Nomedica - den naturlige løsning

Om Nomedica Hvordan rask? Hvordan slank? Emner Butik
Til Nomedica startside Nomedica på Facebook   Ugeskrift for Lægfolk ARKIV  

 


     

Kosttilskud

Tilskud af vitaminer, antioxidanter mv. kan have mange gavnlige virkninger i kroppen. Det viser utallige undersøgelser, men det betyder naturligvis ikke at kosttilskud altid er en god idé, at alle kosttilskud er gavnlige eller alle mennesker har lige meget gavn af kosttilskud.

Kosttilskud skal anvendes med fornuft og som supplement til en sund og næringsrig kost, ikke som erstatning for sunde kostvaner.

Er kosttilskud nødvendige?

Du bør så vidt muligt få dine vitaminer, mineraler, og alle andre næringsstoffer din krop har brug for, fra den mad du spiser.

Du kan ikke købe sundhed i pilleform, uanset hvad dygtige sælgere forsøger at bilde dig ind. Du opbygger din sundhed og gode helbred fra den mad du spiser, din motion, god søvn osv.

Mange tror, at jorden er så udpint, at vore fødevarer er fattige på vitaminer, mineraler mv. Men, selv om der er noget om snakken i forbindelse med visse fødevarer, viser analyser af fødevarer, at de generelt set indeholder masser af gode næringsstoffer.

Vi har netop i vore dage en unik mulighed for at indtage en stor variation af sunde fødevarer fra hele verden, hele året rundt. Vi har muligheder, som aldrig før i historien, for at vælge de bedste fødevarer, når vi sammensætter vor kost.

Samspillet mellem forskellige plantestoffer i frugt, grøntsager og andre vegetabilske fødevarer kan aldrig erstattes af kosttilskud. Tilskud af vitaminer, mineraler mv. kan ikke og bør ikke erstatte en sund kost med et højt indhold af især frugt og grønt.

Problemet er, at de fleste mennesker slet ikke udnytter de fantastiske muligheder, de har for at vælge en stor variation af sunde fødevarer. Alt for mange spiser for meget af det forkerte. Det er en væsentlig grund til at mange vil have gavn af at supplere kosten med kosttilskud. Der kan være andre grunde, som vi kommer ind på senere.

Godkendte vs. ulovlige produkter

I visse kredse er der en besynderlig idé om, at de kosttilskud eller andre præparater, der ikke kan godkendes i Danmark, er specielt gode, NETOP fordi de danske myndigheder ikke vil godkende dem!

Uanset hvad overbevisende sælgere forsøger at bilde dig ind, så er fremmedartede naturprodukter, der ikke kan købes i Danmark, ikke spor bedre end de godkendte kosttilskud, du køber i almindelig handel. Ofte tværtimod!

Hold dig fra alle produkter, du ikke kan købe lovligt i Danmark.

En godkendelse fra danske myndigheder er ikke en 100 % garanti for virkning eller sikkerhed, men betyder dog at virkninger og bivirkninger er så godt dokumenterede, at præparatet kan godkendes.

Fire enkle forholdsregler

Sørg for at de kosttilskud, du indtager, er sikre:

  1. Overhold den anviste dosering på dine vitamin- og mineraltilskud. Undtagelsen er, hvis høje doser anvendes terapeutisk (mod forskellige sygdomme). Følg da lægens anvisninger

  2. Undgå at indtage flere forskellige tilskud med samme indhold

  3. Lad være med at købe kosttilskud, som ikke er godkendt i Danmark

  4. Er du under lægebehandling så snak med din læge, før du evt. indtager naturmedicin eller kosttilskud, som indeholder urter o.l. Det er altid fornuftigt, at tage en god vitamintablet, hvis du tager medicin, men bestemte koncentrerede ekstrakter af urter kan give problemer, når de indtages sammen med lægeordineret medicin

Hvordan og hvornår er det bedst at tage kosttilskud?

Der findes nogle teorier om, at visse vitaminer/mineraler ikke bør tages på samme tid, fordi de ikke fungerer godt sammen (f.eks. jern og E-vitamin eller zink og kobber). Der er ingen dokumentation for, at det har betydning.

Tværtimod er det nok generelt bedre at tage vitaminer og mineraler samlet - på samme måde som de jo også forekommer samlet i naturen (i vore fødevarer).

Tag en multi vitamin-mineraltablet og evt. andre kosttilskud samlet og til maden, så opnår du sandsynligvis den bedste virkning.

