Nomedica - den naturlige løsning

Om Nomedica Hvordan rask? Hvordan slank? Emner Butik
Til Nomedica startside Nomedica på Facebook   Ugeskrift for Lægfolk ARKIV  

 


Ugeskrift for lægfolk

Nyheder fra Nomedica uge 02, 2007

  1. Indeklima, helbred og økonomi hænger sammen (1)

  2. For meget fisk risikabel for fostre

  3. Over en million danskere fortsætter med at ryge

  4. En deprimerende sandhed om D-vitaminmangel

  5. Magnesium gavner astmatikere

  6. Mail: vedr. olie

  7. Gavnlige stoffer i te ødelægges af mælk

  8. Læsertip


Kære læser

Du er velkommen til at indsende spørgsmål, kommentarer eller opskrifter/tips til nyhedsbrevet.

God weekend!

Med venlig hilsen
John Buhl


I denne uge første del af en artikel fra Jacob Sand, en journalist fra firmaet SolarVenti, om indeklima, helbred og økonomi. Anden del i næsten uge ...

1) Indeklima, helbred og økonomi hænger sammen (1)

Mindst 1,3 millioner danskere lider af astma eller allergi. Overfølsomhedssygdomme rammer mange børn. Op mod 10 pct. har astma og mindst 20 pct. har børneeksem.

Indeklimaet i vore boliger er én af de væsentlige årsager.

Tætte boliger og fugt

Generelt er nutidens ofte meget tætte og velisolerede huse gode for varmeregningen, men bestemt ikke altid for helbredet.

For høj luftfugtighed bli’r ofte et af problemerne.

Resultatet af fugten kan hurtigt blive flere forkølelser, mere hovedpine og forværrede luftvejsproblemer.

Store mængder fugt skal væk hver dag

En gennemsnitsfamilie producerer hver dag mellem 12 og 15 liter vanddamp gennem badning, sved, madlavning, udånding, vask og tørring af tøj. Dén vanddampsophobning skal fjernes – effektivt. For ellers vil den nemt sætte sig og danne råd og svamp på vægge, møbler og træværk. Da råd og svamp giver gode betingelser for støvmider, og da støvmider er en kendt kilde til astma- og allergilidelser, er der god grund til at tage problemet alvorligt.

En anden belastning af indeklimaet er rygning. Og brug af stearinlys, brændeovne, blødgørere i PVC-gulvbelægninger med videre. Alt sammen elementer i en ’indendørs luftforurening’ som spiller en væsentlig rolle for stigningen i antallet af astma- og allergisymptomer.

Ny forskning viser, at der dannes flere ultrafine partikler i blandt andet stegeos, tændte stearinlys, brændt støv på elpærer og fra støvsugerens motor, end der kan måles ved trafikerede storbygader.

De ultrafine partikler er sundhedsskadelige at indånde, da de kan trænge ind i blodet. Partiklerne skønnes at være årsag til op imod et par tusind dødsfald om året i Danmark.

Når boligen er meget tæt, bliver det tilsvarende mere nødvendigt, at komme af med denne ’indendørs luftforurening’.

Start med almindelig ’husfornuft’

Løsningen på et dårligt indeklima vil i mange tilfælde være at kombinere en mere ’indeklima-bevidst’ adfærd hos husets beboere med at forbedre eller udvide husets naturlige aftræks- og udluftningskanaler eller mekaniske ventilation.

En ændret adfærd hos husets beboere er ofte et spørgsmål om at vi skal blive bedre til at praktisere det, man kunne kalde ’almindelig husfornuft’ – at lufte kort og koncentreret ud et par gange i døgnet, at tørre badeværelset af efter brug, huske at tænde for emhætten under aftensmaden, holde igen med stearinlysene, undgå al tøjtørring inden døre, osv.

I rigtig mange eksisterende huse med større eller mindre indeklima-problemer, vil et fornuftigt dimensioneret luftsolfanger-anlæg sammen med et vist minimum af ’hus-fornuft’ hos husets beboere være nok til at sikre et godt indeklima. Med udgangspunkt i meget små etableringsomkostninger. Og uden driftsudgifter for brugeren eller for det omgivende miljø.

Jacob Sand, journalist

Kommentar:

Bemærk, at du som abonnent af dette nyhedsbrev har mulighed for at blive udvalgt til at få opsat et luftsolfangeranlæg til halv pris! Endog helt uden risiko, da du får pengene retur, hvis du ikke er tilfreds med resultatet.

