Nomedica - den naturlige løsning

Om Nomedica Hvordan rask? Hvordan slank? Emner Butik
Til Nomedica startside Nomedica på Facebook   Ugeskrift for Lægfolk ARKIV  

 


Ugeskrift for lægfolk

Nyheder fra Nomedica uge 02, 2010


  1. Kalorier og næringsstoffer

  2. Højere blyindhold i blodet øger risiko for depression og angst

  3. Risiko ved antidepressiv medicin efter overgangsalderen

  4. Grøn te mod depression?

 

"Vanernes lænker er for svage til at kunne mærkes, indtil de er for stærke til at blive brudt."

— Samuel Johnson, leksikograf


1) Næringsstoffer i fødevarer

Vi er nærmest blevet opdraget til at tænke på bestemte fødevarer, når vi hører eller læser om livsvigtige næringsstoffer.

Noget i stil med:

Protein = kød

Kalk = mælk

Sundt fedt = fisk

Osv.

Resultatet er, at mange mennesker tror, at vi bliver nødt til at drikke mælk, for at få kalk, spise kød for at få protein, spise fisk for at få sundt fedt osv.

God markedsføring fra firmaer og interesseorganisationer medvirker i høj grad til befolkningens opfattelse af, hvad der er sundt, og hvilke fødevarer og kosttilskud, vi bør spise, for at få nok vitaminer, mineraler, protein, essentielle fedtsyrer mv.

Vi er blevet vant til at tænke ernæring på en måde, der giver anledning til mange unødvendige bekymringer. På flere måder bliver vi vildledt til at spise usunde fødevarer.

Denne meget firkantede måde at tænke og formidle ernæring på, får mange mennesker til at spise fødevare, der kan medvirke til både overvægt og sygdomme.

Jeg vil derfor her i begyndelsen af 2010 forsøge at introducere en anden måde at tænke ernæring på, en anden måde at vurdere næringsstoffer i fødevarer. Det vil blandt andet ske via www.kalorietabel.dk

Vi er vant til at vurdere næringsindhold i forhold til vægt (sædvanligvis per 100 gram). Det er da også på mange måder den letteste metode, men det er ikke den eneste og ikke nødvendigvis den mest fornuftige metode.

Der er en anden og på flere måder mere præcis måde at vurdere næringsindhold i fødevarer på. En metode som ofte anvendes af ernæringseksperter og forskere. Nemlig hvor meget protein, fedt, calcium mv., fødevarer indeholder i forhold til deres kalorieindhold.

På kalorietabel.dk vil du indenfor nær fremtid se begge metoder brugt for protein, kulhydrat, fedt, kostfibre og calcium.

Her er testsiden for grønsager, hvor du både kan se indhold per 100 gram og per 100 kcal. Jeg er dog usikker på, om tabellerne er til at forstå og brugbare, uden mere uddybende forklaringer, og hører gerne din mening.

Send gerne kommentarer, spørgsmål eller forslag til forbedringer. På forhånd tak :-)


2) Højere blyindhold i blodet øger risiko for depression og angst

Bly i blodet — også indenfor den mængde, der normalt betragtes som sikker — kan skade den mentale sundhed. Det tyder ny forskning på.

For at undersøge, om blyeksponering kan påvirke den almindelige befolkning, analyserede forskere data fra 1.987 mænd og kvinder, der var 20 til 39 år gamle, som deltog i ”The National Health and Nutrition Examination Survey” 1999-2004.

Det gennemsnitlige blyindhold i blodet var 1,61 mikrogram per deciliter blod, og varierede fra 0,3 til 37,3 mikrogram per deciliter. Jo mere bly en person havde i blodet, desto større var risikoen for depression eller panikangst.

Mænd og kvinder med de højeste niveauer af bly i deres blod var mere end dobbelt så tilbøjelige til at lide af svær depression sammenlignet med deres jævnaldrende med det laveste blyindhold i blodet, og deres risiko for panikangst var næsten fem gange større.

Bly er kendt for at være giftigt for nervesystemet. Høje niveauer af bly forstyrrer funktionen af neurotransmittere i hjernen — som serotonin og dopamin — hvilket måske er den mekanisme, der får bly i blodet til at bidrage til depression og panikangst.

Kilde: Maryse F. Bouchard m.fl.
Blood Lead Levels and Major Depressive Disorder, Panic Disorder, and Generalized Anxiety Disorder in US Young Adults
Archives of General Psychiatry, December. 2009;66(12):1313-1319.

Kommentar:

Sund kost og livsstil medvirker til mindre udsættelse for blyforurening, og vil sandsynligvis forbedre kroppens evne til bedre at udskille eller beskytte sig mod blyforurening.

Det er naturligvis vigtigt at undgå potentielle kilder til blyforurening. Læs evt. mere på Miljøministeriets hjemmeside om bly


3) Risiko ved antidepressiv medicin efter overgangsalderen

Ældre kvinder, der tager antidepressiv medicin, ser ud til at have øget risiko for slagtilfælde og død sammenlignet med ældre kvinder, der ikke tager antidepressiv medicin. Det viser en ny undersøgelse.

Forskerne analyserede data fra 136.293 kvinder, der deltager i ”Women's Health Initiative”, en igangværende undersøgelse af kvinders sundhed efter overgangsalderen. Ingen af kvinderne, der indgik i undersøgelsen, tog antidepressiv medicin ved undersøgelsens begyndelse.

