulhydrater)
Konklusionen på den svenske undersøgelse er tydelig:
En kost der er fattig på kulhydrater og rig på protein er forbundet med øget
dødelighed. Det gælder især øget dødelighed pga. hjerte-kar-sygdomme.
(Uppsala Nya Tidning 27-03-2007)
Kilde: P. Lagiou, S. Sandin, E. Weiderpass, A. Lagiou, L. Mucci, D.
Trichopoulos, H.-O. Adami (2007)
Low carbohydrate-high protein diet and mortality in a cohort of Swedish
women
Journal of Internal Medicine 261 (4), 366–374.
doi:10.1111/j.1365-2796.2007.01774.x
Kommentar
Bemærk at på Atkinsdiæten og lignende diæter/kure er andelen af protein i
kosten endnu højere, og andelen af kulhydrater endnu lavere, end blandt de
10 % af kvinder i undersøgelsen, der indtog færrest kulhydrater og flest
proteiner (og havde den højeste dødelighed).
Risikoen for at dø før tiden må derfor anses for at være væsentlig højere
blandt mennesker, der følger Atkins-diæten, eller andre lignende diæter der
er proteinrige og/eller fattige på kulhydrater.
Vi kan vel også konkludere fra undersøgelsen, at sunde fødevarer – frugt,
grøntsager, nødder, bælgfrugter og fuldkornsprodukter – der jo er rige på
kulhydrater, og en kost der ikke indeholder for mange proteiner (især ikke
de animalske), er sundest og er med til at forlænge livet.
Tilbage til
indholdsfortegnelsen |