Nomedica - den naturlige løsning

Om Nomedica Hvordan rask? Hvordan slank? Emner Butik
Til Nomedica startside Nomedica på Facebook   Ugeskrift for Lægfolk ARKIV  

 


     

Naturprodukter

De fleste prøver naturmedicin, fordi de med rette er utrygge ved moderne lægemidler.

Paradoksalt nok indeholder urtemedicin de samme eller lignende medicinske stoffer, som dem der findes i moderne lægemidler. Når medicinfirmaer fremstiller lægemidler, har de som regel først opdaget stoffet og dets virkning i urter. Derefter fremstilles det af kemisk vej.

Naturmedicin er meget mildere og trods alt mere naturlig, end den medicin der er fremstillet syntetisk i et laboratorium, men vi kommer ikke uden om, at både traditionelle og naturlige lægemidler udgør en risiko for bivirkninger.

Ikke nok med det: Medicinske substanser kan i nogle tilfælde forhindre kroppen i at gennemføre en sygdomsproces (læs helbredelsesproces) fuldt ud.

Betyder det at naturmedicin, kosttilskud o.l. er ubrugelige eller skadelige?

Slet ikke!

Produkter - der indeholder gavnlige stoffer, som kroppen er biologisk tilpasset - kan i mange tilfælde understøtte en helbredende proces. Og hvis du f.eks. lider af vitaminmangel er der ikke meget andet, der vil hjælpe på dine symptomer, end at få nok vitaminer via kosten og/eller som kosttilskud!

Fornuftig anvendelse af naturmedicin, kosttilskud, lægemidler - og anden sygdomsbehandling - består af mindst tre trin, der i de fleste tilfælde gennemføres sideløbende:

  1. Det gælder først og fremmest om at finde årsagen til symptomer eller sygdomme og gøre noget ved den.
  2. Uanset om det er muligt at finde frem til en præcis årsag eller ej, gælder det om at tilvejebringe de bedste betingelser for din krops egen helbredende evner ved f.eks. at forbedre kosten, blive bedre til at takle stress, dyrke motion osv.
  3. Behandling. Anvend uskadelige naturprodukter, når de vil gavne. Anvend mild og uskadelig behandling/terapi, når den skønnes at være gavnlig - f.eks. mild zoneterapi, massage, akupunktur o.l. I mange tilfælde kan forskellige naturprodukter og behandling understøtte en helbredelsesproces. I nogle tilfælde vil behandling og naturprodukter hjælpe tilstrækkeligt til at patienten kan holde symptomerne ud, indtil 1) og 2) ovenfor klarer problemet. I visse sjældne tilfælde er det nødvendigt med medicin og behandling, som udgør en risiko for skader/bivirkninger. F.eks. smertestillende medicin ved uudholdelige smerter, operationer efter ulykker osv.

Desværre er tendensen at læger og patienter springer let henover 1) og 2) og stort set kun satser på 3), som er det mindst vigtige punkt.

Det er MEGET lettere og mere komfortabelt for både behandler og patient at prøve forskellige lægemidler o.l., end det er seriøst at arbejde med 1) og 2).

I nogle tilfælde er det kun nødvendigt at gennemføre trin 1 eller trin 2. Eksempel: En person lider af træthed og koncentrationsbesvær. Personen/behandleren finder ud af, at årsagen er kronisk søvnmangel. Personen begynder at sove mere og bedre. Symptomerne forsvinder.

I nogle tilfælde lider personen af forskellige symptomer og skavanker - og selv om det ikke er muligt at finde frem til en sikker årsag, vil 2) og evt. 3) ovenfor næsten altid hjælpe. Der er mange eksempler på dette. En person lider af tilbagevendende migræne, og selv om det ikke er muligt at finde en sikker årsag vil radikale forbedringer i kostvaner, søvnvaner, motionsvaner og andre levevilkår - evt. suppleret med massage og kosttilskud - som regel alligevel klare problemet.

Lad os kigge lidt på, hvilke former for kosttilskud og naturpræparater, der er sikre/gavnlige, og hvilke der er mere tvivlsomme.

Vitamin og mineraler

Tilskud af godkendte vitaminer og mineraler i normale anbefalede doser er sikre og kan anbefales til de fleste.

Når vitaminer indtages i væsentlig højere doser, end den anbefalede daglige tilførsel (ADT), får de ofte en anden eller i hvert fald stærkere virkning, end de normalt har. Derfor anvendes høje doser af bestemte vitaminer mv. ofte af alternative behandlere og visse læger.

Tilskud af meget høje doser vitaminer er næsten altid sikre så længe doseringen på glasset overholdes eller indtagelsen foregår under vejledning af en sagkyndig (læge, diætist e.l.).

Høje doser af mineraler, skal du være forsigtig med. F.eks. er nok jern vigtigt for kroppen, men for meget jern kan være meget skadeligt - især for nogle mennesker.

Koncentrater fra fødevarer og urter

Udtræk fra planter, som ikke er giftige og som kan spises uden problemer i deres naturlige tilstand, er generelt sikre og gavnlige.

Eksempler er fiskeolie, blåbærekstrakt, hvidløgspiller, antioxidanter osv. Visse stærke koncentrater kan dog i nogle tilfælde give bivirkninger.

Stærke koncentrater af planter, som vi normalt ikke spiser, skal du passe på med. De giver ofte bivirkninger - og hvis præparater indeholder urter mv. som ikke kan godkendes herhjemme, skal du holde dig langt væk fra dem.

Produkter fra udlandet

Der er al muligt grund til at være på vagt overfor firmaer, som sender dig produkterne fra udlandet, fordi de ikke kan godkendes af de danske myndigheder.

