Menneskets naturlige kost
Kroppen opbygges af de fødevarer, du spiser.
Det er derfor indlysende, at sunde kostvaner er én af de vigtigste
betingelser for sundhed.
Den ideelle kost er den kost, som mennesket er biologisk tilpasset
fra naturens side.
Organismer udvikler sig igennem millioner af år i henhold til de krav,
omgivelserne stiller til dem, især hvad angår anskaffelse af føde.
Ethvert organ og system er i stor udstrækning udviklet og tilpasset den
pågældende arts måde at spise, fordøje og skaffe sig føde på.
Antropologer (som bl.a. er uddannet til at studere menneskets
afstamning) kan se ud fra oldtidsfund og forsteninger, at menneskene,
fra før vi begyndte at dyrke jorden og indføre landbrug, var slanke og
meget stærke og sunde.
Deres knogler var tætte og stærke.
Deres tænder var stærke og viste ingen eller kun få tegn på forfald.
Helt præcist hvad mennesket kost bestod af indtil for ca. 10.000 år
siden, er antropologerne ikke enige om. Men det er klart, at en stor del
af kosten bestod af bær, frugt, bladgrønt, rødder, nødder og frø - samt
andre spiselige fødevarer, som var tilgængelige for de stammer og
befolkninger, som levede dengang.
Der er heller ikke tvivl om, at vore forfædre gik på jagt for at
nedlægge vildt - i det mindste i perioder og områder med mangel på
tilstrækkelig mængder føde, de kunne samle. Fugle, vildt og fisk indgik
i kosten. Især i visse områder og i vinterperioder med mangel på anden
føde.
Menneskekroppen er bemærkelsesværdig lig aber i dens anatomiske træk
og i de fysiologiske processer.
Menneskekroppen er udviklet på en måde meget lig abekroppen, fordi den
er tilpasset en lignende kost. Aber spiser primært frugt og grønt (især
bladgrønt). Det betyder ikke, at vi skal spise den samme kost, blot at i
hvert fald en stor del af menneskets kost altid har bestået af frugt og
grønt.
Menneskekroppen har gennemgået en meget lille ændring siden
dengang, vi udelukkende indtog den føde, som menneskekroppen var
beregnet til at leve af.
Indtagelse af fødevarer, som ikke er ideelle for menneskekroppen, er
en medvirkende årsag til det utal af lidelser, der plager menneskeheden.
Problemet er, at menneskekroppen kun har gennemgået en meget lille
ændring, siden dengang menneskets kost næsten udelukkende bestod af
uraffinerede og ubehandlede fødevarer.
Kroppen er stadig biologisk tilpasset en naturlig, ubehandlet kost -
og er slet ikke egnet til at klare alt det, de fleste mennesker fylder
sig med.
Det har da også vist sig, at vi kan genvinde meget sundhed og
vitalitet ved at tilnærme os den kost, som kroppen er biologisk
tilpasset.
Selv om vi ikke med sikkerhed kan sige præcist, hvad vore forfædres
føde bestod af, så ved vi i hvert fald, hvad den IKKE bestod af.
Vi er ikke biologisk tilpasset raffinerede kulhydrater, kunstige
tilsætningsstoffer og meget andet som kendetegner vor tids kost - og som
giver os mange problemer.
Uanset hvad du ellers spiser, så forsøg at tilnærme dig den kost, din
krop er biologisk tilpasset, ved:
- at spise rigelige mængder frugt og grønt
- at undgå raffinerede fødevarer - f.eks. sukker og hvidt mel
- at sørge for, at en stor del af din kost består af rå fødevarer -
altså friske frugter, bær, grøntsager, nødder og frø. Spis f.eks. en
stor råkostsalat hver dag