Nomedica - den naturlige løsning

Om Nomedica Hvordan rask? Hvordan slank? Emner Butik
Til Nomedica startside Nomedica på Facebook   Ugeskrift for Lægfolk ARKIV  

 


Ugeskrift for lægfolk

Nyheder fra Nomedica uge 01, 2013


 1. Rask uden medicin — hvad er vigtigst?
 2. Mails: Inflammation/betændelsestilstande
 3. Mails om homøopati
 

Man er fri, når man er i stand til at elske de love, som ens tilværelse er underkastet.

— Karen Blixen


Rask uden medicin — hvad er vigtigst?

Mange, der har problemer med helbredet, har sundere livsstil og bedre helbred som del af deres nytårsforsætter og ønsker for det nye år.

Især når det gælder kostvaner går mange på mere eller mindre umulige diæter, som alligevel ikke gør den store forskel på længere sigt.

Mange falder for komplicerede regler om syre-base balance, kostkombinering, fordeling af protein og kulhydrat, at spise efter sin stofskifte-type eller blodtype ... og alt muligt andet som blot gør tingene unødig kompliceret.

Det er besynderligt, at der i over hundrede år har eksisteret god og uddybende viden om, hvordan bestemte kostvaner og de rette livsbetingelser både kan forebygge og helbrede en lang række sygdomme — og denne viden alligevel sjældent bliver brugt af læger og alternative behandlere.

Både behandlere og patienter fordyber sig ofte i mindre væsentlige detaljer samtidig med, at de overser eller undervurderer de væsentlige ændringer, der gør hele forskellen. Generelt fokuserer de for meget på kure, præparater eller behandling, og alt for lidt på at få ændret de vaner, der ligger til grund for problemerne, og som virkelig betyder noget.

Det er sandsynligvis blot ganske få sunde vaner, der vil sikre et stort udbytte.

Kort fortalt er de vigtigste vaner, som normalt har den største positive indflydelse på helbred og velvære:

 1. sunde kostvaner
 2. nok bevægelse (motion, fysisk aktivitet)
 3. gode søvnvaner
 4. frisk luft
 5. sindsro og styr på stress.

Det er individuelt, hvilke af disse faktorer, en person bør fokusere mest på, for at opnå de bedste resultater, men det kan være vigtigt at tage et grundigt kig på dem alle — og derefter gennemføre de vigtigste og mest overkommelige ændringer først.

I langt de fleste tilfælde opnås de største og hurtigste forbedringer ved at forbedre kosten.

Ved alvorlige sygdomme, gælder det om, at kosten indeholder optimale mængder af alle nødvendige næringsstoffer og indeholder færrest mulige skadelige stoffer.

I praksis betyder det som regel en veltilrettelagt plantebaseret kost uden animalske fødevarer og uden raffinerede fødevarer. Læs evt. mere om det i min bog Helbredende kost — kostvaner der forebygger og helbreder

I mange tilfælde kan kosten godt indeholde mindre mængder animalske og raffinerede fødevarer og alligevel gøre underværker, selv om det så kan tage lidt længere tid.

Lad os her koge det hele ned til blot tre vigtige kostråd, som i langt de fleste tilfælde normaliserer et højt kolesteroltal, får et højt blodtryk ned, giver mere kontrol med blodsukkeret, styrker immunforsvaret og gør meget andet godt for kroppen:

 1. Hovedvægt på plantemad med masser af grøntsager.
 2. Undgå fødevarer fra dyr (eller indtag kun meget lidt).
 3. Undgå raffinerede fødevarer (sukker, olie, salt, raffineret mel) eller indtag kun meget små mængder.

En tilstrækkelig sund kost kan i mange tilfælde resultere i væsentlig bedring hos selv alvorligt syge mennesker.


Mails: Inflammation/betændelsestilstande

I sidste nyhedsbrev spurgte en læser om omega-3.

Det fik andre læsere til at skrive:

Vedrørende hørfrøolie

Endnu en mulighed er ingefær.
Et eller andet sted læste jeg om en fyr, der i en uge drak juice af 200 g frisk øko ingefær, 1 æble og en citron, fordelt over hele dagen.
Samtidig undgik han kaffe og alkohol.
Efter at have måttet stoppe med at løbe pga. smerter i knæ og hofte, kunne han efter en uge på denne cocktail gennemføre et 12 km forhindringsløb.
Vi ved jo at netop ingefær virker stærkt antiinflammatorisk.
vh
Winni

Bukkehornsfrø

Jeg har fået oplyst fra en kollega at bukkehornsfrø mindsker risikoen for betændelse i kroppen. Jeg har kæmpet med en betændt slimsæk i skulderen, og en kold skulder, og begyndte derfor med at spise en teskefuld bukkehornsfrø på min gaio hver morgen. Jeg synes også smerterne er mindsket, men kan det være på grund af indtagelse af bukkehornsfrø?

