Ugeskrift for lægfolk
Nyheder fra Nomedica
uge 01, 2023
- Masser af fremgang verden over i
2022
- Professor om den nye store
aftale, der skal redde klodens truede væsner: "Et kæmpeskridt i den
rigtige retning"
- Nu bliver vi otte milliarder. Men
verdens vilde befolkningsvækst bremser op
- Hvordan påvirker
ultraforarbejdede og animalske fødevarer risikoen for at dø for
tidligt?
- Forsker: Husk at paracetamol kan
give leverskader og i værste fald føre til døden
- Jo rigere vi er, jo mindre
hjemmelavet mad får vi
|
UGENS CITAT
"Du ændrer
aldrig ting ved at bekæmpe den eksisterende virkelighed. For at ændre
noget, skal du bygge en ny model, der gør den eksisterende model
forældet."
—
Buckminster Fuller
Masser af fremgang verden over i 2022
Selvom det sker i skyggen af krig og klimakatastrofe, har der igen
været mange fremskridt, fra menneskerettigheder over folkesundhed til
klima og miljø. Her er nogle af vores bedste og vigtigste historier fra
i år.
Læs
mere på verdensbedstenyheder.dk
Professor om den nye store aftale, der skal redde klodens truede
væsner: "Et kæmpeskridt i den rigtige retning"
Mere end 190 af verdens nationer har underskrevet en
biodiversitets-aftale, der bl.a. forpligter landene til at beskytte
mindst 30 pct. af klodens land- og havområder. Det er ikke helt blevet
biodiversitetens svar på Parisaftalen – men næsten, fortæller dansk
zoolog og professor i makroøkologi.
Læs
mere på verdensbedstenyheder.dk
Nu bliver vi otte milliarder. Men verdens vilde befolkningsvækst
bremser op
Der bliver stadig flere mennesker i verden, og det sætter planeten
under pres. Men befolkningstilvæksten sker nu langsommere end før, og
verdens befolkning forventes at toppe omkring 2080, viser ny analyse fra
FN.
Der er allerede klare tegn på, at verdens vilde befolkningsvækst ikke
vil fortsætte.
Læs
mere på verdensbedstenyheder.dk
Hvordan påvirker ultraforarbejdede og animalske fødevarer risikoen
for at dø for tidligt?
Både ultraforarbejdede og animalske fødevarer er i nogle
undersøgelser blevet sat i forbindelse med øget dødelighed. Derfor
ønskede forskere at undersøge det nærmere og analyserede data om 77.437
sundhedsbevidste deltageres kost og sundhed (fra the adventist health
study-2).
Analysen viste, at større forbrug af ultraforarbejdede fødevarer var
forbundet med højere dødelighed af alle årsager.
Den samlede indtagelse af animalske fødevarer var ikke forbundet med
øget dødelighed, men et højere indtag af rødt kød var forbundet med øget
risiko for at dø for tidligt.
Kilde: Michael J Orlich, Joan Sabaté, Andrew Mashchak, Ujué Fresán,
Karen Jaceldo-Siegl, Fayth Miles, Gary E Fraser, Ultra-processed food
intake and animal-based food intake and mortality in the Adventist
Health Study-2, The American Journal of Clinical Nutrition, Volume 115,
Issue 6, June 2022, Pages 1589–1601,
https://doi.org/10.1093/ajcn/nqac043
Kommentar:
De fleste, der spiser en almindelig usund kost, vil sandsynligvis få
størst sundhedsmæssigt udbytte ved først at satse på at begrænse
indtagelsen af ultraforarbejdede fødevarer, forarbejdet kød og rødt kød
(i den rækkefølge af vigtighed).
Forsker: Husk at paracetamol kan give leverskader og i værste fald
føre til døden
Forsker fra Giftlinjen advarer mod at tage for meget paracetamol og
giver fem gode råd til at komme smertefrit gennem vinteren.
Paracetamol – også kendt som Panodil, Pamol eller Pinex – kan være
farligt, hvis vi indtager for meget af det. Det er vigtigt at huske her,
hvor influenza-sæsonen er over os.
Det er dog også vigtigt at minde om, at paracetamol er et af de
sikreste smertelindrende og febernedsættende lægemidler, vi kender til,
når det indtages som anbefalet.
Det sker desværre bare alt for ofte, at folk indtager mere
paracetamol end den anbefalede dosis. Og det kan være farligt.
Læs
mere på videnskab.dk
Jo rigere vi er, jo mindre hjemmelavet mad får vi
Jo rigere vi er, desto mindre tid bruger vi på madlavning og opvask.
Det viser en global megatrend, som en forsker fra Københavns Universitet
har kigget nærmere på. Og den trend følger danskerne, som nu i snit
bruger 47 aktive minutter i køkkenet om dagen.
Resultatet er, at vi har sværere ved at gennemskue, hvad vi spiser.
Det går også ud over landmændene og muligvis også dyrevelfærden.
Læs
mere på nyheder.ku.dk