Mange, der ønsker at tabe sig, spørger "hvad er
min idealvægt?" eller "hvor meget skal jeg tabe mig"?
Det vigtigste er først og fremmest, hvordan du selv har
det med din vægt, eller hvilken vægt du føler dig bedst tilpas med.
Men det er dog muligt at regne sig frem til en gennemsnitlig idealvægt, som er bedst for
de fleste mennesker, hvad angår sundhed og levetid.
For at finde din "idealvægt" kan du bruge det
der hedder BMI som står for Body Mass Index eller på dansk
"kropsmasseindex". Det er et tal. Der fortæller noget om forholdet mellem din
vægt og højde.
Men BMI kan kun bruges som en rettesnor og snyder noget
hos f.eks. atleter som har en større muskelmasse. Det gør dem tunge og kan give et BMI der viser overvægt, selv om deres fedtprocent er lav, og de egentlig ikke er
overvægtige.
Udregning
Du udregner dit BMI ved at dividere din vægt i kilo med
din højde i meter x din højde i meter.
Gang først din højde med din højde.
Divider derefter din vægt i kilo med det tal, du er nået
frem til.
Er du 1,65 høj og vejer 70 kg:
1,65 x 1,65 = 2,72.
70 divideret med 2,72 = BMI på 25,7
Er du kvinde, så hold dit
BMI-tal under 25.
Er du mand, så hold dit MBI-tal under 27.
Det ideelle BMI
I en stor undersøgelse fra USA fulgte man mere end 1
million voksne i 14 år (457785 mænd og 588369 kvinder). Af disse døde 201622 i
perioden.
Risikoen for at dø, uanset sygdomsårsag steg hos
personer med overvægt i alle aldersgrupper uanset køn og uanset rygestatus.
Undersøgelsen viste at følgende er det optimale
BMI:
Kvinder: |
22,0 -
23,4 |
Mænd: |
23,5 -
24,9 |
Men reelt var der ingen væsentlig
(signifikant) øget risiko indenfor BMI:
Kvinder: |
20,5 -
24,9 |
Mænd: |
22,0 -
26,4 |
Dødsraten steg ved moderat og stærk
overvægt hos både mænd og kvinder, men mindre hos sorte, især sorte kvinder.
De mest overvægtige mænd og kvinder havde en 40 til 80
% større risiko for at dø af kræft, men blandt de undervægtige var der ikke en øget
risiko for at dø af kræft. Det stemmer med resultater fra blandt andet dyreforsøg som
har vist at begrænsninger i kalorieindtag dramatisk nedsætter forekomsten af tumor og
vækst af tumor.
(The New Englan Journal of Medicine 1999, 341,15 side 1097-1105 / Mit
Helbred 7/7-99).
|