Ugeskrift for lægfolk
Nyheder fra Nomedica
uge 02, 2010
"Vanernes
lænker er for svage til at kunne mærkes, indtil de er for stærke til at
blive brudt."
— Samuel
Johnson, leksikograf
Vi er nærmest blevet opdraget til at tænke på bestemte
fødevarer, når vi hører eller læser om livsvigtige næringsstoffer.
Noget i stil med:
Protein = kød
Kalk = mælk
Sundt fedt = fisk
Osv.
Resultatet er, at mange mennesker tror, at vi bliver
nødt til at drikke mælk, for at få kalk, spise kød for at få protein,
spise fisk for at få sundt fedt osv.
God markedsføring fra firmaer og interesseorganisationer
medvirker i høj grad til befolkningens opfattelse af, hvad der er sundt,
og hvilke fødevarer og kosttilskud, vi bør spise, for at få nok
vitaminer, mineraler, protein, essentielle fedtsyrer mv.
Vi er blevet vant til at tænke ernæring på en måde, der
giver anledning til mange unødvendige bekymringer. På flere måder bliver
vi vildledt til at spise usunde fødevarer.
Denne meget firkantede måde at tænke og formidle
ernæring på, får mange mennesker til at spise fødevare, der kan medvirke
til både overvægt og sygdomme.
Jeg vil derfor her i begyndelsen af 2010 forsøge at
introducere en anden måde at tænke ernæring på, en anden måde at vurdere
næringsstoffer i fødevarer. Det vil blandt andet ske via
www.kalorietabel.dk
Vi er vant til at vurdere næringsindhold i forhold til
vægt (sædvanligvis per 100 gram). Det er da også på mange måder den
letteste metode, men det er ikke den eneste og ikke nødvendigvis den
mest fornuftige metode.
Der er en anden og på flere måder mere præcis måde at
vurdere næringsindhold i fødevarer på. En metode som ofte anvendes af
ernæringseksperter og forskere. Nemlig hvor meget protein, fedt, calcium
mv., fødevarer indeholder i forhold til deres kalorieindhold.
På kalorietabel.dk vil du indenfor nær fremtid se begge
metoder brugt for protein, kulhydrat, fedt, kostfibre og calcium.
Her er
testsiden for grønsager, hvor du både kan se indhold per 100 gram og
per 100 kcal. Jeg er dog usikker på, om tabellerne er til at forstå og
brugbare, uden mere uddybende forklaringer, og hører gerne din mening.
Send gerne kommentarer, spørgsmål eller forslag til
forbedringer. På forhånd tak :-)
Bly i blodet — også indenfor den mængde, der normalt
betragtes som sikker — kan skade den mentale sundhed. Det tyder ny
forskning på.
For at undersøge, om blyeksponering kan påvirke den
almindelige befolkning, analyserede forskere data fra 1.987 mænd og
kvinder, der var 20 til 39 år gamle, som deltog i ”The National Health
and Nutrition Examination Survey” 1999-2004.
Det gennemsnitlige blyindhold i blodet var 1,61
mikrogram per deciliter blod, og varierede fra 0,3 til 37,3 mikrogram
per deciliter. Jo mere bly en person havde i blodet, desto større var
risikoen for depression eller panikangst.
Mænd og kvinder med de højeste niveauer af bly i deres
blod var mere end dobbelt så tilbøjelige til at lide af svær depression
sammenlignet med deres jævnaldrende med det laveste blyindhold i blodet,
og deres risiko for panikangst var næsten fem gange større.
Bly er kendt for at være giftigt for nervesystemet. Høje
niveauer af bly forstyrrer funktionen af neurotransmittere i hjernen —
som serotonin og dopamin — hvilket måske er den mekanisme, der får bly i
blodet til at bidrage til depression og panikangst.
Kilde: Maryse
F. Bouchard m.fl.
Blood Lead Levels and Major Depressive Disorder, Panic Disorder, and
Generalized Anxiety Disorder in US Young Adults
Archives of General Psychiatry, December. 2009;66(12):1313-1319.
