Nomedica - den naturlige løsning

Om Nomedica Hvordan rask? Hvordan slank? Emner Butik
Til Nomedica startside Nomedica på Facebook   Ugeskrift for Lægfolk ARKIV  

 


Ugeskrift for lægfolk

Nyheder fra Nomedica uge 01, 2018


  • Hvorfor kostfibre er så vigtige
  • Indtagelse af fisk forbundet med bedre søvn og højere IQ
  • Lidt af hvert
 

UGENS CITAT

"Jeg kan bedre lide fremtidens drømme end fortidens historie."

— Thomas Jefferson.


Hvorfor kostfibre er så vigtige

De såkaldte vestlige kostvaner -- der er rig på fedtstoffer og sukkerarter, men har et lavt indhold af kostfibre -- er forbundet med en øget risiko for inflammatoriske tarmsygdomme, vægtstigning og diabetes.

Omvendt vil en sund og fiberrig kost hjælpe med at forebygge sygdomme.

Mængden af fiber i en persons kost kan påvirke vægt, blodsukker, insulinfølsomhed og tyktarmens sundhed.

Kostfibre i forskellige former findes i frugt, bælgfrugter, grøntsager og fuldkorn.

To studier med mus hjælper med at forklare, hvordan og hvorfor kostfibre er så gavnlige for os.

Begge undersøgelser startede ved at forskerne gav en gruppe mus et ekstremt fiberfattigt foder. Resultatet var hurtig vægtstigning, højt blodsukker og insulinresistens.

I den ene undersøgelse fandt forskerne, at mus udviklede problemer med det beskyttende slimlag i tyktarmen efter blot 3-7 dage på en fiberfattig kost. Slimlaget blev mere gennemtrængeligt, og bakterier påvirkede tyktarmens epitelceller.

Den anden undersøgelse viste, at slimlaget på indersiden af tyktarmen hos mus på den fiberfattige kost blev betydeligt tyndere. Ikke alene døde store mængder tarmbakterier, efter at musene begyndte på den fiberfattig kost, der opstod også usunde ubalancer i de forskellige tarmbakteriestammer.

Begge undersøgelser viser, at mangel på kostfibre svækker slimlaget, så skadelige bakterier kan trænge ind i slimlaget, hvilket fremmer inflammation, som igen bidrager til metabolisk syndrom. Det hjalp kun delvist at tilsætte kostfibre i form af kosttilskud.

- - -

Du kan sandsynligvis gøre meget for at forbedre og forstærke det vigtige slimlag på indersiden af tyktarmen -- der virker som en barriere, der forhindrer, at tarmbakterierne trænger ind i kroppen -- ved at spise godt med frugt og grøntsager, ved at vælge fuldkorn, inkludere bønner eller linser i din daglige kost og ved at spise en håndfuld nødder dagligt.

I Danmark anbefaler Fødevarestyrelsen, at vi får 25-35 gram kostfibre dagligt fra kosten. Vores optimale indtag ligger sandsynligvis et godt stykke over 35 gram dagligt.

Kostens indhold af fibre er en af de mest betydningsfulde faktorer, der bestemmer, hvor sund kosten er — både fordi fibrene fodrer gavnlige bakterier, og fordi fiberrige fødevarer sædvanligvis også indeholder mange andre sunde og sygdomsbekæmpende stoffer.

Befolkningen i de industrialiserede lande får i gennemsnit ca. 15 gram kostfibre om dagen (i Danmark dog ca. 21 gram dagligt).

Verdens svindende jæger-samler og agrariske landbefolkningen får helt op til 150 gram fibre i deres daglige kost -- og deres levevilkår og kostindtag ligner formodentlig mest den, som vores forfædre havde.

Kostfibre i frugt, grøntsager, fuldkorn, bælgfrugter og nødder fodrer og fremmer væksten af gode bakterier i tarmene. Disse gode bakterier bekæmper dårlige og sygdomsfremkaldende mikroorganismer i tarmene.

Derfor vil en fiberrig kost efterhånden skabe en hær af forskellige, sunde tarmbakterier, som på forskellig måde gavner din sundhed og gør det lettere at smide de overflødige kilo, hvis du er overvægtig.

Der er kostfibre i alle vegetabilske fødevarer, som ikke er stærkt forarbejdede. Der er ingen kostfibre i animalske fødevarer.


Indtagelse af fisk forbundet med bedre søvn og højere IQ

Børn, der spiser fisk mindst en gang om ugen, sover bedre og har IQ-score, der er 4 point højere i gennemsnit end dem, der sjældnere eller slet ikke spiser fisk. Det viser en undersøgelse fra University of Pennsylvania, der blev offentliggjort i Scientific Rapports.

