 |
Jodmangel er almindelig
Jod spiller en vigtig rolle i forbindelse
med stofskiftet det er med til at regulere hvor hurtigt, du forbrænder din
mad.
Får du for lidt jod, risikerer du faktisk at stofskiftet
falder, og så får du pludselig sværere ved at komme ned i vægt.
I Danmark anbefaler myndighederne, at vi får ca. 150
mikrogram jod om dagen, lidt mindre for børn og lidt mere for gravide.
Danske kvinder får i gennemsnit kun 106 mikrogram og
mænd 126 mikrogram.
De fleste af os får altså for lidt jod i kosten.
Nogle får endda meget mindre end gennemsnittet og løber i særlig grad risikoen for at
få alvorlige problemer pga. jodmangel.
Her er nogle af jods vigtigste funktioner:
- Uden Jod kan skjoldbruskkirtlen ikke danne de hormoner,
der regulerer kroppens stofskifte.
- Tilstrækkelig jod i kosten forebygger struma og
stofskiftesygdomme. Derfor er sygdommen struma udbredt i Danmark.
- Bidrager til energiproduktionen.
- Fremmer sundt hår, negle, hud og tænder.
- Er med til at forebygge ru og rynket hud.
Mangelsymptomer
- Jodmangel kan give struma, og mangel på jod i kosten
anses for at være den væsentligste årsag til struma på globalt plan. Når
skjoldbruskkirtlen ikke får nok jod, begynder den at vokse, og der kan dannes knuder.
Normalt er struma ganske harmløs. I sjældne tilfælde kan skjoldbruskkirtlen dog vokse
så meget, at den kan trykke på luftrøret og spiserøret.
- Træthed, sløvhed, nedsat kønsdrift, langsom puls, lavt
blodtryk.
- Øget tendens til overvægt og ekstra besvær med at
slippe af med de overflødige kilo pga. lavere stofskifte.
Kilder
De vigtigste vegetabilske kilder er
f.eks. tang, persille, hirse, brune ris, tørret abrikos, spinat, gulerod, kørvel, hvedekerner,
hyldebær, rosin, brune bønner, dadel, tørret, solbær, grønkål, ananas, kartoffel,
figen, tørret, bladselleri, porre, selleri.
Det er dog nærmest umuligt at få nok jod fra
vegetabilske fødevarer, medmindre du spiser tang, som har et højt indhold af jod (kan
købes i visse helsekostforretninger).
De rigeste kilder er generelt havdyr.
Men er det jod, du går efter, er det ikke lige meget hvilke havdyr, du vælger.
Indhold i mikrogram pr. 100 g:
|
Mikrogram |
Aborre |
18 |
Havkat |
60 |
Havørred |
10 |
Hellefisk |
20 |
Helleflynder |
0,1 |
Helt |
20 |
Hummer |
700 |
Jomfruhummer |
240 |
Klipfisk |
230 |
Kongeål (pighaj) |
260 |
Krabbe |
130 |
Krebs |
30 |
Krabbekløer |
60 |
Krabbe, kogt |
130 |
Laks |
30 |
Makrel |
46 |
Musling |
140 |
Regnbueørred |
25 |
Rejer |
17 |
Rødspætte |
40 |
Sardin |
25 |
Sej |
85 |
Sild |
24 |
Skrubbe |
4,4 |
Stenbider |
50 |
Torskefilet |
172 |
Torskerogn |
82 |
Tun |
4,6 |
Østers |
60 |
Ål |
25 |
Selv om fisk og skaldyr er rige på Omega 3
fedtsyrer, vitamin D, jod og andre gode ting, er det ikke heldigt med for
store mængder fisk og skaldyr i kosten. Indholdet af kviksølv (og evt. også miljøgifte
som dioxin mv.) gør det betænkeligt, at spise for meget. Især bør gravide og børn
passe på med at indtage for store mængder fisk og skaldyr.
I Danmark bliver en del af vores salt tilsat jod, for at
komme jodmanglen til livs, men sparer du på saltet (hvilket er en god idé !) får du
ikke jod den vej, og øger risikoen for jodmangel.
Kosttilskud
En del multivitamin- og mineraltabletter indeholder jod
(check etiketten på dine vitaminer).
Kelptabletter er fremstillet af en tangplante, der er rig
på jod. Blot en enkelt tablet indeholder 125 mikrogram altså nok til at dække
dagsbehovet. Det er derfor en billig og effektiv måde at forebygge jodmangel
på.
Tilskud i form af kelptabletter vil være gavnligt og
forebyggende for de fleste mennesker.
Du kan købe kelp i de fleste helsekost- og
Matasforretninger.
Selv om fisk er rige på jod, så indeholder fiskeolie i
kapsler ikke jod. Fiskeolie i kapsler er renset og indholdet af omega 3 fedtsyrer er
koncentreret. Du skal derfor udelukkende indtage fiskeoliekapsler for indholdet af Omega 3
fedtsyrer og ikke af den vej forsøge at få andre vitaminer o.l. fra fisk.
Mennesker med stofskiftesygdomme bør kun tage tilskud af
jod i samråd med deres læge.
|
|