Stærke vitaminer

Når vitaminer indtages i væsentlig højere doser, end den anbefalede daglige tilførsel (ADT), får de ofte en anden eller i hvert fald stærkere virkning, end de normalt har. Derfor anvendes høje doser af bestemte vitaminer mv. ofte af alternative behandlere og visse læger.

De sygdomme usund kost og livsstil kan medføre kan muligvis i en vis mindre udstrækning forebygges eller behandles med større doser at bestemte vitaminer mv.

Bestemte vitaminer i meget høje doser får nemlig en "medicinsk" virkning. F.eks. anvender visse læger store mængder C-vitamin for bl.a. at bekæmpe infektioner eller andre sygdomme.

Selv om du evt. hører eller læser om gode resultater med meget høje doser af vitaminer mv., så lad være med at eksperimenterer på egen hånd. Der kan være uheldige eller skadelige virkninger forbundet med at indtage bestemte vitaminer og mineraler i meget store mængder. Jern, zink, kobber og selen er fx livsvigtige i passende mængder, men kan skade kroppen i for store mængder. Og tager du f.eks. både store doser jern sammen med store doser C-vitamin (som øger optagelsen af jern), risikerer du, at for store mængder jern ophober sig i kroppen og forårsager alvorlig skade. Tager du meget store doser kobber kan det både være skadeligt i sig selv og måske give mangel på zink. Og der er mange andre eksempler.

Hvis du indtager meget høje doser af bestemte vitaminer og mineraler - hvis du fx blander flere slags stærke vitaminer, og især hvis to eller flere af de produkter, du bruger, indeholder det samme - er der risiko for overdosering. Det gælder naturligvis især, hvis du indtager produkterne over længere tid.

Tilskud af meget høje doser vitaminer er næsten altid sikre, så længe du køber de stærke vitaminer i Danmark og doseringen på glasset overholdes. Dosering ud over den, beskrevet på etiketten, skal altid foregå i samråd med din læge eller anden sagkyndig.

Hvad du kan gøre

Sørg for at være dækket ind via kosten og fra kosttilskud. Tag en god, afbalanceret multivitamin og -mineraltablet.

Uanset hvilke kosttilskud, du evt. tager, så sørg først og fremmest for, at din kost er så sund som mulig

Kosten er vigtigst!

Revideret 23. februar 2015

 

Gratis nyhedsbreve:

Ugeskrift for lægfolk er et gratis nyhedsbrev om sund kost, livsstil mv. Udkommer hver uge via e-mail.
Tilmeld dig her >>

Slankenyt er et gratis nyhedsbrev om overvægt og slankekure.
Tilmeld dig her >>

Vegetarbladet er et gratis nyhedsbrev om vegetarkost. Tilmeld dig her >>


Om overvægt og slankekure
Hvordan slank? (den vigtigste side om emnet)
Den grundlæggende årsag til overvægt
Vægtkontrol
Hurtigere vægttab
Slankenyheder


Hvordan rask?
Gennemgå disse sider i rækkefølge:
Hvordan rask?
1) Spis dig sundere
2) Undgå stimulanser
3) Sov godt
4) Dyrk motion
5) Få nok sol og frisk luft
6) Rask uden medicin


Sygdomme og symptomer
Hvad er sygdom?
Sygdoms trinvise udvikling


Medicin
Lægemidler
Helbreder medicin?
Bivirkninger
Nedtrapning af medicin
Naturmedicin


Om sundhed og velvære
Hvad er sundhed
Kroppens immunforsvar
Den ideelle kost
kost og sundhed


Bøger:

Hvordan Rask?
Bogen beskriver de ændringer i kost, livsstil mv., der styrker kroppens helbredende evner.
Læs mere her.


Kunsten at ændre vaner  | e-bog
En bog om hvorfor det er så svært at ændre vaner, og hvad du gør for alligevel at klare det!
Læs mere her


Zoneterapi - lær det selv | e-bog
Læs mere her


Sikker Slank
Ned i vægt på en sund og sikker måde.
Læs mere her.


Bøger og helseprodukter online

Spar 5 - 30 % på populære kosttilskud, naturlægemidler mv. her: helseonline.dk


Teksterne på nomedica.dk er skrevet/redigeret af John Buhl.

Har du spørgsmål, kommentarer e.l., kan du skrive til mig på john(a)nomedica.dk

 

Copyright Nomedica v/John Buhl. | Persondatapolitik

Vigtige brugerbetingelser: Indholdet på Nomedica.dk er udelukkende til informationsbrug. Oplysningerne må på ingen måde bruges som erstatning for nødvendig lægebehandling. De må ikke og kan ikke bruges som grundlag for at stille diagnoser eller fastlægge behandling. Læs mere her.