Nomedica - den naturlige løsning

Om Nomedica Hvordan rask? Hvordan slank? Emner Butik
Til Nomedica startside Nomedica på Facebook   Ugeskrift for Lægfolk ARKIV  

 


     

Højt blodtryk

Blodtrykket reguleres af kroppen efter behov.

Der er altså en grund til, at organismen øger eller sænker blodtrykket i forskellige situationer.

Selv om det er individuelt, hvad der er tilstrækkeligt for at normalisere blodtrykket, handler det grundlæggende set om:

 1. At finde og fjerne årsagerne til det høje blodtryk

 2. Forbedre kost, livsstil og livsvilkår. Se under Hvordan Rask?

Allerede ved et blodtryk fra 120/80 stiger risikoen for livsstilsrelaterede sygdomme såsom blodpropper i hjertet, hjerneblødninger og nyresvigt.

Jo højere blodtryk, jo højere risiko.

Omvendt er der meget at vinde ved at sætte tidligt ind med livsstilsændringer allerede, når blodtrykket er bare ganske let forhøjet, hvilket gælder for ca. 90 pct. af den voksne befolkning.

Hvis blodtrykket er meget for højt, kan det efter længere tid beskadige flere organer alvorligt — herunder hjertet, nyrerne, hjernen og øjnene.

At få blodtrykket ned på eller under 120/80 er en at de vigtigste måder at forebygge hjertesygdom og slagtilfælde på.

Blodtryk er blodets tryk mod blodkarrenes vægge. Trykkets størrelse afhænger af hjertets pumpekraft og af den modstand, blodet møder ved gnidningen mod karrenes vægge. Trykket falder derfor efterhånden, som blodet kommer frem i kredsløbet, og systemet bliver mere og mere forgrenet og karrene snævre.

Blodtrykket stiger ved fysisk aktivitet og ved forskellige former for sindstilstande og stress. Du bør derfor kun få blodtrykket målt, når du er i fysisk og psykisk ro.

Årsager eller medvirkende årsager

En medvirkende årsag til højt blodtryk er ofte at blodårer er relativt uelastiske pga. aflejringer af plak. Disse fedtede aflejringer får blodårerne til at blive stive og svage. Sådanne stivnede årer mister deres elasticitet og er mere tilbøjelige til at revne eller briste pga. et højt blodtryk og derved forårsage et slagtilfælde eller hjerteanfald.

Der er andre ting, der kan give eller medvirke til højt blodtryk — f.eks. stress, følelsesmæssig ubalance, hjerteproblemer, nyreproblemer, overbelastning, hormonelle forstyrrelser — men hos de fleste patienter med højt blodtryk finder lægen ikke den eller de præcise årsager.

Blodtrykket reguleres normalt af kroppen efter behov. Der er altså en grund til, at organismen øger eller sænker blodtrykket i forskellige situationer.

Øget blodtryk er kroppens respons for at sikre bedst mulig sundhed. Hvis du f.eks. er overvægtig eller hvis årene er kalket til, skal der mere tryk på blodet for at få det rundt til hele kroppen. Under stress øges blodtrykket for at øge kroppen ydeevne osv.

Blodtrykssænkende medicin

Blot at tage blodtrykssænkende medicin ved højt blodtryk, uden at fjerne årsagen, modarbejder kroppens bestræbelser.

Medicin imod højt blodtryk modarbejder på en måde kroppens anstrengelser for at genoprette sundhed. Der er tilfælde, hvor det er nødvendigt at tage blodtrykssænkende medicin, for at få blodtrykket ned, men man skal naturligvis altid sideløbende foretage de nødvendige forbedringer i kost, livsstil mv., og løbende få justeret behovet for medicin.

Blodtrykket bør ikke stige med alderen

Det er en myte, at det er naturligt, at blodtrykket stiger med alderen. Det har ikke noget med alder at gøre.

En stor del af befolkningen i de udviklede lande, herunder Danmark, udvikler med tiden et gradvist stigende blodtryk. I modsætning hertil har selv meget gamle mennesker i udviklingslandenes landdistrikter et lavt blodtryk, ligesom slagtilfælde sjældent forekommer.

Mennesker, der levet i samfund med bemærkelsesværdigt lave blodtryksværdier, lever typisk overvejende vegetarisk.

Forhøjet blodtryk giver sjældent symptomer, og det er derfor stort set umuligt selv at vurdere, om blodtrykket er for højt. Det er derfor en god idé at få blodtrykket målt med et eller to års mellemrum — især hvis du ikke lever særlig sundt - så du kan foretage de nødvendige ændringer, hvis blodtrykket er for højt.

Hvad du kan gøre

Nedenstående vil i de fleste tilfælde være meget effektiv til at normalisere blodtrykker:

 1. Tager du medicin mod forhøjet blodtryk, skal du snakke med din læge om, hvornår og hvordan du evt. kan nedtrappe medicinen. Få også råd og tips fra din læge om, hvordan du kan forbedre din kost mv. Et meget forhøjet blodtryk kan skade kroppen. Du bør derfor under ingen omstændigheder fravælge medicin mod forhøjet blodtryk, før du er klar til det, og din læge har godkendt nedtrapning/ophør af medicin 
 2. Spis meget frugt og grønt. Helst et kilo eller mere om dagen. Når en ikke-vegetar sættes til at spise vegetarkost i et par måneder, falder blodtrykket. Men når personen igen spiser sin normale kost, stiger blodtrykket igen. Også fisk (når den erstatter kød) kan sænke blodtrykket en smule. Grøn kost indeholder bl.a. kostfibre, kalium og calcium, der er med til at sænke blodtrykket.
 3. Spis flere rå fødevarer — inkl. lidt nødder hver dag. Nødder og bælgfrugter kan reducere kolesteroltallet og risikoen for hjertesygdom. Omvendt er indtagelsen af animalske fødevarer sat i forbindelse med øget kolesteroltal og øget risiko for hjertesygdom
 4. Spis gerne selleri, som især har en gavnlig virkning på blodtrykket. I Asien har selleri været brugt som blodtrykssænkende medicin i over 2000 år.
  Amerikanske forskere har isoleret det aktive stof i selleri. 3-n-butulphthalide, som i øvrigt også giver sellerien sin karakteristiske smag. De amerikanske forsøg viste, at selleri kan sænke blodtrykket med gennemsnitligt 12-14 procent i løbet af et par uger.
  Selleri har et enestående stort indhold af det aktive stof, og teorien er, at det sænker koncentrationen af stresshormoner i blodet. Af samme årsag skulle virkningen også være bedst, når det forhøjede blodtryk skyldes stress
 5. Hvidløg kan muligvis også medvirke til at sænke blodtrykket. Der findes registrerede naturlægemidler mod lettere forhøjet blodtryk, der indeholder ekstrakt af hvidløg — bl.a. Kwai — og disse midler kan muligvis hjælpe en smule, men sats ikke på at naturmedicin vil klare problemet
 6. Spis færre fødevarer fra dyr. I nogle tilfælde er det nødvendigt at blive veganer (altså helt udelade kød, mejeriprodukter og andre animalske fødevarer)
 7. Spis fedtfattigt. Din kost skal dog indeholde nok af de gode fedtstoffer, du får fra nødder, frø, avocado og grønne grøntsager
 8. Ved overvægt skal du tabe dig - men på en sund og sikker måde. Læs hvordan under Hvordan Slank?
 9. Undgå lakrids. Lakrids bør undgås, fordi det kan forhøje blodtrykket. Lakrids indeholder et stof, som minder meget om et af vores egne hormoner, der øger blodtrykket
 10. Stimulanser kan medvirke til et forhøjet blodtryk. Undgå eller begræns derfor indtagelsen af stimulanser
 11. Undgå tobak
 12. Undgå alkohol (også vin)
 13. Blodtrykket stiger næsten ikke, selv om mennesker med normalt blodtryk spiser meget salt. Men har du først fået højt blodtryk, skal du lade saltbøssen stå.
  Begræns din indtagelse af salt til et minimum. Lad evt. helt være med at tilsætte salt til maden
 14. Det gælder i det hele taget om at spise så sundt som muligt
 15. Dyrk motion regelmæssigt. Øg gradvist indsatsen. Kom op på mindst en halv times motion dagligt i gennemsnit.
 16. Eftersom stress og følelsesmæssig ophidselse er vigtige faktorer ved de fleste tilfælde af forhøjet blodtryk, er det vigtigt at undgå eller få løst op for stresstilstande
 17. God og tilstrækkelig søvn kan medvirke til at få blodtrykket ned — både direkte og indirekte ved at give mere energi til at ændre vaner og til motion

Sidst revideret 5. maj 2010


 
     

Gratis nyhedsbreve:

Ugeskrift for lægfolk er et gratis nyhedsbrev om sund kost, livsstil mv. Udkommer hver uge via e-mail.
Tilmeld dig her >>

Slankenyt er et gratis nyhedsbrev om overvægt og slankekure.
Tilmeld dig her >>

Vegetarbladet er et gratis nyhedsbrev om vegetarkost. Tilmeld dig her >>


Om overvægt og slankekure
Hvordan slank? (den vigtigste side om emnet)
Den grundlæggende årsag til overvægt
Vægtkontrol
Hurtigere vægttab
Slankenyheder


Hvordan rask?
Gennemgå disse sider i rækkefølge:
Hvordan rask?
1) Spis dig sundere
2) Undgå stimulanser
3) Sov godt
4) Dyrk motion
5) Få nok sol og frisk luft
6) Rask uden medicin


Sygdomme og symptomer
Hvad er sygdom?
Sygdoms trinvise udvikling


Medicin
Lægemidler
Helbreder medicin?
Bivirkninger
Nedtrapning af medicin
Naturmedicin


Om sundhed og velvære
Hvad er sundhed
Kroppens immunforsvar
Den ideelle kost
kost og sundhed


Bøger:

Hvordan Rask?
Bogen beskriver de ændringer i kost, livsstil mv., der styrker kroppens helbredende evner.
Læs mere her.


Kunsten at ændre vaner  | e-bog
En bog om hvorfor det er så svært at ændre vaner, og hvad du gør for alligevel at klare det!
Læs mere her


Zoneterapi - lær det selv | e-bog
Læs mere her


Sikker Slank
Ned i vægt på en sund og sikker måde.
Læs mere her.


Bøger og helseprodukter online

Spar 5 - 30 % på populære kosttilskud, naturlægemidler mv. her: helseonline.dk


Teksterne på nomedica.dk er skrevet/redigeret af John Buhl.

Har du spørgsmål, kommentarer e.l., kan du skrive til mig på john(a)nomedica.dk

 

Copyright Nomedica v/John Buhl. | Persondatapolitik

Vigtige brugerbetingelser: Indholdet på Nomedica.dk er udelukkende til informationsbrug. Oplysningerne må på ingen måde bruges som erstatning for nødvendig lægebehandling. De må ikke og kan ikke bruges som grundlag for at stille diagnoser eller fastlægge behandling. Læs mere her.