Til brugerundersøgelse søger SolarVenti mennesker, som på den ene eller anden måde døjer med indeklima-problemer i hus eller lejlighed.

Læs mere nederst i artiklen her:
http://www.nomedica.dk/solfangerpanel.htm 

Er du interesseret i at deltage i brugerundersøgelsen, så kontakt Jakob Sand på e-mail og hør nærmere: [email protected]


Køb bøger på helseonline:

To bøger der gør det lettere at gå over til mere vegetarkost: Vegetar Light og Kunsten at ændre vaner. Køb online: 269,00 (normalpris kr. 307,00)

Lær Zoneterapi, på en hurtig og enkel måde. Lær samtidig kunsten at ændre vaner. Køb online: 228,00 (nomalpris: 268,00)

Sikker Slank & Kunsten at ændre vaner
Med disse to bøger lærer du både hvordan du taber dig på en sund måde, og hvordan du effektivt tilegner dig nye vaner. Køb online: 299,00 (normalpris 338,00)

Kunsten at ændre vaner + Fat for life?
To bøger som gør det muligt for dig, som enten er meget overvægtig eller har særlig svært ved at tabe dig, at tilegne dig de vaner, der vil give dig succes med at nå og fastholde den vægt, du ønsker. Køb online: 325,75 (normalpris 368,00)

Kunsten at ændre vaner + Hvordan Rask?
To bøger der sammen gør det lettere at gennemføre radikale forbedringer i kost og livsstil, og derved forebygge eller måske endda helbrede sygdomme. Køb online: 274,75 (normalpris: 317,00)

Spar også penge ved at købe andre bøger og helseprodukter online.
Læs mere på www.helseonline.dk


2) For meget fisk risikabel for fostre

Hvis gravide kvinder spiser fisk mere end tre gange om ugen, kan det måske skade fostret, pga. en øget mængde kviksølv i blodet.

Det viser et studie gennemført af forskere i Taiwan.

Kviksølv er især risikabelt for fostre, når deres indre organer udvikler sig, og kan skade nerver, nyre og hjerne samt give hæmmet vækst.

(Kilde: BJOG: An International Journal of Obstetrics & Gynaecology. Volume 114 Issue 1 Page 81 - January 2007 doi:10.1111/j.1471-0528.2006.01142.x)

http://www.blackwell-synergy.com/doi/abs/10.1111/j.1471-0528.2006.01142.x 

Kommentar:

De danske myndigheder anbefaler, at kinder der overvejer at blive gravide, er gravide, ammende samt børn under 14 år holder igen med store rovfisk som fx tun, rokke, helleflynder, oliefisk (escolar), sværdfisk, sildehaj, gedde, aborre og sandart. Læs evt. mere her

Mere om fisk og omega-3 fedtstoffer her:
http://www.nomedica.dk/ugeskrift18_2006.htm 


3) Over en million danskere fortsætter med at ryge

På trods af massive oplysningskampagner, truende advarsler på cigaretpakkerne, flere og flere røgfri arbejdspladser og et øget antal tilbud om hjælp til tobaksafvænning vælger ca. 1.125.000 danskere at fortsætte med at ryge.

(Kaare Skovmand, politiken 29-12-2006)
http://politiken.dk/indland/article219438.ece 

Kommentar:

Nikotin er et meget vanedannende og ekstremt farligt stof.

Er du ryger, og ønsker at holde op, men ikke rigtig kan tage dig sammen, er der evt. nogle tips i sidste uges artikel om nytårsforsætter, du kan bruge.
http://www.nomedica.dk/ugeskrift01_2007.htm#Nytårsforsætter 

Læs også mere om at ændre vaner her:
http://www.nomedica.dk/vaner.htm 


4) En deprimerende sandhed om D-vitaminmangel

Forskere har bedømt virkningen af D-vitamin på den mentale sundhed blandt 80 ældre patienter.

Det viste sig, at patienter med den laveste mængde D-vitamin i blodet var hele 11 gange mere tilbøjelige til at være deprimerede, sammenlignet med dem med sunde/normale mængder D-vitamin i blodet.

Mangel på D-vitamin er almindelig blandt ændre og er tidligere blevet sat i forbindelse med både mentale og neulogiske forstyrrelser.

