Ugeskrift for lægfolk
Nyheder fra Nomedica
uge 01, 2012
- Fit for life og god kostsammensætning
- Mail: spørgsmål vedr. magnesium
- Mail: Stenalderkost?
|
|
|
Bekymring
giver ofte en lille ting en stor skygge
— Svensk
ordsprog
Fit for life og god kostsammensætning
De populære Fit for life bøger af Harvey Diamond og Marilyn Diamond
er baseret på Naturlig Hygiejne (se evt. min
artikel om Naturlig Hygiejne).
Fit for Life bøgerne giver dog et misvisende billede af Naturlig
Hygiejne, blandt andet fordi de nærmest frikender animalske fødevarer,
blot de spises i den rette kombination med anden mad. Det er helt
forkert, og er på ingen måde en korrekt udlægning af, hvad Naturlig
Hygiejne handler om.
Naturlig Hygiejne fraråder animalske fødevarer.
Det var især Herbert M. Shelton — en af de store fortalere for
Naturlig Hygiejne — der omfattende beskrev principperne for
kostkombinering.
Men hans beskrivelse af kostkombinering udgjorde alligevel kun en
meget lille del af hans bøger og foredrag.
Sheltons bøger er fra en tid, hvor man ikke vidste alt for meget om,
hvordan fordøjelsessystemet fungerer. Du kan nemlig sagtens blande og
fordøje stivelse og protein til samme måltid.
De gode resultater, der opnås ved at kombinere kosten på en bestemt
måde — ved fx at undgå kulhydratrige og proteinrige fødevarer til det
samme måltid — skyldes næsten udelukkende, at du derved helt automatisk
spiser flere grønsager.
For nogle mennesker og blandt andet ved visse fordøjelsesproblemer
kan det dog være gavnligt — i det mindste i en periode — at spise meget
simpelt og fx ikke blande ret mange forskellige fødevarer til samme
måltid, men det er en anden sag, og har ikke noget at gøre med Fit for
life principperne om ikke at kombinere fx stivelse og protein til samme
måltid eller at afholde sig fra at spise frugt sammen med anden mad.
Her nogle tips til, hvordan du kan få gavn af at sammensætte kosten
på en bestemt måde:
- Mennesker, der spiser animalske fødevarer, er bedst tjent med
kun at spise begrænsede mængder sammen med rigelige mængder
grønsager. Kostfibre og antioxidanter i grønsager mindsker
sandsynligvis de skadelige virkninger af animalske fødevarer.
- Det gælder om at spise masser af grønsager til dine måltider
uanset, hvad du ellers spiser. Grønsager fylder din mave op, uden du
kommer til at indtage for mange kalorier, og grønsager indeholder
masser af næringsstoffer og andet godt i forhold til
kalorieindholdet.
- Begræns mængden af fedt og fedtrige fødevarer i dine måltider.
Det er fx bedst (ligger bedre i maven), at spise nødder sammen med
grøn salat.
- Det er uvist om det er en fordel, at det enkelte måltid kun
indeholder få forskellige fødevarer, men mennesker med udpræget
fordøjelsesbesvær bør sammensætte forholdsvis enkle måltider for at
lette opgaven for systemet. Det vigtigste ved fordøjelsesbesvær er
at spise små sunde måltider, som du tygger meget grundigt.
- Har du let ved at overspise til dine måltider er det en god idé
ikke at blande for mange forskellige fødevarer til det samme måltid.
Jo enklere du sammensætter dine måltider, desto lettere er det
generelt at undgå overspisning.
- Det er fx en glimrende ide at starte dine måltider med en
råkostsalat, og eventuelt kogte/dampkogte grønsager. Det giver
vitaminer, mineraler og en lang række andre gavnlige plantestoffer.
Du spiser dig derved delvist mæt i de sundeste fødevarer, før du
spiser anden mad.
Du kan spise frugt, når du har lyst. Du kan også sagtens blande
frugtstykker i din salat, eller bruge rosiner eller bananstykker som
erstatning for sukker på fx grød. Har du gæster, eller af anden grund
bruger dessert, er frugtsalat både en sund og god løsning. En frugtsalat
med nødder kan også være en god erstatning for snacks eller "hyggemad".