Forskerne fandt, at børn, der rapporterede, at de spiste fisk hver uge, scorede 4,8 point højere på IQ-test end dem, der sagde, at de sjældent eller aldrig spiste fisk. Børn, hvis måltider nogle gange inkluderede fisk, scorede 3,3 point højere. Desuden var øget indtagelse af fisk forbundet med færre søvnforstyrrelser og bedre søvnkvalitet.

Kommentar:

Der kan være flere grunde til at fravælge fisk i kosten, både af hensyn til din sundhed (fisk indeholder miljøgifte) og af hensyn til fiskene og miljøet i havene. Fiskene har ikke noget imod, at vi lader være med at fange og spise dem, og havene lider mange steder helt forfærdelig pga. overfiskeri.

Det eneste, du behøver at gøre, hvis du fravælger fisk, er at sørge for at få de næringsstoffer, som fisk indeholder, på andre måder. Læs fx mere om, hvordan du får nok omega-3 uden fiskLidt af hvert

Motion gør rygestop lettere
En ny undersøgelse har bekræftet, at motion kan hjælpe rygere til at kvitte tobakken. Undersøgelsen viser, at selv moderat motion i stor udstrækning mindsker nikotinabstinenssymptomer.

Du gør det helt forkert! Sådan skyller du bedst sprøjtede æbler
Selv om du skyller et æble under vandhanen, som er blevet sprøjtet med pesticider, vil der som regel stadig være rester af sprøjtemidlet tilbage.
Et nyt studie viser, at en blanding af bagepulver og vand er en effektiv metode til at fjerne pesticider.
Metoden med bagepulver og vand fjernede op til 80 procent af pesticiderne mod svamp og 96 procent af pesticiderne mod insekter, og var langt mere effektiv end at skylle under vand.
Læs mere på videnskab.dk

Vi drukner vores tørst i unødigt flaskevand
Det er en myte, at kroppen har behov for konstant at blive fyldt op med vand. En stor gennemgang af den videnskabelige litteratur konkluderede, at de fleste, der bor i tempererede klimaer, kun behøver at drikke, når de er tørstige. Kun mennesker med særlige problemer, for eksempel nyresten eller andre diagnosticerede sygdomme, har behov for at blive mindet om at drikke, så de får tilstrækkeligt med væske.
Vand kan ikke skylle urenheder ud af kroppen eller hjælpe os med at holde vægten.
Læs mere på samvirke.dk   

Gratis nyhedsbreve:

Ugeskrift for lægfolk er et gratis nyhedsbrev om sund kost, livsstil mv. Udkommer hver uge via e-mail.
Tilmeld dig her >>

Slankenyt er et gratis nyhedsbrev om overvægt og slankekure.
Tilmeld dig her >>

Vegetarbladet er et gratis nyhedsbrev om vegetarkost. Tilmeld dig her >>


Om overvægt og slankekure
Hvordan slank? (den vigtigste side om emnet)
Den grundlæggende årsag til overvægt
Vægtkontrol
Hurtigere vægttab
Slankenyheder


Hvordan rask?
Gennemgå disse sider i rækkefølge:
Hvordan rask?
1) Spis dig sundere
2) Undgå stimulanser
3) Sov godt
4) Dyrk motion
5) Få nok sol og frisk luft
6) Rask uden medicin


Sygdomme og symptomer
Hvad er sygdom?
Sygdoms trinvise udvikling


Medicin
Lægemidler
Helbreder medicin?
Bivirkninger
Nedtrapning af medicin
Naturmedicin


Om sundhed og velvære
Hvad er sundhed
Kroppens immunforsvar
Den ideelle kost
kost og sundhed


Bøger:

Hvordan Rask?
Bogen beskriver de ændringer i kost, livsstil mv., der styrker kroppens helbredende evner.
Læs mere her.


Kunsten at ændre vaner  | e-bog
En bog om hvorfor det er så svært at ændre vaner, og hvad du gør for alligevel at klare det!
Læs mere her


Zoneterapi - lær det selv | e-bog
Læs mere her


Sikker Slank
Ned i vægt på en sund og sikker måde.
Læs mere her.


Bøger og helseprodukter online

Spar 5 - 30 % på populære kosttilskud, naturlægemidler mv. her: helseonline.dk


Teksterne på nomedica.dk er skrevet/redigeret af John Buhl.

Har du spørgsmål, kommentarer e.l., kan du skrive til mig på john(a)nomedica.dk

 

Copyright Nomedica v/John Buhl. | Persondatapolitik

Vigtige brugerbetingelser: Indholdet på Nomedica.dk er udelukkende til informationsbrug. Oplysningerne må på ingen måde bruges som erstatning for nødvendig lægebehandling. De må ikke og kan ikke bruges som grundlag for at stille diagnoser eller fastlægge behandling. Læs mere her.