I de efterfølgende seks år begyndte 5.496 af undersøgelsens deltagere at tage antidepressiv medicin. Der var ingen sammenhæng mellem brug af medicinen og hjertesygdomme, men forskerne konstaterede, at kvinder, der tog SSRI (”lykkepiller”), havde 45 % øget risiko for slagtilfælde og 32 % øget risiko for at dø i perioden på de seks år sammenlignet med de kvinder, der ikke brugte antidepressiv medicin.

Der er også en øget risiko for død og slagtilfælde forbundet med at lide af en depression — som nogenlunde svarer til den øgede risiko, der er forbundet med at tage medicin.

Kilde: Jordan W. Smoller m.fl.
Antidepressant Use and Risk of Incident Cardiovascular Morbidity and Mortality Among Postmenopausal Women in the Women's Health Initiative Study
Archives of Internal Medicine, December 2009;169(22):2128-2139.

Kommentar:

Patienter, der får antidepressiv medicin, skal naturligvis ikke blot stoppe med medicinen, men snakke med deres læge om at komme i gang med andre medicinfri metoder, som efterhånden kan gøre medicin unødvendig — fx god terapi og sundere livsstil.

Eftersom både depression og antidepressiv medicin er forbundet med øget dødelighed, slagtilfælde og andre uheldige tendenser, hjælper det ikke blot at lægge medicinen på hylden, og i stedet gå rundt og være deprimeret. Det kan blot gøre ondt værre.

Ideen er blandt andet at gennemføre de ændringer i livsstil og levevilkår, som lindrer eller afhjælper depressionen, så medicin ikke længere er nødvendig.

Læs eventuelt mere om nedtrapning af medicin.


4) Grøn te mod depression?

Et studie fra Japan viser, at mænd og kvinder i alderen 70 og ældre, der drak fire eller flere kopper grøn te dagligt, var 44 % mindre tilbøjelige til at have symptomer på depression, sammenlignet med dem, der drak en eller færre kopper dagligt.

Flere tidligere undersøgelser har knyttet indtagelsen af grøn te til lavere forekomst af psykiske lidelse. Forskerne i dette studie så på sammenhængen mellem at drikke grøn te og symptomer på depression blandt 1.058 forholdsvis raske ældre personer.

Omkring 34 % af mændene og 39 % af kvinderne havde symptomer på depression, og symptomerne var alvorlige hos omkring 20 % af mændene og hos omkring 24 % af kvinderne.

Derimod var der ingen sammenhæng mellem forbrug af sort eller oolong te eller kaffe, og lavere forekomst af symptomer på depression.

Kilde: Kaijun Niu m.fl. Green tea consumption is associated with depressive symptoms in the elderly
American Journal of Clinical Nutrition, December 90: 1615-1622. doi:10.3945/ajcn.2009.28216

Læs mere om depressioner


"Måske er det mest værdifulde resultat af al uddannelse evnen til at få dig selv til at gøre de ting, du bliver nødt til at gøre, når de bør gøres, uanset om du har lyst eller ej. Dette er den første lektion, der bør læres, og uanset hvor tidlig en persons træning begynder, er det sandsynligvis den sidste lektion han helt får lært”.

— Thomas H. Huxley, 1825-1895


Gratis nyhedsbreve:

Ugeskrift for lægfolk er et gratis nyhedsbrev om sund kost, livsstil mv. Udkommer hver uge via e-mail.
Tilmeld dig her >>

Slankenyt er et gratis nyhedsbrev om overvægt og slankekure.
Tilmeld dig her >>

Vegetarbladet er et gratis nyhedsbrev om vegetarkost. Tilmeld dig her >>


Om overvægt og slankekure
Hvordan slank? (den vigtigste side om emnet)
Den grundlæggende årsag til overvægt
Vægtkontrol
Hurtigere vægttab
Slankenyheder


Hvordan rask?
Gennemgå disse sider i rækkefølge:
Hvordan rask?
1) Spis dig sundere
2) Undgå stimulanser
3) Sov godt
4) Dyrk motion
5) Få nok sol og frisk luft
6) Rask uden medicin


Sygdomme og symptomer
Hvad er sygdom?
Sygdoms trinvise udvikling


Medicin
Lægemidler
Helbreder medicin?
Bivirkninger
Nedtrapning af medicin
Naturmedicin


Om sundhed og velvære
Hvad er sundhed
Kroppens immunforsvar
Den ideelle kost
kost og sundhed


Bøger:

Hvordan Rask?
Bogen beskriver de ændringer i kost, livsstil mv., der styrker kroppens helbredende evner.
Læs mere her.


Kunsten at ændre vaner  | e-bog
En bog om hvorfor det er så svært at ændre vaner, og hvad du gør for alligevel at klare det!
Læs mere her


Zoneterapi - lær det selv | e-bog
Læs mere her


Sikker Slank
Ned i vægt på en sund og sikker måde.
Læs mere her.


Bøger og helseprodukter online

Spar 5 - 30 % på populære kosttilskud, naturlægemidler mv. her: helseonline.dk


Teksterne på nomedica.dk er skrevet/redigeret af John Buhl.

Har du spørgsmål, kommentarer e.l., kan du skrive til mig på john(a)nomedica.dk

 

Copyright Nomedica v/John Buhl. | Persondatapolitik

Vigtige brugerbetingelser: Indholdet på Nomedica.dk er udelukkende til informationsbrug. Oplysningerne må på ingen måde bruges som erstatning for nødvendig lægebehandling. De må ikke og kan ikke bruges som grundlag for at stille diagnoser eller fastlægge behandling. Læs mere her.