(Kilde: American Journal of Geriatric Psychiatry 14:1032-1040, December 2006)
http://ajgponline.org/cgi/content/abstract/14/12/1032 

Kommentar:

En af grundene til at mange ældre lider af D-vitaminmangel, er, at de får for lidt sol på kroppen om sommeren, og glemmer at tage en god vitamintablet – evt. sammen med ekstra D-vitamin og kalk – i vinterhalvåret.

Mere om sol her:
http://www.nomedica.dk/sol.htm 


5) Magnesium gavner astmatikere

Et hold brasilianske læger har undersøgt 37 børn og unge (7-19 år) med vedvarende moderat astma og allergi. Alle fik medicinsk behandling i form af en astmaspray med et bronkieudvidende stof foruden binyrebarkhormon. Desuden havde de en akut-virkende spray til brug ved forværring.

Denne behandling blev hos de 18 af børnene suppleret med 300 mg magnesium dagligt i to måneder. Resten fik placebo ("kalkpiller"). Hvem der fik hvad, afgjorde man ved hemmelig lodtrækning.

Magnesium hjalp. De, der fik magnesium, havde i de to måneder betydeligt færre dage med astmaforværring (hhv. 12 og 17). Trods dette havde de også væsentligt færre dage, hvor de tyede til den akut-virkende spray (hhv. 7 og 12). Selv om forsøget var lille, var forskellene statistisk uhyre sikre. I tilgift reagerede de behandlede langt mindre på de traditionelle priktest i huden, man bruger til at undersøge for allergi. De blev faktisk mindre allergiske! Endelig kunne man direkte måle, at deres bronkieslimhinder var langt mindre irritable.

Niels Hertz
Vitalrådets nyhedstjeneste 8. januar 2007
http://www.vitalraadet.dk/index.php?id=17&backPID=17&tt_news=291 

(Kilder: European Journal of Clinical Nutrition 2007: 61:54-60; Lancet 1994;344:357-62)

Kommentar:

Vegetabilske fødevarer er rige på magnesium.

Her er en liste over de fødevarer, der indeholder magnesium:
http://www.foodcomp.dk/fvdb_foodnutrlist.asp?CompId=0059 


6) Mail: vedr. olie

Hej John Buhl.

Læser altid med interesse dit nyhedsbrev. Denne gang har jeg lige en kommentar til dit svar til Annette vedr. fedt i maden.

Du skriver, at man skal bruge rapsolie, hvis man ønsker at tilsætte lidt olie til salat eller ved stegning. Det første er rigtigt nok, men rapsolie er absolut ikke egnet til de høje temperaturer, der fremkommer ved stegning.

Der dannes masser af transfedtsyrer under den proces.

Fedtstoffer til stegning skal være mættede og stabile. Dvs. kokosfedt hvis det skal være vegetabilsk eller rigtigt smør (ikke Kærgården eller andre blandingsprodukter), hvis det godt må være animalsk. Olivenolie kan også bruges, da det er en meget stabil vegetabilsk olie selv om den ikke er mættet.

Mig bekendt bør man ikke bruge andre fedtstoffer end disse til stegning. Listen kan udvides lidt, hvis vi snakker om bagning eller kogning, da det er mildere processer end stegning på en pande. Til kold mad (salater m.m.) kan man selvfølgelig bruge alle de gode vegetabilske olier, der er fremstillet uden brug af varme.

Med venlig hilsen
Bente

Hej Bente

Der findes utrolig mange meninger om olie og fedt. Og mange myter.

Det bedste er at lade være med at bruge olie, og blot få fedtstofferne naturligt fra fødevarerne.

Det næstbedste er at bruge så lidt om muligt og undgå at stege for længe og under for høj temperatur.

Der dannes dog ikke transfedt ved almindelig stegetemperatur. Der dannes kun transfedt, hvis du steger ved meget høj temperatur over en længere periode. Det kan fx ske ved friturestegning, hvor temperaturen er meget høj over længere tid.

Rapsolie og især Omega-3 Nutridan indeholder omega-3 (især nutridan), som er det eneste fedt, mange får for lidt af.

Læs evt. mere om olie og omega-3 her:
http://www.nomedica.dk/ugeskrift18_2006.htm

Kokosolie indeholder næsten kun mættet fedt. Om det er godt eller skidt, er der i visse kredse heftig diskussion om. Kokosolie indeholder ingen omega-3 fedtstoffer.

Jeg mener derfor, at omega-3 Nutridan (eller evt. rapsolie) er bedst, hvis man altså bruger olie - det gælder også til stegning.