2) Mail: spørgsmål vedr. magnesium
Jeg spiser hver aften 3 kapsler Magnesium citrat fra Solaray. Jeg gør
det for at sove mere afslappet og alt det andet som Magnesium er skulle
være godt for.
Nu fortæller en bekendt mig at hun har talt med en ven (læge/forsker)
at det bestemt ikke er sundt da det vist afkalker knoglerne ved for høje
doser.
Lige meget hvor jeg har kigget bliver dette mineral lovprist men er
det virkelig så godt og er der ingen bivirkninger?
Mange hilsner
Dorthe
Hej Dorthe
Du får 400 mg magnesium i dine tre kapsler, så det giver ikke
problemer. Det er ca. den anbefalede daglige tilførsel (som er på 375
mg).
Det bedste er naturligvis at få magnesium fra kosten. En sund kost
med masser af grønsager og andre vegetabilske fødevarer indeholder nok
magnesium. Der er en del snak om, at mange mangler magnesium, men det
skyldes hovedsagelig usunde kostvaner med al for mange animalske
fødevarer og for få grønsager og andre sunde vegetabilske fødevarer.
Om du allerede får nok magnesium fra kosten kan du nogenlunde vurdere
ved at tjekke din kost i nogle dage og sammenligne med, hvor meget
magnesium, der er i fødevarerne.
Liste her.
Det er fint at tage tilskud, hvis du mangler magnesium, ellers er der
ingen grund til det.
Med venlig hilsen
John Buhl
3) Mail: Stenalderkost?
Jeg har med stor interesse fulgt med i dine nyhedsbreve. Nu har jeg
tænkt mig at gennemføre 30 dage med stenalderkost, som jo er kød,
grøntsager, æg, nødder. Ingen kornprodukter, mælkeprodukter og hvad vi
nu har formået at gøre ved naturens mad i bearbejdelsesprocesser.
Jeg skrev så til forfatteren af den bog som jeg læser og hun er
kernesund og mange andre spiser efter paleo (stenalderkost) og de har
det fantastisk og har da også været ved lægen og fået tjekket deres
sundhed og intet der. Jeg skrev så til forfatteren med hensyn til æg,
som man jo spiser minimum 3 af hver dag på paleo kosten og alt helst
økologisk. Hun skrev, at når man kun spiser grøntsager, nødder, kød og
æg, så kommer det ikke til at have den samme negative effekt som hvis
man spiste som den gennemsnitlige dansker, med masser af sukker, gluten
og hvad andet der findes som ikke indgår i Paleokosten. Jeg håber du
forstår, hvad jeg mener og kunne godt tænke mig at høre din mening, når
man kan have det fantastisk på en paleokost?
Mvh.
Jacob Aagaard
Hej Jacob
Der er flere gode ting ved stenalderkosten – især ingen raffinerede
produkter gør en stor forskel, da de flestes kost er fyldt med den
slags. Og man vil få det bedre på næsten enhver kost, der udelader
raffinerede fødevarer som sukker, hvidt mel mv.
Jeg har dog mødt rigtig mange, som efter nogen tid absolut ikke havde
det godt med en stenalderkost!
Det er jo en påstand, at man uden problemer kan spise tre æg om dagen
(og en masse kød). Set herfra virker det helt forkert.
Nogle mener, at æg i store mængder nok alligevel ikke er skadelig,
hvis de er økologiske, hvis kolesteroltallet er ok, hvis man spiser
efter “stenalderkosten”, hvis man kombinerer æg rigtigt med anden mad
... osv.
Jeg forholder mig blot til de undersøgelser, der viser, at for mange
æg (og for meget kød) er skadeligt for helbredet. Og så har man jo lov
til at mene at det nok ikke gælder, hvis bare ... (indsæt selv et
argument).
Efter min mening er det sundeste ingen æg og ingen kød ... og der var
så igen en mening :-)
Det vi ved fra adskillige undersøgelser er, at æg, mælk og kød over
en vis mængde er skadeligt og kan medvirke til endog meget alvorlige
sygdomme.
Derfor er alle kostplaner, der indeholder store mængder animalske
fødevarer, potentielt set meget skadeligt for helbredet (og
klimaet).
Med venlig hilsen
John Buhl
Den korteste
vej til lykke er at ønske det, du har.
— Barbara
Berger