Med venlig hilsen
Dorte Pedersen

Hej Dorte

Det er rigtigt, at bukkehornsfrø virker anti-inflammatorisk.
Det samme gør en lang række andre fødevarer og krydderier.

Som tommelfingerregel kan vi sige, at animalske fødevarer har tendens til at øge inflammation og vegetabilske fødevarer har tendens til at sænke inflammation. Omega-3 fra fisk og vegetabilske fødevarer virker også betændelseshæmmende.

Raffinerede fødevarer som olie (undtagen omega-3), sukker og raffinerede kornprodukter øger også tendensen til inflammation. Det samme gælder bl.a. tobak og for meget alkohol.

Med venlig hilsen
John Buhl


Mails om homøopati

Efter de sidste par ugers nyhedsbreve, hvor jeg skrev om homøopatiske midler i artiklerne: Homøopatiske midler — virker de? og Homøopatiske midler — virker de? (2), modtog jeg en del mails fra læsere, der har forklaret, hvordan og hvorfor, de mener homøopati virker.

Fx fra Erik:

Blandt biologer kommer der et nyt syn på menneskekroppen frem. Går vi ned på atomniveau og forstørrer en kerne op til en appelsin, er der 4-5 km til en elektron. Det betyder, at der eksisterer et enorm tomrum som kan sammenlignes med vort ydre univers hvor der mellem planeter og stjerner eksisterer et tilsvarende enormt tomrum. Max Planck (1858-1947) kaldte dette for Matrix, andre kalder det for feltet, nulpunktsfeltet, energi field o.s.v.

Al materie eksisterer således kun fordi en kraft/energi bringer et partikel i et atom til en vibration og holder dette mikro solsystem som et atom udgør sammen.

Tomrummet er altså ikke tomt, men udgør energi eller bevidsthed. Dette syn, at stof, som vi kender det, ikke eksisterer, gælder alt fysisk materie - altså også homøopatiske piller.

Disse piller består at ren energi.

Det er altså energien, frekvensen, i pillen som har den helbredende virkning dersom frekvensen i midlet passer sammen med frekvensen hos den syge person. Det betyder, at det ikke bare er at slå op i en bog og give en pille, men det kræver en dyb indsigt i det syge menneskets psyke og fysiske tilstand.

12 personer med hovedpine får sandsynligvis sin individuelle homøopatiske pille.

"Tomrummet" i det enkelte menneske har forbindelse med "tomrummet" rundt det og også forbindelse til "tomrummet" i al levende.

På denne måde "hænger alle sammen", er et.

Man mener at en forståelse af dette og en forskning rundt dette vil kunne bevise bl.a. den homøopatiske virkning og healing.

Erik

... og Mikael:

Læste indlægget om homøopatiske midler og kom til at tænke på en artikel jeg har læst om grander vand, som minder lidt om måden man laver homøopatiske midler på, det bliver ikke brugt til mennesker men derimod til at rense vand, og man ved ikke hvorfor det virker, det gør det bare. Men tror godt man kan udelukke placebo effekten her :) Har linket til artiklen her.
Mikael

Andre blev sure. Fx Alice:

Efter at have læst artiklen om homøopati, spørger jeg mig selv, tror du i ramme alvor, at Tyskland er befolket af mennesker, der bliver helbredt af placebo? Hvad med Schweiz?

I Tyskland har homøopati været godkendt lægemiddel i 50 år, kan du forklare mig hvorfor?

Gad vide, hvad der ligger bag din artikel? Jeg troede, at det i Danmark var lægemiddelindustrien, der var imod, men er nu blevet klogere, men jeg er også vred, når jeg læser dit indlæg. Hvorfor skriver du denne artikel?

Vi har brug for folk, som ikke går medicinalindustriens ærinde.

Jeg vil nu overveje, om jeg overhovedet ønsker at modtage dine nyhedsbreve, hvis de øvrige er af lignende karakter, så jeg er nemlig ikke interesseret, jeg ønsker vejledning ikke vildledning.
Alice

Alice er ikke den eneste, der mener, at jeg går medicinindustriens ærinde, når jeg udtrykker min skepsis overfor homøopatiske præparater.