Med venlig hilsen
John Buhl


7) Gavnlige stoffer i te ødelægges af mælk

Ny forskning viser, at mælk blokerer for de gavnlige stoffer i te.

Ifølge tyske forskere ødelægger mælken teens gavnlige virkninger på hjertet. Te indeholder nogle stoffer kaldet polyfenoler, som menes at give et bedre blodomløb.

Men proteiner i mælk, de såkaldte caseiner, blokerer for virkningen af disse stoffer.

(BBC 9-1-2007)
http://news.bbc.co.uk/2/hi/health/6241139.stm 

Kommentar:

Hvis du er vant til at bruge mælk i te (eller kaffe) er det givetvis bedre at bruge sojamælk eller sojafløde. Så bevarer du teens gode egenskaber.

Du kan købe sojamælk eller –fløde i helsekostforretninger.


8) Læsertip

NEMME VEGE-DELLER

Denne opskrift kan nemt justeres eller tilpasses efter hvad man lige har til rådighed.

50 gram tørrede hvide bønner, lægges i blød 12 timer, koges 1 time (evt. med krydderier/ i bouillon - uden salt!)
Et par håndfulde majs
4 ovnbagte tomater fra olielage (gerne Urtekrams) + et par tsk fulde olie fra lagen
Frisk basilikum
Evt. hvidløg

Ingredienserne blendes, formes til små deller og steges i god olie de til er gyldne. Dellerne er lækre i madpakken, i pitabrød med god dressing eller sammen andet tilbehør til aftensmaden.

Man kan jo sagtens udskifte ingredienserne til hvad man nu lige har hjemme.
Hovedingrediensen kan jo være alle slags bønner, linser, nødder eller endda tofu. Fx. sorte bønner med rødbeder / kikærter med porrer. Hvis der bruges rodfrugter skal de bare lige dampes først, og krydderier er der jo utallige af!

Mvh. Maria

Indsend gerne tips og opskrifter til nyhedsbrevet!


Gratis nyhedsbreve:

Ugeskrift for lægfolk er et gratis nyhedsbrev om sund kost, livsstil mv. Udkommer hver uge via e-mail.
Tilmeld dig her >>

Slankenyt er et gratis nyhedsbrev om overvægt og slankekure.
Tilmeld dig her >>

Vegetarbladet er et gratis nyhedsbrev om vegetarkost. Tilmeld dig her >>


Om overvægt og slankekure
Hvordan slank? (den vigtigste side om emnet)
Den grundlæggende årsag til overvægt
Vægtkontrol
Hurtigere vægttab
Slankenyheder


Hvordan rask?
Gennemgå disse sider i rækkefølge:
Hvordan rask?
1) Spis dig sundere
2) Undgå stimulanser
3) Sov godt
4) Dyrk motion
5) Få nok sol og frisk luft
6) Rask uden medicin


Sygdomme og symptomer
Hvad er sygdom?
Sygdoms trinvise udvikling


Medicin
Lægemidler
Helbreder medicin?
Bivirkninger
Nedtrapning af medicin
Naturmedicin


Om sundhed og velvære
Hvad er sundhed
Kroppens immunforsvar
Den ideelle kost
kost og sundhed


Bøger:

Hvordan Rask?
Bogen beskriver de ændringer i kost, livsstil mv., der styrker kroppens helbredende evner.
Læs mere her.


Kunsten at ændre vaner  | e-bog
En bog om hvorfor det er så svært at ændre vaner, og hvad du gør for alligevel at klare det!
Læs mere her


Zoneterapi - lær det selv | e-bog
Læs mere her


Sikker Slank
Ned i vægt på en sund og sikker måde.
Læs mere her.


Bøger og helseprodukter online

Spar 5 - 30 % på populære kosttilskud, naturlægemidler mv. her: helseonline.dk


Teksterne på nomedica.dk er skrevet/redigeret af John Buhl.

Har du spørgsmål, kommentarer e.l., kan du skrive til mig på john(a)nomedica.dk

 

Copyright Nomedica v/John Buhl. | Persondatapolitik

Vigtige brugerbetingelser: Indholdet på Nomedica.dk er udelukkende til informationsbrug. Oplysningerne må på ingen måde bruges som erstatning for nødvendig lægebehandling. De må ikke og kan ikke bruges som grundlag for at stille diagnoser eller fastlægge behandling. Læs mere her.