Ugeskrift for lægfolk
Nyheder fra Nomedica
uge 01, 2021
- Nye vaner — trin for trin
- Slanketip i 28 dage via e-mail
- Tørrede frugter er sunde og
næringsrige
- Professor skriver, at menneskers
grusomme behandling af dyr førte til coronavirus
- Kan vi undgå epidemier ved at
spise mindre kød?
- Klimaet skal med i Danmarks nye
officielle råd om kost
- Nyt stort studie viser, at
HPV-vaccination beskytter mod livmoderhalskræft
|
UGENS CITAT
"Viljen til
at vinde er ikke nær så vigtig som viljen til at forberede at vinde."
— Bobby Knight,
basketballtræner
Nye vaner — trin for trin
En ny e-bog på ca. 35 sider i et format, der er let at læse på en
lille skærm.
Når vi går i gang med at ændre vaner, er vi oppe imod svære odds.
Det er besværet værd at forstå lidt om, hvordan vi bedst griber
tingene an.
E-bogen beskriver, hvordan du kommer godt i gang med at indføre nye
vaner.
Læs mere her
Slanketip i 28 dage via e-mail
NYT forløb med gratis slanketip!
Du kan betragte de daglige slanketip som en trinvis indføring i sunde
vaner, der hjælper dig med at komme ned i vægt, og gør det lettere at
fastholde de vægttab, du opnår.
Du kan med fordel deltage i dette reviderede forløb med slanketip,
selv om du eventuelt tidligere har modtaget slanketip. Du vil nikke
genkendende til de fleste slanketip, men der er også vigtige
opdateringer
Tilmeldingen er gratis og uforpligtende. Du kan når som helst
framelde dig.
Tilmelding her via dette link
Dagen efter, du hat tilmeldt dig, begynder du at modtage et dagligt
slanketip i 28 dage.
Tørrede frugter er sunde og næringsrige
En ny undersøgelse viser, at de personer, der spiste tørrede frugter,
generelt var sundere end dem, der ikke gjorde det, og på dage, hvor de
spiste tørrede frugter, indtog de større mængder af nogle vigtige
næringsstoffer end på dage, hvor de ikke gjorde. De indtog dog også
flere kalorier.
Ifølge forskerne indeholder frugt store mængder næringsstoffer,
herunder fiber, kalium og flere hjerte-sunde bioaktive stoffer.
Læs mere
her og
her.
Professor skriver, at menneskers grusomme behandling af dyr førte
til coronavirus
Ifølge en
artikel i New York Times af professor i filosofi og bioetik, David
Benatar, er forholdene, der fører til forekomst af nye
infektionssygdomme, de samme, som påfører dyr forfærdelige lidelser.
Coronavirus opstod hos dyr og sprang artsbarrieren til mennesker og
spredte sig derefter fra menneske til menneske.
Mange infektionssygdomme opstår på grund af de måder, vi behandler
dyrene på.
David Benatar skriver blandt andet, at vi kan forvente, at vores
dårlige behandling af dyr vil forårsage ravage for menneskeheden.
Ud over, at vi kan forvente fremtidige pandemier, står vi også
overfor den meget reelle risiko, der er forbundet med den
antibiotikaresistens, som opstår på grund af intensiv brug af
antibiotika til dyr, der lever under kummerlige forhold.
Generelt reagerer mennesker på pandemier snarere end at handle for at
forhindre dem - vi forsøger at forhindre spredning af pandemier, efter
at de dukker op, og udvikler derefter behandling til de smittede.
Reel forebyggelse kræver, at vi tager skridt til at minimere
risikoerne for, at virussen eller andre smitsomme stoffer opstår i
første omgang. En af en række afgørende foranstaltninger ville være en
mere intelligent - og mere medfølende - vurdering af, hvordan vi
behandler dyr.
Han skriver, at millioner af liv og undgåelse af meget lidelse står
på spil.
Kan vi undgå epidemier ved at spise mindre kød
Den Spanske Syge, Sars, Svineinfluenza og Ebola er alle såkaldte
zoonoser - vira, der hopper fra dyr til menneske.
Ifølge artiklen på dr.dk peger professor Lars Erik Larsen fra
Københavns Universitet, der forsker i virusinfektioner hos dyr, på, at
risikoen for, at et virus springer fra produktionsdyr over til
mennesker, er øget på grund af moderne produktionsforhold.
Når tusindvis af dyr er samlet på et mindre område giver det gode
vilkår for virus og det øger risikoen for, at mennesker bliver udsat for
den.
Læs
mere på dr.dk
Klimaet skal med i Danmarks nye officielle råd om kost
Sund og klimavenlig mad skal være for alle. Det handler ikke om, at
man helt skal droppe bøfferne. Men spiser vi alle sammen lidt grønnere,
så har det et kæmpestort potentiale for både klimaet og folkesundheden.
Nye kostråd er på vej, der indeholder justeringer i forhold til kød,
mens der vil være mere fokus på bælgfrugter.
Forbrugerne kommer til at møde en større kampagne i januar 2021, der
handler om klimavenlige kostråd.
Læs
mere på altomkost.dk