Jeg tror egentlig ikke, at medicinindustrien føler sig truet af homøopatiske midler. Er det måske tværtimod vand på deres mølle, når alternative behandlere bruger midler eller metoder, som videnskabelige studier ikke kan dokumentere virker?

Du er velkommen til at give din mening til kende. Enten ved at sende en mail eller på Facebook

Lone spørger: Hvordan kan jeg se om det er homøopatisk?

Tak for interessant artikel om homøopatisk naturmedicin! Hvordan kan jeg se om produkter indeholder noget rigtigt eller er homøopatiske?

Hvordan kan man dog mene at homøopatisk tabletter som ikke indeholder noget kan virke???!

Vh Lone

Hej Lone

De homøopatiske ingredienser findes i en del produkter.

På etiketten under ingredienser skal der stå, hvis en ingrediens er i homøopatisk fortynding. Der vil enten stå et D eller et C med et tal bagefter.

Står der fx sulfur D6 er det sulfur (svovl) i fortyndingen 1:1.000.000.
Står der fx sulfur C6 er det sulfur (svovl) i fortyndingen 1: 10.000.000.
D12 = 1:1.000.000.000.000
C12 = 1:10.000.000.000.000
osv.

I Tyskland og visse andre lande kan du af og til finde homøopatiske midler i lavere fortyndinger fx D1, D2, D3. Og i de tilfælde kan der stadig være nok aktive stoffer tilbage i nogle midler til, at de kan virke (og evt. bivirke). I Danmark finder du stort set kun homøopatiske midler i D6, D12, D30, eller D200 (altså hvor stofferne er fortyndet mindst en million gange) og i de fleste tilfælde slet ikke længere indeholder aktive stoffer men blot vand eller mælkesukker.

Dem, der tror på homøopatiske midler, mener, at dette vand eller mælkesukker uden aktive stoffer stadig indeholder en eller anden mystisk, usynlig, uforklarlig og ikke målbar energi fra det oprindelige stof, som på forunderlig vis virker helbredende.

Med venlig hilsen
John Buhl


Vi ser ikke ting, som de er. Vi ser ting, som vi er.

— Talmud


Gratis nyhedsbreve:

Ugeskrift for lægfolk er et gratis nyhedsbrev om sund kost, livsstil mv. Udkommer hver uge via e-mail.
Tilmeld dig her >>

Slankenyt er et gratis nyhedsbrev om overvægt og slankekure.
Tilmeld dig her >>

Vegetarbladet er et gratis nyhedsbrev om vegetarkost. Tilmeld dig her >>


Om overvægt og slankekure
Hvordan slank? (den vigtigste side om emnet)
Den grundlæggende årsag til overvægt
Vægtkontrol
Hurtigere vægttab
Slankenyheder


Hvordan rask?
Gennemgå disse sider i rækkefølge:
Hvordan rask?
1) Spis dig sundere
2) Undgå stimulanser
3) Sov godt
4) Dyrk motion
5) Få nok sol og frisk luft
6) Rask uden medicin


Sygdomme og symptomer
Hvad er sygdom?
Sygdoms trinvise udvikling


Medicin
Lægemidler
Helbreder medicin?
Bivirkninger
Nedtrapning af medicin
Naturmedicin


Om sundhed og velvære
Hvad er sundhed
Kroppens immunforsvar
Den ideelle kost
kost og sundhed


Bøger:

Hvordan Rask?
Bogen beskriver de ændringer i kost, livsstil mv., der styrker kroppens helbredende evner.
Læs mere her.


Kunsten at ændre vaner  | e-bog
En bog om hvorfor det er så svært at ændre vaner, og hvad du gør for alligevel at klare det!
Læs mere her


Zoneterapi - lær det selv | e-bog
Læs mere her


Sikker Slank
Ned i vægt på en sund og sikker måde.
Læs mere her.


Bøger og helseprodukter online

Spar 5 - 30 % på populære kosttilskud, naturlægemidler mv. her: helseonline.dk


Teksterne på nomedica.dk er skrevet/redigeret af John Buhl.

Har du spørgsmål, kommentarer e.l., kan du skrive til mig på john(a)nomedica.dk

 

Copyright Nomedica v/John Buhl. | Persondatapolitik

Vigtige brugerbetingelser: Indholdet på Nomedica.dk er udelukkende til informationsbrug. Oplysningerne må på ingen måde bruges som erstatning for nødvendig lægebehandling. De må ikke og kan ikke bruges som grundlag for at stille diagnoser eller fastlægge behandling. Læs mere her.