Kommentar:
Sund kost og livsstil medvirker til mindre udsættelse
for blyforurening, og vil sandsynligvis forbedre kroppens evne til bedre
at udskille eller beskytte sig mod blyforurening.
Det er naturligvis vigtigt at undgå potentielle kilder
til blyforurening. Læs evt. mere på
Miljøministeriets hjemmeside om bly
Ældre kvinder, der tager antidepressiv medicin, ser ud
til at have øget risiko for slagtilfælde og død sammenlignet med ældre
kvinder, der ikke tager antidepressiv medicin. Det viser en ny
undersøgelse.
Forskerne analyserede data fra 136.293 kvinder, der
deltager i ”Women's Health Initiative”, en igangværende undersøgelse af
kvinders sundhed efter overgangsalderen. Ingen af kvinderne, der indgik
i undersøgelsen, tog antidepressiv medicin ved undersøgelsens
begyndelse.
I de efterfølgende seks år begyndte 5.496 af
undersøgelsens deltagere at tage antidepressiv medicin. Der var ingen
sammenhæng mellem brug af medicinen og hjertesygdomme, men forskerne
konstaterede, at kvinder, der tog SSRI (”lykkepiller”), havde 45 % øget
risiko for slagtilfælde og 32 % øget risiko for at dø i perioden på de
seks år sammenlignet med de kvinder, der ikke brugte antidepressiv
medicin.
Der er også en øget risiko for død og slagtilfælde
forbundet med at lide af en depression — som nogenlunde svarer til den
øgede risiko, der er forbundet med at tage medicin.
Kilde: Jordan
W. Smoller m.fl.
Antidepressant Use and Risk of Incident Cardiovascular Morbidity and
Mortality Among Postmenopausal Women in the Women's Health Initiative
Study
Archives of Internal Medicine, December 2009;169(22):2128-2139.
Kommentar:
Patienter, der får antidepressiv medicin, skal
naturligvis ikke blot stoppe med medicinen, men snakke med deres læge om
at komme i gang med andre medicinfri metoder, som efterhånden kan gøre
medicin unødvendig — fx god terapi og sundere livsstil.
Eftersom både depression og antidepressiv medicin er
forbundet med øget dødelighed, slagtilfælde og andre uheldige tendenser,
hjælper det ikke blot at lægge medicinen på hylden, og i stedet gå rundt
og være deprimeret. Det kan blot gøre ondt værre.
Ideen er blandt andet at gennemføre de ændringer i
livsstil og levevilkår, som lindrer eller afhjælper depressionen, så
medicin ikke længere er nødvendig.
Læs eventuelt
mere om
nedtrapning af medicin.
Et studie fra Japan viser, at mænd og kvinder i alderen
70 og ældre, der drak fire eller flere kopper grøn te dagligt, var 44 %
mindre tilbøjelige til at have symptomer på depression, sammenlignet med
dem, der drak en eller færre kopper dagligt.
Flere tidligere undersøgelser har knyttet indtagelsen af
grøn te til lavere forekomst af psykiske lidelse. Forskerne i dette
studie så på sammenhængen mellem at drikke grøn te og symptomer på
depression blandt 1.058 forholdsvis raske ældre personer.
Omkring 34 % af mændene og 39 % af kvinderne havde
symptomer på depression, og symptomerne var alvorlige hos omkring 20 %
af mændene og hos omkring 24 % af kvinderne.
Derimod var der ingen sammenhæng mellem forbrug af sort
eller oolong te eller kaffe, og lavere forekomst af symptomer på depression.
Kilde: Kaijun
Niu m.fl. Green tea consumption is associated with depressive symptoms
in the elderly
American Journal of Clinical Nutrition, December 90: 1615-1622.
doi:10.3945/ajcn.2009.28216
Læs
mere om depressioner
"Måske er det
mest værdifulde resultat af al uddannelse evnen til at få dig selv til
at gøre de ting, du bliver nødt til at gøre, når de bør gøres, uanset
om du har lyst eller ej. Dette er den første lektion, der bør læres, og
uanset hvor tidlig en persons træning begynder, er det sandsynligvis den
sidste lektion han helt får lært”.
— Thomas H.
Huxley, 1825-1895