Hvorfor kostfibre er så vigtige
De såkaldte vestlige kostvaner -- der er rig på fedtstoffer og
sukkerarter, men har et lavt indhold af kostfibre -- er forbundet med en
øget risiko for inflammatoriske tarmsygdomme, vægtstigning og diabetes.
Omvendt vil en sund og fiberrig kost hjælpe med at forebygge
sygdomme.
Mængden af fiber i en persons kost kan påvirke vægt, blodsukker,
insulinfølsomhed og tyktarmens sundhed.
Kostfibre i forskellige former findes i frugt, bælgfrugter,
grøntsager og fuldkorn.
To studier med mus hjælper med at forklare, hvordan og hvorfor
kostfibre er så gavnlige for os.
Begge undersøgelser startede ved at forskerne gav en gruppe mus et
ekstremt fiberfattigt foder. Resultatet var hurtig vægtstigning, højt
blodsukker og insulinresistens.
I
den ene undersøgelse fandt forskerne, at mus udviklede problemer med
det beskyttende slimlag i tyktarmen efter blot 3-7 dage på en
fiberfattig kost. Slimlaget blev mere gennemtrængeligt, og bakterier
påvirkede tyktarmens epitelceller.
Den
anden undersøgelse viste, at slimlaget på indersiden af tyktarmen
hos mus på den fiberfattige kost blev betydeligt tyndere. Ikke alene
døde store mængder tarmbakterier, efter at musene begyndte på den
fiberfattig kost, der opstod også usunde ubalancer i de forskellige
tarmbakteriestammer.
Begge undersøgelser viser, at mangel på kostfibre svækker slimlaget,
så skadelige bakterier kan trænge ind i slimlaget, hvilket fremmer
inflammation, som igen bidrager til metabolisk syndrom. Det hjalp kun
delvist at tilsætte kostfibre i form af kosttilskud.
- - -
Du kan sandsynligvis gøre meget for at forbedre og forstærke det
vigtige slimlag på indersiden af tyktarmen -- der virker som en
barriere, der forhindrer, at tarmbakterierne trænger ind i kroppen --
ved at spise godt med frugt og grøntsager, ved at vælge fuldkorn,
inkludere bønner eller linser i din daglige kost og ved at spise en
håndfuld nødder dagligt.
I Danmark anbefaler Fødevarestyrelsen, at vi får 25-35 gram kostfibre
dagligt fra kosten. Vores optimale indtag ligger sandsynligvis et godt
stykke over 35 gram dagligt.
Kostens indhold af fibre er en af de mest betydningsfulde faktorer,
der bestemmer, hvor sund kosten er — både fordi fibrene fodrer gavnlige
bakterier, og fordi fiberrige fødevarer sædvanligvis også indeholder
mange andre sunde og sygdomsbekæmpende stoffer.
Befolkningen i de industrialiserede lande får i gennemsnit ca. 15
gram kostfibre om dagen (i Danmark dog ca. 21 gram dagligt).
Verdens svindende jæger-samler og agrariske landbefolkningen får helt
op til 150 gram fibre i deres daglige kost -- og deres levevilkår og
kostindtag ligner formodentlig mest den, som vores forfædre havde.
Kostfibre i frugt, grøntsager, fuldkorn, bælgfrugter og nødder fodrer
og fremmer væksten af gode bakterier i tarmene. Disse gode bakterier
bekæmper dårlige og sygdomsfremkaldende mikroorganismer i tarmene.
Derfor vil en fiberrig kost efterhånden skabe en hær af forskellige,
sunde tarmbakterier, som på forskellig måde gavner din sundhed og gør
det lettere at smide de overflødige kilo, hvis du er overvægtig.
Der er kostfibre i alle vegetabilske fødevarer, som ikke er stærkt
forarbejdede. Der er ingen kostfibre i animalske fødevarer.
Indtagelse af fisk forbundet med bedre søvn og højere IQ
Børn, der spiser fisk mindst en gang om ugen, sover bedre og har
IQ-score, der er 4 point højere i gennemsnit end dem, der sjældnere
eller slet ikke spiser fisk. Det viser en undersøgelse fra University of
Pennsylvania, der blev offentliggjort i
Scientific Rapports.
Forskerne fandt, at børn, der rapporterede, at de spiste fisk hver
uge, scorede 4,8 point højere på IQ-test end dem, der sagde, at de
sjældent eller aldrig spiste fisk. Børn, hvis måltider nogle gange
inkluderede fisk, scorede 3,3 point højere. Desuden var øget indtagelse
af fisk forbundet med færre søvnforstyrrelser og bedre søvnkvalitet.
Kommentar:
Der kan være flere grunde til at fravælge fisk i kosten, både af
hensyn til din sundhed (fisk indeholder miljøgifte) og af hensyn til
fiskene og miljøet i havene. Fiskene har ikke noget imod, at vi lader
være med at fange og spise dem, og havene lider mange steder helt
forfærdelig pga. overfiskeri.
Det eneste, du behøver at gøre, hvis du fravælger fisk, er at sørge
for at få de næringsstoffer, som fisk indeholder, på andre måder. Læs fx
mere om,
hvordan du får nok omega-3 uden fisk
Lidt af hvert
Motion gør rygestop lettere
En
ny undersøgelse har bekræftet, at motion kan hjælpe rygere til at
kvitte tobakken. Undersøgelsen viser, at selv moderat motion i stor
udstrækning mindsker nikotinabstinenssymptomer.
Du gør det helt forkert! Sådan skyller du bedst sprøjtede æbler
Selv om du skyller et æble under vandhanen, som er blevet sprøjtet
med pesticider, vil der som regel stadig være rester af sprøjtemidlet
tilbage.
Et nyt studie viser, at en blanding af bagepulver og vand er en effektiv
metode til at fjerne pesticider.
Metoden med bagepulver og vand fjernede op til 80 procent af
pesticiderne mod svamp og 96 procent af pesticiderne mod insekter, og
var langt mere effektiv end at skylle under vand.
Læs
mere på videnskab.dk
Vi drukner vores tørst i unødigt flaskevand
Det er en myte, at kroppen har behov for konstant at blive fyldt op
med vand. En stor gennemgang af den videnskabelige litteratur
konkluderede, at de fleste, der bor i tempererede klimaer, kun behøver
at drikke, når de er tørstige. Kun mennesker med særlige problemer, for
eksempel nyresten eller andre diagnosticerede sygdomme, har behov for at
blive mindet om at drikke, så de får tilstrækkeligt med væske.
Vand kan ikke skylle urenheder ud af kroppen eller hjælpe os med at
holde vægten.
Læs
mere på samvirke.dk