Kostkombinering
Hvis du har læst Fit for Life bøgerne, kender du måske til teorierne om
kostkombinering – og syntes (med rette), at principperne gør det mere
besværligt at leve sundt. Heldigvis har det vist sig, at det stort set er
uden betydning, hvordan du kombinerer din kost, blot du spiser sunde
fødevarer.
Regler om kostkombinering gør det mere besværligt at spise sundt. Det er
da heldigvis heller ikke nødvendigt at sammensætte kosten på specielle
indviklede måder, for at tabe sig eller spise sundere.
Principperne om kun at spise frugt om morgenen og kostkombinering er en
lille og ret ubetydelig del af et stort emne om ernæring – Naturlig Hygiejne
– som du bl.a. kan læse mere om her:
http://www.healthscience.org/
http://www.healthfullivingintl.com/
To amerikanere -- Harvey Diamond og Marilyn Diamond -- gjorde disse
principper populære med bøgerne ”Fit for life”.
De mennesker, der begynder at spise efter ”Fit for life”- principperne,
spiser helt automatisk meget mere frugt og grønt. Det er DERFOR, de får det
bedre og/eller taber sig.
De gode resultater, der opnås ved at kombinere kosten på en bestemt måde
– ved fx at undgå kulhydratrige og proteinrige fødevarer til det samme
måltid – skyldes næsten udelukkende, at du derved helt automatisk begrænser
mængden af koncentrerede fødevarer i dine måltider og i stedet spiser mere
grønt.
Der er dog nogle generelle principper for, hvordan du kan sammensætte
kosten, på en måde der sikrer den bedst mulige fordøjelse og udnyttelse af
den mad, du spiser.
Hvis du spiser animalske fødevarer (altså kød, fisk, fjerkræ, æg eller
mejeriprodukter), er det bedst kun at spise begrænsede mængder sammen med
rigelige mængder grøntsager.
Undgå at spise for store mængder kulhydratrige fødevarer – i form af ris,
pasta, brød o.l. – sammen med animalske fødevarer. Har du let ved at spise
for meget kommer maden derved let til at indeholde for mange kalorier og
ligge tungt i maven.
Det gælder om at spise masser af grøntsager til dine måltider, uanset
hvad du ellers spiser. Grøntsager fylder din mave op, uden du kommer til at
indtage for mange kalorier, og grøntsager indeholder masser af
næringsstoffer i forhold til kalorieindholdet.
http://www.nomedica.dk/den_ideelle_kost.htm
Begræns mængden af fedt og fedtrige fødevarer i dine måltider. Spis
magert og ingen eller kun lidt sovs (eller brug en fedtfattig sovs).
Det er uvist om det generelt er en fordel, at det enkelte måltid kun
indeholder få forskellige fødevarer, men mennesker med udpræget
fordøjelsesbesvær bør sammensætte måltiderne forholdsvis enkelt for at lette
opgaven for systemet. Det vigtigste ved fordøjelsesbesvær er dog at spise
små sunde måltider, som du tygger meget grundigt.
Har du let ved at overspise til dine måltider er det en god idé ikke at
blande for mange forskellige fødevarer til det samme måltid. Jo enklere du
sammensætter dine måltider, desto lettere er det generelt at undgå
overspisning.
Det er f.eks. en glimrende ide at starte dine måltider med en
råkostsalat, og eventuelt kogte/dampkogte grøntsager. Det giver vitaminer,
mineraler og en lang række andre gavnlige plantestoffer. Du spiser dig
derved delvist mæt i de sundeste fødevarer, før du spiser anden mad.
Generelt kan du spise frugt på ethvert tidspunkt, du har lyst. Du kan
også sagtens blande frugtstykker i din salat, eller bruge rosiner eller
bananstykker som sund erstatning for sukker på fx grød. Hvis du har gæster,
eller af anden grund bruger dessert, er frugtsalat både en sund og god
løsning.
Sidst revideret 25. maj 2006
|