Godkendte naturlægemidler

Godkendte naturlægemidler kan både indeholder ekstrakter fra fødevarer og fra mere ukendte planter mv. Før du begynder at indtage godkendte naturlægemidler, bør du læse både virkninger og bivirkninger.

Homøopatiske midler

Du kan anvende homøopatiske midler uden risiko for bivirkninger.

Alle homøopatiske lægemidler har gennemgået en speciel fremstillingsproces, der kaldes potensering. Det er en slags fortynding af de aktive stoffer, som helt fjerner risikoen for bivirkninger. Indenfor homøopatien mener man også, at denne potensering forstærker den helbredende virkning af midlerne.

Homøopaten ser symptomerne som kroppens reaktion på sygdommen - altså kroppens forsøg på at genvinde helbredet. Homøopaten søger derfor at stimulere og netop ikke at undertrykke denne reaktion. Homøopaten koncentrerer sig altså om at styrke mennesket, frem for at bekæmpe sygdommen.

Cellesalte

Cellesalte er egentlig også en slags homøopati. Her anvendes 12 forskellige mineraler eller "cellesalte" i homøopatiske fortyndinger mod forskellige sygdomme. Cellesalte er uden bivirkninger.

Bach´s blomstermedicin

Bachs Blomstermedicin - også kaldet blomsterremedier - er blomster/planteudtræk af vilde planter. Medicinen fremstilles på baggrund af teorier, der er fremsat i 1930'erne af den engelske læge Dr. Edward Bach (1886-1936).

Bach mente, at udtræk fra bestemte vilde planter kunne indvirke på den menneskelig psyke og således være med til at afbalancere kroppens energi. Blomstermedicin er uden bivirkninger.
- - -
Bemærk: Ovenstående er tommelfingerregler. Der kan være undtagelser. F.eks. kan godkendte og sikre produkter i sjældne tilfælde være skadelige for mennesker med specielle sygdomme eller ved allergi overfor bestanddele i et præparat.


Hvad du kan gøre ved sygdomme og skavanker

Oplever du symptomer eller problemer med helbredet, så vurder, hvad du kan gøre for at støtte kroppens selvhelbredende processer - hvordan du kan forbedre din kost, din livsstil, dine livsbetingelser mv.

Og vær konsekvent med at foretage de nødvendige ændringer.

Indtag kun de kosttilskud og præparater, som indeholder de næringsstoffer o.l., som kroppen har brug for. Indtag kun uskadelig naturmedicin. Hold dig fra nye "mirakelmidler" som ikke må sælges i Danmark. (En godkendelse fra danske myndigheder er ingen garanti for virkning eller sikkerhed, men betyder dog at virkninger og bivirkninger er så godt dokumenteret, at præparatet kan registreres).

Brug naturmidler i en periode, når de er uskadelige og evt. vil gavne, men fokuser dine anstrengelser på at tilvejebringe de bedste betingelser for helbredelse som beskrevet i bogen "Hvordan Rask?".

Sundhed opstår ved at fjerne årsagen til sygdom og tilvejebringe de bedste livsbetingelser - ikke ved blot at tage et eller andet præparat.

 
     

Gratis nyhedsbreve:

Ugeskrift for lægfolk er et gratis nyhedsbrev om sund kost, livsstil mv. Udkommer hver uge via e-mail.
Tilmeld dig her >>

Slankenyt er et gratis nyhedsbrev om overvægt og slankekure.
Tilmeld dig her >>

Vegetarbladet er et gratis nyhedsbrev om vegetarkost. Tilmeld dig her >>


Om overvægt og slankekure
Hvordan slank? (den vigtigste side om emnet)
Den grundlæggende årsag til overvægt
Vægtkontrol
Hurtigere vægttab
Slankenyheder


Hvordan rask?
Gennemgå disse sider i rækkefølge:
Hvordan rask?
1) Spis dig sundere
2) Undgå stimulanser
3) Sov godt
4) Dyrk motion
5) Få nok sol og frisk luft
6) Rask uden medicin


Sygdomme og symptomer
Hvad er sygdom?
Sygdoms trinvise udvikling


Medicin
Lægemidler
Helbreder medicin?
Bivirkninger
Nedtrapning af medicin
Naturmedicin


Om sundhed og velvære
Hvad er sundhed
Kroppens immunforsvar
Den ideelle kost
kost og sundhed


Bøger:

Hvordan Rask?
Bogen beskriver de ændringer i kost, livsstil mv., der styrker kroppens helbredende evner.
Læs mere her.


Kunsten at ændre vaner  | e-bog
En bog om hvorfor det er så svært at ændre vaner, og hvad du gør for alligevel at klare det!
Læs mere her


Zoneterapi - lær det selv | e-bog
Læs mere her


Sikker Slank
Ned i vægt på en sund og sikker måde.
Læs mere her.


Bøger og helseprodukter online

Spar 5 - 30 % på populære kosttilskud, naturlægemidler mv. her: helseonline.dk


Teksterne på nomedica.dk er skrevet/redigeret af John Buhl.

Har du spørgsmål, kommentarer e.l., kan du skrive til mig på john(a)nomedica.dk

 

Copyright Nomedica v/John Buhl. | Persondatapolitik

Vigtige brugerbetingelser: Indholdet på Nomedica.dk er udelukkende til informationsbrug. Oplysningerne må på ingen måde bruges som erstatning for nødvendig lægebehandling. De må ikke og kan ikke bruges som grundlag for at stille diagnoser eller fastlægge behandling. Læs mere her.